Povežimo se

Gradnja

Staklena opeka

Staklena opeka već odavno služi kao dekorativni građevni element, a zanimljiva je zbog svoje transparentnosti: diskretno otkriva, a ujedno od radoznalih pogleda skriva ono što treba ostati sakriveno.

Iz tog se razloga često koristi pri izradi pregradnih zidova u interijeru, a upotrebljava se i za efektne vanjske zidove.

Propusnost svjetlosti i diskretno prikrivanje uz istovremeno otkrivanje onoga što se iza nje događa svojstvo je staklene opeke koje je čini vrlo privlačnom i uzbudljivom. Sposobnošću da istovremeno razdvaja i spaja unutrašnji s vanjskim prostorom fascinirala je i graditelje i vlasnike objekata. Posebno je dekorativna kad kroz nju prolaze sunčeve zrake i tako stvaraju igru svjetlosti i sjene, pridonoseći ambijentu u interijeru.

staklena opeka Dom22

Primjena staklene opeke

Osim za pregradne zidove u interijeru, ravna opeka različitih boja, dimenzija i oblika, kao i obla staklena opeka koriste se za izgradnju vanjskih zidova, izloženih atmosferskim utjecajima te za oblaganje objekata, to jest njihovu izolaciju i površinsku zaštitu.

Kao vezivni materijal koristi se silikon koji staklenim površinama omogućuju gibanje uslijed temperaturnih promjena. Staklene cigle nikada se ne lijepe izravno jedna na drugu, nego se isključivo povezuju preko profila, a silikonske fuge ostakljenu površinu osiguravaju i od prevelikih opterećenja. Takve zidove treba postavljati vrlo pažljivo, a klizne i elastične fuge dobro zabrtviti kako bi se spriječio prodor vlage.

staklena opeka Dom2

Staklena cigla, čak i u malim količinama, pojačava estetski doživljaj prostora. Od nje se vrlo često izvode pregradni zidovi u kupaonicama ili prema prostorima do kojih ne dopire prirodna, dnevna svjetlost, a kojima osigurava određenu dozu intimnosti.

Iako zbog hladnog mosta, odnosno izravnog kontakta vanjske i unutarnje staklene plohe, ne omogućava dobru termoizolaciju, staklena opeka ispunjena suhim zrakom, dobar je zvučni izolator. To joj je svojstvo, kao i otpornost na vlagu, osiguralo mjesto u vanjskoj primjeni.

Kako uklopiti staklenu opeku u dom

Od staklene opeke, ravne ili s teksturom, prozirne ili od stakla u boji, izvode se ravni i obli zidovi. Svoje mjesto sve češće pronalazi i u kuhinji gdje je sastavni dio kuhinjskih pultova ili šankova sa svjetlosnim efektima u pozadini koji prosijavaju i svjetlosno animiraju opeku.

Staklene su cigle idealan materijal za kućne majstore. Novi sustavi montaže staklenih cigli s elementima od plastike i aluminijskih profila pojednostavljuju ugradnju i postavljanje vizualno atraktivnih zidova u unutarnjim prostorima. Jednostavna i čista montaža bez upotrebe morta i željeza montažu staklene opeke pretvara u dječju igru.

Staklena opeka omogućava i posebno atraktivna horizontalna, odnosno podna i stropna rješenja, koja u kombinaciji s osvjetljenjem efektno djeluju oko bazena, kao staza do kuće ili strop spavaće sobe i kuhinje. Njome se može popločiti i pod kupaonice, pa čak i garaže. U različitim varijantama primjena staklene opeke svakom će objektu dati izrazitu individualnost.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Luksuzne montažne kuće DOMUSplusa

Montažne kuće više nisu jednostavna i privremena opcija za rješavanje stambenog pitanja. Montažna gradnja dokazala se kao pouzdan izbor za kompleksne objekte s velikim, otvorenim prostorima, na što je uvelike utjecao tehnološki pomak u proizvodnji, znanju i materijalima.

DOMUSplus – energetski učinkovite montažne kuće

Evolucija samih materija, od nosivih konstrukcija, od drugačije obrade, od gips vlaknastih ploča, od cementnih ploča… Od toga da sada kroz vrijeme i kroz softvere i kroz testiranja se mogu dokazati kvalitetnija svojstva materijala koja se prije možda nisu znala, dokazujemo i omogućuju da se takvi objekti mogu raditi. Tu vrlo važno napomenuti inženjering. Znači inženjersko rješavanje određenih situacija u građevini donosi do tih benefita i prednosti koje onda montažna gradnja može donijeti i u tako kompleksnim objektima. Visoko vrijedni softveri, znanja koja imaju naši dečki i cure imaju u samim projektnim zadacima, rekao je Grga Mrkonjić direktor Domus plusa.

Domus plus montažne kuće energetski su učinkovite i troše čak do 5 puta manje energije od klasične gradnje. Uz to, brzina izvedbe jedna je od velikih prednosti.

Brza gradnja

Ono što je jako bitno, što uvijek ponavljam je da se ovakvi objekti samo dvadesetak posto rade na terenu. 70, 80 posto vremena se provodi upravo na tom inženjeringu, na projektiranju, na rješavanju detalja i svega ostalog što onda kasnije daje ovaj rezultat o kojem danas razgovaramo.

Za jednu prosječnu luksuznu vilu, 300, 400 kvadrata sam proizvodni proces na našim proizvodnim strojevima automatiziranim i polu automatiziranim u našim proizvodnim pogonima ne traje duže od 10 do 15 dana. Sama montaža takvog objekta i izvršenje visokog roh bau koji mi nudimo, a to je završen objekt u potpunosti izvana, osiguran izvana sa svim elementima koji su potrebni, još narednih 15tak dana do 20tak dana. Otprilike 20 do 30 radnih dana je potrebno da se ta kuća zaista složi i pripremi za investitora. On onda može završavati radove iznutra po sistemu ključ u ruke ili kroz nas ili u svojem nekakvom aranžmanu i staviti vilu u samu samo korištenje, dodao je Mrkonjić.

Ograničenja u montažnoj gradnji sve su manja, što se gotovo svakodnevno dokazuje, kako u svijetu tako i Hrvatskoj.

Moderne montažne kuće su hit

Montažne luksuzne vile

Luksuzne vile sada više nemaju nikakvih ograničenja niti što se tiče konzolnih prepreka. CLT kao, nosivi materijal može nositi takva rješenja, niti s obzirom na otvorene prostore koji su prije možda bili kompleksnije rješavani, zbog toga što onda imamo razna druga rješenja koja to premošćuju. Tako da zaista mi nismo dobili niti jedan projekt na stol kojeg nismo mogli zbog arhitekturnog rješenja riješiti i napraviti.

Jako smo ponosi na to da preko Europske unije, preko Fondova i preko općina i gradova rješavamo vrtiće. Tako da imamo već sada, ovih dana se puštaju u rad dva vrtića, jedan u Molvicama, drugi u Dugom Selu, već sada pripremamo nekoliko novih vrtića, jako puno općina i gradova nas zove za to i zbog toga nam je jako drago da u tom dijelu radimo. Puno se dešavaju situacije izgradnje manjih polu zatvorenih obiteljskih naselja. Imamo primjer u Hrašću, gdje zajedno sa partnerom radimo objekt 16 objekata obiteljske gradnje 150, 160 kvadrata, kao jedan sukus kvalitete života na otvorenom, a s druge strane kako bi se kolokvijalno reklo američkom životnom stilu nekakvog predgrađa sa svim prednostima i manama, u predgrađu Zagreba koje je 10, 15 minuta do Zagreba. U Istri se gradi još uvijek jako puno baš luksuznih vila za najam, 300, 400, 500 kvadrata, sve sa 5 zvjezdica naravno.

Individualni pristup

Niz naših projekata koje smo radili i tržište koje nas je prepoznalo, zaista možemo reći da smo tu od početka do kraja za svog investitora. Od trenutka kada dođe sa svojom skicom ili idejom kod nas, sa našim ljudima u prodaji, sa našim prodajnim savjetnicima, sa našim inženjerima koje sam spomenuo koji jednako tako utječu i razgovaraju sa investitorima i projektnim timom u projektiranju i projektnoj dokumentaciji. Vjerujem da već sad se kroz tržište čulo i zna da su naši dečki što se tiče samih montaža daleko najbolji i što se toga tiče najškolovaniji.

Zaista sve napravimo što obećamo na prvom sastanku, tako se na kraju i desi, izjavio je Mrkonjić. Velik broj Domus plus luksuznih montažnih vila kao i konstanto povećanje potražnje za istima, pokazuje da ovaj način gradnje može udovoljiti kompleksnim arhitektonskim zahtjevima

Nastavite čitati

Gradnja

Niskoenergetske CLT montažne kuće

Drvo je oduvijek bio vrlo cijenjeni materijal u građevinskoj industriji, a danas prednjači u montažnoj gradnji. Inovativni materijal CLT ili cross laminated timber donio je pravu revoluciju na tržište. CLT su drveni blokovi lijepljeni pod visokim pritiskom koji daju dovoljnu čvrstoću i stabilnost za gradnju kuća i visokih zgrada. Iako se u zapadnoj Europi ovakav način gradnje koristi zadnjih 15ak godina, domaće tržište tek je u začetku, a predvodi ga Partas iz Jastrebarskog.

Montažne kuće Partas

Specijalnost nam je izrada montažnih kuća od lameliranog lijepljenog drveta. U konstrukciji koristimo isključivo prirodne materijale, kao što su celuloza, paneli od drvenih vlakana. Svi sistemi koje radimo su ekološki. Kuće su rezane na CNC stroju, svaka greda ima svoj muško ženski utor, takozvani lastavičji rep, rekao je Josip Dodik direktor tvrtke Partas.

Gradnja križno lijepljenim drvenim pločama posljednjih je godina potisnula sve ostale klasične gradnje, posebice betonsku.

CLT – beton budućnosti

Ograničenja u izgradnji po pitanju CLT-a ili lameliranog lijepljenog drveta ne postoji. Može se napraviti sve ono što se može isprojektirati. Inače, taj CLT u zadnje vrijeme nazivaju sve češće — beton budućnosti. Sa CLT-om se može raditi i višekatnice. U Parizu su dosta prisutne i katnice sa 7, 8, 10, katova, a s lameliranim drvetom se može napraviti ono što u klasičnom drvetu se ne može. Lamelirano drvo omogućava to da se mogu premostiti različite udaljenosti od stupa do stupa. Isto tako, tu nam je CLT dosta bitan faktor, posebno u međukatnim konstrukcijama gdje smo ograničeni sa ukupnom visinom samog objekta, s njime to rješavamo u međukatnoj konstrukciji, dodao je Dodik.

Prednosti gradnje CLT pločama

Križno lamelirano drvo proizvodi se u strogo kontroliranim uvjetima. Zbog načina proizvodnje te ploče zadržavaju statičku čvrstoću čak i na visokim temperaturama.

Prvo što dobivamo dosta na jačini same konstrukcije, drugo brzina izgradnje, energetski efikasnije. Osim toga taj CLT kao detalj u unutrašnjosti samog objekta je jedan onako dosta lijep detalj koji se može i ostaviti bez dodatne izolacije, rekao je Dodik.

Niskoenergetske montažne kuće

Ove niskoenergetske montažne kuće imaju energetski certifikat A+. To znači da troše do pet puta manje energije za grijanje i hlađenje. Odnosno, režije će biti čak i do 90 posto manje nego u kućama od opeke. Osobito kada se koriste i obnovljivi izvori energije.

Jedna od prednosti koje su zastupljene kod nas u Partas firmi uspjeli smo zaokružiti cijelu priču. Uz naše niskoenergetske montažne kuće, u mogućnosti smo ponuditi i dizalice topline, razvode podnog grijanja, rekuperacije solarne elektrane. Dakle možemo ponuditi jedan cjelokupni paket da bi ta kuća na koncu bila niskoenergetska, rekao je Dodik.

Korištenjem drva kao glavnog građevinskog materijala utječe se na smanjenje emisija ugljičnog dioksida, što drvo svrstava u održive materijal, a korisnicima osigurava ugodniju klimu u interijeru.

Partas – prvi izbor stanovanja

Za Partas niti jedan projekt nije nemoguć za izvedbu, što pokazuje i mnoštvo završnih objekata diljem Hrvatske. 

Projekti koje smo radili u Hrvatskoj, pretežno su to nekakvi projekti koji su vezani za turizam u Istri, to su vrtići, tu su kuće za najam, od 300, 400, 600 i više kvadrata. Sad smo trenutno u izradi jednog projekta hotel od nekakvih 1800 kvadrata. Pretežno su veći objekti vezani za turizam, a oni manji su obiteljske kuće diljem Hrvatske i Austrije, dodao je Dodik.

Montažne kuće od križno lameliranog drva moderan je način izgradnje objekata za stanovanje koji ima snažan utjecaj na očuvanje resursa, nudeći korisnicima atraktivan dizajn, brzu izgradnju i energetsku učinkovitost. Tražite li niskoenergetsku montažnu, Partas nudi visoko kvalitetna rješenja, a vlastite projekte prilagođava željama i potrebama klijenata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice