Povežimo se

Bilje

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Ako želite ukrastiti ovog proljeća i balkon, evo koje biljke odabrati

Vrijedne savjete kako uspješno ukrasiti balkon cvijećem donosi Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Ove biljke vole sjenu i hlad

1. Vodenika

Najbolje uspijeva u sjeni ili polu sjeni, a dolazi u bijeloj, narančastoj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji.

One vole vlažno tlo tako da će biti potrebno svakodnevno zalijevanje, naročito tijekom ljetnih mjeseci. Tijekom zimskih mjeseci potrebno ju je unijeti u zatvoren prostor jer ne podnosi hladnoću najbolje.

2. Begonija

Dolazi u bijeloj, ružičastoj i  crvenoj boji. Postoji vise vrsta begonija ali sve imaju osjetljivije mesnate listove.

Njoj je potrebno obilato i redovno zalijevanje, a pažnju treba obratiti da se ne zalijevaju listovi. Također kao i sve cvjetnice i nju je potrebno redoviti gnojiti.

3. Ukrasna kopriva

Ako volite jače boje  ukrasna kopriva je idealna za vas. Zanimljivo izgleda ako kombinirate samo jednu boju ali ako volite šarenije one će svakako podići izgleda vašeg balkona. Odlično se slaže s teglama sivkaste boje.

Jasmin, glicinija, pavitina… Ove će penjačice u vrt donijeti dašak Mediterana

Nju možete držati i na suncu ali intenzitet boja njezinih listova će tada biti slabiji.
Ona ne traži puno zalijevanja ali svakako voli redovno gnojenje, otprilike jednom tjedno s univerzalnim tekućim gnojivom.

4. Fuksija

Prekrasna biljka koja je nezahtjevna, samo joj je potreba sijena i vlažnost tla.
Kod fuksije treba paziti da je tlo uvijek vlažno a za uzvrat ćete dobiti prekrasne cvjetove.

Također poželjno je i dodat joj gnojiva svakih dva tjedna. Ona je uz pelargonije i petunije najćešća biljaka na balkonima.

5. Hosta

One su trajnice i dolaze u nekoliko vrsta. Postoje svjetlije i tamnije a sami intenzitet ovisi o količini svjetlosti. Same se razmnožavaju tako da kroz godine dobijete pozamašnu količinu hosta i važno je za znati da su otporne na bolesti.

Ove biljke vole sunce

1. Petunija

Najpoznatije balkonsko cvijeće. Poželjna je zbog obilnih cvjetova u raznim bojama, jednobojnim i dvobojnim.

Kako bi što duže bile prekrasne potrebno ih je gnojiti jednom tjedno s posebnim gnojivom za petunije, te je potrebno što prije ukloniti cvjetove koji su uveli, jer tako potičete novi rast.

2. Pelargonija

Također jako popularne, dolaze u velikom spektru boja, a poželjne su zbog otpornosti i nezahtjevnosti. No svakako je potrebno uklanjat ocvale listove kako bi spriječili pojavu bolesti i pojačali cvatnju.

3. Verbena

Najčešće je nalazimo u crvenoj, ružičastoj ili plavoj  boji, no postoji i u žutoj i bijeloj boji.
Razlikujemo grmoliku i puzajuću i obje vrste su odličan izbor za balkon.

Sadnja živice – zaštitite se od pogleda živim zidom

No, verbena je jednogodišnja biljka, ali i kao takva može se saditi na balkon ali i u vrt, voli osunčana mjesta, rahlo i umjereno vlažno tlo.

4. Bakopa

Nalazimo je jednobojnu i višebojnu, no najcesce je bijele ili ljubičaste boje. Sjajno paše u kombinaciji s verbenama,begonijama i pelargonijama.

Potrebno je redovno zalijevanje ali treba obratit pažnju da voda ne bude prehladna.
Osjetljiva je na sušu i mraz a voli dobro drenirano tlo. U svojoj sezoni potrebno ju je prihranjivati svakih dva tjedna tekućim gnojivom za cvjetnice.

5. Sukulenti

Idealni ako vas često nema doma jer  sukulenti mogu podnijeti duži period bez zalijevanja. Vole sunce i prilično su prilagodljivi i nezahtjevni. Nakon toplih ljetnih mjeseci potrebno ih je unijet u zatvoren prostor ali i na te uvjete se dobro prilagode.

Dolaze u jako puno vrsta, odnosno boja i izgleda pa će se lako  uklopiti s drugim biljkama.

Oglas

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Bilje

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Toplo vrijeme volimo svi, pa i insekti…

Pravo je vrijeme za pripremu protiv najezde komaraca, a to možete učiniti tako da na vrijeme zasadite biljke koje će ih cijelo ljeto držati podalje od vaše kuće svojim mirisom.
Dobra je vijest da je izbor velik, mi donosimo popis biljaka koje se lako održavaju, a vi odaberite onu koja će se odlično uklopiti u vaš vrt.

1. Limunska trava

Možda se radi i o najpoznatijoj biljci koja tjera komarce, a sve zahvaljujući intenzivnom mirisu citrusa koji komarci jako ne vole. Ako niste spremni za sadnju limunske trave možete koristiti i svijeće koje nude isti miris i jednako dobro štite od komaraca.

2. Kadifa

Sade i radi predivnih boja ali i mirisa koji tjera komarce i druge insekte. Ova se biljka jednostavno održava, ali ako redovno odstranjujete stare svjetove i lišće ona će dugo cvjetati i štiti vas od insekata.

kadulja-biljka-domnakvadrat

3. Kadulja

Odličan je dodatak jelima ali i vašem vrtu ako se želite riješiti komaraca. Odlično uspijeva u vrtu i u povišenim gredicama, a možete je zasaditi uz biljke koje često napadaju životinje, a ona će ih štititi svojim intenzivnim mirisom.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

4. Ukrasni luk

Većina će cvjetati u proljeću, prije prave sezone komaraca, ali kako se temperature zraka mijenjaju iz godine u godinu, možemo lako računati da će se i oni pojaviti dok traje proljeće. Lako se održavaju ali pružaju jako zaštitu od insekata.

5. Pelargonija

Ona se često sadi u vrtu, a kako ima i citrusni miris, može vas štititi od komaraca. Najbolje ju je saditi blizu ulaza u kuću.

6. Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljak će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačih repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

7. Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite ekstra rastjerati dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažit će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

8. Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju. Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

9. Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu. Svojom mirisom neven će otjerati komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode, i druge nametnike u zemlji.

10. Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice