Povežimo se

Uradi sam

Kintsugi – restauracija zlatnog spoja

Kintsugi je stoljećima stara japanska umjetnost popravljanja slomljene, napuknute i oštećene keramike. Nastala je kada se japanskom šogunu u 15. stoljeću razbila najdraža šalica te je dao kineskim majstorima da je poprave, no nije mu se svidio rezultat budući da se vratila prekrivena željeznim spojnicama te zatim dao šalicama japanskim majstorima da je poprave. Oni su koristili tadašnje prirodne smole i lakove, pomiješane sa zlatnim prahom, srebrnim, platinom ili slično te su time naglasili zapravo nesavršenosti posude, njezin vijek trajanja i to se zapravo cijeni u japanskoj kulturi i umjetnosti, savršenstvo nesavršenosti, objasnila je Dora Briševac restauratorica umjetnina. 

Umjetnost i filozofija

Kintsugi nije samo oblik popravka već filozofija i način unošenja nove ljepote u oštećeni predmet, a može se primijeniti na različitim predmetima. Kintsugi metoda nije previše različita od klasične restauracije keramike, jedino su materijali različiti. Ukoliko upotrijebite materijale koji su prikladni za tu vrstu posude, vjerujem da je moguće sve popravit. Ono što je vrlo teško su porculanske posude i staklo jer spada u drugačiju kategoriju te se koriste različita, drugačija ljepila. 

Umjetnost zlatnog popravka

Vjerovali ili ne, postoji način kako se pravilno razbije posuda. Nije isto za ovu tehniku ili za bilo kakvu restauraciju keramike, da li je razbijena po dnu ili sa strane, zato što neki fragmenti će kasnije biti neupotrebljivi, posuda se u nekim slučajevima čak neće moći uopće spojiti. Kako bi dobili uzdužne pravilne linije, karakteristične za Kintsugi tehniku, postoji određeni način i razbijanja. 

Razbijanje

Da se razbijeni fragmenti ne bi izgubili, posuda se stavlja u vrećicu i postavlja na bok. Pretpostavljamo da će ovako popucat, ako udarimo po dnu, dno će se rasuti u puno malih dijelova te će kasnije biti jako teško, ono dno je temelj na kojem se gradi.

Ako se dno razbije, jako je teško kasnije zalijepit sve fragmente. Ako udaramo po boku najmanja je šansa da će se dno u više komada razbit. Možemo puknut jednom, dva put, ali baš onako na 10 komadića, to nije u redu. 

Za razbijanje se koristi gumeni čekić kako bi se izbjeglo oštećenje glazura keramike. Nakon toga, potrebno je pronaći sve dijelove i sastaviti posudu. 

Ljepljenje

Zatim slijedi priprema epoksi smole. Epoksi dvokomponentno ljepilo koristimo zato što ima brži, brže vrijeme stezanja od klasične epoksidne smole koja ima i do 24 sata vrijeme stezanja. U tu epoksivnu smolu miješamo zlatni prah te kasnije kako bi upotpunili izgled, dok epoksivna smola je završila sa stezanjem ali još uvijek onako pikava na dodir, premazujemo sa zlatom te ona kada se potpuno osuši, veže za sebe to zlato te konačno, dobiva to izgled i to zlato više se ne može obrisati. 

Spajanje

Spajanje počinje od dna posude, a oba dijela treba držati zajedno nekoliko minuta, dok ljepilo ne stegne.  

Tradicionalna kintsugi restauracija traje i do mjesec dana po posudi. Današnje smole, epoksi recimo smole, ljepila imaju različito vrijeme stezanja. One smole koje su prikladne za konzumaciju i dodiru s hranom, one stežu i do 8 sati. 

Kad je cijela posuda zalijepljena, a smola se još nije potpuno osušila, dodaje se još zlatnog praha. Dora koristi mineralni prah. 

Oni koji se planiraju baviti s tom tehnikom i restauracijom, moraju paziti na upotrebu materijala te upotrebu također zlata. Znači to mora biti prirodno zlato ili mineralni prah, kako bi bilo sigurno za konzumaciju. No, ukoliko je za to čisto dekorativne svrhe, dovoljno je i ovo. 

Posljednji korak u procesu je brisanje posude i uklanjanje viška ljepila. Umjetnost zlatnog popravka dala je ovoj posudi predivan novi izgled.

Oglas

Uradi sam

10 korisnih savjeta za lakše održavanje vrta

Koristeći pomagala poput mreža za zaštitu biljaka ili ovratnika za kontrolu invazivnih korijena, možete bolje zaštititi svoje biljke od štetnika i bolesti, čime osiguravate njihov zdrav rast i razvoj

Korištenje određenih alata i predmeta tijekom vrtlarenja donosi mnoge prednosti koje mogu olakšati rad i poboljšati rezultate u vašem vrtu. Uz malu pomoć, vaša produktivnost u vrtu može se znatno povećati. To vam omogućuje da posadite više biljaka, bolje se brinete o njima i ostvarite bogatiji urod.

1. Lopata

Ako se suočavate s blatnim tlom, malo spreja za podmazivanje na vašoj lopati ili vrtnoj štihači učinit će da se ljepljive stvari jednostavno skliznu. Koristite mazivo koje sadrži silikon ili teflon i povremeno ponovno premažite lopatu.

2. Zaštitite lukovice od štetočina

Spriječite gladne životinje da grickaju vaše svježe zasađene cvjetne lukovice postavljanjem mreže za perad preko gredice. Mrežu možete ukloniti u rano proljeće ili pustiti biljke da rastu kroz rupe i ostaviti je tijekom cijele vegetacijske sezone.

3. Ograničite rast invazivnih biljka

Ugurajte neku vrstu “ovratnika” u tlo (ili ga zabijte maljem) kako biste okružili biljku i njezin invazivni korijenski sustav. Ako je tlo zbijeno, prvo ga izrežite oko biljke štihačom. Napomena: Ova tehnika neće zadržati biljke koje se šire iznad zemlje poput jagoda i metvice.

4. DIY prijenosna polica za presađivanje

Izrežite komad šperploče otprilike prema obliku stražnjeg dijela vaše tačke i pričvrstite nekoliko drvenih klinova duž stranica kako bi spriječili klizanje dok vozite. Sada ćete imati i zemlju i površinu za presađivanje pri ruci kad odvezete tačku u vrt.

5. Portfolio za biljke

Spremite oznake i štapiće biljaka u jeftini foto album. Možete dodati detalj kada i gdje su biljke kupljene, posebna njega ili čak lokacija biljaka na skici vašeg dvorišta.

6. Sustav za zalijevanje kapanjem

Napravite sustav za zalijevanje kapanjem koristeći stare plastične boce. Napravite male rupice u poklopcu boce, napunite bocu vodom i zakopajte je u blizini biljaka s poklopcem prema dolje.

7. Transporter za biljke u posudama

Prostori između prečki na ljestvama odlična su mjesta za transport osjetljivih biljaka. Više nema neurednih prolijevanja tijekom skretanja!

8. Kompostni okvir od drvenih letvica

Napravite jednostavan okvir za kompost od drvenih letvica. Okvir će držati kompost na mjestu i omogućiti vam da ga lako okrećete kako bi se brže razgrađivao.

Sedam iznenađujućih stvari za koje niste znali da se mogu kompostirati

9. Oznake za biljke od kamenčića

Pronađite ravne kamenčiće i oslikajte ih imenom biljke koju označavaju. Ove oznake su dugotrajne i dodaju rustikalni šarm vašem vrtu.

10. Organizator za alat od paleta

Stare drvene palete mogu se pretvoriti u praktične organizatore za alat. Jednostavno pričvrstite paletu na zid u šupi ili garaži i koristite otvore za pohranu vrtnog alata.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako pravilno postaviti stol za formalne i neformalne prilike

Savladajte umjetnost osnovnog, neformalnog i formalnog postavljanja stola uz ove smjernice

Dok postoje određeni protokoli za osnovno, ležerno i formalno postavljanje stola, postoji i fleksibilnost koja vam omogućava da se kreativno izrazite koristeći predmete koje već posjedujete i prilagodite ih jelima koja ćete servirati. Evo nekoliko smjernica i ideja kako postići estetski ugodno i funkcionalno postavljanje stola za različite prilike.

Opće smjernice za postavljanje stola

Općenito, pribor za jelo treba biti raspoređen prema redoslijedu korištenja, uvijek od vanjskog prema unutarnjem dijelu. Pazite da rasporedite predmete pažljivo kako biste održali jednaku udaljenost između njih te vodite računa da sva mjesta za stolom budu u istom ravnini (na primjer, čaše za piće na svakom mjestu trebale bi biti poravnate).

Osnovno postavljanje stola

Osnovno postavljanje stola je ono što ćete vjerojatno koristiti za večere s obitelji tijekom tjedna i vrlo neformalne susrete. Pribor za jelo, posuđe i tekstili ( salveta, podmetač ili stolnjak) rasporedite po sljedećem rasporedu:

  • Postavite tanjur za večeru u sredinu podmetača, ako ga koristite.
  • Salveta ide lijevo od tanjura, a vilica se postavlja na salvetu.
  • Nož i žlica idu desno od tanjura, s oštricom noža okrenutom prema tanjuru, a žlica (ako je koristite) desno od noža.
  • Čaša za vodu ili piće ide u gornji desni dio postavljanja, iznad tanjura, između njega i noža.

Postavljanje stola za neformalne prilike

Rođendanske zabave, ručkovi i neformalne večere sve su prilike za ovo pojednostavljeno, ali ipak posebno, postavljanje stola za večeru.

Počnite s osnovnim elementima postavljanja stola, navedenim iznad, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo:Vilica za salatu, žlica za juhu
  • Posuđe: Čaša za vino, zdjela za juhu, tanjur za salatu
  • Stolnjak (opcionalno)

Kako postaviti stol za neformalne prilike

Svi elementi osnovnog postavljanja stola već su na mjestu, potrebno je samo nekoliko dodataka kako biste ga prilagodili neformalnoj prilici.

  • Postavite vilicu za salatu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite žlicu za juhu desno od žlice za večeru.
  • Čaša za vino ide iznad čaše za vodu i desno.
  • Zdjela za juhu stavlja se na tanjur za salatu, a zatim se ta složena struktura postavlja na tanjur za večeru.

Postavljanje stola za formalne prilike

Kada priređujete večeru kod kuće i planirate poslužiti više od tri slijeda, potrebno je postaviti formalni stol. Ovu vrstu postavljanja možete susresti i u restoranima gdje se poslužuje više slijedova.

Počnite s elementima neformalnog postavljanja stola, navedenima gore, a zatim dodajte sljedeće:

  • Pribor za jelo: Žlica za desert, vilica za desert, nož za maslac, vilica za ribu (opcionalno), nož za ribu (opcionalno), vilica za ostrige (opcionalno)
  • Posuđe: Tanjur za kruh, osnovni tanjur
  • Čaše: Čaša za sherry (opcionalno), čaša za šampanjac (opcionalno)
  • Posude za sol i papar, dekoracije

Kako postaviti stol za formalne prilike

Iako može izgledati zastrašujuće započeti od nule (jer formalno postavljanje stola uključuje mnogo elemenata), imajte na umu da se svaki raspored gradi na prethodnom što može pojednostaviti proces.

Tanjur za kruh i nož

  • S postavljenim neformalnim stolom, počnite graditi formalni stol postavljanjem osnovnog tanjura ispod tanjura za večeru, tanjura za salatu i zdjele za juhu.
  • Tanjur za kruh ide iznad vilica.
  • Nož za kruh postavlja se dijagonalno na tanjur za kruh s drškom desno, a oštricom prema dolje.

Dodatni pribor za jelo

  • Kada je riječ o opcionalnom priboru za jelo poput vilice za ribu, noža za ribu i vilice za ostrige, imajte na umu da se ovi predmeti koriste samo ako su dio planiranog obroka. Ako jesu, slijedite ove upute:
  • Postavite vilicu za ribu lijevo od vilice za večeru.
  • Postavite nož za ribu između žlice za juhu i noža za glavno jelo.
  • Dovršite postavljanje pribora za jelo s vilicom za ostrige na krajnjoj desnoj strani, odmah pokraj žlice za juhu.

Dodatne čaše

  • Ako poslužujete sherry ili šampanjac, ove dvije čaše treba postaviti na prethodno određeno područje za piće u gornjem desnom dijelu postavljanja.
  • Postavite čašu za šampanjac ispod čaše za vodu i lijevo od čaše za vino.
  • Postavite čašu za sherry iznad čaše za vino i desno od čaše za vodu.

Predmeti za desert

  • U restoranima se ovi pribori obično donose neposredno prije nego što se posluži desert, tako da obično nisu već na stolu kada sjednete.
  • Postavite žlicu za desert vodoravno iznad tanjura s drškom usmjerenom desno.
  • Ako koristite vilicu za desert, postavite je paralelno, iznad žlice, s drškom usmjerenom lijevo.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice