Povežimo se

Gradnja

Renovacija stare kleti ili kuće – donosimo tri savršena primjera takve obnove

Renovacijom doprinosite kulturi mjesta ali i okolišu

Stare kuće i kleti idealno su mjesto za odmor u prirodi i tišini, a podsjetnik su na neka stara vremena i tradiciju. Ipak, godine i vremenske prilike utječu na izgled svake građevine, pa će i vaša stara kuća zahtijevati obnovu.

U vremenu velike urbanizacije i modernizacije, privlačna je pomisao o bijegu u prirodu i renovaciji starih objekata. Renovacija neće samo vama osigurati mjesto gdje ćete uživati u miru, već svoj doprinos tako dajete i kulturi mjesta ali i okolišu. Ako vam je potrebno malo inspiracije, donosimo nekoliko savršenih primjera obnove starih kuća.

Obnova stare kuće u Moslavini

Na području Moslavine i danas se mogu pronaći primjeri tradicionalnih moslavačkih kuća. Sagrađene su od hrasta lužnjaka, a izgledom neodoljivo podsjećaju na nekadašnja vremena.
Te stare kuće su rađene od hrastovih planki te armaturne mreže zbog čega su bile dosta stabilne.

Moslavačka kuća

Ova je kuća preseljenja za obnove ali je sačuvana autentičnost stare gradnje, a uređenjem se postigao savršen spoj tradicionalnog i suvremenog.

Stari namještaj je prepušten u ruke vrhunskim restauratorima, što je bila odlična odluka jer su neki komadi stari i preko 100 godina.

Nekada kupaonice nisu bile važan dio kuće, ali su se vlasnici pobrinuli da ona bude opremljena modernom i vrhunskom opremom. Spoj starog i modernog ovu je kući učinio idealnim mjestom za bijeg u prirodu i pravi odmor. U njoj se danas nalazi perilica za suđe, bojler, grijanje na plin. Peć za grijanje je autentična, ali se ipak radije koriste radijatori na plin.

Obnovljena stara zagorska klet

Stara drvena kuća iz 1950. godine, danas je potpuno renovirana. Nekad je u ovoj drvenoj kleti pod bio od zemlje, a vlasnici su iskoristiti sve što se moglo od stare drvene građe za proces renovacije.

Stara zagorska klet u novom ruhu

Temelji su ipak novi, kao i vanjski zidovi koje su činile hrastove stijene, vraćene na svoje mjesto. Grede su se spajale drvenim klinovima, a vlasnici su ipak za obnovu koristili nešto moderniju metodu te ih spajali dugim vijcima.

Vlasnici su se odlučili na odličan potez pa su ugradili podno grijanje na struju s obnovljivim izvorima energije koji vlasnici koriste. Za opuštanje u prirodnom okruženju će se pobrinuti vanjska hidromasažna kada.

Spoj tradicije i modernog proteže se kroz cijelu klet. Svi korišteni materijali su prirodni i autohtoni, a nije se propustilo niti korištenje starih materijala poput već postojećeg drveta, kamena i stare cigle.

Kuhinja je ukrašena detaljima i važnim sitnicama, a stara vrata kućice su pretvorena u panoramski prozor i sjenilo za njega.

Stara šivaća mašina iskoristila se kao postolje za umivaonik, što je kupaonici dalo poseban šarm.

Podno grijanje je stavljeno kao najbolja opcija za jedan ovako mali prostor.

Obnova stare kuće u zagorju

Kućica je sagrađena 1913. godine, a vlasnici su odlučili zadržati neke stare predmete koji će dočarati starinski štih.

Vitalna stogodišnjakinja – stara zagorska kuća dobila je novo ruho

U renovaciju kupaonice se najviše uložilo, retro stil je tako bio savršen spoj starih i novih vremena. Detalji u ovoj prostoriji, kao što su šarene pločice, čine je iznimno ugodnim mjestom.

Detalji daju poseban ugođaj: Seljački pod i lamperija na zidovima daju poseban štih interijeru u kojem su izložene starine emotivne vrijednosti.

Zavjese pridodaju toplini prostora, a stari tanjuri koji su kroz godine ostali bez svog para stoje na ručno izrađenim policama. Od pokućstva zatečenog u kući, obitelj je zadržala vitrinu u dnevnoj sobi i blagovaonski stol sa stolcima koji se morao restaurirati.

Autohtoni kreveti u spavaćoj sobi nisu zadržani zbog komfora, ali novi su rađeni upravo s tim starinskim karakterom, dok atmosferi pridonose obiteljske fotografije.

Za potpuno opuštanje i bijeg od vreve grada, obitelj je napravila malu spa zonu okruženu duhom prošlosti.

Oglas

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice