Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan koji djeluje veći nego što zapravo je

Stan veličine 53 četvorna metra bio je urbano i lijepo uređen, no proširenjem obitelji potrebna je bila još jedna spavaća soba.

Uz kompletnu promjenu namještaja, renovirala se i kupaonica. Tlocrtne promjene napravila je arhitektica Gordana Đerić.

Gordana Đerić, dipl. ing. arh.

Kreativna rješenja za maksimalno iskorištavanje prostora

Postojeća, izdvojena, ne funkcionalna kuhinja pretvorila se u dječju sobu, a od dijela velikog dnevnog boravka zatvoren je dio za roditeljsku spavaću sobu. Ostatak stana ostao je otvoren i prozračan: kuhinja, šank, blagavaonica i dnevni boravak.

“Nedostatak spremišnog prostora iskorijenjen je ugradbenim ormarima koji se protežu duž dnevnog boravka. Niše koje su na vrijeme predviđene kod gradnje, u knaufu su omogućile prostora za ormare koji su apsolutno neprimjetni u cijelom stanu” rekla je arhitektica.

Arhitektonskim rješenjem cijeli stan je dobio na prostranosti, a centralni komad namještaja u dnevnoj sobi predivan je modularni kauč. On se može pretvoriti u kutnu garnituru ili u ležaj za spavanje, što u konačnici doprinosi funkcionalnosti prostora. 

Nježnoj boji kauča suprotstavljen je crni zid i dva crna pomoćna stolića koja također doprinose dinamici prostora. Uz neutralne boje i crne detalje, toplina prostora postignuta je parketom, za koji su investitori imali nekoliko zahtjeva.

Poseban naglasak na parket

U Happy Flooru pronašli su ono što su tražili – masivan parket koji u sebi ima prirodne elemente kao što su to čvorovi, godovi, koji će donijeti toplinu prostora kao kontrast bijelini zidova i nježnosti cijelog prostora. Mladen Skitanić iz tvrtke Happy Floor objasnio je da je u ovom stanu rađena kompletna adaptacija.

“Skidan je stari postojeći parket, išli smo na opciju pripreme podloge OSB pločama prvenstveno zbog toga jer je bilo više različitih nivoa, što se s OSB pločama moglo dobiti. Tim se dobila idealna podloga OSB pločama i investitor se odlučio za takozvani troslojni parket po dizajnu kao seljački pod. Parket izgleda potpuno prirodno s istaknutim dijelovima kvrga i godova. Format parketa je metar 90,  širine 19 centimetara, što daje eleganciju i unosi moderan štih u novi prostor.

Uz to su postavljene i bijele lajsne jer one malo i podignu, povećaju prostor, djeluju modernije, a to je i trend zadnjih nekoliko godina. U svakom slučaju s bijelim lajsnama u pravilu se nikad ne može promašiti.” 

Dekorativni elementi

Parket također pridonosi osjećaju prostranosti i povezanosti, a u prostoru blagavaonice stoji okrugli betonski stol sa pristajaćim bijelim stolcima. Iako zove da se obitelj smjesti oko stola, on je u ovom slučaju više dekorativni element, jer će se većina jela i pića odvijati za pregradnim šankom sa pripadajućim prozirnim stolcima. “Ali najveći efekt cijelom stanu daju crne žaluzine umjesto zavjesa, koje zaista u ovoj varijanti crno bijelog sa drvenim podom daju jedan ekskluzivan izgled”, objasnila je arhitektica.

Maksimalan efekt pločica

Kada smo krenuli birati pločice za kuhinju proces nam je bio vrlo kompliciran jer još tada nismo imali izabrane fronte kuhinje, pa smo se pokušali prilagoditi u nekakvom tonu koji nam već prati kupaonicu i cijeli stan da bi se prilagodili toj bež boji kuhinje koja je bila još pod navodnicima, ispričala je Jelena Vodopija, prodajna savjetnica iz tvrtke Toop2Floor

Zid koji dijele kuhinja i kupaonica obložen je efektnom tapetom, a njom su skrivena i vrata malene kupaonice. 

Osnovni motiv pločica nam je bila džungla siva, koja u sebi ima malo svjetlucavog tona, da ne bi bilo dosadno. Sa crnim efektima, kadom i svim elementima, kao i sa kliznim vratima koja na sebi imaju sivo ogledalo postigli smo maksimalan efekt da pločice dođu do izražaja, a i pločice okolo smo uskladili sa nijansom tih pločica tako da prostor djeluje zaista kompaktno, rekla je Đerić.

“Pločice s uzorkom srebrnog sjaja i zelenkastih tonova vrlo je zahtjevna i morali smo tražiti ton koji bi se uklopio u cijelu komponentu, da ne bi odskakale neke boje. Vrlo nam je bilo zahtjevno naći neki isti ton koji bi pratio cijelu priču, a da ne odskače. Uz srebrne pločice uskladili smo crne detalje kako bi istaknuli taj srebrnkasti sjaj, a pojednostavili cijelu priču”, nadovezala se Vodopija. 

Roditeljska i dječja soba

Potpuno funkcionalna roditeljska spavaća soba minimalnih je dimenzija s emotivnom notom dječjih radova na zidovima, a zbog dječje sobe svaki posjetitelj poželi barem na kratko opet biti dijete. 

Dječja soba je maksimalno iskorištena i vrlo zanimljivo rješena.

“Zadržali smo postojeće krevete na kat i doradili krevete krevetom za goste ili za igru sa ormarom ispod, iza je umjetnički rad od djece. Dječje remek djelo na zidu je osvjetljeno, a bočno smo stavili daske i imitirali penjanje po zidu. Djeca su oduševljena”, izjavila je Đerić. 

Na kraju su na zidove postavljene dvije grafike velikih dimenzije koje su dodatno obogatile prostor. 

Oglas

Arhitektura

Kuća Nodi proglašena je najuspješnijim ostvaranjem stambene arhitekture u Hrvatskoj

Kuća Nodi je nastala dogradnjom postojeće male kuće u Ivanić Gradu

Svake godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja u nekoliko kategorija. Ove godine nagradu Drago Galić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Jure Glasnović, a mi smo posjetili nagrađeni objekt.

“Kuća Nodi je ustvari nastala dogradnjom postojeće skromne male kuće u Ivanić Gradu.”, navodi dipl. ing. arh. Nikola Fabijanić, a želja investitora bila je proširiti stambeni prostor minimalnom kvadraturom ili minimalnim ulaganjima.

Zadatak Dine Šarića, investitora, je bio isključivo proširenje životnog prostora, ali nakon što su mu predstavili prvi render, shvatio je da stručnjaci znaju o čemu govore i da je upravo to ono što njemu treba – otvorena kuća koja dozvoljava dozu privatnosti, a opet dodir s okolišem.

80 četvornih metara novoizgrađenog dijela objekta koristit će se kao dnevni dio kuće.

“Nadograđeni su dnevni dijelovi, blagovaonica, kuhinja, terasa, dnevni boravak. Ostatak prostora, poput onog za spavanje je riješeno u postojećem objektu s minimalnim prenamjenama prostora. Ta dva dijela se spajaju kroz ulazni prostor. To je jedina točka gdje su oni povezani. I zapravo, znači odmah prilikom ulaska se ulazi ili u novi, ili u stari dio.”, pojasnio je arhitekt.

Tripartitna podjela kuće

Tripartitna podjela kuće – zidani potez prema susjedu, ostakljeni niz dnevnih prostora i trijem prema vrtu, omogućila je dobru povezanost između prostorija.

“Ona joj je dala s jedne strane karakter, tako se barem nama čini. S druge strane je omogućila organizaciju tog prostora u neke vrlo jasne zone koje se onda u trećoj osi “miješaju”: trijem postaje loggia, iz loggie se pretvara u dnevni boravak itd. Ali je u samoj organizaciji omogućila vrlo jasne prateće prostore, glavne životne prostore; i ovaj treći je prostor u kontaktu s vanjskim.” navodi Jure Glasnović, arhitekt.

Velike staklene stijene prostoru osiguravaju mnoštvo dnevne svjetlosti, a osmišljeno je i rješenje za hlađenje.

Arhitekt Glasinović naglašava kako kuća ima velike staklene stijene koje, iako izuzetno kvalitetno napravljene od troslojnog stakla, svejedno ne rješavaju veliko zagrijavanje od strane sunca.

“S obzirom na to pokušali smo s tim nadsvjetlom prema sjevernom rubu dobiti to poprečno provjetravanje koje će onda zapravo ukloniti višak tog toplog zraka u prostoru. Tako da u svakom slučaju omogućuje da prostor bude ugodniji i bolji i evo za sada ne koristi klimatizaciju nego se isključivo prirodnim provjetravanjem stvara ugodan životni prostor.”,

Prilikom gradnje, arhitekti su birali materijal koji će s godinama kuću učinit još dojmljivijom pa se inzistiralo na sirovosti materijala koji će dobro stariti. “To su materijali poput drveta, betona, betonske blok opeke, itd., s kojima pokušavamo baratati da oni ostanu elementarni, sirovi i da s godinama izgledaju, po nama, bolje.”, dodao je arhitekt.

Dvorište je osmišljeno kao integralni dio kuće koje stvara jedinstvenu cjelinu i daje dojam prostranosti.

“Glavna karakteristika i želja zapravo, osnovna želja je bila zapravo afirmirati dvorište i dobiti osjećaj da zapravo živiš na parceli, da živiš u cijelom dvorištu, a ne u samoj kući koja je jako mala. Tako da želja je bila da osjećaj prostora bude puno veći nego što je zapravo kvadratura same kuće. Iako je cijela kuća u staklu privatnost korisnika je velika zato što se radi o zatvorenom dvorištu – atrijskom tipu izgradnje. Nalik panonskoj gradnji išaranog sela. Tako da imamo zapravo na relativno maloj čestici, relativno veliko dvorište koje je izuzetno privatno.”, zaključio je Fabijanić.

Ovaj pažljivo osmišljen arhitektonski projekt učinio je Kuću Nodi ugodnim životnim prostorom.

Nastavite čitati

Interijeri

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Stan od svega 38 četvornih metara sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, kuhinje i jedne veće prostorije u kojoj se nalazi dnevna soba, blagovaonica i spavaća soba, a odvojene su na vrlo zanimljiv način.

Cilj je bio maksimalno iskoristit prostor i učinili smo to da smo ovaj blagovaonski dio i boravak odvojili s odvojili od spavaćeg dijela s drvenim letvicama i tako smo dali jednu prozračnost, prostranost i jednu toplinu doma. Stil je moderna klasika. S puno detalja koji isto daju jednu toplinu, kristalni lusteri i opet ove rozete ukrasne, koje čine prostor jako elegantnim. Baršun isto također daje jednu eleganciju i savršeno se uklapa uz sve ovaj moderan stil.”, pojasnila je dizajnerica interijera Josipa Dumančić.

Što je moderna klasika u interijeru?

Moderna klasika temelji se na povezivanju estetike modernog dizajna interijera s jednostavnosti klasičnog stila stvarajući čiste i upečatljive prostori koji ostaju u sjećanju. U ovom stilu uređenja ključnu ulogu imaju boje.

“Birali smo upravo to, pastelne boje. Klijentica je željela stvoriti jedan udoban, elegantan dom i funkcionalan i koristili smo te pastelne boje koje pružaju zapravo dosta svjetlosti i daju osjećaj, vizualni osjećaj većeg prostora.”, dodaje sugovornica.

Tiffany lampe, baršun, pozlaćene posude…

Kombinacijom modernog namještaja, poput okruglog stola s baršunastim stolcima postignuta je suptilna sofisticiranost, a odabrani klasični detalji poput kristalnih lustera, Tiffany lampe, pozlaćenih posuda, svijećnjaka i mnoštvo svježeg cvijeća savršeno se nadopunjuju.

“Okrugli stol mi je nekako najpraktičniji u manjem prostoru jer jednostavno te moderne linije mi nekako više idu uz taj okrugli stol, da na neki način bude klasični prijelaz klasike i tog modernog stila u prostoru. “, smatra Dumančić.

Modernoj klasici suprotstavljena je kuhinja rustikalnih nota

Rađena je po mjeri u nježnoj boji s dodatkom malenog šanka uz kojeg stoji polubarski stolac kao idealno mjesto za jutarnje rituale.

“Jednostavno klijentica je znala točno što želi i u dogovoru s njom baš smo odlično ovoga odradili taj dio. Htjela baš imati jedan dio za jutarnje ispijanje kave, čitanje, opuštanje i za objedovanje. Taj otvoreni dio je prekrasan i prevladavaju tople, bež nijanse i zidna opeka je postavljena jer ona daj jednu rustikalnu notu tom klasično modernom prostoru i jednostavno imate osjećaj živahnosti prostora.”

Zidna opeka zalijepljena duž cijele kuhinje daje predivan kontrast suvremenom stilu života, a nasuprot nje nalazi se romantičan spavaći dio.

Za uživanje u prvim zrakama sunca, dizajnerica je odlučila zatvoriti balkon.

“Balkon smo baš pretvorili u zimski vrt i to je na neki način oaza za opuštanje od svakodnevnog života uz ispijanje kave, čitanje knjige i na neki način smo htjeli stvoriti i jedan skladišni prostor koji, u kojem možete odložiti dekice, neke predmete, knjige, tako par sitnica.”, otkriva dizajnerica.

Ulazni hodnik i kupaonica uređeni su istom stilu, a dizajnerica je domišljato na komadima namještaja zamijenila ručkice kako bi bolje odgovarali klasičnom stilu. Bezvremenski stil uređenja savršeno se uklopio u ovaj mali stan s mirisom klasike.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice