Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Biljke kojima nećete nedostajati kada odete na godišnji odmor

Čak ni ako vas nema mjesec dana

Uskoro kreću godišnji odmori i mnogi ne znaju tko će se u tom razdoblju brinuti o njihovim biljkama. Međutim, postoje biljke kojima nećete nedostajati ni ako se odmarate mjesec dana. Otkrivamo koje su to.

Skupina žednjaka

Sve ove živopisne biljčice pripadaju skupini žednjaka. ‘To je skupina bilja koja ne zahtijeva skoro pa nikakvu njegu i brigu, idealne su za ljude koji nemaju vremena, a svi želimo imati neki balkon, vrt s cvijećem ili biljem, zato smo odabrali žednjake, samo da pokažemo kako možemo imati raznoliko bilje o kojima ne treba brinuti skoro pa uopće’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka u Vrtnom centru Šestine.

biljke-dom-na-kvadrat

Ove biljke zadržavaju vodu u svojim mesnatim listovima i tako se sami navodnjavaju. Dovoljno im je zalijevanje jednom mjesečno, te hranjiva.

Odgovara im pjeskovito tlo

‘Međutim, ako je čuvarkuća, naprimjer ili bilo koji drugi žednjak u zemlji, tu stvarno ne treba ništa osim očistiti biljku, malo joj dodati supstrata, odnosno zemlje ako fali, dakle, ono što je važno, da supstrat koji dajemo ovim žednjacima sadrži određenu količinu pijeska, pjeskovito tlo im odgovara, baš iz tog razloga zato što ne zadržava vlagu’, dodaje.

Čuvarkući se pripisuju i ljekovita svojstva. Iz njezina lista izlazi bijela tekućina koja je, vjeruje se, dobra za upale.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Također iz porodice žednjaka su i ovi sedumi, kojih ima nekoliko tisuća vrsta, ima viših, ima nižih, ima puzećih, ima sa sitnijim listom, s krupnijim, a oni isto tako sadržavaju vodu u svojim listićima, i ne treba im uopće zalijevanja, odnosno, ako su baš velike suše, jedanput mjesečno im damo malo vode, dodamo malo hranjiva, i to je sva briga’, tvrdi Lidija.

Rezati suho lišće

Seduma ima i cvatućih. ‘Pustinjska ruža uglavnom raste nisko i tvori onako jedan gusti grm, koji također ne zahtijeva nikakvu brigu, idealna je za sadnju u kamenjare, može se saditi u teglice, žardinjere, može biti u vrtu, važno je napomenuti da je to trajnica, svake godine ona obnavlja cvijet, ono što mi trebamo napraviti je odrezati suho lišće, ocvalo cvijeće i to je sve’, kaže.

biljke-dom-na-kvadrat

Podnosi sušu i voli jako puno suncu, ali uspijeva i u polusjeni i sjeni. Ono što je kod nje važno je da zaista zaboravite na njezino zalijevanje jer uz puno vode, njihov sitni korjenčić može brzo istrunuti. Osim seduma, ima i drugih vrsta biljaka koje podnose sušu.

Vrlo lako se primi

‘Ovdje imamo bršljan ili hederu, hedera ima jako puno vrsta, od sitnolisnih do one s velikim listom, šarenolisne, zelene i tako dalje, ali ono što je važno napomenuti da je ona jako otporna biljka, invazivna je, treba ju kontrolirati, a možemo ju saditi u zemlju, uz zidove, možemo ju saditi s terase, npr. puštati da pada dolje, ako imamo neki zid koji treba pokriti, možemo ju rezidbom saditi u žardinjere, ona se uglavnom vrlo lako primi, te korjenčiće’, sigurna je Lidija.

biljke-dom-na-kvadrat

Da bi listovi ostali zeleni, treba je dohraniti, a za ljepotu i gustoću treba je redovno orezivati. Zalijevanje – jednom mjesečno.

Kombinacija i s penjačicama

Možemo ju kombinirati s bilo kojom biljkom, isto tako s penjačicom, što je važno kod kontrole, znači rezidba. Treba je povremeno prorijediti, treba preduge grane odrezati, to jest idealno bi bilo dva puta godišnje da ju se malo poreže jer ona prilično brzo raste.

I za kraj smo ostavili biljku koja jako dobro može izgledati na ulazu u vaše dvorište, vrt ili dom.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Idealne biljke za tako nešto su juke, one su prilično otporne na sušu, na sušno vrijeme, vole sunce, kod njih nema uopće posla, znači nema neke dodatne brige. Donji listovi jedino oni koji odumru, oni se režu, i to je sve. Zalijevanje je minimalno, mogu podnijeti sušno razdoblje, možemo bez problema otići na godišnji i ne brinuti što će s njima dogoditi’, kaže.

Zaštita tijekom zime

Za nju treba znati da je mediteranska biljka, pa ih treba zaštititi tijekom zime. Zna imati i prekrasan cvijet visine do metar i pol u raznim bojama kojim će biti i prekrasan ukras vašem domu.

vrtni centar Šestine

Oglas

Bilje

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Najljepši proljetni ukras svakako je proljetno cvijeće. Bilo da ga sadite na balkonu ili u vrtu, dobro planiranje omogućit će vam da intenzivne boje i mirisi budu prisutni sve do ljetnih mjeseci.

Cvjetnice intenzivnih boja

Prvi dani proljeća zovu nas da izađemo iz zimskog sivila i uputimo se u vrtni centar po cvjetnice intenzivnih boja. Pevexovi centri bujaju predivnim sadnicama različitih vrsta, a želite li isprobati nešto novo, pokušajte uzgojiti cvjetnice iz sjeme, čiji je izbor u Pevexu iznimno velik.

Idealno vrijeme za sadnju proljetnica je kasna jesen, najčešće u studenom kada sadimo narcise, tulipane ili zumbule. Sada su vrtni centri prepuni ranunkulusa, klinčića, ivančica ili tratinčica.  

Ako nemate puno vremena, odlučite se za biljke na balkonu

Uređenje balkona ovisi o vašoj osobnosti. Po vlastitom ukusu izaberite boje, ali vodite računa o njezi koja im je potrebna.

Sve biljke zapravo možemo saditi i na balkonu i u vrtu, međutim ako imate manje vremena obilaziti svoju okućnicu onda se više bazirajte na balkon i tamo u teglama primjerene veličine posadite određene lukovice, odnosno proljetnice koje želite na svom balkonu.

Balkon voli nježnije cvijeće, a vrt trajnije biljke

Na balkonu uvijek biramo nježnije cvijeće intenzivnijih boja koje traže više pažnje, a u vrtu ili na okućnici biramo trajnije biljke koje će iz sezone u sezonu više cvasti, odnosno rasti bujnije.

Iz Pevexa preporučuju da u ovo doba biramo cvjetnice intenzivnih boja kako bi što više oplemenili svoj životni prostor. Najbolje je odlučiti se za klinčiće, za ranunkuluse, tratinčice ili sedume.

Za sadnju cvijeća na balkonu, savjetuje se izabrati teglu od terakote, jer biljkama pruža idealne uvjete.

Odmah na početku same sadnje dobro je iskoristiti samu teglu, oprati ju, očistiti i dezinficirati od mogućih nametnika i bolesti koje dolaze sa transportom i na taj način osigurati biljci na samo dno tegle dobru drenažu uz pomoć ukrasnog kamenja ili glinenih kuglica.

Za sadnju cvijeća obavezne su dobre rukavice i odgovarajući alat

Za sadnju proljetnih biljaka odnosno biljaka općenito, birajte male ručne alate, što lakše i da vam što bolje leže u ruci, a što se tiče sadnje biljaka u vrtu ili na okućnici, uvijek birate one malo veće, odnosno klasične vrtne alate.

Priprema za sadnju uključuje i nabavu zemlje, odnosno supstrata, a nije svejedno koju ćete izabrati.

Kada govorimo o odabiru supstrata za sadnju proljetnih biljaka, najbolje je odabrati kvalitetan supstrat jer sve te biljke zbog svog intenzivnog rasta i intenzivne cvatnje traže puno hranjiva i prozračnost.

Kada posadimo biljke briga o njima je naredno vrijeme konstantna, moramo ih svakodnevno odnosno svakih nekoliko dana obilaziti, njegovati, zalijevati, obavezno prihranjivati, jer intenzivan cvat očekuje intenzivnu prihranu koju možemo napraviti tekućim gnojivima vrlo kvalitetnih supstanci.

Pravilna briga o cvijeću je najvažnija

Bez obzira sadimo li biljke na balkonu ili na okućnici, potrebno ih je njegovati odnosno prihranjivati svakih tjedan do dva tjedna, ovisno o biljci koju smo posadili. A što se tiče obilaska samih biljaka, dobro ih je pregledati zbog nametnika odnosno pojave bolesti i na vrijeme spriječiti raznim preparatima.

U zavisnosti kakve biljke izaberemo takve ćemo rezultate i očekivati. Počnemo li uzgajati biljke iz sjemena, trebat ćemo malo više strpljenja, a biljke iz lukovica ili gomolja, doći će malo nešto kasnije, dok već gotove primjerke cvatućih biljaka možemo odmah posaditi i imati momentalni učinak.

Želite li na tradicionalniji način oplemeniti svoju okućnicu, Marija preporuča da izaberete ruže. Osobito jer je rano proljeće idealno vrijeme za njihovu sadnju.

Nastavite čitati

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice