Povežimo se

Interijeri

Bezvremenska raskoš klasičnog namještaja

Namještaj u klasičnom stilu je bezvremenski, a upotrebom suvremenih materijala uklapa se i u najmodernije stanove.

U današnje vrijeme kad smo preplavljeni modernim i minimalističkim namještajem, rijetki se odlučuju na kupnju starog klasičnog stilskog namještaja koji bi domu dao dozu raskoši. Naginjete li takvom stilu, imate sreće. Mnoge tvornice i danas proizvode namještaj koji vas vraća u prošlost i elitne i elegantne domove, a dizajn varira stoga možete pronaći sve što vam srce poželi.

Izvorni komadi namještaja iz pojedinih stilskih razdoblja imaju visoku cijenu i nisu lako dostupni, no na tržištu se mogu naći replike namještaja ili novodizajnirani komadi, koji osnovu vuku iz određenog stila, a prilagođeni su potrebama suvremenog stanovanja.

Svaki kutak doma – od dnevne i spavaće sobe pa do radne sobe i predsoblja, tako može zasjati u jednom od klasičnih stilova: baroku, roccocou, bidermajeru, empireu ili prestigeu.

Mnogim ljudima klasični namještaj izgleda vrlo slično i ne prepoznaju razlike. Zato ćemo vam ukratko objasniti karakteristike svakog od stilova kako biste izabrali namještaj po svojoj mjeri i afinitetima.

Klasični stilski namještaj Dom2

Barok

Barok se pojavljuje u 17. stoljeću, a u izradi namještaja i opremanju interijera ga karakterizira dinamičnost forme te igra svjetlosti i sjene. Refleksija svjetlosti dolazi do punog izražaja na dekoracijama, koje dinamiziraju elemente namještaja, čime barok ispunjava svoje osnovne namjere. Ornamenti su najčešće u obliku školjki i lišća, a istančane rezbarije, vitki stupovi i zakrivljene linije, zadržali su popularnost baroka sve do danas.

Klasični stilski namještaj Dom2

Podkategorija baroka je bijeli barok, pomoću kojeg bujan stil baroka u bijeloj boji dobiva romantični izgled.

Empire

Empire je stil koji se javlja u periodu između baroka i bidermajera, a iz Francuske se proširio po cijeloj Europi. Karakteriziraju ga strogost i raskoš te lakirani namještaj, dekoracije s pozlatama, a u upotrebi je često crna boja. Empire, kao inspiracija “modernog” klasičnog namještaja, nudi umjerenije linije s istaknutim detaljima ovog stila kao i kvalitetne vrste drva od koga se ovakav namještaj izrađuje.

Klasični stilski namještaj Dom2

Bidermajer

Bidermajer se razvio kao reakcija na empire, koji je prevladavao do 1814. godine, a prvi elementi namještaja u bidermajeru nastali su u Beču. Praktičnost i skromnost njegove su glavne odlike, ali je istovremeno udoban i komforan što se osobito osjeća kroz sjedeće garniture. Naglašena intimnost i funkcionalnost osnovni je razlog popularnosti ovog stila sve do danas. Na bidermajer su utjecali svi prethodni stilovi i moglo bi se reći da je uzeo najbolje od svakog prethodnog.

Klasični stilski namještaj Dom2

Sviđaju li vam se isključivo oblici ovakvih stilova, ali ne i staromodni materijali, razveselit će vas vijest da se stilovi poput baroka, bidermajera i ostalih proizvode koristeći najmodernije materijale i boje. Na taj se način ponovo dokazuje da se klasični stilovi lako transformiraju i prilagođavaju svim pojedincima i njihovim zahtjevima.

Klasični stilski najmeštaj Dom2

A ako ste već uredili stan, a privlači vas klasika ne morate kupovati novi namještaj. Detalji poput zidnih i sobnih satova, vaga, zdjela za voće, starih radija i slično sigurno će se dobro uklopiti u svaki ambijent. Možda najpopularniji izbor je globus bar koji je, osim što dojmljivo izgleda, vrlo koristan jer se u njegovu unutrašnjost mogu pohraniti boce ili ostale stvari. Štogod odlučili, mjesta za klasični namještaj i detalje klasičnog stila uvijek ima.

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice