Povežimo se

Uradi sam

Kintsugi – restauracija zlatnog spoja

Kintsugi je stoljećima stara japanska umjetnost popravljanja slomljene, napuknute i oštećene keramike. Nastala je kada se japanskom šogunu u 15. stoljeću razbila najdraža šalica te je dao kineskim majstorima da je poprave, no nije mu se svidio rezultat budući da se vratila prekrivena željeznim spojnicama te zatim dao šalicama japanskim majstorima da je poprave. Oni su koristili tadašnje prirodne smole i lakove, pomiješane sa zlatnim prahom, srebrnim, platinom ili slično te su time naglasili zapravo nesavršenosti posude, njezin vijek trajanja i to se zapravo cijeni u japanskoj kulturi i umjetnosti, savršenstvo nesavršenosti, objasnila je Dora Briševac restauratorica umjetnina. 

Umjetnost i filozofija

Kintsugi nije samo oblik popravka već filozofija i način unošenja nove ljepote u oštećeni predmet, a može se primijeniti na različitim predmetima. Kintsugi metoda nije previše različita od klasične restauracije keramike, jedino su materijali različiti. Ukoliko upotrijebite materijale koji su prikladni za tu vrstu posude, vjerujem da je moguće sve popravit. Ono što je vrlo teško su porculanske posude i staklo jer spada u drugačiju kategoriju te se koriste različita, drugačija ljepila. 

Umjetnost zlatnog popravka

Vjerovali ili ne, postoji način kako se pravilno razbije posuda. Nije isto za ovu tehniku ili za bilo kakvu restauraciju keramike, da li je razbijena po dnu ili sa strane, zato što neki fragmenti će kasnije biti neupotrebljivi, posuda se u nekim slučajevima čak neće moći uopće spojiti. Kako bi dobili uzdužne pravilne linije, karakteristične za Kintsugi tehniku, postoji određeni način i razbijanja. 

Razbijanje

Da se razbijeni fragmenti ne bi izgubili, posuda se stavlja u vrećicu i postavlja na bok. Pretpostavljamo da će ovako popucat, ako udarimo po dnu, dno će se rasuti u puno malih dijelova te će kasnije biti jako teško, ono dno je temelj na kojem se gradi.

Ako se dno razbije, jako je teško kasnije zalijepit sve fragmente. Ako udaramo po boku najmanja je šansa da će se dno u više komada razbit. Možemo puknut jednom, dva put, ali baš onako na 10 komadića, to nije u redu. 

Za razbijanje se koristi gumeni čekić kako bi se izbjeglo oštećenje glazura keramike. Nakon toga, potrebno je pronaći sve dijelove i sastaviti posudu. 

Ljepljenje

Zatim slijedi priprema epoksi smole. Epoksi dvokomponentno ljepilo koristimo zato što ima brži, brže vrijeme stezanja od klasične epoksidne smole koja ima i do 24 sata vrijeme stezanja. U tu epoksivnu smolu miješamo zlatni prah te kasnije kako bi upotpunili izgled, dok epoksivna smola je završila sa stezanjem ali još uvijek onako pikava na dodir, premazujemo sa zlatom te ona kada se potpuno osuši, veže za sebe to zlato te konačno, dobiva to izgled i to zlato više se ne može obrisati. 

Spajanje

Spajanje počinje od dna posude, a oba dijela treba držati zajedno nekoliko minuta, dok ljepilo ne stegne.  

Tradicionalna kintsugi restauracija traje i do mjesec dana po posudi. Današnje smole, epoksi recimo smole, ljepila imaju različito vrijeme stezanja. One smole koje su prikladne za konzumaciju i dodiru s hranom, one stežu i do 8 sati. 

Kad je cijela posuda zalijepljena, a smola se još nije potpuno osušila, dodaje se još zlatnog praha. Dora koristi mineralni prah. 

Oni koji se planiraju baviti s tom tehnikom i restauracijom, moraju paziti na upotrebu materijala te upotrebu također zlata. Znači to mora biti prirodno zlato ili mineralni prah, kako bi bilo sigurno za konzumaciju. No, ukoliko je za to čisto dekorativne svrhe, dovoljno je i ovo. 

Posljednji korak u procesu je brisanje posude i uklanjanje viška ljepila. Umjetnost zlatnog popravka dala je ovoj posudi predivan novi izgled.

Oglas

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice