Povežimo se

Predstavljamo dom

Muški minimalizam

Na nešto manje od 90 četvornih metara, prostire se stan minimalističkog uređenja dizajniran za mladog, poslovnog muškarca.

Od starog stana do vrhunskog interijera

To je bio stari gradski stan, vrlo derutan koji je imao dvije sobe, jedan hal koji je bio kao blagovaonica, dvije kupaonice, kuhinju i malu djevojačku sobu. Zatvorili smo hal i napravili smo od njega spavaću sobu sa svojom kupaonicom.

Od dvije sobe smo napravili jednu veliku sobu koja je dnevni boravak i blagovaonica, a kuhinju i djevojačku sobu smo ostavili kakva je, ispričala je Karla Kocijan, dizajnerica interijera.

Vrlo organiziran prostor, čistih linija, kakve preferiraju mladi muškarci, spoj je funkcionalnosti, stila i osobnosti.

Uređenje stana po namjeni

Stan je uređivan za mladog poslovnog čovjeka koji puno putuje, a kada boravi u stanu, onda okuplja puno prijatelja, obitelji, voli kuhati, voli umjetnost i uz kuhanje voli gledati i filmove ili sport tako da je ideja bila napraviti stan za druženje uglavnom i za mirno boravljenje kada se vrati sa puta, rekla je Kocijan.

Velik i udoban kauč tamne boje smješten je u dnevnoj sobi koja je centralni prostor za druženje i uživanje u multimediji.

Niša u dnevnom boravku, tu su ustvari bila vrata koja su vodila u taj hal. Mi smo zatvorili vrata i stavili jednu nišu, u njoj se nalazi jedna umjetnina i gramofon sa pločama jer voli tako slušati glazbu s prijateljima i u niši je jedan dodatni rasvjetni element u prostoru.

Dizajnerska rasvjeta

Rasvjetna tijela koja su po stanu sam dizajnirala zajedno sa Dianom Sokolić, to su i nagrađivane rasvjete. Evo recimo iznad blagovaonskog stola je jedan luster Island, također male Island lampe se nalaze pored kreveta, koje daju dovoljno svjetla za večernje čitanje u krevetu ili tek toliko ujutro kada se probudimo, dok u ostatku stana prevladavaju LED trake koje daju dovoljno rasvjete za boravljenje, rekla je Kocijan.

Pametna rješenja i pomno birani detalji

Osim namještaja po mjeri, stan je opremljen restauriranim namještajem iz 60-tih godina prošlog stoljeća, koji je obiteljsko nasljeđe, baš kao i umjetnine na zidovima koje imaju posebnu emotivnu vrijednost. Zidovi bez umjetnina, iskorišteni su za skladišni prostor.

Ispod prozora se nalaze radijatori i nismo mogli staviti klupu da ih skroz zatvorimo jer moraju nekako grijati tako da smo se odlučili staviti konzolne ormariće iza kojih se nalaze čak i utičnice i struja pa se ponovno imamo puno skladišnog prostora, ujedno za punjenje mobitela, usisavača i tako dalje.

Stan je jednostavnih crnih i bijelih boja, sa dijelovima drveta, hrasta. Parket koji je u stanu je ostao od prije, samo smo ga izbrusili jer je vrlo kvalitetan i dobar. U ostatku stana su pločice, crne i bijele, tako da sve je vrlo jednostavno. Uz te jednostavne boje, ima mnogo umjetnosti, to jest umjetnina i šarenih rasvjetnih tijela, tako da nije dosadan prostor, rekla je Kocijan za Dom na kvadrat.

Minimalistički i funkcionalan prostor

Spavaća soba je relativno mala, ima veliki krevet i ormar, to je jedino što i treba u spavaćoj sobi. Spojena je s kupaonicom koja ima kadu, umivaonik i sve što je potrebno, a u drugoj maloj kupaonici se nalazi toalet i tuš kabina, tako da ta druga kupaonica je neka gostinjska, koja onda se može koristiti kada netko dođe u tu malu gostinjsku sobu. Gostinjska soba je ujedno jedan mali ured, tako da ima više funkcija.

Kuhinja je također u bijelo crnim elementima sa drvenom radnom pločom vrlo geometrijska kao i ostatak stana. Sav namještaj je rađen po mjeri, kuhinja, puna ormara i skladišnog prostora. U stanu u stvari nema puno otvorenih polica, sve je zatvoreno kako jednostavno ne bi skupljalo toliko prašine, objasnila je Kocijan.

Renovacija ovog stana trajala je 6 mjeseci, a od derutnog prostora napravljen je moderan i prozračan stan koji reflektira osobnost njegovog vlasnika.

Oglas

Predstavljamo dom

Stan koji djeluje veći nego što zapravo je

Stan veličine 53 četvorna metra bio je urbano i lijepo uređen, no proširenjem obitelji potrebna je bila još jedna spavaća soba.

Uz kompletnu promjenu namještaja, renovirala se i kupaonica. Tlocrtne promjene napravila je arhitektica Gordana Đerić.

Gordana Đerić, dipl. ing. arh.

Kreativna rješenja za maksimalno iskorištavanje prostora

Postojeća, izdvojena, ne funkcionalna kuhinja pretvorila se u dječju sobu, a od dijela velikog dnevnog boravka zatvoren je dio za roditeljsku spavaću sobu. Ostatak stana ostao je otvoren i prozračan: kuhinja, šank, blagavaonica i dnevni boravak.

“Nedostatak spremišnog prostora iskorijenjen je ugradbenim ormarima koji se protežu duž dnevnog boravka. Niše koje su na vrijeme predviđene kod gradnje, u knaufu su omogućile prostora za ormare koji su apsolutno neprimjetni u cijelom stanu” rekla je arhitektica.

Arhitektonskim rješenjem cijeli stan je dobio na prostranosti, a centralni komad namještaja u dnevnoj sobi predivan je modularni kauč. On se može pretvoriti u kutnu garnituru ili u ležaj za spavanje, što u konačnici doprinosi funkcionalnosti prostora. 

Nježnoj boji kauča suprotstavljen je crni zid i dva crna pomoćna stolića koja također doprinose dinamici prostora. Uz neutralne boje i crne detalje, toplina prostora postignuta je parketom, za koji su investitori imali nekoliko zahtjeva.

Poseban naglasak na parket

U Happy Flooru pronašli su ono što su tražili – masivan parket koji u sebi ima prirodne elemente kao što su to čvorovi, godovi, koji će donijeti toplinu prostora kao kontrast bijelini zidova i nježnosti cijelog prostora. Mladen Skitanić iz tvrtke Happy Floor objasnio je da je u ovom stanu rađena kompletna adaptacija.

“Skidan je stari postojeći parket, išli smo na opciju pripreme podloge OSB pločama prvenstveno zbog toga jer je bilo više različitih nivoa, što se s OSB pločama moglo dobiti. Tim se dobila idealna podloga OSB pločama i investitor se odlučio za takozvani troslojni parket po dizajnu kao seljački pod. Parket izgleda potpuno prirodno s istaknutim dijelovima kvrga i godova. Format parketa je metar 90,  širine 19 centimetara, što daje eleganciju i unosi moderan štih u novi prostor.

Uz to su postavljene i bijele lajsne jer one malo i podignu, povećaju prostor, djeluju modernije, a to je i trend zadnjih nekoliko godina. U svakom slučaju s bijelim lajsnama u pravilu se nikad ne može promašiti.” 

Dekorativni elementi

Parket također pridonosi osjećaju prostranosti i povezanosti, a u prostoru blagavaonice stoji okrugli betonski stol sa pristajaćim bijelim stolcima. Iako zove da se obitelj smjesti oko stola, on je u ovom slučaju više dekorativni element, jer će se većina jela i pića odvijati za pregradnim šankom sa pripadajućim prozirnim stolcima. “Ali najveći efekt cijelom stanu daju crne žaluzine umjesto zavjesa, koje zaista u ovoj varijanti crno bijelog sa drvenim podom daju jedan ekskluzivan izgled”, objasnila je arhitektica.

Maksimalan efekt pločica

Kada smo krenuli birati pločice za kuhinju proces nam je bio vrlo kompliciran jer još tada nismo imali izabrane fronte kuhinje, pa smo se pokušali prilagoditi u nekakvom tonu koji nam već prati kupaonicu i cijeli stan da bi se prilagodili toj bež boji kuhinje koja je bila još pod navodnicima, ispričala je Jelena Vodopija, prodajna savjetnica iz tvrtke Toop2Floor

Zid koji dijele kuhinja i kupaonica obložen je efektnom tapetom, a njom su skrivena i vrata malene kupaonice. 

Osnovni motiv pločica nam je bila džungla siva, koja u sebi ima malo svjetlucavog tona, da ne bi bilo dosadno. Sa crnim efektima, kadom i svim elementima, kao i sa kliznim vratima koja na sebi imaju sivo ogledalo postigli smo maksimalan efekt da pločice dođu do izražaja, a i pločice okolo smo uskladili sa nijansom tih pločica tako da prostor djeluje zaista kompaktno, rekla je Đerić.

“Pločice s uzorkom srebrnog sjaja i zelenkastih tonova vrlo je zahtjevna i morali smo tražiti ton koji bi se uklopio u cijelu komponentu, da ne bi odskakale neke boje. Vrlo nam je bilo zahtjevno naći neki isti ton koji bi pratio cijelu priču, a da ne odskače. Uz srebrne pločice uskladili smo crne detalje kako bi istaknuli taj srebrnkasti sjaj, a pojednostavili cijelu priču”, nadovezala se Vodopija. 

Roditeljska i dječja soba

Potpuno funkcionalna roditeljska spavaća soba minimalnih je dimenzija s emotivnom notom dječjih radova na zidovima, a zbog dječje sobe svaki posjetitelj poželi barem na kratko opet biti dijete. 

Dječja soba je maksimalno iskorištena i vrlo zanimljivo rješena.

“Zadržali smo postojeće krevete na kat i doradili krevete krevetom za goste ili za igru sa ormarom ispod, iza je umjetnički rad od djece. Dječje remek djelo na zidu je osvjetljeno, a bočno smo stavili daske i imitirali penjanje po zidu. Djeca su oduševljena”, izjavila je Đerić. 

Na kraju su na zidove postavljene dvije grafike velikih dimenzije koje su dodatno obogatile prostor. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Umjetničko svetište Marijana Jakubina

Atelje slikara Marijana Jakubina smješten na tavanskom prostoru od samo 27 kvadrata skriveni je dragulj među uskim ulicama grada. Pažljivo dizajniran i ukrašen izborima samog slikara, odlikuju ga minimalistički, ali i tradicionalni elementi. S obzirom na ograničeni prostor, naglasak je stavljen na funkcionalnost i optimizaciju prostora, koji nije samo oblikovan kao radni prostor, već je osmišljen kao dinamičan ambijent podoban i za život.

Atelje danas, stan sutra – transformacija prostora prema životnim potrebama

Kada sam dobio mogućnost kupnje jednog prostora za svoj atelje našao sam evo ovdje u svojoj kući dobar prostor kojeg sam ja htio osmisliti da bude polivalentan. Istodobno, da mi bude atelje dok ja sam živ i radim u njemu, a kad mene više ne bude da to bude jedan lijepi jednosobni stančić, odnosno garsonijera za svakodnevni život jednog mladog bračnog para. Budući da se radi o radnom prostoru, slikarskom prostoru, razmišljao sam kako to učinit, rekao je Marijan Jakubin, slikar i umirovljeni red. prof. art.

Pogled odozgo na kreativni proces

Visina prostora pružila je mogućnost za stvaranje još jedne etaže, koja skriva skladišni prostor, a s kojeg se pruža pogled na mjesto gdje se ideje pretvaraju u stvarnost. Tako da sam iskoristio ovaj tavanski prostor.

Njegova visina je dosta visoka, tako da imam zapravo dvije etaže unutar tavanskog prostora. Prva etaža mi je radna, gdje uglavnom slikam na ateljeu i na ovom radnom stolu, a na etaža je zapravo skladište, ajde, odlaganje mojih slika da ne zagušim ovaj prostor ovdje.

Kreativnom organizacijom, u jednom kutku ateljea smještena je i minijaturna kuhinja koja doprinosi ukupnom doživljaju ateljea.Ipak sam zamislio da imam ovdje i mjesto za odmor. Zatim, da imam priručnu čajnu kuhinju s malom blagovaonicom.

Ključna uloga osvjetljenja u stvaranju inspirativnog prostora

Dnevna svjetlost ulazi kroz krovne prozore na sjevernoj strani. Ovaj položaj pridonosi stvaranju ugodne i ravnomjerne rasvjete unutar ateljea, čime se smanjuju oštri kontrasti i sjene, posebno osjetljivi kod slikanja i radova s bojama.

Prvenstveno sam razmišljao o samoj svjetlosti. To svaki atelje treba imati, a budući da jako sunce i puno svjetla ne pridonosi slikanju, nego mora biti atelje prvenstveno okrenut prema sjeveru. Tako da sam tražio prostor koji će biti isključivo usmjeren sa svojim prozorima prema sjeveru. 

Baza cjelokupnog ateljea su krovni rogovi koji su poslužili kao dobra osnova za police s knjigama, a dodavanjem crvenih svijeća u zelene grede ostvaren je komplementarni kontrast, što umjetničkoj radionici daje posebnu čar. 

Grede su one koje su meni najinteresantnije u ovom prostoru bez obzira na ovaj radni stol i tako dalje jer one su u samom konstruktivnom smislu za mene vrlo interesantne. Ne samo u smislu funkcije polica, nego i jedna interesantna likovna konstrukcija. 

Slikarski pogled na uređenje prostora

U duhu sirove i ekspresivne estetike, rustikalnom namještaju i secesijskim detaljima koji krase tavanski prostor, odlično komplementira rabljeni parket. Odbačeni, stari hrastov parket. Hoću to. Zbog toga što mi taj stari hrastov parket odgovara rustikalnim gredama, rogovima, konstrukciji ovoj. Tako da sve to bude na neki način brut art – sirova umjetnost, a ne uglađena umjetnost.  

 Slikarski atelje Marijana Jakubina nije samo prostor za rad, već je izvor inspiracije i opuštanja. Okružen umjetničkim materijalima, fotografijama, knjigama i osobnim predmetima, atelje je svojevrsno svetište umjetnikove kreativnosti. Svaki predmet nosi svoju priču i svaki kutak ateljea skriva tajnu koja čeka biti otkrivena. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice