Lifestyle
Postoji jako dobar razlog zašto okrhnutu čašu morate baciti odmah
Dobro je znati…

Čak i ako vam se čini, a sigurni smo da vas ima puno, da čašu koje je okrhnuta možete koristiti i dalje, to nikako nije dobra ideja, upozoravaju stručnjaci.
Ako pogledate u ormarić gdje vam stoje čaše i šalice, sigurno ćete pronaći barem jednu koja je oštećena, a možemo se kladiti da vam je baš ona najdraža i da vas za nju vežu sentimentalne vrijednosti te vam ne pada na pamet odreći je se. Lako je to razumjeti jer jedna mala, ponekad jedva oku vidljiva, krhotina ne izgleda kao da nam može zadati velike probleme…
Na vašu žalost, iako to može biti tužna vijest za vašu kolekciju stakla i keramike, čini se da i mala pukotina ili oštećenje na čaši može uzrokovati velike probleme, a posebno kada je u pitanju zdravlje ali i vaša sigurnost – tvrde stručnjaci.
Zašto nikada ne biste smjeli koristiti okrhnutu čašu?
Možda vam se ne čini kao velika stvar koristiti čašu koja je okrhnuta ili napukla, ali upravo to oštećenje na njoj može donijeti puno problema kojih niste svjesni. Ovo vrijedi i za skroz mala oštećenja.
Kintsugi – restauracija zlatnog spoja
Prema riječima John Cuttsa, osnivača MeandMyGlass.co.uk, čaša koja ima krhotinu predstavlja potencijalne probleme i ne isplati se riskirati. Pojašnjava da, iako možete paziti kada ju koristite i izbjegavati napukli dio, ako tako nastavite, povećava se rizik da ćete se ozlijediti.
“Mnogi nisu niti svjesni ozbiljne opasnosti koja se krije iza korištenja takve čaše za piće, a ako nastavite iz nje piti možete lako porezati usne, jezik ili nepce pa čak i progutati komadiće stakla. Oštećeni dijelovi čaše mogu biti jako oštri i tako nanijeti štetu.”
Upozorava da, iako se čaša može činiti sigurna za korištenje, možda to nije. “Čak i najsitniji dijelovi stakla koji se progutaju mogu nanijeti štetu ne samo usnoj šupljini već i želucu i crijevima”, dodao je.

Bakterije i ozlijede
Kao da to nije dovoljno kada su u pitanju problemi sa zdravljem, Cutts dodaje da ako se radi o čaši koja je bojana, postoje velike šanse da će kemikalije iz stakla doprijeti do probave tako što će se boja prelije u napitak u čaši. Svaka takva čaša može osim kemikalija koje nisu dobre za probavu sadržavati i boje na bazi olova. Pojašnjava i kako samo oštećeno mjesto na čaši može skrivati bakterije, bez obzira na to koliko je temeljite oprali, ručno ili u perilici, to je savršeno mjesto za brzo množenje bakterija.
Ovako se biraju čaše za vino i pivo
Čaša koja je napukla ili ima krhotine, puno će se lakše razbiti nego ona čitava, a što je češće koristite to su veče šanse da će se upravo to dogoditi.
Možda vam se sva ova upozorenja čine pretjerano ozbiljna, ali najbolje što možete napraviti s čašom koja više nije istog izgleda kao nova je da ju bacite u za to predviđeno mjesto i tako zaštite zdravlje, ne samo svoje nego svih u kućanstvu. Cilj ovog teksta nije nagovarati vas da odmah krenete u kupovinu već da uvijek imate na umu vašu sigurnost.
Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.