Povežimo se

Lifestyle

Ovo je najprljavije mjesto u hladnjaku, a rijetko ga čistimo

Stručnjaci su identificirali najprljavije mjesto u hladnjaku koje često zaboravimo oprati!

Neke je predmete i površine u hladnjaku potrebno redovito čistiti kako se ne bi nakupila prljavština, koja u konačnici može završiti i u našim ustima. Unatoč činjenici da je osnovna funkcija hladnjaka čuvanje hrane, tako što će ju hladiti i spriječiti razvoj bakterija, on može potencijalno predstavljati i opasnost za vaše zdravlje.

Ako razmislite, ima smisla: hladnjak je jedno mjesto u kući kamo odlazite puno puta u danu, ne samo vi nego i cijela obitelj! A kada ga otvorite sigurno premještate sadržaj po policama, vjerojatno tijekom kuhanja i bez pranja ruku na kojima se nalaze bakterije. Kada stavljate nove proizvode u hladnjak, razmišljate li o tome da su oni prošli kroz mnoge ruke, moguće isto ne tako čiste.

Dok postoje površine za koje i sami možete pretpostaviti da su jako prljave, poput ručke ili prednje strane vrata, mnoge je iznenadilo koje je to najprljavije mjesto u hladnjaku – a koje se rijetko čisti.

Ladica ili košara za voće i povrće

Prije nekoliko godina su objavljeni rezultati istraživanja organizacije NSF International koja je posvećena zaštiti zdravlja i edukaciji potrošača, o tome koje su to površine u kućanstvu najprljavije i ne čiste se dovoljno često. Informacija o najprljavijem mjestu u hladnjaku je iznenadila mnoge – u pitanju je ladica za povrće i voće!

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Zanimljivo, jer kada pomislimo na voće ne razmišljamo o prljavštini koja se na njemu nalazi i vrlo ga rijetko operemo prije pohrane u hladnjak. Iako nisu očiti rizik kao, naprimjer, svježe pileće meso, provjere i testiranja studije NSFa otkriva da se upravo u ladici za pohranu voća i povrća nalaze bakterije kao što su salmonela i listerija, ali i gljivice i plijesan.

Problem nisu same namirnice, u pitanju je problem kontaminacije kada u dodir dođu s drugim namirnicama koje se nalaze u istoj vrećici prilikom kupovine, kao što je svježe meso ili sokovi mesa. Savjet je stručnjaka da obratimo jednako pažnje na pohranu voća i povrća kako to činimo kada je u pitanju svježe meso.

Jednostavno čišćenje

Olakotna okolnost je što se sve površine u hladnjaku jednostavno čiste, a posebno ladica za voće i povrće, stvar je u tome da biste to trebali samo češće raditi.

Prije čišćenja je potrebno ladicu isprazniti i izvaditi iz hladnjaka, oprati ju ispod mlaza tople vode uz korištenje deterdženta i spužvice. Nemojte vraćati mokru posudu natrag u hladnjak, potrebno ju je dobro osušiti papirnatim ručnikom ili krpom.

Stručnjaci vas mole da to učinite barem jednom u mjesec dana!

Savjeti za ultra brzo čišćenje doma kada vam neplanirano stižu gosti

Prije pohrane voća i povrća u hladnjak, operite ih ili stavite u zatvorene posude ili vrećice kako bi se spriječio razvoj bakterija kao i njihovo razmnožavanje. Ta je ladica namijenjena za voće i povrće stoga nemojte u nju stavljati druge namirnice. Česta je greška da svoju omiljenu hranu volimo držati baš u toj ladici, što vodi do nakupljanja prljavštine a posljedično i bakterija – da ne spominjemo neugodan miris!

Izbor urednice

Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu

Najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.

Požari se događaju i toga moramo biti uvijek svjesni. Kako se radi o iznimno opasnoj situaciju za svakog tko se nađe u njegovoj blizini, najvažnije je znati kako se ponašati i zaštiti. U razgovoru sa Sinišom Jembrihom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, otkrili smo kako su najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.

“Najkraće rečeno, uključite mozak, ne radite stvari koje mogu biti opasne: održavajte sve svoje uređaje ispravnim, ne popravljajte sami električne i druge instalacije, čistite dimnjak u redovnim vremenskim intervalima, ne ostavljate svijeće bez nadzora, ne ostavljajte hranu koju kuhate bez nadzora, ako vam se upali ulje na štednjaku ne gasite ga nikako s vodom, ne ostavljajte peći za grijanje prije nego ste se uvjerili da su ugašeni, ne ostavljajte svijeće i lampione upaljene preko noći, ne preopterećujte liftove i održavajte ih, ne palite korov na otvorenom bez mjera zaštite i nemojte piti alkohol i voziti.”, ističe.

U nastavku donosimo i najvažnije savjete za građane kojih bismo se svi trebali pridržavati ako je u pitanju požar!

Što napraviti u slučaju požara?

“U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj telefona 193, zatvarajte vrata za sobom jer time izolirate požar i sprečavate širenja opasnog i otrovnog dima, na ulici se maknite se vatrogasnim vozilima s uključenom svjetlosnim i zvučnom signalizacijom, pričekajte nas ispred objekta i pojasnite situaciju (ugrožene osobe, plin, struja…) te se pridržavajte naših uputa.”, naglašava i dodaje kako iskustveno govoreći, najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima su: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.

Dim je otrovan i dim gori!

Pri izgaranju nastaju otrovni produkti: oksidi dušika (NO i NO2), cijanovodik (HCN), sumporovodik i sumpor dioksid (H2S i SO2), klorovodik (HCl), amonijak i ugljični monoksid (CO) koji je uz svoju otrovnost i jedan od glavnih uzroka plamenih udara.

Važno je znati da:

  • oko 70 % ljudi u požaru pogiba od dima
  • 10 kg. papira razvija između 8 000 i 10 000 m3 dima. U praksi jedan „mali“ požar koša za smeće npr. može ispuniti ured dimom od poda do stropa
  • 10 kg plastične mase može razviti 20 000 m3 dima, frižider pak razvija 2 m3 dima u sekundi
  • Prve 3 minute ponašanja u požaru su presudne za preživljavanje!
  • Pravilo: pet udaha dima je smrtonosno, nastaje panika, izgubljenost i smrt!
  • Požar nije film ili TV gdje je dim samo kulisa a požar samo specijalni efekt.

Nikada se ne vraćajte natrag u požar – izađite van!

Obavijestite sve da je požar, nikada se ne vraćajte nazad u požar (često ljudi stradavaju jer se vračaju po dragocjenosti ili kućne ljubimce), obavijestite vatrogasce o eventualnim nestalim osobama ili posebnim opasnostima. Vatrogasci nikada nisu bili u Vašem prostoru i svaka pomoć oko snalaženja u prostoru je dobrodošla.

  • Čim se pojavi požar, iziđite, ne provjeravajte njegov intenzitet ili lokaciju.
  • Zatvorite vrata prostorije u kojoj je požar (izolacija požara, manje dima, bolje za sve osobe u stambenom objektu)
  • Ne otvarajte vrata kroz koja ne morate prolaziti, ako provjeravate ima li osoba zatvarajte vrata za sobom
  • Kako otvarati vrata: stražnjom stranom dlana provjerite temperaturu vrata, ako su topla iza je požar a temperatura je vrlo visoka.
  • Ako požar nije u Vašem stanu ne ulazite u hodnike i stubišta-efekt dimnjaka, u stanu ste najsigurniji

Ako ste ipak završili na stubištu: krečite se, ako je moguće, prema dolje, pazite na sebe i čvrsto se držite jer ljudi u panici ne paze na druge osobe

Ako ste zatvoreni u požaru u prizemlju, pokrijte ruke i razbijte prozor, ne skačite, spustite se, ako u prostoru ima djece, staraca ili nemoćnih, pomozite im.

Što ako je požar u vašem stanu a nema izlaza?

Postavite se čim dalje od požara, zatvarajte vrata između vas i požara, stavljajte mokre krpe i ručnike ispod vrata i na usta, pokažite se na prozoru, ako je moguće telefonirajte ponovno vatrogascima i obavijestite i o vašem teškom položaju, telefonista će odmah dodatno obavijestiti zapovjednika na terenu o vašoj situaciji,

Može li hladnjak eksplodirati? – Da, ali evo zašto se ne biste trebali brinuti

Za vrijeme požara nikada ne upotrebljavajte lift !

