Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Biljke kojima nećete nedostajati kada odete na godišnji odmor

Čak ni ako vas nema mjesec dana

Uskoro kreću godišnji odmori i mnogi ne znaju tko će se u tom razdoblju brinuti o njihovim biljkama. Međutim, postoje biljke kojima nećete nedostajati ni ako se odmarate mjesec dana. Otkrivamo koje su to.

Skupina žednjaka

Sve ove živopisne biljčice pripadaju skupini žednjaka. ‘To je skupina bilja koja ne zahtijeva skoro pa nikakvu njegu i brigu, idealne su za ljude koji nemaju vremena, a svi želimo imati neki balkon, vrt s cvijećem ili biljem, zato smo odabrali žednjake, samo da pokažemo kako možemo imati raznoliko bilje o kojima ne treba brinuti skoro pa uopće’, kaže Lidija Mamić, cvjetna dekoraterka u Vrtnom centru Šestine.

biljke-dom-na-kvadrat

Ove biljke zadržavaju vodu u svojim mesnatim listovima i tako se sami navodnjavaju. Dovoljno im je zalijevanje jednom mjesečno, te hranjiva.

Odgovara im pjeskovito tlo

‘Međutim, ako je čuvarkuća, naprimjer ili bilo koji drugi žednjak u zemlji, tu stvarno ne treba ništa osim očistiti biljku, malo joj dodati supstrata, odnosno zemlje ako fali, dakle, ono što je važno, da supstrat koji dajemo ovim žednjacima sadrži određenu količinu pijeska, pjeskovito tlo im odgovara, baš iz tog razloga zato što ne zadržava vlagu’, dodaje.

Čuvarkući se pripisuju i ljekovita svojstva. Iz njezina lista izlazi bijela tekućina koja je, vjeruje se, dobra za upale.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Također iz porodice žednjaka su i ovi sedumi, kojih ima nekoliko tisuća vrsta, ima viših, ima nižih, ima puzećih, ima sa sitnijim listom, s krupnijim, a oni isto tako sadržavaju vodu u svojim listićima, i ne treba im uopće zalijevanja, odnosno, ako su baš velike suše, jedanput mjesečno im damo malo vode, dodamo malo hranjiva, i to je sva briga’, tvrdi Lidija.

Rezati suho lišće

Seduma ima i cvatućih. ‘Pustinjska ruža uglavnom raste nisko i tvori onako jedan gusti grm, koji također ne zahtijeva nikakvu brigu, idealna je za sadnju u kamenjare, može se saditi u teglice, žardinjere, može biti u vrtu, važno je napomenuti da je to trajnica, svake godine ona obnavlja cvijet, ono što mi trebamo napraviti je odrezati suho lišće, ocvalo cvijeće i to je sve’, kaže.

biljke-dom-na-kvadrat

Podnosi sušu i voli jako puno suncu, ali uspijeva i u polusjeni i sjeni. Ono što je kod nje važno je da zaista zaboravite na njezino zalijevanje jer uz puno vode, njihov sitni korjenčić može brzo istrunuti. Osim seduma, ima i drugih vrsta biljaka koje podnose sušu.

Vrlo lako se primi

‘Ovdje imamo bršljan ili hederu, hedera ima jako puno vrsta, od sitnolisnih do one s velikim listom, šarenolisne, zelene i tako dalje, ali ono što je važno napomenuti da je ona jako otporna biljka, invazivna je, treba ju kontrolirati, a možemo ju saditi u zemlju, uz zidove, možemo ju saditi s terase, npr. puštati da pada dolje, ako imamo neki zid koji treba pokriti, možemo ju rezidbom saditi u žardinjere, ona se uglavnom vrlo lako primi, te korjenčiće’, sigurna je Lidija.

biljke-dom-na-kvadrat

Da bi listovi ostali zeleni, treba je dohraniti, a za ljepotu i gustoću treba je redovno orezivati. Zalijevanje – jednom mjesečno.

Kombinacija i s penjačicama

Možemo ju kombinirati s bilo kojom biljkom, isto tako s penjačicom, što je važno kod kontrole, znači rezidba. Treba je povremeno prorijediti, treba preduge grane odrezati, to jest idealno bi bilo dva puta godišnje da ju se malo poreže jer ona prilično brzo raste.

I za kraj smo ostavili biljku koja jako dobro može izgledati na ulazu u vaše dvorište, vrt ili dom.

biljke-dom-na-kvadrat

‘Idealne biljke za tako nešto su juke, one su prilično otporne na sušu, na sušno vrijeme, vole sunce, kod njih nema uopće posla, znači nema neke dodatne brige. Donji listovi jedino oni koji odumru, oni se režu, i to je sve. Zalijevanje je minimalno, mogu podnijeti sušno razdoblje, možemo bez problema otići na godišnji i ne brinuti što će s njima dogoditi’, kaže.

Zaštita tijekom zime

Za nju treba znati da je mediteranska biljka, pa ih treba zaštititi tijekom zime. Zna imati i prekrasan cvijet visine do metar i pol u raznim bojama kojim će biti i prekrasan ukras vašem domu.

vrtni centar Šestine

Oglas

Vrt / Eksterijer

Jesenska gnojidba za bolji urod

Na sjeveru istarskog poluotoka nalazi se mjesto Kostanjica čijim pejzažom dominiraju maslinici. A tu se nalaze i maslinici tvrtke Zigante. Prostiru se na 4 hektara sa otprilike 1300 stabala četiri različite sorte koje se korite za preradu mono sortnih i proizvodnju bledniranih ulja. 

Zigante masline

Giancarlo Zigante rekao nam je da je prve masline posadio još devedesetih godina, a odlučio se za  autohtone istarske vrste Leccino, Frantojo, Biancera, Buza i Pendulino. 

Za Istru je specifično da mi imamo jako kvalitetno ulje što možemo zahvaliti našem geografskom položaju, a naša kvaliteta osigurala nam je brojne međunarodne nagrade, izjavio je Zigante. 

Tlo za uzgajanje maslina

Agronom u Ziganteu, Toni Batel objasnio nam je da Istra ima četiri različita tla. Kostanjica ima bijelo tlo na flišu, koje je dosta zahtjevno po pitanju obrade zbog svog vodnog režima. Isto tako da bi pravilno ishranili maslinu, moramo pristupat organskim gnojivima, naročito gnojivima koji su iz prirodnog oblika, ne mineralnim zato i primjenjujemo organska gnojiva kako bi poboljšali strukturu tla i kako bi biljci dali potrebne nutrijente čim prije. 

Na ovakvim tlima kao što je ovo bijelo tlo u Istri, jako je važno dodavanje organske tvari i tu imamo i maslinike i vinograde. U maslinicima koristimo Plantella organic za masline dok u vinogradima koristimo Plantellu organic. Pravi učinak je gnojidbe i to organske gnojidbe u jesen zato šta u tom trenutku nahranimo korijen same biljke koji tokom zime se snabdijeva svim onim što nam je potrebno za sljedeću sezonu i u principu mi na taj način radimo na urodu za sljedeću godinu, rekla je Plantellina savjetnica, Milica Sekulić. 

Kako bi iskoristili još uvijek povoljno vrijeme za obradu tla, nakon berbe, radi se jesenska gnojidba. 

Organska gnojidba maslina

Organska gnojidba se radi u periodu od kasne jeseni do početka proljeća u tom periodu ovisno o vrsti masline, ovisno o podneblju, a ostale vrste primjene gnoja odnosno gnojidbe se rade na početku ljeta i tijekom ljeta ovisno o tome što nedostaje u tlu u tim fazama rasta, rekao je Toni Batel. 

Sa organskim gnojivima obogaćujemo sastav tla, dodajemo i osim hranjiva dušika, fosfora, kalija, kalcija i svih elemenata, dodajemo i fulvinske i humijske kiseline koje povećavaju postotak humusa, a na taj način stvaramo bolje uvjete za usvajanje hranjiva kroz putem korijena, a time osiguravamo i bolji urod. Samim tim stvara se više humusa, zbog čega u ljetnim mjesecima takvo tlo puno bolje podnosi stresne uvjete kao što su suša i visoke temperature, a isto tako ocjeditost tla je puno bolja nego u tlima koja nemaju organske tvari, nadovezala se Milica Sekulić. 

Izbor pravog gnojiva

Zigante za svoje maslinike i vinograde koristi Plantella organska gnojiva i to zbog sastava koji je sadržan u njihovom proizvodu kao gnojivu koji je sukladno našim potrebama u ovom tlu prihvatljiv i dokazano je da na bijelu tlu ta vrsta gnojidbe pospješuje biljci rast brže nego da primjenjujemo neka organska gnojiva koja nisu u ovakvom obliku odnosno ovako obrađena, izjavio je Batel za Dom na kvadrat.

Milica Sekulić objasnila je da je Plantella organic za masline ima dodane elemente koji utječu na stvaranje ulja u plodovima masline dok kod primjene u vinogradima imamo osnovno gnojivo Plantella organic koje utječe na stvaranje veće koncentracije humusa i bolje usvajanje korijena koje su, kroz korijen elemenata koji su potrebni vinovoj lozi. 

Zigante maslinova ulja od autohtonih istarskih sorti svrstavaju se u ekstra djevičanska ulja čija je kvaliteta prepoznata na domaćem i svjetskom tržištu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kako i koje biljke treba zaštititi od zime

S padom temperatura, biljke ulaze u fazu mirovanja ili prestaju s aktivnim rastom vegetacije, stoga je nužno poduzeti korake kako bismo ih zaštitili od mogućeg smrzavanja. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine kaže da je biljku potrebno zaštitit kako ne bi došlo do oštećenja korijenovog sustava, da biljka ne bi doživjela šok i smanjila vegetaciju za sljedeću godinu, a možemo je zaštititi sa prirodnim materijalima, kao što su sijeno, mahovina, lišće ili agrotekstil. 

Zaštita bilja agrotekstilom

Citrusi i masline koji tijekom cijele godine rastu u teglama zahtijevat će posebnu zaštitu, a najbolje ih je pokriti agro tekstilnim vrećama. 

Agrotekstil je idealan materijal za zaštitu bilja jer ima propusnost svijetla oko 90 posto što je odlično jer sama biljka može imati svoju vegetaciju za tu sezonu.  Osim toga propušta vodu, što je jako važno da se koristi materijal koji je vodopropustan kako ne bi došlo do oštećenja ili ozeblina samog lista i biljke koja se nalazi ispod materijala te je odličan termoizolator, objasnila je Radoš. 

Zaštita bilja prirodnim malčom

Unatoč prednostima agrotekstila, neke vrste biljaka ipak preferiraju prirodni malč koji se se može napraviti čak i od suhog lišća. Važno je napomenuti da lišće ne bi trebalo biti od orahovog drva jer je otrovno. Također, debljina malča ne smije biti veća od 10 centimetara kako bi se očuvala optimalna ravnoteža u tlu. 

Biljke koje trebaju prirodni malč su biljke koje imaju manji, odnosno kraći korijen, to su najčešće cvjetajuće trajnice ili povrtnice, a biljke koje ne štitimo od zime su one koje traže prodor svjetlosti i hladnoću, poput ružmarina, kadulje, lavande te cvjetove ljiljana i kadife, dok biljke u teglama zahtijevaju drugačiji pristup zaštititi od zime, rekla je Radoš za Dom na kvadrat. 

Zaštita biljaka u teglama zimi

Biljke koje su u teglama, ako je moguće, najpoželjnije ih je premjestiti u zatvoren prostor, ukoliko to nije moguće, važno je zaštititi teglu baš kao što štitimo biljku i to zato da ne bi došlo do smrzavanja zemlje. To možemo sa jutenim vrećama ili postavljanjem stiropora, što je jako dobar način izolacije, nastavila je Radoš. 

Prije nego što biljku unesemo u zatvoreni prostor, važno je postepeno je prilagoditi novim uvjetima. Mora biti smještena blizu prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti, no izbjegavamo postavljanje blizu radijatora ili propuha. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine objasnila je da je balkonsko bilje osjetljivije od većih trajnica, zato što se nalazi u  manjim posudama te lakše dolazi do smrzavanja korijena, zato je važno obratiti pozornost na to, njih prije zaštititi ili ako je moguće, unijeti u prostor. Ako ih unosimo u prostor koji je na primjer hodnik, važno je da je svejedno njima dovoljno svjetla i da nije prehladan prostor, kaže Radoš. 

Zdravlje biljaka zimi

Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove kako biste smanjili rizik od bolesti koje se mogu pogoršati tijekom zime. I ne zaboravite na prihranu biljaka kako biste im osigurali potrebne hranjive tvari.

Biljke tijekom treba prihraniti sa gnojivima kako one ne bi prekidale svoju vegetaciju i mogle lijepo rasti i tijekom proljeća, ali ih isto tako ne smijemo zaboraviti zalijevati. Tijekom zimskih mjeseci potreba za vodom je nešto manja, ali ne nikakva. Ako vidite da biljka nije upila sve od zadnjeg zalijevanja, najbolje je preskočiti jednu rundu zalijevanja, savjetuje Radoš. 

Redovita njega i zaštita od zime pomoći će očuvati zdravlje vaših biljaka i pripremiti ih za iduću sezonu. 

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice