Bilje
Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke
Znate li što je kompost i kako se on pravilno upotrebljava?
Proces u kojem priroda biljni otpad pretvara u tamnosmeđu i mrvičastu organsku tvar koju nazivamo humus je kompostiranje. Sve što morate znati o ovom važnom procesu, otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.
Proces funkcionira na način da ćete slagati miješani kompost a bakterije će razgrađujući biljni materijal ugrijati materijal na otprilike 50 stupnjeva. Temperatura će se s vremenom smanjiti a proces će nastaviti mikrobi te će na kraju doći do stvaranja humusa.
Kompost se može koristiti kada smjesa postane čvrsta, tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture i bez mirisa. Možda zvuči komplicirano ali ako znamo kako se radi sam proces je jednostavan a rezultat je dobivena idealna mješavina za sadnju koja će poboljšati sposobnost zadržavanja vlage tla i time ćete dodati hranjiva za biljke.
Dobro pripremljeni vrtni kompost najbolji je izvor organske tvari, on se razgrađuje polagano te samim time stalno oslobađa hranjiva za biljke. Još jedna pogodnost je što kompostiranje omogućuje da recikliramo otpad za dobrobit vrta a na kraju i nas samih.
Proizvodnja komposta
Kod kompostiranja važno je stvoriti visoku temperaturu jer se tako razgrađuje raznovrsni biljni i kuhinjski otpad. Također je važno miješati vlažni i suhi otpad, ako nema vlažnog materijala potrebno je dodavati vode jer će smjesa koja je prozračena i vlažna prije imat proces truljenja koji je neophodan. Ali pazite da je vlažno a ne mokro! Primijetite li bijelu plijesan znajte da je smjesa presuha.
Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce
Ako vaš kompost ima neugodan miris ili je premokar slobodno dodajte piljevinu ili usitnjeni papir, te je premećete.
Kompost se aktivira dodavanjem malih količina zemlje između slojeva, također dodaje se i vapno kako bi se ublažila kiselost. S vremena na vrijeme je potrebno pritisnuti smjesu kako bi istisnuli nakupljeni zrak.
Ne kompostiramo sve!
U kompost nikako ne stavljamo korove i biljke sa sjemenom, koje mogu proklijati. Također ne stavljamo ni pretvrde biljne materijale. Štetnike privlače mesni i riblji ostaci pa je poželjno i njih izbjegavati, dok kruh, tjestenina i riža razvijaju plijesan koja napada bakterije odgovorne za truljenje.
Uporaba komposta
Kompost možete koristiti u rano i kasno proljeće. U rano proljeće možete ukopati ga u tlo, otprilike pet kilograma po četvornom metru, dok u kasno proljeće ga možete rasporediti tlom kao malč u sloju od otprilike pet centimetra.
Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto
Tako ćete pridonijeti suzbijanju korova i očuvanju vlažnosti tla, zaštiti ćete korijen od smrzavanja te dodati više organskih tvari.
Pripazite na djelomično razgrađen kompost jer on može spržiti korijen i stabljiku većine biljaka , ali možete biti sigurni kod kultura poput rajčica, krastavaca, tikvica krumpira…
Kompost rasporedite po tlu oko biljke ali nikako ne uz samu stabljiku.
Bilje
Orezivanje, zaštita i sadnja ruža – jesenska njega ovog cvijeta uključuje nekoliko važnih koraka
Kako brinuti o svojim ružama u jesen, uz savjete o obrezivanju, sadnji i sprječavanju bolesti
Njega ruža u jesen je ključna ako želite izvući maksimum iz svojih ruža u nadolazećoj godini, omogućujući vašim cvjetovima da prežive zimu i ponovno procvjetaju kad se vrate proljeće i ljeto. Jesenska njega ruža uključuje nekoliko koraka, poput orezivanja, čišćenja, uklanjanja ocvalih cvjetova i uklanjanja oboljelog lišća. Ako redovito obavljate ove zadatke, sigurno ćete uživati u gledanju kako vaše ruže ponovno cvjetaju kada zima prođe.
Orezivanje
Iako mnogi vrtlari biraju orezivati svoje ruže tijekom zime, orezivanje ruža u jesen odlična je opcija ako želite uspostaviti uredan okvir za nadolazeću godinu. Koliko je učinkovito jesensko orezivanje ruža ovisi o vrsti ruža koje uzgajate; grmolike i penjačice posebno će imati koristi od orezivanja u jesen.
Skratite stabljike visokih grmolikih ruža kako biste smanjili njihovo ljuljanje tijekom zimskih oluja, jer to može olabaviti i oštetiti korijenje. Stabljike odrežite odmah iznad pupa koji je okrenut prema van kad god je to moguće.
Uklanjanje ocvalih cvjetova
Ako ne započnete orezivanje ruža u jesen i odlučite čekati zimu, i dalje je važno ukloniti ocvale cvjetove na kraju vegetacijske sezone, osim ako ne želite da vaše ruže razviju šipke.
Ako niste upoznati s pojmom, uklanjanje ocvalih cvjetova odnosi se na proces uklanjanja uvelih cvjetova. To omogućuje razvoj novih cvjetova tijekom sezone rasta te poboljšava oblik i izgled ruže. Važno je istražiti najbolje tehnike uklanjanja ocvalih cvjetova za vašu specifičnu sortu ruža, no općenito to uključuje rezanje ocvalog cvijeta iznad lišća, na kraju njegove kratke stabljike.
Uklanjanje ocvalih cvjetova dat će vašem vrtu uredan izgled pred zimu i pripremiti ruže za odličnu sezonu rasta nakon hladnijih mjeseci.
Prevenirajte širenje bolesti
Poberite i bacite sve preostalo lišće koje pokazuje znakove bolesti, poput crne pjegavosti, plijesni ili hrđe. Također skupite zaraženo lišće koje je palo na tlo, jer ono može prenijeti bolesti iz jedne godine u drugu.
Povećana vlažnost u zraku znači da njega ruža u jesen često uključuje suočavanje s prijetnjama poput štetnika i bolesti. Kao i uvijek, prevencija je bolja od pronalaženja lijeka kada otkrijete da su vaše ruže napadnute plijesni, crnim pjegama ili drugim vrstama bolesti i štetnika. Praćenje bolesti i štetnika ruža pomoći će vam da pripremite svoje ruže za snažnu godinu koja dolazi.
Kod crnih pjega, pobrinite se da izbjegavate zalijevanje lišća, zalijevajući samo tlo. Važno je dati svojim ružama dovoljno prostora da dišu. Ako primijetite crne pjege na lišću, jednostavno uklonite zaražene listove i primijenite topički sprej tjedno ako se čini da je to ponavljajući problem.
Plijesan je druga uobičajena bolest ruža koja se brzo širi i šteti općem zdravlju vaših ruža. Uklanjanje plijesni može biti dugotrajan proces koji zahtijeva pomno ispitivanje i orezivanje, pa je prevencija najbolja. Budući da plijesan raste zbog vlažnosti, pobrinite se da ruže imaju dovoljno prostora da dišu, što je jedan od razloga zašto može biti korisno orezivanje tijekom jeseni.
Premještanje ili sadnja ruža
Jesen je odlično vrijeme za sadnju novih ruža s golim korijenom ili presađivanje ruža koje bi bolje rasle na drugoj lokaciji, nakon što je orezivanje završeno. Razmotrite prostor potreban za sprječavanje mnogih od bolesti navedenih iznad ako želite izvući maksimum iz svojih ruža tijekom sljedećih godina rasta.
Bilje
10 sobnih biljaka koje će vaš dom ispuniti predivnim mirisima
Ispunite svoj dom umirujućim mirisima prirode
Za mnoge vrtlare sezonski mirisi mirisnog vanjskog cvijeća dovoljan su razlog da ulože trud u sadnju i održavanje vrta. Uz cvjetnice s ovog popisa, možete se okružiti prirodnim cvjetnim aromama – čak i u zatvorenom prostoru
Jessica Mercer iz Plant Addicts-a i Justin Hancock, hortikulturist iz Costa Farms-a, podijelili su svoje omiljene biljke koje su prikladne za unutarnje prostore i koje lijepo mirišu, od jasmina i gardenije do naranče i eukaliptusa – uz savjete o tome kako svaka biljka može uspijevati u vašem domu.
1. Voštani cvijet (Hoya)
Hoye dolaze u raznim bojama – bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i drugima – te s različitim oblicima listova. “Većina vrsta ili sorti proizvodi grozdove voštanih cvjetova u obliku zvijezde, koji mogu mirisati na čokoladu, citrus ili vaniliju!” kaže Hancock. “Može cvjetati povremeno tijekom cijele godine ako dobiva dovoljno svjetla.”
2. Anđeoska truba
Ovo južnoameričko drvo, Brugmansia x candida, dobilo je svoje uobičajeno ime po jako mirisnim cvjetovima u obliku trube, kaže Mercer. “Cvjetovi su najmirisniji u večernjim satima i mirišu slatko, s notama mošusa, limuna i jasmina,” dodaje. “Najbolje će rasti i cvjetati ako se tijekom ljeta drži vani.”
Kada vanjske temperature padnu ispod 15 °C, Mercer preporučuje unos biljke unutra. “Možete ju pustiti da miruje zimi i spremiti je u hladan, suh prostor ili je održavati kao sobnu biljku na toplom, sunčanom prozoru,” savjetuje ona.
3. Kalamondin ili Sobna naranča
Iako ovo drvo neće donijeti plodove osim ako ga ručno ne oprašite, i dalje možete uživati u njegovom citrusnom mirisu. “Kalamondin proizvodi sitne bijele cvjetove u obliku zvijezde, sa slatkim mirisom narančinog cvijeta,” kaže Mercer. “Smjestite ga na najsunčanije mjesto koje možete pronaći, a ljeti ga stavite vani za dodatnu dozu UV svjetla.”
3. Gardenija
Ikoničan miris cvjetova gardenije inspirirao je bezbrojne parfeme i mirise za dom. “Gardenije su poznate po tome da zahtijevaju mnogo pažnje, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom,” kaže Mercer. “Njihova potreba za visokom vlagom i toplim temperaturama daje im reputaciju ‘dive’, ali raskošni cvjetovi vrijede tog truda.”
4. Begonije
“Većina begonija nije poznata po svom mirisu, ali postoje neke sorte koje imaju lagan, slatkast miris,” kaže Mercer. Čajna ruža je odličan primjer. “Begonija čajne ruže ima obilne svijetloružičaste cvjetove tijekom cijele godine,” dodaje. “Begonije vole visoku vlagu i najbolje cvjetaju pri razini vlage od oko 50 posto.”
5. Lovor
Ako više volite aromatičan miris od slatkog, odlučite se za zimzeleni lovor. “Lovor (Laurus nobilis) ima mirisno lišće koje miriše na balzam, bilje i citruse, posebno kada se trlja ili zgnječi”, kaže Mercer.
6. Pasiflora
Većina vrsta pasiflore nema aromu, kaže Hancock, ali sorta Vanilla Cream je iznimka. Bijeli cvjetovi koji mirišu na med cvjetaju tijekom cijele godine.
“Ostaje manja od mnogih drugih uobičajenih pasiflora, pa je lakše uživati unutra budući da ne morate obaviti tonu rezidbe da biste je držali pod kontrolom”, kaže Hancock. “Cvjetovi se otvaraju ujutro i često zatvaraju između ručka i podneva, pa ako ga uzgajate, svakako ga držite na mjestu gdje ćete moći uživati u mirisu.”
7. Arapski jasmin
Iako se obično uzgaja kao biljka na otvorenom, Hancock je vidio kako arapski jasmin uspješno cvjeta dok prezimljava u sunčanom uredu.
“Navika je malo nezgodna – nije baš vinova loza, ali je previše vitak da bi bio dobro odgojen grm, osim ako ga ne orezujete”, kaže on. “[Ali] cvjetovi su prekrasni: pupoljci poput bisera graciozno se otvaraju u čiste bijele cvjetove koji imaju slatki miris jasmina. (Ovo je jasmin koji se koristi za dodavanje mirisa zelenom čaju.) Postoje varijante s jednim i dva cvata na raspolaganju; prema mom osobnom iskustvu, tipovi s jednim cvjetanjem obično daju više cvjetova od dvostrukih.”
8. Pelargonije
Pelargonije dolaze u više od desetak sorti; tri Hancockova omiljena izbora su Atomic Snowflake, Chocolate Mint i Orange Fizz.
“Veliki, listovi [Atomic Snowflake] su mekani i prošarani s nepravilnim kremasto-bijelim rubovima. Kada se protrljaju, listovi imaju citrusni miris s cvjetnim tonovima“, kaže Hancock. “Čokoladna metvica još je jedan favorit—ima velike, nejasne listove s ljubičastom mrljom u sredini i miris mente s čokoladnim prizvucima. Orange Fizz, kao što mu ime govori, miriše poput boce narančine sode.”
9. Madagaskarski jasmin
“Lijepa cvjetajuća loza s čisto bijelim, voštanim cvjetovima u obliku zvijezde i debelim kožastim lišćem, zabavno ju je omotati oko stupa ili rešetke”, kaže Hancock. “Ako ima dovoljno svjetla, izbacuje grozdove tih mirisnih cvjetova – koji imaju umjereno jak cvjetni miris – od proljeća do jeseni.”
10. Eukaliptus
Zemljani miris eukaliptusa prirodna je nadopuna cvjetnijim mirisima ostalih cvjetova na ovom popisu. “Eukaliptus je zabavan jer pruža cjelogodišnji miris iz lišća”, kaže Hancock. “To je također arhitektonska biljka, sa svojim uspravnim rastom i srebrno-plavim zaobljenim listovima. Ako imate dovoljno svjetla – i strpljenja – možete je uzgojiti u obliku stabla.”