Najčešća stradavanja u požaru: nepoznati prostori (hoteli i slično), starije osobe i djeca (panika, fizički nedostatci)

Razgovarajte o požaru s ukućanima (posebno djecom), što napraviti, kojim izlazima pobjeći, naučiti kako prijaviti požar, kako spriječiti požar, nabavite sredstva za gašenje i detektore dima

Kako prijaviti požar?

Ne pouzdajte da je već netko prijavio požar, nazovite vatrogasce. Česti su slučajevi u velikim zgradama da ljudi ne reagiraju na prve znakove požare i dima jer pretpostavljaju da je netko već obavijestio vatrogasce.

Broj vatrogasaca je 193! 112 samo preusmjeruje pozive.

Nastavite čitati

Čišćenje i održavanje doma

Courtney Cox otkrila svoje navike pri čišćenju – iznenadit će vas što radi svaki dan!

Nastavite čitati kako biste saznali što Cox radi da bi sve bilo čisto i uredno

Kako prenosi portal Real Simple ispostavilo se da Courteney Cox ima nekoliko sličnosti s Monicom Geller iz omiljenog ’90-ih sitcoma Prijatelji. Samoproglašena “čistunka” potvrdila je da uživa u održavanju svog doma urednim – baš kao i Monica. “Jabuka nije pala daleko od stabla. Ja sam manijak za čistoćom. Volim organizaciju”, kaže Cox. “Volim manje stvari. Volim izgledati sređeno.”

Courtney Cox usisava sve, cijelo vrijeme

Ovo je možda malo pretjerano jer naravno radi i druge stvari osim usisavanja, ali Cox priznaje da se jako oslanja na svoj usisavač kako bi pokupila prljavštinu, prašinu i dlake (posebno dlake ljubimaca, ističe) na mjestima na kojima to ne biste očekivali. “Ne mislim da postoji nešto što ne usisavam”, kaže. “Čak usisavam i uzglavlje kreveta jer je napravljeno od mohera.” Cox je u pravu jer bi uzglavlje zaista trebalo redovito čistiti, budući da su istraživanja pokazala da se na njemu vjerojatno nalaze razne vrste bakterija.

Vodič za odabir idealnog kreveta za vašu sobu

Čisti kuhinju svaki dan

Ako postoji jedna stvar koju Cox nikada ne preskače, to je čišćenje podova u kuhinji na kraju dana. To radi svaki dan, s dobrim razlogom: “Postoje određene prostorije koje se jako zaprljaju. Kuhinja je prostorija u kojoj su svi”, objašnjava. “To moraš [usisavati], s psima i svim ljudima, a volim kuhati i organizirati zabave.” Pošteno! Ostaviti puno mrvica na podu zapravo je kao švedski stol za štetočine, pa je usisavanje kuhinje svakodnevno ključno za osnovnu higijenu.

Zavirite u kuhinju Hailey Bieber: Savršen je spoj elegancije i funkcionalnosti

Sumnjamo da bi Monica Geller bila osoba koja ne nosi cipele u kući, ali Cox je potpuna suprotnost i kaže da je “osoba za cipele”. Za nju se radi o praktičnosti. “Ja sam osoba koja stalno ulazi i izlazi iz kuće i jednostavno cijelo vrijeme nosim cipele.” No naglašava da je zbog toga usisavanje toliko važno – kad stalno ulaziš i izlaziš iz kuće, sigurno ćeš unijeti puno prljavštine.

Uvijek napravi tri stvari prije nego što joj stignu gosti kako bi dom izgledao pristojno

Usisava, čisti površine sredstvom iz svog vlastitog brenda, Homecourt, i pali svijeće. Ide i korak dalje igrajući se s rasvjetom (bez stropne svjetlosti!) i puštajući dobru playlistu.

Kako odabrati idealno svjetlo za svaku prostoriju
Čisti dok kuha i zabavlja, a što se tiče pospremanja nakon što gosti odu? Cox kaže da nema puno toga za napraviti jer sve posprema dok kuha ili zabavlja, pa je na kraju večeri ne čeka veliki nered. “Kad kuham, ne čekam da sve bude gotovo pa da onda operem posuđe. Volim čistiti ono u čemu sam kuhala dok idem, i skupljam čaše čim ih ljudi isprazne,” kaže ona. Tako da na kraju zabave možda ostane samo malo posuđa, a sve što treba napraviti je prebrisati površine i, naravno, usisati.

Naslovna fotografija: Instagram



Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice