Povežimo se

Predstavljamo dom

Zavirite u renovirani stan tročlane obitelji

Adaptacija starih derutnih stanova često je vrlo izazovan posao. Ali kada je rezultat lijep i funkcionalan interijer, onda se svladavanje izazova svakako isplatilo.

U zgradi građenoj 1964. koja je zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro smjestio se danas renovirani stan tročlane obitelji. No, nije uvijek odisao modernošću kao što je to danas slučaj. Vlasnica ga je kupila u originalnom stanju, što znači da se u njega nije previše ulagalo.

Otvoreni koncept

otvoreni-koncept-stan-trešnjevke-domnakvadrat

Pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka je srušen čime se dobio otvoreni prostor, a da bi se i dalje od njega mogao odijeliti spavaći dio, postavljena su klizna vrata.

Trebalo se riješiti i starog pohabanog drvenog poda. Novi je pod u potpunosti promijenio vizuru stana.

spavaća-soba-stan-trešnjevka-domnakvadrat

Koncipiran je na način da je zadržao dvije spavaće sobe, a dnevni boravak se manjim intervencijama može pretvoriti u dodatnu spavaću sobu. Obje sobe i dnevni boravak imaju izlaz na lođu čime se potpuno povezao unutarnji i vanjski prostor. 

dječja-soba-stan-trešnjevka-domnakvadrat

“Cijeli koncept interijera je rađen na način da bude što neutraliniji dizajn. Da sve intervencije budu rađene na način da se formira jedan okvir za svakodnevni život, ali i za povezanost s vanjskim prostorom”, pojasnio je arhitekt Željko Golubić. Upravo su zbog toga postavljene velike staklene stijene.

Stan povezan s prirodom

hodnik-biljke-stan-trešnjevka-domnakvadrat

Za povezanost s prirodom pobrinule su se i brojne biljke čije prisustvo u interijeru ostavlja moderan i istovremeno smirujući dojam. Prisutne su u svim prostorijama doma, od kojih se posebno ističe kuhinja rađena po mjeri. Zidne obloge od keramičkih pločica su lajtmotiv koji se osim u kuhinji pojavljuje i u kupaonici. Njihova savršeno nivelirana izvedba s manjim nišama je bila keramičarima vrlo izazovna.

kuhinja-stan-trešnjevka-domnakvadrat

Naime, postojeći stropovi su bili neravni. Da bi taj problem riješili, napravili su spuštene stropove gotovo preko cijelog stana, a u prostoru kuhinje su ga dodatno snizili zbog ugradbene rasvjete i zbog ugradnje odvoda nape.

skrivena-klima-stan-trešnjevka-domnakvadrat

I dok je šank u kuhinji osmišljen kao dodatni radni prostor prilagođen današnjim uvjetima rada od doma, pojedini elementi u dnevnom boravku su skriveni, poput klima uređaja.

kupaonica-bijela-stan-trešnjevka-domnakvadrat

A nekoć zasebni, kupaonica i wc, integrirani su u jednu cjelinu. A u unutrašnjosti kupaonice, izgrađena je mala oaza opuštanja.

Velikim ogledalom vizualno je povećano predsoblje ovog stana od 80-ak kvadrata. PVC stolarija koja je na zatvorima je tu jedina privremeno rješenje, jer će vlasnici u sklopu temeljite obnove zgrade postaviti drvenu. Sve u stanu je napravljeno po mjeri da zadovolji funkcionalne i estetske zahtjeve mlade obitelji. I to vrlo uspješno!

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Moderan stan s daškom prošlosti u centru Zagreba

U zgradi iz 1910. godine, u kojoj se liftom vozite na vlastitu odgovornost, na trećem katu nalazi se  stan modernog uređenja s daškom prošlosti. Kroz njega nas je provela dizajnerica interijera i otkrila kako je spojila sadašnjost i prošlost.

Renovacija nakon gotovo pola stoljeća

U centru Zagreba, na savršenoj lokaciji nalazi se stan koji je prvi put nakon četrdesetak godina renoviran, čime mu je udahnut potpuno novi život, za nove stanare.

Arhitektica Mira Matulović Burazin ispričala nam je kako je tekao cijeli proces renovacije. Istakla je kako se jako pazilo da se ništa ne ruši. Riječ je o staroj zgradi i zbog straha od potresa pomno se pazilo na svaki detalj.

Svi žele walk in ormare

Iako je raspored prostorija na sto kvadratnih metara površine ostao skoro isti, smanjena je master soba za devet kvadrata od čega je napravljena walk in garderoba.

Walk in ormar bio je jedan od zahtjeva investitora i napravljen je tako da hodnik i master soba budu povezani, dakle ormar ih zapravo povezuje. Walk in ormar je napravljen kompletno po mjeri po nacrtima i željama investitora.

Kuhinja bez gornjih elemenata

Kroz hodnik i dnevnu sobu provlači se dašak prošlosti kroz bijele štukature na zidovima i vratima. Ulaskom u kuhinju osjeća se prostranost. Moderna kuhinja bez gornjih elemenata, s tri velika crna ormara.

Otok je središnji dio kuhinje, sa savršeno glatkom radnom površina iz jedne plohe, izrađena od laminama za jednostavnije održavanje. Crna kuhinja, kao potpuni kontrast svijetloj dnevnoj sobi, kojoj posebnu toplinu daju dva drvena ormarića.

Mira je klijentima pokazala stoliće iz svoje linije koje je sama dizajnirala, a koji su se klijentima jako svidjeli te su se odlično uklopili u prostor.

Zanimljiva rasvjeta daje osjećaj razigranosti

Pažljivo odabrana rasvjeta u isto je vrijeme skrivena, naglašena, crna i bijela, papirnata i dekorativna, čime je strop dobio razigranost.

Jedino što su klijenti odlučili zadržati iz prijašnjeg stana su lampe zidne, jer su dizajnerske pa su ih htjeli prebaciti i slijedom njih i s kombinacijom stropne rasvjete dobili su vrlo neobično, ali zanimljivu i efektnu rasvjetu.

Slučajna nesreća dovela je do prekrasne kupaonice

Tlocrtno nije bilo promjene u stanu, pa je dnevna soba nešto manja, a njen centralni dio je garnitura za sjedenje, lanene bež boje, savršeno uklopljene u prostor. Jedna izmjena u rasporedu zidova dogodila se u kupaonici.

No, do te izmjene nije došlo namjerno, već se za vrijeme renovacije slučajno urušio zid što im je onda dalo mogućnost da ga pomaknu. Slučajna nesreća na kraju se pokazala kao pun pogodak i kupaonica je ispala baš onako kako treba.

Starinska, restaurirana vrata na sobama nasuprot modernom uređenju s puno svjetla, ovaj stan čine posebno ugodnim za stanovanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice