Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

Životinje i insekte ne želite u svom vrtu, ali postoje načini kako ih spriječiti

Omiljen stručnjak za urbane vrtove u Los Angelesu, Ron Finely već par desetljeća potiče stanovnike u gradovima da sade svoje voće i povrće, ali ih i educira o tome kako se o vrtu brinuti. Zna koliko nametnici mogu biti dosadni i uporni, a Finley upravo taj dio održavanja vrta smatra jako važnim i zato nudi savjete kako se riješiti čestih nametnika.

1. Lisne uši

Ovi mali kruškoliki insekti napadaju gotovo sve vrste biljaka, a ako ih se na vrijeme ne riješite, mogu napraviti veliku štetu u vašem vrtu jer ostavljaju oštećene listove i šire bolesti, a to čine tako što ostavljaju ljepljivu tekućinu na mjestu na kojem se hrane.

Iako neće uništiti cijelu biljku moraju se kontrolirati. Ulje nima ili voda sa sapunom mogu pomoći, a možete i uši isprati s biljke pa će mlaz vode ponekad biti dovoljan.

2. Mravi

Ako su lisne uši vojnici, onda bi mravi bili generali koji im govore što da rade. Oni su jedini insekti koji imaju “sluge” pa tako navodno dovode lisne uši do biljke da obave “prljavi” posao. Mravi će biljku uništiti jer se hrane šećerom iz nje.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

I mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Finley navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom.

3. Kupusni moljac

Poznat je kao uništavač zelenog bilja, a često se primijete tek kad je kasno. Kao zaštitu možete koristiti platno kojim ćete prekriti povrće, a neki kažu kako je dobro saditi češnjak ili mentu blizu biljke koju napada kupusni moljac.

4. Japanski pivac

Svojim lijepim izgledom i predivnom zelenom bojom vas lako može zavarati. Ovo je opasna štetočina koja napada smokve,nektarine, šljive i breskve, ali i lubenicu. Najpametnija je zaštita prekrivanje mrežama, a možete bube svako jutro pokupiti rukama jer čete ih lako uočiti. AKo slučajno imate kokoši, one su odlična hrana za njih.

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

5. Miševi

Ako vam nije opcija postavljanje guste ograde kako životinje ne bi mogle prići vrstu, možete ih loviti u zamke, nakon čega ćete ih pustiti u prirodu. Miševi i ostale životinje koje vole ulaziti u vrtove mogu napraviti veliku štetu zato ih je potrebno držati što dalje od njih.

6. Komarci

Osim svijeća i preparata koji ih tjeraju, Finley ima zanimljivi prijedlog koji u njegovom slučaju uvijek pali. U vrtu je napravio mali prostor za jezerce u kojem drži ribu gambuzija koja se hrani ličinkama kukaca čim se izlegnu. Savjetuje da se riješite vode koje imate u posudama jer ona privlači komarce.

7. Puževi

Ako se želite riješiti puževa koji ostavlja trag gdje god se kreću, dovoljno je staviti nekoliko niskih posuda na tlo u koje ćete staviti pivo.

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice