Povežimo se

Bilje

Prednosti jesenske sadnje

Najbolje vrijeme za sadnju voćaka, živica i ruža je u jesen.

Jesen je idealno vrijeme za sadnju, odnosno presadnju u vrtu. Bilo da je riječ o voćkama, ružama, živicama. Naše stručne savjetnice otkrivaju koje su prednosti jesenske sadnje.

Jesen najbolje vrijeme za sadnju

‘U jesen biljke kreću u stanje mirovanja, mogu razviti kroz zimski period svoj korijenov sistem, i onda u proljeće, kad je biljka već ukorijenjena i čvrsto usidrena u tlo, može se razvijati u nadzemnom dijelu i tada ustvari imamo najbolji rast biljke i ne moramo čekati cijelu jednu sezonu, dakle, jednu godinu da se biljka razvije kao takva’, kaže Dubravka Mišolongin, dipl.ing.agronomije.

Sadnja živice

Živice su najbolje biljke za živu ogradu u vašem vrtu ili na balkonu. Sada je idealno vrijeme za njenu sadnju, što kontejniranih sadnica, što biljaka koje imaju samo korijenovu balu. Želite li da vam živica brzo naraste, birat ćete fotiniju, biljku atraktivnog crvenog lista.

‘Živicu je najbolje saditi na razmak od 70 cm, tu sadnu jamu ćemo prilagoditi veličini tegle. Nikad ne kopamo rupu koja je premala, nego damo naprosto biljci mogućnost da se lijepo razvije taj korijenov sistem, pa se u skladu s tim kopa i jama’, kaže.

Sadnja i presadnja voćaka

Osim za živice, jesen je idealno vrijeme za presadnju i sadnju voćaka.

‘Badem je općenito voćkica koja treba njegu i presadnju, odlučili smo presaditi voćku u zemlju, i za to moramo pripremiti idealne uvjete kako bi se korijen tijekom zime obezbijedio s dovoljno hranjiva i kako bi u doba vegetacije krenuo što zdravije u novu sezonu’, kaže Milica Sekulić,  bacc.ing.agronomije.

Biljkama je potrebno dati dovoljno hranjiva

Ono što je iznimno važno kod sadnje je biljki dati dovoljno hranjiva. A kad smo se živicom pobrinuli da nam susjedi ne vire u posjed, te opskrbili bademima za iduću sezonu, vrijeme je i za lijepe stvari.

Ruže kao ukrasne biljke

‘Naravno, ruže su tu ukrasne biljke koje presađujemo najbolje u jesen, zato da bi one kada krenu sa svojim lišćem i vegetacijom u proljeće kako bi nam ukrasile taj naš vrt. Ruže je potrebno izvaditi iz vrećice u koju je umetnuta sadnica, sadimo isto tako do površine u kojoj je biljka i bila’, kaže Milica Sekulić.

Prije zimskog mirovanja, u vrtovima ima dovoljno posla, pa savjetujemo da ga se što prije primite.

Oglas

Bilje

Ovi instagram profili će osvojiti sve biljkoljupce (i one koji će to tek postati)

Instagram je stalni izvor inspiracije. Prepuna prekrasnih interijera, vrtova i biljka ova platforma je savršen način da ostanete u toku s novostima ili da se jednostavno prepustite uživanju u lijepim slikama. Ovo je naš izbor najboljih instagram profila koje ćete odmah zapratiti ako (imalo) volite biljke.

1. Dnevna doza biljaka

Dnevna doza biljaka je kolektiv osnovan koji prenosi ljubav prema biljkama na društvene mreže. Njihov profil savršen je za sve etablirane biljkoljupce i one koji će to tek postati. Ovo su najbolje biljke za male stanove

2. Đardin

Đardin je cvjetni centar na adresi Deželićeva 89, Zagreb. U njemu možete pohađati radionice i kupiti poklon za svaku priliku ( pa i onda kada samo želite obradovati sebe). Koje biljke pročišćavaju zrak

3. Tvoje

Tvoje zagrebački je concept store koji je otvorila arhitektica i floristica Boška Bahtijarević . Ideja je bila, kaže, da na jednom mjestu klijenti mogu vidjeti što je odabrala za uređenje interijera. I nije samo cvijeće već i razni dekorativni predmeti. Uskršnji aranžman a la Boška Bahtijarević

4. Botanike

Studio BOTANIKE sinergija je hortikulture, dizajna i arhitekture. U njihovom studiu možete pronaći sobne i vanjske biljke, kao i velik izbor tegla i dodataka.

5. Saša Šekoranja

Saša Šekoranja akademski je slikar, scenograf i fotograf čiji cvijetni studio pršti kreativnom energijom. Uradi sam – ideja za umatanje poklona s dizajnerskim potpisom

6. Walden Plants

Walden Plants specijalizirani je biljni studio u centru Zagreba koji se bavi izradom terarija. U njihovom plant shopu možete pronaći biljke za vaš dom, ali i okušati se u jednoj od radionica za izradu biljnog terarija. Biljke koje opraštaju zaborav 

Nastavite čitati

Bilje

5 predivnih cvjetnih trajnica koje se sade u lipnju

Uložite u ove biljke i svake godine nagradit će vas prekrasnim cvjetovima

Još uvijek nije kasno posaditi višegodišnje biljke u lipnju, jer ljetna vrućina još nije dosegnula svoj vrhunac. Ovdje dijelimo sedam predivnih cvjetnih trajnica koje se sade u lipnju, kao solidnu investiciju u vaš vrt. Dodajte boju i miris svom dvorištu ovog ljeta i za godine koje dolaze.

Iako je u lipnju još uvijek moguće započeti s nekim višegodišnjim cvjetovima iz sjemena, više ćete izvući iz njih ako kupite mlade biljke u vrtnom centru ili rasadniku, jer ćete imati više vremena uživati u njihovom cvatu ove sezone.

Ovo su radovi u vrtu koji se uvijek obavljaju u lipnju

1. Zvjezdoglavka

Zvjezdoglavka, udovičica, prženica, srabljivka, gomoljika, strilicalat. Scabiosa , prekrasni su višegodišnji cvjetovi s dugim, zavojitim stabljikama koje završavaju okruglim cvjetovima. Dolaze u nijansama bijele, lila, ljubičaste, ružičaste i bordo, te uživaju u poziciji s punim suncem.

Pupoljci su također vrlo atraktivni, a dolaskom jeseni, glavice poprime oblik strukturne sfere, čineći ih jednim od najboljih višegodišnjih biljaka u smislu zanimljivosti i dugovječnosti u vrtu.

2. Svilenica

Svilenica, cigansko perje ili papiga biljka (Asclepias syriaca lat.)  preferira puno sunca, ali tolerira prosječne uvjete tla, i jednom kad se uspostavi, zahtijeva vrlo malo održavanja. Vrlo je dekorativna ali, ona negativno djeluje na bioraznolikost i okoliš i vrlo ju je teško suzbiti

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

3. Sikavica

Ove prave plave cvjetne sfere rastu na prilično bodljikavom, grmolikom lišću, ali uživajte u njihovim kuglastim cvjetovima i sjemenkama koje slijede. Sikavica voli puno sunca i prilično je otporna na sušu.

7 predivnih trajnica koje su odlični pokrivači tla

Također brzo raste, pa ako želite pokušati sjetvu u ranom lipnju, još uvijek imate priliku. Cvjetaju do rujna, pa biste trebali imati šest tjedana cvatnje, pod uvjetom da biljke dobiju dovoljno topline.

4. Anisov izop 

Anisov izop otporna je trajnica, može podnijeti siromašno tlo i sušu, zapravo ne treba gnojiva i zahtijeva vrlo malo održavanja. Može proizvesti guste skupine cvjetova i može zahtijevati podrezivanje kako bi se spriječilo da se previše proširi u druge dijelove vrta.

Ipak, potrebna mu je dobra drenaža, pa ako živite u klimi koja doživljava vlažne zime, razmislite o dodavanju šljunka u tlo kako biste spriječili truljenje korijena.

5. Ivančica

Ivančica ili Margareta za razliku od tratinčica koje obično vidimo kako rastu na travnjacima, mogu narasti do metar i pol visine. Redovitim uklanjanjem uvenulih cvjetova Ivančica, možete potaknuti više sitnih cvjetova tijekom ljeta i produljiti cvatnju za nekoliko tjedana. Biljke vole puno sunca ili djelomičnu sjenu te vrlo dobru drenažu. Veće grmlje može zahtijevati potporu tijekom sezone intenzivnog rasta. Možete ih razmnožavati dijeljenjem u rano proljeće.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice