Povežimo se

Planiranje i uređenje

Kako odabrati idealne pločice za terase i druge vanjske prostore?

Pločice za unutarnje prostore razlikuju se od keramičkih pločica koje koristimo u eksterijeru. Iako nam je izgled pločica izuzetno bitan,prilikom izbora keramičkih pločica za terase i druge vanjske prostore važno je voditi računa o njihovoj praktičnosti.

Jednostavnost prilikom postavljanja i održavanja, bogata ponuda, prirodnost materijala i cjenovna prihvatljivost čine keramičke pločice pravim izborom za eksterijere. One su odlično praktično rješenje, ali i važan dekorativni element vanjskih prostora. Stručnjaci iz Top2Floora donose vam nekoliko smjernica kako odabrati idealne pločice za terase.

Mislite na praktičnost

Vanjske pločice za terase i ostale eksterijere trebaju imati grublju površinsku teksturu kako bi pružile siguran korak i boravak u svim vremenskim prilikama. Odličan primjer koji zadovoljava kriterij funkcionalnosti, ali i estetike, donosi brand Energieker u liniji Flatiron.

Ove pločice impozantnih dimenzija i grublje teksture u boji bronce odlično će se nadopunjavati s fasadama u prirodnim bojama i materijalima poput drveta, a pružit će podovima vanjskih prostora toliko potrebnu površinsku teksturiranost.

Energieker Flatiron

Boje birajte i prema položaju terase

Prilikom odabira potrebno je voditi računa o poziciji terase s obzirom na strane svijeta te o
temperaturama kojima su površine izložene. Ukoliko je vaša terasa većinu dana okupana suncem, izbjegavajte tamnije boje keramičkih pločica, jer će one u većoj mjeri upijati toplinu negoli one svjetlije. Za osunčane terase vam predlažemo keramičke pločice branda Ibero Porcelanico u liniji Khaan.

Ova svjetlija linija imitira prirodne nijanse i izgled kamena pa će vašoj terasi pružiti element ekskluzivnosti. Imajte u vidu da su pločice neutralnog izgleda uvijek dobra ideja, jer unose eleganciju u eksterijere, a ne “natječu” se s ostalim elementima u prostoru.

Ibero Khaan

Uskladite terasu s ostatkom doma

Kada birate keramičke pločice za vanjske prostore, budite sigurni da se one dobro uklapaju u stil ostatka životnog prostora. Primjerice, pločice rustikalnog izgleda veoma će neobično izgledati ukoliko je ostatak vašeg doma osmišljen u industrijskom stilu. Praktično rješenje u ovom slučaju predstavljaju keramičke pločice koje su pogodne za unutarnje i vanjske prostore. Time ćete dobiti vizualni dojam produžetka dnevnog boravka iz unutarnjeg u vanjski prostor.

Ibero Porcelanico Dreamwood

Ovo u praksi odlično pokazuje premium brand Ibero Porcelanico u svojim linijama Dreamwood i Camelot. Bez obzira birate li toplije ili hladnije tonove, imitaciju drva ili cementa, ovakav prirodan način produžetka dnevnog boravka najbolji je način za maksimalno iskorištavanje vašeg životnog prostora.

Ibero porcelanico Camelot

Dodajte detalj na fasadi

Mnogi dizajneri interijera i eksterijera koriste keramičke pločice i u svrhu dekoracije. Odličan primjer ovakvog načina uređenja fasada nam donosi premium brand Ibero Porcelanico u liniji Hikari. Osim estetske komponente, postavljanje keramičkih pločica na fasadu ima i funkcionalnu dimenziju.

Naime, keramičke pločice jednostavne su za održavanje jer se mogu prati, za razliku od običnih
vanjskih zidova. Također, keramičke pločice uspješno će štititi vaš dom od vjetra, vlage i ostalih vanjskih uvjeta kojima su fasade kontinuirano izložene.

Konzultirajte se sa stručnjacima

Svestranost, prirodnost materijala i jednostavnost održavanja čine keramičke pločice omiljenim izborom pri uređenju domova, kako interijera tako i eksterijera. Također, moguće ih je pronaći u brojnim dimenzijama, bojama i finišima, stoga ćete bez problema moći izabrati one idealne za vas.

Ako niste sigurni koji tip keramičkih pločica bi se najbolje uklopio u vašu terasu, dvorište ili kućni prilaz, posjetite Top2Floor boutique fine keramike i sanitarne opreme. Obratite se njihovom stručnom osoblju koje će vam pomoći u odabiru i besplatno izraditi 3D vizualizaciju željenog prostora.

Oglas

Planiranje i uređenje

Automatizacijom kuće do manjih računa za grijanje

Automatizacija kuća više nije znanstvena fantastika već stvarnost koja je jednostavnija za korištenje nego što možete zamisliti. Sustavi za pametno upravljanje kućom povezuju više komponenti kojim se zatim upravlja putem pametnog telefona. Jedan od takvih sustava je Gealan Linear koji u kombinaciji s automatiziranim prozorskim rješenjem Texino olakšava svakodnevnu brigu o otvorenim prozorima. 

Vi ga možete spojit preko rutera i putem aplikacije upravljati prozorima, a uz naša druga rješenja kao što je Care Smart aktivni ventilacijski sustav sa rekuperacijom topline, postići potpuno automatizirani dom. Jednom kad se svi termostati i uređaji povežu u aplikaciji, čim otvorite prozor, automatski će se ugasiti ventili na radijatorima ili termostatima, rekao je Mario Barišić, prodajno tehnički savjetnik iz tvrtke Gealan.

Mario Barišić, tvrtka Gealan

Orijentiranost dizajnu

Novo razvijeni sustav, Gealan Linear s višekomornom konstrukcijom daje veću sigurnost te bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, a privlači i svojim dizajnom.

To je profil od 74 milimetra i on je jednostavno orijentiran dizajnu, ravnim linijama, lajsne koje se vide, kutovi su na minimalno 4 stupnja tako da izgleda vrlo onako usko, elegantno i ima jednostavno te oštre i ravne linije. Klijentima se jako sviđa kad ga stavimo u nekoj foliji, možda antracitu, u nekoj boji jer tada izgleda poput aluminija, nitko ne bi pretpostavio da se radi o PVC profilu, a opet s njim dobivamo puno bolje termičke vrijednosti nego kod nekih možda opcija aluminijskih rješenja, objasnio je Barišić.

Suvremena arhitektura obožava prozore velikih dimenzija jer se time postiže već prozračnost. No, kod standardne PVC stolarije, problem stvaraju debeli profili. Gealan nudi Lumaxx seriju koja je znatno uža od uobičajenih okvira, a s većim udjelom staklene površine.

Kuća u Istri

Antun Plenković certificirani je projektant pasivnih kuća koji Lumaxx koristi zbog njegovih performansi i dizajna. Princip kod Lumaxa je da su profili okviri puno tanji, otprilike oko 25 posto, što ga čini najtanjim profilom koji sam imao priliku vidjeti. Koristeći takav profil dobili smo prvenstveno da zgrada zadovoljava vizualno, jer to je uvijek važan aspekt za investitora, potencijalne kupce i buduće goste, a taj okvir nam je dozvolio da imamo puno više staklene površine, što znači da na razini prozora imamo više svjetlosti, a zimi više sunčeve energije koja može ući u prostor i umanjiti nam potrebe za grijanjem, izjavio je Plenković

Upravo iz toga razloga je baš serija Lumaxx odabrana za pasivnu kuću u Istri koja će biti certificirana prema PH standardu.

Plenković objašnjava da se pasivna kuća radi od strane investitora jednog iz Istre, čija je ideja bila napraviti luksuznu kuću za odmor koja će prva u Hrvatskoj nositi PH certifikat. Strogi standardi za projektanta su značili mnogo izazova, a jedan od njih je bio stolarija.

Morali smo imati kvalitetan okvir zato da kroz veličinu prozora ne gubimo puno topline vani, a da možemo puno topline koja uđe unutra sačuvati kroz samo staklo. Klasični PVC okviri su obično dosta glomazni što se tiče širine samog okvira. Gealan je bio izabran u velikoj ponudi okvira kao netko tko je odgovarao performansama za takvu kuću. On ima nekoliko svojih tipova okvira koji su certificirani od strane instituta kao prigodni i kvalitetni za ugradnju na pasivne kuće, rekao je Antun Plenković za Dom na kvadrat.

Gealan kroz inovativnost i konstantno unaprjeđivanje svojih proizvoda, odgovara na sve zahtjeve tržišta i olakšava našu svakodnevnicu.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

7 savjeta za jednostavnije preseljenje

Selidba je savršena prilika da se riješite stvari koje vam ne trebaju

Kada govorimo o preseljenju u novu nekretninu, većini nas količina posla zadaje glavobolje. Počinjemo gledati svoju okolinu i vrlo brzo zaključujemo kako broj osobnih stvari koje smo skupili tijekom godina možda neće stati u naš novi dom, a to vrlo lako dovodi do tjeskobe i odlaganja posla. Ali gledajte na to ovako: rješavanje i bacanje nekih stvari može uvelike olakšati preseljenje na novo mjesto.

Doduše, razvrstavanje stvari za bacanje ili doniranje samo po sebi može izazvati glavobolju. Ali vjerujte nam: isplati se. Naposljetku, u svakome od nas postoji želja za gomilanjem osobnih stvari, a selidba je savršena prilika da se riješite stvari koje vam zapravo ne trebaju. Osim toga, ako plaćate profesionalnu pomoć, manje kutija znači manji račun.

Ponudu stanova za najam možete pogledati na stranici agencije za nekretnine eurovilla.hr

Razmislite o svom novom prostoru

Bilo da smanjujete ili povećavate svoju kvadraturu, morate imati na umu što će, a što neće, stati u vaš novi prostor dok raspravljate o tome kako organizirati svoj novi prostor. Nemojte držati sav svoj namještaj ako želite imati samo formalnu dnevnu sobu i razmislite o odbacivanju ukrasnih ormarića ako gubite prostor za blagovanje.

Također, nemojte planirati pohraniti prevelike komade namještaja u skladište do dana kada budete imali veći dom. Osim ako nisu naslijeđe ili antikviteti ili imaju sentimentalnu vrijednost, vjerojatno ih se više nikada nećete sjetiti.

Zapitajte se jeste li spremni iznajmiti skladišni prostor ili iskoristiti garažu za pohranu namještaja koji vam više ne odgovara. Ako niste, vjerojatno je najbolje riješiti ga se.


Prekrasan građanski stan na vrhunskoj lokaciji

Zavirili smo u jedan građanski obiteljski stan. Izniman je po svojoj jednostavnosti, uređenju, lokaciji, apsolutno po svemu, a poseban je upravo u svojoj jednostavnosti. Više…


Rješavanje smeća

Nitko se neće iznenaditi ako budući znanstvenici otkriju da svaki ormar krije tajnu crvotočinu u drugu dimenziju. Nekako upija sve naše tajno smeće – i još uvijek ima dovoljno mjesta da se u njega ubaci sve više i više stvari. Korak br. 2 za olakšavanje selidbe je: riješite nered.

Dugo i pažljivo proučite svoju odjeću i ormare da vidite što možete izbaciti ili donirati.

Stručnjaci preporučuju da slijedite “pravilo dvije sezone” i odbacite svaki odjevni predmet koji niste nosili dvije sezone (šest mjeseci) ili više (naravno, uz neke sentimentalne iznimke).

Bacite staru dječju odjeću

Prođite kroz ormare svoje djece istim pronicljivim okom. Zapravo – budući da djeca rastu tako brzo – budite još kritičniji nego kod svoje odjeće.

Pobrinite se da preselite samo odjeću koja im pristaje. Donirajte sve što se više ne koristi ili dajte odjevne predmete prijateljima ili rodbini kojima bi mogli zatrebati, jer bebe su skupe i nekima od nas bi pomoć dobrodošla.

Ako se dogodi da vaše dijete ubrzano raste neposredno prije nego što se preselite, smatrajte to blagoslovom i svedite im ormar na najnužnije stvari. Ionako ćete im uskoro kupovati novu odjeću.

Elektronika

Svi imamo nekoliko “kostura” u ormaru. Za većinu nas ti su kosturi pokvarena elektronika. Bilo da se radi o starim prijenosnim računalima, napuknutim mobitelima ili brojnim USB-ima, te stvari vam zaista više ne trebaju. Ipak, nemojte ih samo baciti u kontejner; ovakav otpad se reciklira.

Doduše, postoji jedna iznimka: Univerzalni punjači ili kabeli čiju svrhu ne možete točno odrediti. Možda su za igraću konzolu vašeg djeteta ili onaj stari digitalni fotoaparat. Te stvari stavite u kutiju dok traje proces pakiranja. Bolje biti siguran nego žaliti kada nakon preseljenja shvatite da vam nedostaje punjač za elektroniku koja vam treba.

Sortiranje

Prođite kroz svaku prostoriju u svojoj kući, od one koja se najmanje koristi do one koja je najprometnija i sortirajte svaki predmet koji vidite. Podijelite predmete na tri hrpe: čuvanjedoniranje smeće.

Imate problema s odabirom točne hrpe? Ugledajte se na Marie Kondo i zapitajte se: “Donosi li mi ovaj predmet radost?” Ako je odgovor iskreno – da, dodajte ga na hrpu za čuvanje. Inače, vrijeme je za rastanak.

Nikada ne bismo preporučili da izbacite većinu stvari ako nemate sredstava da u potpunosti opremite svoj novi dom. No, ako se riješite nepotrebnih starih stvari, vaša će nova nekretnina biti sretniji prostor.

Nakon što posložite gomile “donacija” i “smeće“, odmah se pozabavite njima. Što duže stoje, veća je vjerojatnost da ćete u svoje kutije za preseljenje stavljati smeće. Već ste jednom rekli zbogom – nemojte se prisiljavati da ponovo proživljavate rastanak.

Odbacite duplikate

Osim ako se nečega držite iz sentimentalnih razloga, sada je vrijeme da se riješite duplikata. Dva držača vina? Više pisača? Šest stolnih lampi, a trebate samo tri? Odaberite svoje favorite, a ostatka se riješite.

Napravite “kutiju koja se prva otvara”

Posljednje pravilo o pripremi za preseljenje čini proces raspakiravanja lakšim kada dođe vrijeme za to: Napravite “kutiju koja se prva otvara“, a uključuje

–       toaletni papir

–       žarulje

–       toaletne potrepštine

–       osnovna sredstva za čišćenje

–       posteljinu.

Ova genijalna ideja sprječava vas da morate kopati po svakoj kutiji da ispunite svoje osnovne potrebe prve noći na novom mjestu – samo otvorite, raspremite i opustite se. Bitno je jasno označiti kutiju i uputite sve pomagače da upravo ovu kutiju ostave na vidljivom mjestu.

Ovi savjeti pomoći će vam da preživite prvu noć s malo manje stresa.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice