Povežimo se

Predstavljamo dom

Centovi dvori ispunjenje su jednog sna

Iako vrlo blizu kopna, Drvenik Veli jedan je od nepoznatijih i najmanje posjećenih otoka Jadrana. Krase ga predivne uvale, tirkizno more i nedostatak infrastrukture. Za neke dijelove otoka, korištenje prirodnih resursa jedino je rješenje.

Čaroban otok

Drvenik Veli, otok smješten u srednjoj Dalmaciji, broji nešto manje od tri stotine stanovnika. Tek poneki dijelovi otoka imaju struju, dok vode nemaju uopće, ali njegove ljepote svakog posjetitelja očaraju.

“Još uvijek je neistražen, još uvijek nije prodan, kako bi se reklo, nije kao što su Hvar, Brač i tako dalje. Još uvijek nema toliko puno kuća, nije toliko naseljen. Imamo neka dva beach bara s druge strane otoka koji su sad friški i to je jedino što je kao malo življe ovdje na otoku”, govori Tomislav Meštrović.

Solarna elektrana kao alternativa struji

Ova se kuća nalazi tek tri i pol kilometra od mjesta, što se smatra nepovoljnim položajem zbog čega još uvijek nema struju. Jedina opcija bila je solarna elektrana, koja je napravljena prema izračunima vlasnika.

“Ja sam otprilike napravio jednu tablicu gdje sam popisao sve uređaje koje ću imati i to sam donio kod čovjeka koji to prodaje i montira i tražio sam sistem za tu snagu. Kuća je 308 kvadrata, imam pretvarač od 4000 vata i imam pretvarač od 2000 vata. Ovaj od četiri je za ove uređaje kao što je perilica i takve stvari, a ovaj od dvije tisuće, to je za televizor i rasvjetu. Baterije su 950 amper sati.

Nedostatak sunca može biti problematičan

“Ako je sunčano vrijeme tijekom dana se može prati četiri, pet mašina veša, to uopće nije problem, ako je sunce. Ako nema sunca, onda je već problem, jer može izdržati jedan do jedan i pol dan, ali zato imamo agregat koji se može upaliti, onda on puni baterije i sve funkcionira preko njega.”

Podno i zidno grijanje

Zato što se kuća koristi cijele godine i mora biti topla za hladnije dane, postavljeno je podno i zidno grijanje, po čemu je jedinstvena na Jadranu.

“Podno grijanje je svugdje gdje su pločice, dakle kupaone, predvorje, kuhinja, a zidno grijanje je gdje sam postavio seljački pod. To je nova tehnologija bila tada, stavio sam solare za toplu vodu i kuća se non stop grije, čim ima sunca kuća se grije tako da nikada unutra nema vlage, kad dođete po zimi uvijek je malo temperirana. Po zimi naložim kamin koji imam u dnevnoj sobi i onda on grije tu bačvu dolje koja opet grije dalje cijelu kuću”, objašnjava Tomislav.

Zbog nedostatka vode na otoku, kuća ima svoju gustirnu od osamdeset tisuća litara u koju se skuplja kišnica i to je dostatno za jednu sezonu.  Ako godina nije kišna, poput ove, naručuje se punjenje slatkom vodom.

Kuća zamišljena za obitelj

Lijepo razvedena kuća projektirana je za obitelj. Zaseban ulaz s dvije spavaće sobe i dvije kupaonice za djecu  te glavni dio kuće sa spavaonicom za roditelje, gostinjskom sobom, kuhinjom i dnevnom sobom. A povezuje ih atrij koji služi kao dnevna soba na otvorenom.

“To je ideja u mom selu, u mjestu Drvenik ima jedna kuća koja se zove Meštrovića dvori, tamo su Meštrovići bili nastanjeni i još uvijek su, to je građeno na isti sistem, ima vrata kojima se ulazi u taj atrij, okolo su stanovi gdje su živjeli ljudi, i sve se događa u tom atriju zapravo, to je centar te kuće.”

Kamena kuća s nestvarno prekrasnim pogledom

Posebnost interijera je seljački pod koji je postavljen čak i na stropove, a da bi bila autohtona, cijela kuća izgrađena je od kamena i drveta.

“Sav kamen je sa ove parcele, ljudi klešu taj kamen, četvorica klešu, dvojica slažu, to je dugo trebalo da se napravi, ali baš sam to htio. Htio sam da bude kamena kao što su nekad radili”, ističe Tomislav.  

Kuća smještena u tihoj uvali s prekrasnim pogledom daje potpuni dojam ovog mirnog otočića koji preporučujemo posjetiti.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice