Povežimo se

Lifestyle

Ovo je najprljavije mjesto u hladnjaku, a rijetko ga čistimo

Stručnjaci su identificirali najprljavije mjesto u hladnjaku koje često zaboravimo oprati!

Neke je predmete i površine u hladnjaku potrebno redovito čistiti kako se ne bi nakupila prljavština, koja u konačnici može završiti i u našim ustima. Unatoč činjenici da je osnovna funkcija hladnjaka čuvanje hrane, tako što će ju hladiti i spriječiti razvoj bakterija, on može potencijalno predstavljati i opasnost za vaše zdravlje.

Ako razmislite, ima smisla: hladnjak je jedno mjesto u kući kamo odlazite puno puta u danu, ne samo vi nego i cijela obitelj! A kada ga otvorite sigurno premještate sadržaj po policama, vjerojatno tijekom kuhanja i bez pranja ruku na kojima se nalaze bakterije. Kada stavljate nove proizvode u hladnjak, razmišljate li o tome da su oni prošli kroz mnoge ruke, moguće isto ne tako čiste.

Dok postoje površine za koje i sami možete pretpostaviti da su jako prljave, poput ručke ili prednje strane vrata, mnoge je iznenadilo koje je to najprljavije mjesto u hladnjaku – a koje se rijetko čisti.

Ladica ili košara za voće i povrće

Prije nekoliko godina su objavljeni rezultati istraživanja organizacije NSF International koja je posvećena zaštiti zdravlja i edukaciji potrošača, o tome koje su to površine u kućanstvu najprljavije i ne čiste se dovoljno često. Informacija o najprljavijem mjestu u hladnjaku je iznenadila mnoge – u pitanju je ladica za povrće i voće!

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Zanimljivo, jer kada pomislimo na voće ne razmišljamo o prljavštini koja se na njemu nalazi i vrlo ga rijetko operemo prije pohrane u hladnjak. Iako nisu očiti rizik kao, naprimjer, svježe pileće meso, provjere i testiranja studije NSFa otkriva da se upravo u ladici za pohranu voća i povrća nalaze bakterije kao što su salmonela i listerija, ali i gljivice i plijesan.

Problem nisu same namirnice, u pitanju je problem kontaminacije kada u dodir dođu s drugim namirnicama koje se nalaze u istoj vrećici prilikom kupovine, kao što je svježe meso ili sokovi mesa. Savjet je stručnjaka da obratimo jednako pažnje na pohranu voća i povrća kako to činimo kada je u pitanju svježe meso.

Jednostavno čišćenje

Olakotna okolnost je što se sve površine u hladnjaku jednostavno čiste, a posebno ladica za voće i povrće, stvar je u tome da biste to trebali samo češće raditi.

Prije čišćenja je potrebno ladicu isprazniti i izvaditi iz hladnjaka, oprati ju ispod mlaza tople vode uz korištenje deterdženta i spužvice. Nemojte vraćati mokru posudu natrag u hladnjak, potrebno ju je dobro osušiti papirnatim ručnikom ili krpom.

Stručnjaci vas mole da to učinite barem jednom u mjesec dana!

Savjeti za ultra brzo čišćenje doma kada vam neplanirano stižu gosti

Prije pohrane voća i povrća u hladnjak, operite ih ili stavite u zatvorene posude ili vrećice kako bi se spriječio razvoj bakterija kao i njihovo razmnožavanje. Ta je ladica namijenjena za voće i povrće stoga nemojte u nju stavljati druge namirnice. Česta je greška da svoju omiljenu hranu volimo držati baš u toj ladici, što vodi do nakupljanja prljavštine a posljedično i bakterija – da ne spominjemo neugodan miris!

Lifestyle

7 načina kako možete unijeti mirise u svoj dom

Mirisi su važan dio svakodnevnog života

Rasvjeta je ključna za stvaranje atmosfere u prostoru, no poseban doživljaj unose i mirisi. O tome kako odabrati mirise za dom i otkud potječe tradicija mirisanja prostora govori Borut Mihalić.

Borut Mihalić, uz to što je stručnjak za mirise, istaknuti je hrvatski modni stilist i kritičar, poznat i kao voditelj emisije Shopping kraljica na RTL-u. U tom je showu vodio dvije sezone i snimio čak 180 epizoda, čime je postao prepoznatljivo lice hrvatske televizije.

Mirisi kroz povijest

„Mirisi za dom postoje otkad postoji i čovjek,“ kaže Mihalić. Prvi mirisi datiraju iz starog Egipta, gdje su se koristile mirisne smole prvenstveno za liturgijske obrede. Kasnije su mirisi postali dio svakodnevnog života – za mirisanje prostora, kuća i odaja.

Lavanda – mediteranska kraljica mirisa koju morate imati u vrtu

Kako odabrati mirise za prostor?

Danas postoji niz proizvoda za mirisanje prostora, a svaki ima svoje prednosti:

1. Mirisne svijeće

Osim mirisa, svijeće unose i atmosferu svjetla. „Sa svijećom se treba brinuti – ne ostavljati je bez nadzora i redovito trimati fitilj, no ona donosi iznenadan i snažan miris u prostor,“ objašnjava Mihalić. Neke luksuzne svijeće, poput onih brenda Trudon, mirišu na krastavce, dajući prostoru osjećaj svježine i hladnoće, idealno za ljeto.

2. Difuzori s mirisnim štapićima

Popularni su zbog jednostavnosti. „Difuzori zahtijevaju minimalnu brigu, a miris koji otpuštaju je intimniji, ali kontinuiran,“ kaže Mihalić.

Mirisne svijeće i difuzori nisu samo funkcionalni proizvodi, već često i dekorativni objekti. Neke svijeće, poput onih iz suradnje s umjetnicom Lito, ručno su prekrivene 24-karatnim zlatom i postaju luksuzni detalji interijera. „Ljudi ponekad kupe svijeću zbog mirisa, a kasnije je koriste kao kutijicu za male predmete,“ dodaje Mihalić.

kako odabrati mirise za dom
kako odabrati mirise za dom

3. Parfemski sprejevi i ‘parfum guns’

Sprejevi brzo ispunjavaju prostor mirisom, dok tzv. parfum guns oslobađaju veliku količinu mirisnih aerosola odjednom, pogodni su za kongresne dvorane ili veće prostore.

4. Olfaktivne katalitičke lampe

Maurice Berger izumio je katalitičke lampe 1898. godine, a koristile su se za neutralizaciju neugodnih mirisa u prostorima poput kuhinja i mrtvačnica. Danas služe i za mirisanje prostora. „Fitilj se natopi tekućinom, zapali, ugasi nakon minute i tada počinje proces pročišćavanja i mirisanja prostora,“ pojašnjava Mihalić.

5. Mirisne kamene kamee

Koriste se u kombinaciji s malim lampicama. Dok vosak svijeće daje svjetlost, kamea se zagrijava i otpušta miris u prostor.

6. Japanski mirisni štapići

Za razliku od indijskih, nemaju drveni dio, već su cijeli mirisna masa. Tanje su izrade, a nakon što se zapale, polako tinjaju i otpuštaju miris.

kako odabrati mirise za dom

7. Armenski papir (Papier d’Arménie)

Popularan u Francuskoj, a kod nas manje poznat. Papir se presavije poput harmonike, zapali i polako gori, osvježavajući prostor i neutralizirajući neugodne mirise.

kako odabrati mirise za dom

Zašto je važno znati kako odabrati mirise za dom?

Mirisi snažno utječu na emocije i sjećanja. „Oni stvaraju atmosferu jednako snažno kao rasvjeta ili boja zida,“ ističe Mihalić. Bilo da odaberete svijeće s notama krastavca za ljetnu svježinu, difuzore za stalnu prisutnost mirisa ili katalitičku lampu za pročišćavanje zraka, važno je znati kako odabrati mirise za dom koji će prostoru dati osobnost i unijeti novu dimenziju u vaš životni stil.

5 sobnih biljaka koje će unijeti predivne mirise u vaš dom

Nastavite čitati

Lifestyle

Požar! Kako ga nehotice možemo uzrokovati i što ako se u njemu nađemo

Pročitajte koje svakodnevne navike mogu nehotice izazvati požar i ugroziti sve oko vas

Svake godine s dolaskom ljetnih vrućina i suhih dana, Hrvatsku pogode brojni požari. I dok neke od njih izazovu prirodni uzroci poput udara groma, većinu ipak uzrokuje čovjek – i to najčešće nehotice. Zbog toga je važno znati kako svojim ponašanjem možemo spriječiti požar, ali i kako reagirati ako se nađemo u požarnom području.

Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu

Kako možemo nehotice izazvati požar?

Mnogi od nas ni ne pomisle da bi obična svakodnevna radnja mogla izazvati požar. Ipak, upravo zbog tih sitnica, svake godine gori na stotine hektara šuma, maslinika i poljoprivrednih površina, a ugroženi su i ljudski životi i domovi.

Bacanje opušaka kroz prozor automobila

Jedna od najopasnijih navika je bacanje opuška cigarete kroz prozor automobila. Dok vozimo autocestom ili lokalnim cestama kroz šumska i travnata područja, zapaljeni opušak pada na suhu travu uz rub ceste i vrlo lako izazove požar koji se širi velikom brzinom, osobito ako puše vjetar.

Roštiljanje i kampiranje

Ako volite kampirati ili roštiljati u prirodi, nikada nemojte ostaviti vatru bez nadzora, pa čak ni žar. Nakon što završite, dobro ugasite ostatke vatre ili roštilja vodom i zemljom. Provjerite rukom iznad pepela je li potpuno hladan. I najmanja iskra koju vjetar odnese na suhu travu može zapaliti požar.

Staklo koje može izazvati požar

Možda zvuči nevjerojatno, ali staklena boca ili komad stakla ostavljen u prirodi mogu izazvati požar. Na suncu staklo djeluje poput povećala – koncentrira zrake svjetlosti i zagrijava suhu travu ili lišće do točke samozapaljenja. Zato, čak i ako niste vi bacili bocu, dok šećete prirodom pokupite staklene predmete koje vidite i odložite ih u za to predviđene spremnike.

Spaljivanje korova i rad s motorima

Mnogi još uvijek spaljuju travu i korov u vrtovima i maslinicima, često bez dozvole. Dovoljno je malo vjetra i plamen se više ne može kontrolirati. Također, rad s kosilicama, trimerima i drugim motorima s unutarnjim izgaranjem na suhom terenu može stvoriti iskre koje zapale travu.

Kako reagirati ako se nađete u požarnom području?

Ako primijetite dim ili plamen u blizini, ne oklijevajte:

  • Nazovite 193 (vatrogasci) ili 112 (centar za hitne situacije) i jasno opišite lokaciju i što vidite.
  • Ako ste u vozilu, zatvorite prozore, ugasite ventilaciju i napustite područje u smjeru suprotnom od vatre.
  • Ako ste pješice, udaljite se od požara niz vjetar i prema otvorenom prostoru bez vegetacije.
  • Nemojte se vraćati po stvari niti pokušavati gasiti veliki požar sami.

Zašto je važno razmišljati unaprijed?

Požari ne uništavaju samo prirodu i domove. Oni mijenjaju mikroklimu područja, uništavaju tlo, biljke i životinje, a posljedice se osjećaju godinama kroz eroziju, poplave i smanjene poljoprivredne prinose. Osim toga, mnogi ljudi ostanu bez svojih domova, maslinika ili vinograda, a neki izgube i život.

Požari ne ostavljaju posljedice samo tijekom trenutka kada bukte. Njihovi učinci na prirodu traju godinama, ponekad i desetljećima. Kada vatra zahvati šumske i travnate površine, uništava biljni pokrov koji sprječava eroziju tla. Bez korijenja koje drži tlo, kiše ispiru zemlju, što dovodi do klizišta i smanjuje plodnost zemljišta.

Mnoge biljke i drveće potpuno nestaju s opožarenih područja, a povratak šumske vegetacije često traje desetljećima. U nekim slučajevima, zbog promjene mikroklime, određene vrste se više nikada ne vrate, čime se mijenja cijeli ekosustav.

Požari imaju razoran učinak i na životinje. Mnoge manje životinje, poput guštera, zmija, ježeva i kukaca, stradavaju u samom požaru jer nemaju vremena pobjeći. Veće životinje, iako uspiju pobjeći od vatre, ostaju bez hrane i skloništa te su prisiljene napustiti područje ili ugibaju od gladi i stresa. Dugoročno, požari smanjuju bioraznolikost područja, narušavaju prirodnu ravnotežu i ostavljaju trajne posljedice na cijeli živi svijet tog staništa.

Požar se ne događa nekome drugome. Dovoljan je jedan neugašeni opušak ili komad stakla na suncu da se cijelo ljeto pretvori u katastrofu. Zato razmišljajte o svojim postupcima, upozorite druge ako ih vidite u rizičnom ponašanju i, ako primijetite požar, odmah nazovite nadležne službe. Vaša brza reakcija može spasiti nečiji život.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice