Vrt / Eksterijer
Plinski roštilji na kojima ćete uživati peći
Za pripremu fine hrane na otvorenom idealni su plinski roštilji koji imaju sve poput malih kuhinja
Idealno je vrijeme za boravak na otvorenom. A kad još imate i nešto fino za pojesti, to mi zovemo pravim uživanjem. Za pripremu fine hrane idealni su plinski roštilji. Ovi koje vam predstavljamo su poput pravih malih kuhinja.
Roštilj Masport
Ovo je plinski roštilj tvrtke Masport na kojem doslovce možete sve pripremiti. S unutarnje strane je pet plamenika, četiri s donje strane i jedan zadnji za pečenje na ražnju. S bočne strane nalazi se još jedno dodatno kuhalo.
Meso i povrće možete pripremati na donjoj površini, dok za dogrijavanje ili pripremu samo povrća dobro dođe gornja površina. Roštilj pokreće standardna plinska boca od 10 kila.
Roštilje treba održavati, redovito čistiti umetke i zaštitne plehove koji moraju biti kvalitetni. Ovisno o korištenju, svake dvije do tri godine treba mijenjati i plamenika.
Roštilj MB4000 MASPORT
Visokokvalitetan, moderan roštilj s crnim piano lakiranjem u prahu i primjene od nehrđajućeg čelika.
Masnoće koje cure od roštiljanja čiste se sa stražnje strane gdje se posuda u koju cure lako izvlači. Uz roštilj je dostupna i dodatna oprema, poput ražnja koji jednostavno postavite na mali eklektromotor. Uz to, dostupan je dodatak za pizzu koju isto tako možete ispeći na ovom roštilju jer, kad ga zatvorite, on postaje pećnica.
Prednost roštilja na plin je što nema ugljena, nema dima, brzo se zagrijava i odmah možete početi peći meso.
Model S4S
Model S4S je vrlo atraktivan. Uz to ima staklo tako da cijelo vrijeme možete gledati što se zbiva unutra. Ima i svjetleće gumbiće koji stvaraju lijepu atmosferu, pogotovo u kasnim noćnim satima.
Roštilj S/S 4 MASPORT
Kvalitetni roštilj u potpunosti od plemenitog čelika. Savršena veličina za male i velike večeri uz roštilj.
Ovaj model Masport roštilja izrađen je od plemenitog čelika koji se jednostavnije čisti, a i oku je ugodniji. Uz roštilj je dodatno bočno kuhalo tako da na njemu možete pripremiti cijeli ručak. S druge se strane nalazi posuda za odlaganje hrane koja je prekrivena daskom za rezanje.
Osim toga, Masport nudi i niz dodatne opreme kako biste neometano mogli uživati u roštiljanju.
Ova novozelandska kompanija ima 110 godina iskustva u proizvodnji raznih strojeva. Roštiljima se bave 37 godina, a poznati su po tome da nude visoku kvalitetu za uloženi novac.
Vrt / Eksterijer
Podsjetnik što napraviti u vrtu i kojim alatom
Evo ‘to do’ liste što sve trebate napraviti
S prvim zrakama proljetnog sunca, počeli su i radovi u vrtu. Travnjaci, živice, sadnja – posla ima napretek. Napravili smo vam mali podsjetnik što sve sad treba napraviti, ali i s kojim alatom.
Alat je spreman, vrijeme je da se bacite na posao. Lijepa okućnica i travnjak zahtijevaju njegu. Prvu proljetnu košnju obavljamo ovisno o vremenskim uvjetima, kada nam se temperatura zraka kreće iznad 10 stupnjeva Celzijevih i kada se stvore uvjeti za rast trave.
‘Riječ je o tzv. košnji čišćenja kojom travnjak kosimo na visini od 4 do 6 centimetara. Ako je travnjak u sjenovitom dijelu razina košnje treba biti viša. Pomagač u tom poslu nam je akumulatorska kosilica AL-KO koja sakuplja travu u koš. Ovo su uređaji iz porodice Bosch home and garden compatible gdje više uređaja može koristiti jednu bateriju. Kad završite s travnjakom, vrijeme je je za rubove’, pojašnjava Dejan Vrček, prodajni savjetnik u AL-KO-u.
Prozračivanje travnjaka
Rubne dijelove održavat ćemo s trimerom za travu, imamo trimer koji može kositi rubne dijelove dvorišta. Isto tako imamo zaštitu za bilje na trimeru tako da možemo bez problema kositi oko bilja, a da ga ne oštetimo. Nakon košnje vrijeme je za prozračivanje travnjaka.
‘Prozračivat ćemo s akumulatorskim strojem, na stroju se nalaze češljevi koji prodiru u zemlju i iz zemlje izvlače korov, mahovinu i filc koji se sakupio tijekom stajanja travnjaka’, dodaje Deajn.
Stroj prodire u zemlju radeći kanale, koji se napune vodom i pomažu zemlji da što duže bude vlažna, a travi da nikne. Tijekom zimskog razdoblja neki su dijelovi travnjaka sigurno ogoljeli, pa rupe treba popuniti novom travom, odnosno dosijati.
Prvo travnjak, onda živica
‘Dovoljno je na početku sezone prihraniti travnjak, povaljati ga i kasnije onda u jesen ponovo ako je to potrebno’, siguran je.
Nakon travnjaka, vrijeme je za živicu. Njezinim urednim orezivanjem i oblikovanjem potičete joj rast i brinete da ostane gusta. Rezidba u ovo doba godine može biti i malo hrabrija jer time je prozračujete i potičete rast mladica.
‘Kod živice nam je važno da imamo kvalitetan alat, mi ćemo koristiti škare akumulatorske, čiji su noževi dijamantno brušeni i laserski rezani i na taj način nećemo oštećivati grane’, kaže.
Nemojte raditi po najjačem suncu
Za bočnu stranu živice bit će dovoljne i manje akumulatorske škare, a za vrh će ipak dobro doći teleskopski pomagač. Živicu treba orezivati na odgovarajućoj temperaturi. Pazite da to ne radite u vrijeme velikih vrućina ili jakog sunca jer zbog iznenadne izloženosti većoj količini sunca, završno tkivo lista može izgorjeti. Zato je ovaj posao najbolje raditi kad je vrijeme oblačno, a temperatura ne previsoka.
O kvaliteti povrća iz vlastitog vrta puno se zna i govori, ali sve je manje onih koji imaju komadić zemlje za sadnju. Taj problem rješava se sadnjom vrta u tegle. Kako san o vlastitiom vrtu ostvariti na balkonu, zna Dubravka Mišolongin.
Ubrati rajčicu u vlastitom vrtu, neopisiv je osjećaj. Prvi razlog tome je što smo ju uzgojili svojim trudom, a drugi spoznaja da znamo što jedemo.
Lagane i lako prenosive tegle
‘Na vašem balkonu ili terasi, možete si napraviti, u skladu s vašim eksterijerom, vrlo zgodan povrtnjak. Ja sam u ovom slučaju pripremila modularne plastične tegle koje su vrlo lagane i lako prenosive. One se u pravilu pune kvalitetnim supstratom. Dakle, u većini vrtnih centara imate mogućnost nabave bio supstrata koji je pogodan za bio uzgoj povrća. Svakako u te supstrate treba ukalkulirati i prihranu koju ćemo dodati kod same sadnje, a onda i kod cijelog razdoblja vegetacije’, pojašnjava Dubravka Mišolongin, dipl. ing. argonomije.
Hranjive tvari iz humusnog gnojiva na prirodan će način pomoći biljci da se dobro razvija i donosi kvalitetne plodove.
‘Obično svi želimo imati rajčicu pa sam odabrala grapollo rajčicu. Znači, to je srednja veličina ploda i na ovu veličinu tegle i zapreminu, možemo staviti 3 biljčice’, pojašnjava.
Ne zaboravite na potporanj
Važno je odabrati rajčice s debljom stabljikom jer takve imaju veće šanse za uspjeh. ‘U sadnu jamu možemo dodati još prihrane i biljku vrlo nježno stisnemo. Ne smijemo je jako stiskati jer pritom zbijamo tlo i na taj način korijen nema mogućnost razvoja na pravilan način’, objašnjava Dubravka.
Obzirom da će rajčice rastom plodova otežati, potrebno im je osigurati potporanj.
‘Obično su to bambus štapovi koji se stavljaju uz samu biljku i kako raste onda se fiksiraju. A imate danas u ponudi i sisteme gdje se biljka može fiksirati kako raste tako se na pojedinoj visini samo zakači za sam potporanj’, tvrdi.
Rajčicama možete dodati i zelenu salatu koja će biti dobar pokrivač tla. ‘Imat ćemo manji gubitak vlage, a uz to ćemo imati i vrlo ukusnu salatu. Pritom trebamo paziti na koji razmak sadimo same sadnice’, objašnjava nam Dubravka.
Osim povrća, u povrtnjaku u tegli, dobro je posaditi i jestivo cvijeće. Primjerice dragoljub.
‘Dragoljub je biljka koja cijelo ljeto cvate. Ima tnedenciju pada. Spušta se niz posudu, pa ću je ja u tom slučaju staviti u kut posude, što će onda kad naraste izgledati vrlo dekorativno. Njene cvijetove možete upotrebljavati u salatama’, dodaje.
Pazite u koje doba dana zalijevate
Nakon sadnje povrće treba zaliti. Računajte i na to da ga u ljetnim mjesecima morate svakodnevno zalijevati. ‘Jako pazite u koje doba dan zalijevate. Odnosno, gledajte da to nije po jakom suncu. Bilo bi najbolje ustvari ujutro iz razloga što se preko noći tlo ohladi’, upozorava.
Osim povrća u modularne tegle, kao što su ove – tvrtke Cortum, možete posaditi i voće, primjerice jagode ili ribizl. U manjim posudama od prirodnih materijala dobro je posaditi i začinsko mediteransko bilje koje će obogatiti mnoga jela ili koktele.
‘Na ovom primjeru, terakotne posude, pokazat ću sadnju jednog mini vrta začinskog. Za to ću upotrijebiti jedan krasan vlasac koji ima i predivan cvijet pa je i usto još i dekorativan. U toj kombinaciji je zgodna i ova višebojna kadulja, koja će ići jako dobro uz neka fina jela’, objašnjava Dubravka i daje još savjeta.
Menta ne voli društvo
‘Ako radite često pizzu, onda svakako zasadite origano i majčinu dušicu, odnosno timjan. Tu je zatim i bosiljak vrlo popularan, zatim peršin koji koristimo u raznim jelima i u zadnje vrijeme vrlo popularna vegeta’, dodaje i upozorava na grešku koju mnogi čine.
‘U ovu kombinaciju nikako nemojte svrstati mentu. Mentu uvijek zasadite posebno. Ona je vrlo agresivna u rastu’, tvdi.
Začinsko bilje treba saditi u propustan supstrat kojem nije potrebno previše gnojiva, jer ove biljke izvorno rastu u vrlo poroznom i hranjivima oskudnom tlu. ‘ Tijekom ljeta kad su baš iznimno visoke temperature, zaljevajte ga gotovo svako jutro, na taj način ćete održati supstrat vlažnim, a bilje će biti u dobroj kondiciji’, dodaje.
Začinsko bilje obiluje mirisima, a jelima dati savršen okus. Možete ga i posušiti i takvog ga koristiti i u zimskim mjesecima.
You must be logged in to post a comment Login