Povežimo se

Predstavljamo dom

Stara zagorska klet u novom ruhu

Stara drvena kuća iz 1950. godine, prije dvije godine dobila je nove vlasnike i krenula u potpunu renovaciju.

Ljubav na prvi pogled

U principu, zaljubili smo se u tu drvenu klet i u pogled koji zapravo puca na naše lijepo Zagorje. Eto, odlučili smo ju kupiti i krenuti u taj projekt, rekao je Matej Kinčić, vlasnik kućice, a njegov otac Zvonimir dodao je da im se svidjela cijela ta ideja obnove zagorskih kućica, gdje su maksimalno nastojali očuvati taj autohtoni izričaj.

Smještena na osami, na brežuljku s prekrasnim pogledom, danas je malena kućica od svega 35 kvadrata, čiju su obnovu većim dijelom napravili otac i sin. Zvonimir Kinčić rekao je da je sve kompletno obnovljeno.

Proces obnove stare kleti

Kućica je bila stara drvena kletica na zemljanom podu, gdje smo iskoristili sve što se dalo iskoristiti od te drvene građe. Ostalo smo zamijenili, stavili smo nove temelje, vratili smo taj donji dio autohton, a drugo smo stavili sve novo, rekao je Zvonimir Kinčić.

Matej se nadovezao i objasnio da su prvo skinuli stari krov, koji se nije dao spasiti. Vanjske zidove, koje su činile hrastove grede, označili smo svaku svojim brojem. Tako da, kada se vraća na mjesto, znamo točno koja gdje ide, zato što svaka je rezana na mjeru, svaka ima poseban utor, zapravo da, kada je ona bila građena, da sjedne na mjesto. Grede su bile spajane drvenim klinovima, a mi smo to ipak zamijenili modernijom metodom i spajali ih dugim vijcima, rekao je Matej Kinčić.

Instalacije i grijanje

Na hladan dan, kakav je bio u vrijeme naše posjete, isparavanje topline iz hidromasažne kade bilo je vrlo primamljivo, no, toplina kućice ipak nas je ugrijala. Uz korištenje obnovljivih izvora energije, logičan odabir bilo je podno grijanje.

Podno grijanje smo stavili jer nam se činilo da će biti najzgodnije, najpovoljnije za jedan ovako mali prostor. To podno grijanje na struju ide s obnovljivim izvorima energije koje koristimo i to je nekako prirodni slijed stvari, zapravo, rekao je Zvonimir.

Stil uređenja i izbor materijala

Toplina interijera postignuta je idealnom kombinacijom modernog i tradicionalnog stila.

Uglavnom, svi materijali su prirodni i autohtoni, a nastojali smo sačuvati postojeće materijale koliko smo mogli. Drvo, kamen, stara cigla – hrpa stvari je dolazila u hodu, kako smo tu svaki dan. Sve nam kroz ruke prođe, pa onda, aha, ovo bismo mogli tu iskoristiti, ovo bismo mogli ovdje. Hrpu stvari smo već i maknuli, pa smo onda vraćali sa skladišta. To ćemo staviti tu, to ćemo staviti tamo. Tako smo dobili toplinu objekta, rekao je Zvonimir.

Željeli smo zadržati što više originalnog drveta, da se vidi i da bude naglašeno. Iznutra smo željeli spojiti moderno i tradicionalno, da se vidi da je to zagorska kuća, ali neki dijelovi su napravljeni modernije ipak.

Detalji u uređenju by Mama

Mama je pomogla sa unutarnjim uređenjem, ona je birala neke detalje, sitnice i to. Ono što njoj ide jako dobro, mama je odabrala kuhinju. Njoj je palo na pamet da bismo stara vrata od same kućice pretvorili u panoramski prozor i stara vrata iskoristili kao sjenilo tog prozora, nadovezao se Matej.

Dosjetila se i postolje stare šivaće mašine iskoristiti za postolje za umivaonik, što je kupaonici dalo poseban šarm.

Predivno uređena galerija

Minimalno prostora zauzele su drvene stube koje vode na bajkovitu galeriju s mnoštvom prirodnog svjetla.

Galerija je u principu spavaći prostor, dignuta iznad boravka. Nasuprot kreveta je velika staklena stijena koja gleda na krajolik. Krevet je napravljen od greda koje su prije držale bačve u samoj kleti, a jedan stolar ih je obradio i napravio od njih krevet, autohton.

Otac i sin su dali novi život jednoj staroj kleti, a mamina kreativnost dala joj je zanimljiv karakter.

Oglas

Arhitektura

Kuća Nodi proglašena je najuspješnijim ostvaranjem stambene arhitekture u Hrvatskoj

Kuća Nodi je nastala dogradnjom postojeće male kuće u Ivanić Gradu

Svake godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja u nekoliko kategorija. Ove godine nagradu Drago Galić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Jure Glasnović, a mi smo posjetili nagrađeni objekt.

“Kuća Nodi je ustvari nastala dogradnjom postojeće skromne male kuće u Ivanić Gradu.”, navodi dipl. ing. arh. Nikola Fabijanić, a želja investitora bila je proširiti stambeni prostor minimalnom kvadraturom ili minimalnim ulaganjima.

Zadatak Dine Šarića, investitora, je bio isključivo proširenje životnog prostora, ali nakon što su mu predstavili prvi render, shvatio je da stručnjaci znaju o čemu govore i da je upravo to ono što njemu treba – otvorena kuća koja dozvoljava dozu privatnosti, a opet dodir s okolišem.

80 četvornih metara novoizgrađenog dijela objekta koristit će se kao dnevni dio kuće.

“Nadograđeni su dnevni dijelovi, blagovaonica, kuhinja, terasa, dnevni boravak. Ostatak prostora, poput onog za spavanje je riješeno u postojećem objektu s minimalnim prenamjenama prostora. Ta dva dijela se spajaju kroz ulazni prostor. To je jedina točka gdje su oni povezani. I zapravo, znači odmah prilikom ulaska se ulazi ili u novi, ili u stari dio.”, pojasnio je arhitekt.

Tripartitna podjela kuće

Tripartitna podjela kuće – zidani potez prema susjedu, ostakljeni niz dnevnih prostora i trijem prema vrtu, omogućila je dobru povezanost između prostorija.

“Ona joj je dala s jedne strane karakter, tako se barem nama čini. S druge strane je omogućila organizaciju tog prostora u neke vrlo jasne zone koje se onda u trećoj osi “miješaju”: trijem postaje loggia, iz loggie se pretvara u dnevni boravak itd. Ali je u samoj organizaciji omogućila vrlo jasne prateće prostore, glavne životne prostore; i ovaj treći je prostor u kontaktu s vanjskim.” navodi Jure Glasnović, arhitekt.

Velike staklene stijene prostoru osiguravaju mnoštvo dnevne svjetlosti, a osmišljeno je i rješenje za hlađenje.

Arhitekt Glasinović naglašava kako kuća ima velike staklene stijene koje, iako izuzetno kvalitetno napravljene od troslojnog stakla, svejedno ne rješavaju veliko zagrijavanje od strane sunca.

“S obzirom na to pokušali smo s tim nadsvjetlom prema sjevernom rubu dobiti to poprečno provjetravanje koje će onda zapravo ukloniti višak tog toplog zraka u prostoru. Tako da u svakom slučaju omogućuje da prostor bude ugodniji i bolji i evo za sada ne koristi klimatizaciju nego se isključivo prirodnim provjetravanjem stvara ugodan životni prostor.”,

Prilikom gradnje, arhitekti su birali materijal koji će s godinama kuću učinit još dojmljivijom pa se inzistiralo na sirovosti materijala koji će dobro stariti. “To su materijali poput drveta, betona, betonske blok opeke, itd., s kojima pokušavamo baratati da oni ostanu elementarni, sirovi i da s godinama izgledaju, po nama, bolje.”, dodao je arhitekt.

Dvorište je osmišljeno kao integralni dio kuće koje stvara jedinstvenu cjelinu i daje dojam prostranosti.

“Glavna karakteristika i želja zapravo, osnovna želja je bila zapravo afirmirati dvorište i dobiti osjećaj da zapravo živiš na parceli, da živiš u cijelom dvorištu, a ne u samoj kući koja je jako mala. Tako da želja je bila da osjećaj prostora bude puno veći nego što je zapravo kvadratura same kuće. Iako je cijela kuća u staklu privatnost korisnika je velika zato što se radi o zatvorenom dvorištu – atrijskom tipu izgradnje. Nalik panonskoj gradnji išaranog sela. Tako da imamo zapravo na relativno maloj čestici, relativno veliko dvorište koje je izuzetno privatno.”, zaključio je Fabijanić.

Ovaj pažljivo osmišljen arhitektonski projekt učinio je Kuću Nodi ugodnim životnim prostorom.

Nastavite čitati

Interijeri

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Stan od svega 38 četvornih metara sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, kuhinje i jedne veće prostorije u kojoj se nalazi dnevna soba, blagovaonica i spavaća soba, a odvojene su na vrlo zanimljiv način.

Cilj je bio maksimalno iskoristit prostor i učinili smo to da smo ovaj blagovaonski dio i boravak odvojili s odvojili od spavaćeg dijela s drvenim letvicama i tako smo dali jednu prozračnost, prostranost i jednu toplinu doma. Stil je moderna klasika. S puno detalja koji isto daju jednu toplinu, kristalni lusteri i opet ove rozete ukrasne, koje čine prostor jako elegantnim. Baršun isto također daje jednu eleganciju i savršeno se uklapa uz sve ovaj moderan stil.”, pojasnila je dizajnerica interijera Josipa Dumančić.

Što je moderna klasika u interijeru?

Moderna klasika temelji se na povezivanju estetike modernog dizajna interijera s jednostavnosti klasičnog stila stvarajući čiste i upečatljive prostori koji ostaju u sjećanju. U ovom stilu uređenja ključnu ulogu imaju boje.

“Birali smo upravo to, pastelne boje. Klijentica je željela stvoriti jedan udoban, elegantan dom i funkcionalan i koristili smo te pastelne boje koje pružaju zapravo dosta svjetlosti i daju osjećaj, vizualni osjećaj većeg prostora.”, dodaje sugovornica.

Tiffany lampe, baršun, pozlaćene posude…

Kombinacijom modernog namještaja, poput okruglog stola s baršunastim stolcima postignuta je suptilna sofisticiranost, a odabrani klasični detalji poput kristalnih lustera, Tiffany lampe, pozlaćenih posuda, svijećnjaka i mnoštvo svježeg cvijeća savršeno se nadopunjuju.

“Okrugli stol mi je nekako najpraktičniji u manjem prostoru jer jednostavno te moderne linije mi nekako više idu uz taj okrugli stol, da na neki način bude klasični prijelaz klasike i tog modernog stila u prostoru. “, smatra Dumančić.

Modernoj klasici suprotstavljena je kuhinja rustikalnih nota

Rađena je po mjeri u nježnoj boji s dodatkom malenog šanka uz kojeg stoji polubarski stolac kao idealno mjesto za jutarnje rituale.

“Jednostavno klijentica je znala točno što želi i u dogovoru s njom baš smo odlično ovoga odradili taj dio. Htjela baš imati jedan dio za jutarnje ispijanje kave, čitanje, opuštanje i za objedovanje. Taj otvoreni dio je prekrasan i prevladavaju tople, bež nijanse i zidna opeka je postavljena jer ona daj jednu rustikalnu notu tom klasično modernom prostoru i jednostavno imate osjećaj živahnosti prostora.”

Zidna opeka zalijepljena duž cijele kuhinje daje predivan kontrast suvremenom stilu života, a nasuprot nje nalazi se romantičan spavaći dio.

Za uživanje u prvim zrakama sunca, dizajnerica je odlučila zatvoriti balkon.

“Balkon smo baš pretvorili u zimski vrt i to je na neki način oaza za opuštanje od svakodnevnog života uz ispijanje kave, čitanje knjige i na neki način smo htjeli stvoriti i jedan skladišni prostor koji, u kojem možete odložiti dekice, neke predmete, knjige, tako par sitnica.”, otkriva dizajnerica.

Ulazni hodnik i kupaonica uređeni su istom stilu, a dizajnerica je domišljato na komadima namještaja zamijenila ručkice kako bi bolje odgovarali klasičnom stilu. Bezvremenski stil uređenja savršeno se uklopio u ovaj mali stan s mirisom klasike.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice