Povežimo se

Planiranje i uređenje

Sadnja živice – zaštitite se od pogleda živim zidom

Želite li uživati u intimi svoga vrta, izolirani od pogleda iz susjedstva, vjetra i zvukova s ceste, svoje imanje ogradite na najprirodniji način – živicom.

tradicionalna-kuća-zimski-vrt-okućnica-domnakvadrat

Većina živica pogodna je za sadnju u bilo koju vrstu plodnog, ali dobro dreniranog tla. Dobro podnose sunce, kao i djelomično sjenovite položaje. Ovisno o vrsti grma, živica može biti visoka ili niska, a kao takva najčešće formira staze i odjeljuje gredice u vrtu.

Lovor višnja

Želite li trajnozelenu, otpornu živicu, lijepih i velikih zelenih listova, zasadite lovor višnju. Koristi se za uzgoj umjereno visokih ili visokih živih ograda koje se šišaju krajem lipnja. Za uzgoj živice sade se 3 do 4 biljke po dužnom metru. 

Lovor višnja u proljeće cvate mirisnim bijelim cvjetovima.

Trajnozelena biljka prikladna za formiranje ograda u mediteranskim vrtovima je pitospora, koja raste kao visoki grm ili drvo. Redovitim orezivanjem može se formirati u živicu koja će štititi od jakih naleta bure.

Šimšir

Buxus ili šimšir je zbog svoga gustog, zimzelenog lišća i sporog rasta idealan za uzgoj gustih živica visine do 2 metra, ili niskih obruba i skulpturalno oblikovanih topiarija. Za živicu treba posaditi 5-6, pa čak i 8 sadnica po dužnome metru, ovisno o sorti. Orezuje se 2 do 3 puta godišnje.

Tisa

Tisa je četinjača idealna za uzgoj dugovječnih i vrlo otpornih živica i topiarija. Sade se 2-3 biljke po dužnom metru, a orezuju se u ranu jesen. Za formiranje uskih i visokih živih ograda vrlo su pogodne i tuje.

Juniperus

Juniperus ili borovica skromnih je zahtjeva, pa dobro raste i na suhim položajima. Viši primjerci sade se pojedinačno ili u skupinama, a može ih se saditi u kombinacijama s drugim grmolikim ukrasnim vrstama. Niže borovice poslužit će kao pokrivači tla.

Kalina

U kontinentalnim krajevima najčešće su formirane živice od kaline, koja se sadi gusto, od 3 do 5 biljaka po metru.

Žutika

Želite li uzgojiti trnovitu, neprohodnu živicu, izaberite žutiku, koja može formirati živicu visine od pola do dva metra. Za živicu se sade 3 biljke po dužnomu metru. Neke su vrste listopadne, a druge trajnozelene.

Savjeti za sadnju

Kako bi obnovili živicu u kojoj su se primjerice dva stabalca osušila, u rupe dubine i širine oko pola metra, na idealnom razmaku od 60 centimetara, zasadit ćemo dvije nove biljke. U rupe stavljamo rahlu zemlju pomiješanu s organskim gnojivom, 1 do 2 kilograma po biljci.

Biljke treba postaviti u ravninu kako bi živica izgledala uredno, a sadnice položiti u zemlju tek nešto dublje od samog korijena. U protivnom bi moglo doći do sušenja biljke. Zemlju oko biljke potrebno je ugaziti kako se stablo ne bi iskrenulo pod udarima vjetra. Nakon što smo biljku zasadili, treba ju i zaliti. Tuje je potrebno redovito orezivati, jer će iz starog drveta mladice slabo tjerati. Orezuju se u proljeće i kasno ljeti.

Raskošna i pravilno održavana živica ne mora samo štititi od pogleda, već može poslužiti i kao vrlo atraktivan ukras vrta.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Planiranje i uređenje

Vrtni alat – Best off sezona 18

Uređaji i alat uz koje vrtlarski radovi postaju uživanje

Vrijedni stručnjaci svake nas godine podsjete koji se vrtlarski poslovi trebaju obaviti i kako ih olakšati korištenjem inovativnih uređaja.

Jurilica za laku košnju

Ove sezone oduševile su nas i crvene jurilice za košnju trave.

Redovito održavanje velikih travnjaka zahtjevan je posao za standardne kosilice. Za taj su posao idealne traktorske kosilice koje će pružiti posebno iskustvo vožnje na svim terenima uz
jednostavno korištenje. Više…

Prednosti robotskih kosilica

Napredna tehnologija mijenja našu svakodnevicu u svim segmentima pa tako i vrtlarenju. Robotske kosilice sve su češći izbor vlasnika vrtova koji svoje travnate površine žele održavati maksimalno efikasno uz minimalno napora. Više…

Odaberite pravu kosilicu za vaš travnjak

Bez redovite košnje trava će izgledati zapušteno i neuredno, a zbog krivo odabrane kosilice taj se posao može učiniti teškim. 

Motorne kosilice najčešći su izbor, a u tom segmentu AL-KO uređaji prednjače zbog svojih brojnih mogućnosti. Više…

Olakšajte poslove u vrtu uz alate za iskusne vrtlare

Ako imate veliki vrt i travnjak, poslovi mogu biti vrlo izazovni. Olakšati ih mogu alati namijenjeni profesionalcima i ozbiljnim vrtlarima. Više…

Vrtni alat

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Odaberite odgovarajuću vrstu roštilja za vašu ljetnu oazu

Za roštiljanje ne postoji loš trenutak. Roštilj je savršena prilika za odmoriti se u društvu prijatelja i obitelji, a ujedno može biti i jedna od glavnih aktivnosti za bilo koju drugu vrstu događanja.

Ljetne večeri nezamislive su bez dobrog društva i opuštenog provođenja vremena na otvorenom. Stoga je roštilj mnogima idealan i najjednostavniji način pripreme hrane, koji ne samo da je ukusan, već pridonosi i stvaranju jedne zabavne atmosfere.

Današnja ponuda roštilja iznimno je velika. Kao što postoje brojni načini pripreme roštilja i namirnica koje se mogu pripremati na roštilju, tako postoji i nekoliko vrsta roštilja – na drva, ugljen, plinski i električni.

U aktualnoj ponudi u svim Lesnina XXXL centrima i na webshopu u tijeku su posebni popusti na program proizvoda za ljetno roštiljanje, a ponuda uz kompletan pribor za roštiljanje, kao što su hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, obuhvaća i raznoliki izbor roštilja.

Tradicionalna metoda pečenja hrane na otvorenoj vatri uz pomoć roštilja na drveni ugljen zaokružit će gurmansko iskustvo stvarajući intenzivan dim i aromu koja obogaćuje okus mesa, ribe ili povrća.

Veći plinski roštilj s 3 plamenika i termometrom za precizno praćenje osigurat će fin obrok za velika društva, dok će robusni kotači omogućiti roštiljanje i na nešto zahtjevnijim terenima. Ovu vrstu roštilja predlažemo ako ne želite ložiti vatru.

Eletrični ili plinski roštilj – što odabrati?

Električni ili plinski roštilj odlična su opcija za roštiljanje na balkonu i bez dima, kvalitetni materijali garantiraju finu pripremu hrane, a ujedno su i vrlo praktični za prenošenje.
Iskusni grill majstori znaju da detalji čine razliku. Roštilji s poklopcem pružaju opciju indirektnog pečenja, odnosno pečenje na niskim temperaturama. Također, pojedini modeli imaju opciju dugotrajnog dimljenja, koja je u gastro svijetu postala pravi hit u pripremi roštilja.

Sve veća pažnja pridaje se i raznim dodacima za roštiljanje. Klasični dodaci kao što su lopatica, hvataljka, daska za rezanje, rukavice, pregača neizostavan su pribor kod pripreme svima nama omiljene gastro delicije.

Roštilj za pečenje pizze

Ljetno roštiljanje ne podrazumijeva samo pečenje mesa, ribe i povrća. U ponudi opreme za ljetno roštiljanje u Lesnini potražite i peć za pizzu. No, jeste li znali da je pizzu moguće ispeći i na roštilju? Naime, tako se postiže veća temperatura nego u pećnici, a i sama priprema pizze na roštilju je jednostavna, naročito ako koristite kamen za pizzu.

Lesnina XXXL – Kreirajmo dom zajedno!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice