Povežimo se

Gradnja

Održiva gradnja – ključ za štedljivo i konkurentno gospodarstvo

U Zagrebu je održan simpozij na temu: ” PASSIVHAUS – iskorak u održivu gradnju”. Uvaženi prof.dr. Wolfgang Feist, pionir koncepta pasivne kuće, upoznao je prisutne s pojmom “pasivna kuća” te naglasio prema kojem smjeru Hrvatska treba težiti.

U Zagrebu je održan simpozij na temu: “PASSIVHAUS – iskorak u održivu gradnju“. Uvaženi prof.dr. Wolfgang Feist, pionir koncepta pasivne kuće, upoznao je prisutne s pojmom “pasivna kuća” te naglasio prema kojem smjeru Hrvatska treba težiti.

Simpozij je održan s ciljem da se stručnoj i arhitektonskoj javnosti približiti koncept održive gradnje kao bitne odrednice u razvoju štedljivog i konkurentnog gospodarstva, kako bi se kroz zajedničke napore, edukacijom stručne javnosti u Hrvatskoj u konačnici približili krajnjem cilju postojećeg projekta Vlade Republike Hrvatske. On podrazumijeva poboljšanje životnog standarda čovjeka kroz manju potrošnju energenata, zaštitu okoliša te kvalitetnijeg stanovanja.

Prof. dr. Wolfgang Feist idejni je začetnik koncepta pasivne kuće te tvorac prve takve sagrađene u Darmstadtu u Njemačkoj, osamdesetih godina 20. stoljeća. Od tada se bavi razvojem kuća koje su praktički neovisne o uvezenim izvorima energije i mogu se potpuno opskrbiti energijom iz obnovljivih izvora.

Energetska i ekološka održivost u arhitekturi, danas se postiže novim pristupom projektiranju i urbanističkom planiranju energetskom obnovom postojećih zgrada te korištenjem obnovljivih i alternativnih energetskih sustava na lokaciji.

Osim vanjske ovojnice sve veću ulogu imaju alternativni sustavi opskrbe energijom koji uključuju i obnovljive izvore energije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenuo je sa poticanjem projekata energetske obnove u tri koraka: energetski pregledi i certificiranje, izrada glavnih projekata energetske obnove i realizacije radova.

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Renovacija stare kleti ili kuće – donosimo tri savršena primjera takve obnove

Renovacijom doprinosite kulturi mjesta ali i okolišu

Stare kuće i kleti idealno su mjesto za odmor u prirodi i tišini, a podsjetnik su na neka stara vremena i tradiciju. Ipak, godine i vremenske prilike utječu na izgled svake građevine, pa će i vaša stara kuća zahtijevati obnovu.

U vremenu velike urbanizacije i modernizacije, privlačna je pomisao o bijegu u prirodu i renovaciji starih objekata. Renovacija neće samo vama osigurati mjesto gdje ćete uživati u miru, već svoj doprinos tako dajete i kulturi mjesta ali i okolišu. Ako vam je potrebno malo inspiracije, donosimo nekoliko savršenih primjera obnove starih kuća.

Obnova stare kuće u Moslavini

Na području Moslavine i danas se mogu pronaći primjeri tradicionalnih moslavačkih kuća. Sagrađene su od hrasta lužnjaka, a izgledom neodoljivo podsjećaju na nekadašnja vremena.
Te stare kuće su rađene od hrastovih planki te armaturne mreže zbog čega su bile dosta stabilne.

Moslavačka kuća

Ova je kuća preseljenja za obnove ali je sačuvana autentičnost stare gradnje, a uređenjem se postigao savršen spoj tradicionalnog i suvremenog.

Stari namještaj je prepušten u ruke vrhunskim restauratorima, što je bila odlična odluka jer su neki komadi stari i preko 100 godina.

Nekada kupaonice nisu bile važan dio kuće, ali su se vlasnici pobrinuli da ona bude opremljena modernom i vrhunskom opremom. Spoj starog i modernog ovu je kući učinio idealnim mjestom za bijeg u prirodu i pravi odmor. U njoj se danas nalazi perilica za suđe, bojler, grijanje na plin. Peć za grijanje je autentična, ali se ipak radije koriste radijatori na plin.

Obnovljena stara zagorska klet

Stara drvena kuća iz 1950. godine, danas je potpuno renovirana. Nekad je u ovoj drvenoj kleti pod bio od zemlje, a vlasnici su iskoristiti sve što se moglo od stare drvene građe za proces renovacije.

Stara zagorska klet u novom ruhu

Temelji su ipak novi, kao i vanjski zidovi koje su činile hrastove stijene, vraćene na svoje mjesto. Grede su se spajale drvenim klinovima, a vlasnici su ipak za obnovu koristili nešto moderniju metodu te ih spajali dugim vijcima.

Vlasnici su se odlučili na odličan potez pa su ugradili podno grijanje na struju s obnovljivim izvorima energije koji vlasnici koriste. Za opuštanje u prirodnom okruženju će se pobrinuti vanjska hidromasažna kada.

Spoj tradicije i modernog proteže se kroz cijelu klet. Svi korišteni materijali su prirodni i autohtoni, a nije se propustilo niti korištenje starih materijala poput već postojećeg drveta, kamena i stare cigle.

Kuhinja je ukrašena detaljima i važnim sitnicama, a stara vrata kućice su pretvorena u panoramski prozor i sjenilo za njega.

Stara šivaća mašina iskoristila se kao postolje za umivaonik, što je kupaonici dalo poseban šarm.

Podno grijanje je stavljeno kao najbolja opcija za jedan ovako mali prostor.

Obnova stare kuće u zagorju

Kućica je sagrađena 1913. godine, a vlasnici su odlučili zadržati neke stare predmete koji će dočarati starinski štih.

Vitalna stogodišnjakinja – stara zagorska kuća dobila je novo ruho

U renovaciju kupaonice se najviše uložilo, retro stil je tako bio savršen spoj starih i novih vremena. Detalji u ovoj prostoriji, kao što su šarene pločice, čine je iznimno ugodnim mjestom.

Detalji daju poseban ugođaj: Seljački pod i lamperija na zidovima daju poseban štih interijeru u kojem su izložene starine emotivne vrijednosti.

Zavjese pridodaju toplini prostora, a stari tanjuri koji su kroz godine ostali bez svog para stoje na ručno izrađenim policama. Od pokućstva zatečenog u kući, obitelj je zadržala vitrinu u dnevnoj sobi i blagovaonski stol sa stolcima koji se morao restaurirati.

Autohtoni kreveti u spavaćoj sobi nisu zadržani zbog komfora, ali novi su rađeni upravo s tim starinskim karakterom, dok atmosferi pridonose obiteljske fotografije.

Za potpuno opuštanje i bijeg od vreve grada, obitelj je napravila malu spa zonu okruženu duhom prošlosti.

Nastavite čitati

Gradnja

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Projektiranje građevina danas mora biti vođeno nZEB smjernicama koje su propisali Europski parlament i Vijeće Europske unije. 

Zahtjevi koji se stavljaju pred nas kao projektante i arhitekte da zgrade budu energetski što učinkovitije, a tome naravno doprinosi ovojnica zgrade, to jest svi elementi moraju biti u skladu sa današnjim propisima i zakonskom regulativom koja ih definira, objasnio je Vedran Vulelija, dipl. ing. arh. 

Laminirani PVC profili

Nekad se kroz vanjsku stolariju događao najveći gubitak toplinske energije, zbog čega su postavljeni novi standardi koji osiguravaju veću energetsku učinkovitost. Istovremeno se traži i visoka razina estetike jer stolarija izravno utječe na arhitektonsko oblikovanje građevine. Laminirani PVC profili ističu se kao dugoročno rješenje koje zadovoljava oba kriterija. 

Laminirani PVC profili to su profili prevučeni sa specijalnim zaštitnim folijama u različitim bojama i dezenima. Folije za laminaciju su folije koje su prvenstveno kemijski otporne, otporne su na djelovanje UV zraka, lako se čiste, lako se održavaju i dodatno daju dodatna svojstva otpornosti na temperaturu.  Po zahtjevu kupaca, profili, odnosno površine profila mogu biti laminirane u različitim bojama i dizajnima laminacijskih folija, rekao je Miro Meštrović, voditelj operacija u Deceunincku. 

Deuceuninckova tvornica za laminaciju u Donjoj Bistri kapacitirana je za proizvodnju 7 milijuna prodajnih metara, što ju čini najvećim pogonom za laminaciju u ovom dijelu Europe. Trenutno proizvode oko 5,5 milijuna metara laminiranih profila, a sam proces definiran je strogo kontroliranim uvjetima s dva osnovna parametra – temperaturom i vlagom. 

Proces laminacije započinje sa profilima koji moraju biti temperaturno prilagođeni, odnosno minimalna temperatura mora biti 18 stupnjeva, nakon čega se u procesu laminacije stavlja primera koji priprema površinu za samo nanošenje ljepila i spajanje folije odnosno nanošenje folije, spajanje folije sa profilom, pojasnio je Meštrović. 

Zelena obnova doma: Ako vam je prioritet održiva gradnja, slijedite ove savjete

Ova tehnologija omogućuje stvaranje estetski privlačnog izgleda koji se može prilagoditi dizajnu ili stilu bilo koje zgrade. 

Dizajn profila

Dizajn tih PVC profila je izgledom bliži aluminijskom profilu, to znači da nema previše zaobljenih rubova nego su većinom pravilne linije, oštri rubovi i mogu ustvari, nama je estetski prihvatljivija takav izgled. Za stanove Remetinec izabrali smo Deceuninckove profile prvenstveno zbog dizajna jer su najsličniji aluminijskim profilima uz ista ili bolja čak termička svojstva koja se traže, rekao je Vulelija. 

Elegantni crni laminirani PVC profili postaviti će se na zgradu koju karakteriziraju velike staklene površine uz visoku energetsku učinkovitost. 

Minimalistički stil uređenje interijera

Stanovi Remetinec je jedan projekt višestambene zgrade sa 30 stanova koja se gradi, ustvari započela je gradnja trenutno na području Remetinca i imamo stanove od 50 do 100 kvadrata, dodao je Vulelija. 

Laminirani PVC profili otporni su na vlagu, koroziju, truljenje i druga oštećenja koja su vrlo česta kod vanjske stolarije, a njihova termalna svojstva osiguravaju minimalni gubitak toplinske energije kroz prozore i vrata. Upravo zbog odlične kombinacije estetike, funkcionalnosti, energetske učinkovitosti i trajnosti, laminirani profili popularan su izbor za vanjsku stolariju. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice