Gastro
Zimnica – napravite sami sok od rajčice
Vrijeme za pripremu ukusne zimnice
Rajčica je vrlo zdrava namirnica koja u sebi sadrži najjači antioksidans koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca. Sok od rajčice bogat je vitaminom C i prirodno snižava povišeni kolesterol. Uz to, dobar je za mršavljenje zato što smanjuje osjećaj gladi. Sastojci iz rajčice jačaju nokte, njeguju ljepotu kože, štite od kancerogenih oboljenja, a kalij iz rajčice je dobar za sportaše jer djeluje kao zaštita od grčeva.

Foto: DOMnaKVADRAT
Za fini sok od rajčice, osim domaće, eko uzgojene rajčice, trebat ćete i nekoliko velikih plastičnih posuda, ovisno o tome koliko kilograma rajčica imate. Veliki lonci za kuhanje dobro su došli, pribor za miješanje, te stroj za pasiranje.
Rajčica se najprije pere u dvije vode. Najprije u posudama, a nakon toga ispod mlaza. Svaki komad prođe kroz ruke kako na njemu ne bi ostale nečistoće. Nakon toga rajčicu treba očistiti. S nje dobro treba ukloniti eventualne dijelove koji su zatrulili kako kasnije ne bi došlo do kvarenja soka. Važno je reći da kod uklanjanja dijela koji se krenuo kvariti slobodno možete odstraniti malo veći komad kako biste bili sigurni.

Foto: DOMnaKVADRAT
Nakon toga ispasirajte rajčicu. Treba napomenuti da se rajčica pasira dva puta. Iscijeđeni sok nakon toga spreman je za kuhanje. Prije toga začinite ga – u 20 litara soka ide šaka soli, jednu žlicu šećera i svežanj celerovog lista. Ovisno o tome koliko se kuha, rezultat će biti sok od rajčice ili koncentrat.
A kad je sok od rajčice gotov, treba ga samo rasporediti u prethodno sterilizirane teglice ili boce.

Rijetki je odbijaju, a većina bez nje ne može zamisliti dan. U blagdansko vrijeme neizostavan je sastojak kolača, no u svojim početcima čokolada nije bila tako slatka.
Povijest čokolade

Poznata je od davnina, 2000 godina prije Krista počela se koristiti na području današnje Središnje Amerike, dok su je Maje i Asteci koristili još i ranije.
S gorkom čokoladom u tekućem obliku upoznali su se došljaci nakon otkrića Amerike, a s dolaskom na europske dvorove ne samo da se zasladila, već se i dugi niz godina skrivala od običnog puka.
Ispijanje čokolade tako je bio ritual na dvoru u 17. i 18. stoljeću. Šalice su čak dobile poseban dizajn kako bi spriječile prevrtanje i prolijevanje čokolade, govori Marko Španjol, kustos u Muzeju čokolade.

Da bi se spriječilo namakanje stiliziranih brkova, zaglađenih voskom u omiljenom napitku, u viktorijansko doba šalica je dobila, na radost većine muškaraca toga doba, i zaštitu za brkove.

Koliko je čokolada bila ekskluzivna govori i podatak da se u vrijeme renesanse u Toscani recepte za nju povjeravalo samo liječnicima. Tek nakon smrti liječnika taj recept je otkriven, a radilo se o čokoladnom napitku s jasminom. Pripremao se čak 14 dana, a među ostalim, sadržavao je crni amber. Sastojak koji se inače koristi u industriji parfema.

Nakon industrijske revolucije kada čokolada poprima svoj danas karakterističan oblik kreće svjetska pomama za njom. Nevjerojatnim oblicima za kojima su ludi odrasli i djeca doprinio je i jedan film.
Tajna dobre čokolade
Tamna, mliječna, bijela i posljednja Rubi – tajna dobre čokolade je u kvalitetnim sastojcima i pravilnim omjerima. “Kvalitetne čokolade je vrlo jednostavno prepoznati. To su čokolade koje imaju visok udio kakao mase i to su čokolade koje nemaju toliko drugih dodataka, imaju svoju prirodnu masnoću, tj. kakao maslac u sebi”, naglasio je Španjol.

Svatko ima svoga favorita. Neki kažu da su osjećaj topljenja čokolade na jeziku i puls koji zbog svog psihoaktivnog učinka podigne, bolji od poljupca. Budući da pomaže u lučenju hormona sreće, i u vremenima kada je poljubaca manje, vjerujemo da je na vašem stolu bar jedna slastica koja sadrži ovu omiljenu namirnicu.
Gastro
Ovog Badnjaka poslužite paštetu od bakalara

Mnogima će se na blagdanskoj trpezi ovog Badnjaka naći bakalar, riba koja je postala simbolom božićnih blagdana. Može ga se pripremiti na razne načine, a mi smo vama odlučili podijeliti onaj najjednostavniji. Ovako pripremljena pašteta od bakalara mnogima će biti vrlo ukusan zalogaj za pauze u kićenju božićnog drvca.
Sastojci
- bakalar
- maslinovo ulje
- sol
- kiselo povrće (krastavci, kapari, artičoke, patlidžani…)
- limun
Priprema
Kuhani bakalar dobro mikserom usitniti da uistinu izgleda kao i druge riblje ili mesne paštete.
U ovu samljevenu masu dodati najprije maslinovo ulje i sol koliko je potrebni prema količini mljevenoga bakalara.
Promiješati i dodati kiselo povrće. Dobro je uvijek staviti malo papra ili feferona i majoneze.
Dodati limunovog soka.
Ujednačiti sve miksanjem i miješanjem.
Na tanjurićima za predjelo poslužiti lijepo dekoriranu paštetu od bakalar.