Povežimo se

Bilje

Sezona je cvjetajućih grmova

Za vas smo pronašli najljepše

Cvijeće je njegov neizostavan dio iz jednostavnog razloga što je lijepo. Sada je sezona cvatućih grmova, a evo koja su četiri najljepša.  U ovo doba godine najviše nas veseli rascvjetana priroda. A osim šarenih cvjetnica rascvjetali su se i grmovi. U Vrtnom centru Šestine pronašli smo najljepše.

‘Božur inače raste iz gomolja, ima cvijet u proljeće i cvijet poprilično dugo drži. Sigurno jedan cvijet drži mjesec dana ako ne i više. Tvori velike kompaktne glavice, dolazi u više boja – crvena, roza, bijela, a sad su tu varijacije, šatirani, šareni, što se više uzgoj razvija, tako i oni dodaju razno razne boje’, govori nam Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka u Vrtnom centru Šestine.

lidija-mamić-dom-na-kvadrat

Pet do osam cvjetova istovremeno

List mu je tamnozelen, a tijekom cvatnje i vegetacije važno mu je dodavati gnojivo . Može imati i od pet do osam cvjetova istovremeno, a pogodan je i za sadnju u tegle. Tada je malo ograničen rastom, ali će u njoj izgledati atraktivno. Ne traži puno njege, ljeti ga treba zalijevati tri do četiri puta tjedno i redovito orezivati ocvale cvjetove.

‘Rododendron je zimzelena biljka, kad cvjetovi ocvatu, kroz cijelu godinu ćete imati lijepe šarenolisne listiće, obzirom na to da je izvorno iz šume, tj. prirodno raste u šumi, treba mu pripremiti kiselo tlo, tj. u teglicu mu dodati kiselog supstrata koji može biti pomiješan s univerzalom, ali važno je da kiselost tla bude onolika koliko njemu odgovara’, objašnjava.

Riječ je o izvorno šumskoj biljci koja voli polusjenu ili potpunu sjenu. Jednostavan je za održavanje. Traži redovito zalijevanje i orezivanje ocvalih cvjetova. Naraste do maksimalnih metar i pol visine zbog čega se može uzgajati i u teglicama.

Redovito održavanje visine

‘Iako jorgovan može narasti kao drvo, od tri do pet metara, postoje sorte koje narastu tek jedan metar. I one se mogu uzgajati u teglicama na balkonu’, dodaje Lidija.

‘Onda moramo stvarno paziti na rezidbu i redovno ga orezivati, tj. sami održati visinu. Zato preporučujemo manju sortu koja raste do metra, metar i pol, to je individualno, kod njega je važno redovito ga zalijevati, ne smije ostati suh, isto tako davati mu prihranu za cvatnju, on cvate u proljeće, i sad mu je najvažnije doba godine za njega i sad mu treba dodavati prihrane dva puta mjesečno sigurno’, nadovezuje se.

Uz redovito održavanje cvate par mjeseci. Jako voli sunce, da dobije svoju dozu treba mu barem pola dana, a treba ga i redovito zalijevati te prihranjivati.  

Svake godine nešto drugačije

‘Cvatući grmovi, dapače, mogu se kombinirati s razno raznim sezonskim cvijećem ili trajnicama, mi preporučamo sezonsko cvijeće tako da svake godine možemo promijeniti u nešto drugu boju. Također, preporučamo biljke koje padaju, ovo su Million Bellsi, oni će se dosta raširiti, sigurno do pola tegle, na taj način ćemo pokriti tu prazninu koja je ispod ovog cvatućeg grma, ispod Viburnuma, i da se jednostavno ne vidi zemlja, bit će ljepše svakako’, zaključuje.

Viburnum, u narodu poznat kao snježna kugla, traži zalijevanje i do četiri puta tjedno, pogotovo ljeti. Treba mu prihrana za cvatnju i list te ga treba redovito orezivati, čak tijekom cijele godine. Postoje zimzeleni i listopadni koji gube list tijekom zime, ali to traje svega dva do tri mjeseca. Već u rano proljeće počne cvasti, u početku zeleno žutim cvatom da bi naposlijetku zablistao u snježno bijeloj boji.

vrtni centar Šestine

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Bilje

Priprema biljaka za zimu

Za dolazak zime biljke je potrebno dobro pripremiti.

Dolaskom hladnijih dana sve biljke, pa tako i one u vašem vrtu i dvorištu, prolaze kroz velike promjene. Iako je ove godine jesen topla i ugodna, svejedno, biljke treba pripremiti za zimu.

Idealno vrijeme za srediti vrt i okućnicu

Obično se ističe kako se dolaskom zime sve smiruje, ali daleko smo mi još od niskih temperatura i snijega.

‘Ono što je važno je očistiti svu zemlju, cijeli vrt od korova iz razloga  što korov guši biljke. Važno je osloboditi biljke nepotrebnih zagušivača, prorahliti zemlju kako bi korijen bolje disao’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka u vrtnom centru Šestine.

Važno je biljkama dati dohranu i orezati ih

‘Dolaskom hladnijih dana radimo predrezidbu tj. pripremu biljke za prezimljavanje. Nećemo ih odrezati skroz, kao što ćemo to napraviti u proljeće, nego ćemo ih samo malo osloboditi, rasteretiti  da biljke bolje i lakše prezime. To znači da ćemo ocvale cvjetove npr. Ruže (odlazi do ruže i reže ju) treba ih odstraniti jer biljka i dalje crpi energiju iz tih ocvalih cvjetova, znači režemo  ovu tanku grančicu, režemo skroz do kraja i uvijek radimo rez jer kad pada kiša se slijeva niz granu, a ne ide direktno u biljku što može dovesti do truljenja’, kaže.

Suhi ostaci biljaka

Osim ocvalih cvjetova trebamo orezati i sve suhe grančice i lišće. Suhe ostatke možemo dobro iskoristiti.

‘Cvijeće koje orežemo možemo posušiti na suncu, nabavimo bilo kakve staklenke, posušimo, stavimo u staklenku i imamo cijelu zimu finu mirisnu bočicu’, kaže.

Ukrasna trava

I dok se ruže i drugi slični grmovi tek u proljeće režu u većoj mjeri, neke biljke se, kao ova ukrasna trava, upravo sada značajno orezuju.

‘Ono što je važno, cijeli stručak uzmemo u ruku i skratimo ju skoro pa skroz (pokazuje i reže) vrlo jednostavno jer ona sada više neće tjerati mladice, ovaj dio će se posušiti, ona će prezimiti, dok ovaj njezin donji dio štiti korjen od zime tako da je važno ne porezati ju skroz do kraja’, kaže.

Vesele boje i nijanse

Ovo je vrijeme kada, naizgled, sve režemo i odbacujemo, no naša cvjetna savjetnica naglašava da nam priroda i sada nudi mnogo izbora. Jesen i zima nisu samo žuti, narančasti i smeđi. Puno je tu i drugih boja.

‘Osim Astera, preporučamo krizanteme, maćuhice, ima i vrijeskova, erika jako je širok izbor’, kaže Lidija.

Hotel za kukce

Sada je i pravo vrijeme za jedan simpatičan, ali i vrlo koristan detalj.  Ova drvena kućica zapravo je hotel za kukce!

‘ Ovdje se skupljaju korisne bube. Ovdje prezimljavaju bubamare, pčele soliterke koje oprašuju voće, ali ne žive u rojevima nego same i razni paukovi koji su korisni za naš vrt. Oni će prezimiti u hotelu i u proljeće će se probuditi iz zimskog sna i krenuti na svoj posao’, kaže.

Ako sada dobro pripremite biljke za hladne dane, sigurni smo da će kukci u proljeće imati puno posla.

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice