Povežimo se

Uradi sam

Upute za pravilno čišćenje i dezinficiranje apartmana

Čišćenje i dezinficiranje apartmana postalo je važnije i zahtjevnije no ikad. Stoga, slijedite upute, a gosti će to zasigurno cijeniti.

čišćenje-apartmana-domnakvadrat

Čišćenje prostora u kojima boravimo posljednjih mjeseci postalo je izazovnije nego prije. Razlog tome je Covid-19 koji se lako širi i zadržava na površinama koje dotaknemo. Zato je izuzetno važna dezinfekcija prostora, posebice apartmana, soba i kuća koje se iznajmljuju. Pojedini turistički servisi poput Airbnb-a, su u svrhu smanjenja širenja zaraze objavili opširne smjernice za čišćenje apartmana.

Razlika između čišćenja i dezinfekcije je velika jer kod čišćenja primjerice, čistimo prljavštinu i prašinu, a kod dezinfekcije se kemijskim sredstvima ubijaju bakterije. Prvo čišćenjem, a potom dezinfekcijom rizik širenja bolesti smanjuje se na minimum.

Upute za čišćenje i dezinficiranje

  • Prozračivanje prostorija

Nakon što gosti iz apartmana odu, prije čišćenja prostor je potrebno prozračiti. Treba otvoriti prozore i vrata kako bi prostorom procirkulirao zrak.

sredstva-za-čišćenje-domnakvadrat
  • Korištenje zaštite

Kod čišćenja apartmana preporučljivo je korištenje jednokratnih rukavica kao i maski za lice. Nakon korištenja, maske i rukavice se bacaju u smeće.

  • Temeljito pranje ruku

Prije i nakon čišćenja valjalo bi temeljito oprati ruke. Po mogućnosti koristiti i alkohol za dezinfekciju.

  • Prvo čišćenje, potom dezinfekcija

Koristeći sredstva za čišćenje, očistite sve površine u apartmanu od prašine i ostalih prljavština. Nakon toga, dezinfekcijskim sredstvom dezinficirajte sve površine kako biste bili sigurni da su ubijene sve bakterije. Preporučuje se korištenje papirnatih ručnika i vlažnih maramica koje ćete nakon korištenja baciti. Moguće je koristiti i krpe koje ćete nakon svakog čišćenja i dezinfekcije prati.

čišćenje-kuhinjskih-površina-domnakvadrat
  • Ne dirati lice

Tijekom čišćenja ne smijete dirati lice, nos i usta kako ne biste unijeli bakterije u organizam.

  • Koristiti odgovarajuće dezinfekcijsko sredstvo

U borbi protiv Covida 19 učinkovita sredstva za dezinfekciju su ona koja sadrže neku od sljedećih aktivnih tvari: natrijev hipoklorit, etanol, izopropanol, natrijev klorit, Benzalkonijev klorid, Glutaraldehid. Posebnu pozornost obratite na površine koje se često dotiču, poput prekidača za svjetlo, kvaka na vratima, daljinskih upravljača i ručica slavine.

čišćenje-rukohvata-domnakvadrat
čišćenje-kvake-vrata-domnakvadrat
  • Ne zaboravite na kauče, tepihe i ostale meke porozne površine

Pažljivo odstranite sve naslage prljavštine koristeći sredstva namijenjena čišćenju pojedinih materijala i površina.

usisavanje-kauč-domnakvadrat
  • Operite posteljinu na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač

Na najvišim preporučljivim temperaturama potrebno je oprati posteljinu, ručnike, kuhinjske krpe, navlake i deke. Kada ih sklanjate, obavezno koristite zaštitne rukavice. Ako tekstil prije pranja stavljate u košaru za rublje, obavezno dezinficirajte i nju.

pranje-rublja-domnakvadrat
  • Ispraznite usisavač

Usisavač treba isprazniti i obrisati dezinfekcijskim sredstvom. Isto se odnosi i na ostale kućanske aparate poput perilice posuđa i perilice rublja.

  • Bacanje smeća

Nakon što je čišćenje završilo, krpe, maramice, papirnate ručnike, rukavice, spužve bacite u smeće.
Ako koristite krpe za čišćenje i druge proizvode za višekratnu upotrebu, obavezno ih perite strojno na najvišoj postavci topline koja odgovara materijalu. Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.

Ostavite dovoljno vremena

Kao iznajmljivač, vodite računa o tome da između rezervacija ostavite dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju apartmana. Ako je u apartmanu boravila osoba koja je pozitivna na Covid 19, preporuka Airbnb-a je čekati 24 sata nakon čega možete započeti s čišćenjem i dezinficiranjem.

Gosti će takav pristup zasigurno cijeniti, stoga ih slobodno o njemu i informirajte.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Upcycling namještaja: Kako obnoviti stari namještaj na kreativan način

Upcycling, proces pretvaranja starih i neupotrebljivih predmeta u nešto novo i korisno, sve više postaje popularan među ljubiteljima održivog načina života. Jedan od najčešćih primjera upcyclinga je pretvaranje starog namještaja u nešto novo i jedinstveno. U ovom članku, objasnit ćemo što je upcycling namještaja i kako ga možete primijeniti u svojem domu.

Što je upcycling namještaja?

Upcycling namještaja podrazumijeva proces kreativnog obnavljanja starih i neupotrebljivih komada namještaja. To može uključivati ​​prebojavanje, preuređivanje, oblikovanje ili dodavanje novih dijelova. Cilj upcyclinga namještaja nije samo obnova komada, već stvaranje novog i jedinstvenog predmeta.

Zašto upcycling namještaja?

Upcycling namještaja je kreativan i održiv način obnavljanja starog namještaja koji ima brojne prednosti. Prvo, to je održiv način života jer pomaže smanjiti otpad i štedjeti prirodne resurse. Drugo, upcycling namještaja često je jeftiniji način obnavljanja starog namještaja u usporedbi s kupovinom novog. Također, upcycling namještaja vam omogućuje stvaranje jedinstvenog komada koji će se savršeno uklopiti u vaš dom.

Kako započeti sa upcyclingom namještaja?

Postoji nekoliko načina na koje možete započeti sa upcyclingom namještaja u svojem domu. Prvo, možete obojati namještaj u drugu boju ili koristiti tehnike poput dekupaža ili šabloniranja kako biste dodali uzorak. Drugo, možete dodati nove dijelove poput drški ili nogu kako biste poboljšali funkcionalnost i izgled namještaja. Treće, možete kombinirati nekoliko komada namještaja kako biste stvorili novi predmet. Na primjer, možete spojiti vrata ormara i stol za stvaranje stola za radni prostor.

Koje su najbolje vrste namještaja za upcycling?

Gotovo svaki komad namještaja može se upcyclingati, ali neki su pogodniji za ovaj proces od drugih. Kada birate komad namještaja za upcycling, razmislite o materijalima i strukturi. Namještaj koji je izrađen od prirodnih materijala poput drva ili kože često je lakše obnoviti. Osim toga, stari komadi namještaja koji imaju dobar okvir ili strukturu, ali su izgubili svoju funkcionalnost, savršeni su za upcycling.

Upcycling namještaja je sjajan način da iskoristite stare komade namještaja i stvorite nešto novo i jedinstveno. Slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta, možete pretvoriti stari namještaj u novi predmet koji će vaš dom učiniti ljepšim i funkcionalnijim.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako naoštriti noževe kod kuće

Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti oštriti svoje tupe kuhinjske noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.

Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.

Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.

U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.

Kitchen Knife on cutting board

Stolna brusilica za noževe

Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.

Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.

Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.

Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.

Sharpening a kitchen knife

Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:

  1. Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
  2. Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
  3. Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
  4. Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
  5. Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!

Kamen za brušenje

Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.

Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.

Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.

Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.

Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.

Cropped Hand Of Person Sharpening Knife On Table

Održavanje noža oštrim

Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.

To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.

knife on wooden cutting board with purple onions

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice