Povežimo se

Lifestyle

Ovo je najprljavije mjesto u hladnjaku, a rijetko ga čistimo

Stručnjaci su identificirali najprljavije mjesto u hladnjaku koje često zaboravimo oprati!

Neke je predmete i površine u hladnjaku potrebno redovito čistiti kako se ne bi nakupila prljavština, koja u konačnici može završiti i u našim ustima. Unatoč činjenici da je osnovna funkcija hladnjaka čuvanje hrane, tako što će ju hladiti i spriječiti razvoj bakterija, on može potencijalno predstavljati i opasnost za vaše zdravlje.

Ako razmislite, ima smisla: hladnjak je jedno mjesto u kući kamo odlazite puno puta u danu, ne samo vi nego i cijela obitelj! A kada ga otvorite sigurno premještate sadržaj po policama, vjerojatno tijekom kuhanja i bez pranja ruku na kojima se nalaze bakterije. Kada stavljate nove proizvode u hladnjak, razmišljate li o tome da su oni prošli kroz mnoge ruke, moguće isto ne tako čiste.

Dok postoje površine za koje i sami možete pretpostaviti da su jako prljave, poput ručke ili prednje strane vrata, mnoge je iznenadilo koje je to najprljavije mjesto u hladnjaku – a koje se rijetko čisti.

Ladica ili košara za voće i povrće

Prije nekoliko godina su objavljeni rezultati istraživanja organizacije NSF International koja je posvećena zaštiti zdravlja i edukaciji potrošača, o tome koje su to površine u kućanstvu najprljavije i ne čiste se dovoljno često. Informacija o najprljavijem mjestu u hladnjaku je iznenadila mnoge – u pitanju je ladica za povrće i voće!

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Zanimljivo, jer kada pomislimo na voće ne razmišljamo o prljavštini koja se na njemu nalazi i vrlo ga rijetko operemo prije pohrane u hladnjak. Iako nisu očiti rizik kao, naprimjer, svježe pileće meso, provjere i testiranja studije NSFa otkriva da se upravo u ladici za pohranu voća i povrća nalaze bakterije kao što su salmonela i listerija, ali i gljivice i plijesan.

Problem nisu same namirnice, u pitanju je problem kontaminacije kada u dodir dođu s drugim namirnicama koje se nalaze u istoj vrećici prilikom kupovine, kao što je svježe meso ili sokovi mesa. Savjet je stručnjaka da obratimo jednako pažnje na pohranu voća i povrća kako to činimo kada je u pitanju svježe meso.

Jednostavno čišćenje

Olakotna okolnost je što se sve površine u hladnjaku jednostavno čiste, a posebno ladica za voće i povrće, stvar je u tome da biste to trebali samo češće raditi.

Prije čišćenja je potrebno ladicu isprazniti i izvaditi iz hladnjaka, oprati ju ispod mlaza tople vode uz korištenje deterdženta i spužvice. Nemojte vraćati mokru posudu natrag u hladnjak, potrebno ju je dobro osušiti papirnatim ručnikom ili krpom.

Stručnjaci vas mole da to učinite barem jednom u mjesec dana!

Savjeti za ultra brzo čišćenje doma kada vam neplanirano stižu gosti

Prije pohrane voća i povrća u hladnjak, operite ih ili stavite u zatvorene posude ili vrećice kako bi se spriječio razvoj bakterija kao i njihovo razmnožavanje. Ta je ladica namijenjena za voće i povrće stoga nemojte u nju stavljati druge namirnice. Česta je greška da svoju omiljenu hranu volimo držati baš u toj ladici, što vodi do nakupljanja prljavštine a posljedično i bakterija – da ne spominjemo neugodan miris!

Oglas

Lifestyle

Kako napraviti poticajan prostor za razvoj djece

Organizacija aktivnosti utječe na proces razvoja djece, baš kao i prostorno okruženje u kojem djeca borave više sati tijekom dana. Znajući da boje utječu na raspoloženje i za dječju sobu ih treba pažljivo birati. Preporuča se odabrati nježnije nijanse koje će ponuditi smiraj, a namještaj prilagoditi uzrastu. 

Kristina Legin, mag. ranog i predškolskog odgoja te vlasnica vrtića rekla je da na domaćem tržištu nije velik izbor opreme za dječje prostore. 

Kristina Legin, mag. ranog i predškolskog odgoja

Namještaj za djecu

Ako biramo namještaj, on je dosta skup, a po našim trgovinama kojima mi imamo pristup nije baš da ima previše izbora, a onda od toga naći baš nešto što se može prilagodit djeci, rekla je Legin. 

A nakon toga, treba obratiti pažnju na sigurnost.  

Trebalo je osigurat sve stoliće, ormariće, kutove, zaštite pri ulaznim vratima, zaštite na radijatorima, izlazni i ulazni putevi, sve smo nekako pokušali da bude što oblije, da nemaju mogućnost ozljeđivanja, tako da smo pazili čavlići, da su utičnice zaštićene, dodala je. 

Dobro osmišljeni prostori stimulirati će nove mogućnost izražavanja i ideje za igru, zato od rane dobi treba nuditi kvalitetan sadržaj. 

Neka igračke potiču na kreativnost

Da nije nešto komercijalno, nego da ima i dosta neoblikovanog materijala, puno nekih kutijica i nešto što oni moraju samostalno odlučit što će s time napravit, da nije gotov, ponuđen proizvod, nego da razvijamo maštu i kreativnost, tako da sami smišljaju neke nove načine i neke nove proizvode koje će onda formirat od toga, ispričala je Legin. 

Skupljali smo nekakve kartončiće, sve što nam je došlo pod ruke, da nije kućica drvena koja je ima vrata i sve i  oni znaju da od toga moraju napravit kućicu nego možda od tog istog materijala to može biti i kuća, može biti i most, može bit bilo što drugo može. 

Istraživački centar sad obrađuje temu životinje, imamo životinje raspoređene po temama, po veličinama, po bojama tako da zapravo  uzmemo jednu temu i onda se maksimalno bavimo s njom. Centar umjetnosti, recimo, nudi nova znanja o plesu, o likovnosti, glazba, gluma… 

Kutak za igru

Obliku aktivnosti treba prilagoditi i podnu oblogu, a u kutak za igru preporuča se staviti tepih. 

To je i pravilo. Tamo gdje su dječaci često na podu i da bi zapravo zaštitili njihovo zdravlje uvijek tepih na podu da im bude toplo i da bi izbjegli neke prehlade, dodala je. 

U obilju aktivnosti i neoblikovanih materijala koji su ponuđeni djeci, naša je uloga vrlo važna. 

Ja mislim da je potrebno da im mi zapravo ponudimo. Ako ja sad to stavim na stol, rijetko koje dijete će baš doći i samo, ali ako mu kažem „dođi, ajmo zajedno pogledat“ i pokušam mu objasnit što se ovdje postiže zapravo, radom na toj aktivnosti, onda ih mi i povučemo. Moramo mu dati neke upute da bi on zapravo znao kako se koristi s nekom aktivnošću, objasnila je Legin za Dom na kvadrat.

Djeca svoja znanja aktivno izgrađuju kroz aktivnosti, a prostor u kojem borave smatra se još jednim odgajateljem, zato je važno osigurati im poticajni prostor za razvoj. 

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako se pripremiti za novu sezonu pripreme hrane na otvorenom?

Dolazak proljeća znači samo jedno – sezona roštiljanja je službeno otvorena!

Uz dolazak proljeća, dolazi i vrijeme za spontana druženja uz roštiljanje te opuštanja uz zvukove prirode. Roštiljanje je jednostavna, ali izuzetno popularna aktivnost koja okuplja ljude uz vatru i ukusnu hranu. Uz pažljivu pripremu mesa, ribe i povrća, baza svakog dobrog roštilja je kvalitetan grill. Bogat asortiman Lesnina XXXL roštilja i pomoćnog pribora omogućit će da u novu sezonu roštiljanja zakoračimo potpuno spremni. 

Ključni dio svakog roštilja je kvalitetan grill

Prvi topliji dani dovoljan su razlog za otvaranje sezone roštiljanja, bilo na terasi, balkonu, vrtu ili parku. Kako bi uz ugodan razgovor osigurali i ukusnu hranu, važno je izabrati kvalitetan i dobar roštilj. Ključno je birati roštilj koji najbolje odgovara našim potrebama.  Tako razlikujemo tradicionalni roštilj na drveni ugljen od brzih i vrlo praktičnih plinskih ili električnih grilla, a sve vrste i samo najkvalitetnije brendove pronaći ćete u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu

Prijenosni roštilj postaje sve popularniji zbog svoje jednostavnosti, a Lesnina XXXL asortiman prijenosnih roštilja nudi izbor električnih, plinskih i roštilja na drveni ugljen. Napoleon električni ili plinski prijenosni roštilj napravljeni od kvalitetnih materijala garantiraju finu pripremu hrane, dok ručke omogućuju lakši prijenos i praktičnost. Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Nema dobrog roštilja bez dobrog pribora

Od osnovnih alata do inovativnih dodataka, pribor čini proces roštiljanja ugodnijim i učinkovitijim. Kvalitetna lopatica i hvataljka kao srce svakog roštilja, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije. Termometar je također jedno obavezno pomagalo za stvaranje savršenih obroka, dok će razni stalci poput grill stalka za piletinu, wok košare, košare za ražanj olakšati pripremu pojedinih dijelova mesa. Ovi specijalizirani proizvodi omogućit će jednu potpuno novu razinu pripreme!

Sve za roštilj na jednom mjestu

Svatko tko je ikada sudjelovao u roštilju zna da se oko vatre stvaraju nezaboravni trenuci. Roštilj nije samo način pripreme hrane, već i izvor zabave i druženja. Umjesto da se zadržavate u zatvorenom prostoru, iskoristite toplije dane za organiziranje druženja s prijateljima i obitelji. Bilo da je riječ o tek malenom balkonu, prostornoj terasi ili vrtu, osigurajte da ste spremni za novu sezonu roštiljanja. Asortiman Lesnina XXXL roštilja osigurava kvalitetan grill za pripremu slasnih obroka, a za ovogodišnju sezonu roštiljanja, Lesnina XXXL je do 31.5.2024. pripremila posebne popuste i pogodnosti!

Kreirajmo dom zajedno!www.xxxlesnina.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice