Povežimo se

Predstavljamo dom

Uvođenje harmonične estetike i funkcionalnosti: Pregled prekrasnog dvoetažnog stana

Dizajnerica interijera Maja Mihovilović provest će nas kroz prekrasno uređen dvoetažni stan u kojem je sve počelo od jedne boje.

Za dvoetažni stan od 81 kvadrata, dizajn se počeo graditi na zanimljivoj sivozelenoj boji prema kojoj je odabrana ostala paleta boja. Baš ta predivna nijansa krasi malu, ali funkcionalnu kuhinju s geometrijskim pločicama koje ističu moderne linije i pročišćen dizajn.

U tu boju smo stavili i zid uz stepenište, zatim detalje poput ukrasnih jastučića, tu boju nalazimo i na slikama na zidu u blagovaonici tako da ona akcentira cijelo uređenje prostora. Zapravo vidimo u cijelom prostoru osim te zelene, svijetle bež, svijetlosive tonove, ali s naglascima u tamnosivoj boji i antracitu.

Takvi su i barski stolci, kompakt u kuhinji, noge stolaca su isto tako blagovaonskih crnih postolja, kao i crni stolić u dnevnom boravku. Od nekakve tamnije nijanse, preko blagovaonice do dnevnog boravka sve se slijeva u neku svijetlu točku, a to je kauč jer se on prvi vidi kada se ulazi u stan sa ulaza, objasnila je dizajnerica interijera, Maja Mihovilović.

Električni kamin smješten je ispod televizora, a konzola stepeništa djelovala je nametljivo za prostor, pa smo ju omekšali jednom policom koja je lijepo stala pored kauča, nastavila je Mihovilović. Bočno postavljene dekorativne letvice obogaćuju stubište i hodnik na drugoj etaži, koji ne dobiva puno prirodnog svjetla ali je Maja pronašla rješenje.

Dodali smo ogledala, jednu elegantnu policu i posebna ogledala napravljena po mjeri u nepravilnoj formi koja podižu cijeli prostor kao i tapeta i visilice, zanimljiv rasvjetni moment, osim što osvjetljavaju prostor ujedno su i vrlo dekorativne, kaže Mihovilović.

Elegantna spavaća soba

Kupaonica na katu manje kvadrature, sadrži prostran tuš, zanimljiv umivaonik i ormar koji skriva perilicu kako se ne bi pokvario estetski dojam prostorije. Odmah uz kupaonicu nalazi se glavna spavaća soba.

S uređenjem master spavaće sobe krenuli smo od želje investitorice da bude nježna, ženstvena u toplim bež tonovima sa zlatnim i mesing naglascima. Zato smo odabrali posebne fronte ormara da nisu neke obične, samo u određenoj boji već su metalik i reflektiraju svjetlo na jedan jako lijep i nježan način. Zatim toaletni kutić koji je ujedno i radni kutić. Lijepa rasvjeta, tapeta, krevet je malo bogatije uzglavlje, tako da iako soba nije velika, izgleda luksuzno i otmjeno, objasnila je Mihovilović.

Kreativna i funkcionalna dječja soba

Tapeta preko cijelog zida u dječjoj sobi skriva walk-in ormar, a to nije jedini zanimljiv dizajnerski trenutak.

Dječju sobu bilo mi je posebno zadovoljstvo dizajnirati jer je uska i dugačka i čim je tlocrt zahtjevan to je, naravno, veći izazov, a u nju je trebalo smjestiti i garderobni ormar i spremište za igračke i nešto zabavno što će dijete privući da u toj sobi boravi, predvidjeti mjesto za pisaći stol, osigurati veliki prostor za igru na podu… I to je sve osmišljeno pomoću kreveta na kat, dodana je stijena za penjanje, zbog sigurnosti i dizajnerskog momenta, stavili smo i mrežu koja zatvara gornji krevet, odnosno krevet na kat, rekla je Maja Mihovilović za Dom na kvadrat.

Dizajnerica interijera Maja Mihovilović u svakom projektu posveti posebnu pažnju detaljima, interesantnim teksturama i rasvjeti. Dobro iskorišten prostor i skladne boje rezultirali su modernim ambijentom čistih linija i pokojim dizajnerskim detaljem za savršeno ugodnu svakodnevicu.

Oglas

Predstavljamo dom

Stan koji djeluje veći nego što zapravo je

Stan veličine 53 četvorna metra bio je urbano i lijepo uređen, no proširenjem obitelji potrebna je bila još jedna spavaća soba.

Uz kompletnu promjenu namještaja, renovirala se i kupaonica. Tlocrtne promjene napravila je arhitektica Gordana Đerić.

Gordana Đerić, dipl. ing. arh.

Kreativna rješenja za maksimalno iskorištavanje prostora

Postojeća, izdvojena, ne funkcionalna kuhinja pretvorila se u dječju sobu, a od dijela velikog dnevnog boravka zatvoren je dio za roditeljsku spavaću sobu. Ostatak stana ostao je otvoren i prozračan: kuhinja, šank, blagavaonica i dnevni boravak.

“Nedostatak spremišnog prostora iskorijenjen je ugradbenim ormarima koji se protežu duž dnevnog boravka. Niše koje su na vrijeme predviđene kod gradnje, u knaufu su omogućile prostora za ormare koji su apsolutno neprimjetni u cijelom stanu” rekla je arhitektica.

Arhitektonskim rješenjem cijeli stan je dobio na prostranosti, a centralni komad namještaja u dnevnoj sobi predivan je modularni kauč. On se može pretvoriti u kutnu garnituru ili u ležaj za spavanje, što u konačnici doprinosi funkcionalnosti prostora. 

Nježnoj boji kauča suprotstavljen je crni zid i dva crna pomoćna stolića koja također doprinose dinamici prostora. Uz neutralne boje i crne detalje, toplina prostora postignuta je parketom, za koji su investitori imali nekoliko zahtjeva.

Poseban naglasak na parket

U Happy Flooru pronašli su ono što su tražili – masivan parket koji u sebi ima prirodne elemente kao što su to čvorovi, godovi, koji će donijeti toplinu prostora kao kontrast bijelini zidova i nježnosti cijelog prostora. Mladen Skitanić iz tvrtke Happy Floor objasnio je da je u ovom stanu rađena kompletna adaptacija.

“Skidan je stari postojeći parket, išli smo na opciju pripreme podloge OSB pločama prvenstveno zbog toga jer je bilo više različitih nivoa, što se s OSB pločama moglo dobiti. Tim se dobila idealna podloga OSB pločama i investitor se odlučio za takozvani troslojni parket po dizajnu kao seljački pod. Parket izgleda potpuno prirodno s istaknutim dijelovima kvrga i godova. Format parketa je metar 90,  širine 19 centimetara, što daje eleganciju i unosi moderan štih u novi prostor.

Uz to su postavljene i bijele lajsne jer one malo i podignu, povećaju prostor, djeluju modernije, a to je i trend zadnjih nekoliko godina. U svakom slučaju s bijelim lajsnama u pravilu se nikad ne može promašiti.” 

Dekorativni elementi

Parket također pridonosi osjećaju prostranosti i povezanosti, a u prostoru blagavaonice stoji okrugli betonski stol sa pristajaćim bijelim stolcima. Iako zove da se obitelj smjesti oko stola, on je u ovom slučaju više dekorativni element, jer će se većina jela i pića odvijati za pregradnim šankom sa pripadajućim prozirnim stolcima. “Ali najveći efekt cijelom stanu daju crne žaluzine umjesto zavjesa, koje zaista u ovoj varijanti crno bijelog sa drvenim podom daju jedan ekskluzivan izgled”, objasnila je arhitektica.

Maksimalan efekt pločica

Kada smo krenuli birati pločice za kuhinju proces nam je bio vrlo kompliciran jer još tada nismo imali izabrane fronte kuhinje, pa smo se pokušali prilagoditi u nekakvom tonu koji nam već prati kupaonicu i cijeli stan da bi se prilagodili toj bež boji kuhinje koja je bila još pod navodnicima, ispričala je Jelena Vodopija, prodajna savjetnica iz tvrtke Toop2Floor

Zid koji dijele kuhinja i kupaonica obložen je efektnom tapetom, a njom su skrivena i vrata malene kupaonice. 

Osnovni motiv pločica nam je bila džungla siva, koja u sebi ima malo svjetlucavog tona, da ne bi bilo dosadno. Sa crnim efektima, kadom i svim elementima, kao i sa kliznim vratima koja na sebi imaju sivo ogledalo postigli smo maksimalan efekt da pločice dođu do izražaja, a i pločice okolo smo uskladili sa nijansom tih pločica tako da prostor djeluje zaista kompaktno, rekla je Đerić.

“Pločice s uzorkom srebrnog sjaja i zelenkastih tonova vrlo je zahtjevna i morali smo tražiti ton koji bi se uklopio u cijelu komponentu, da ne bi odskakale neke boje. Vrlo nam je bilo zahtjevno naći neki isti ton koji bi pratio cijelu priču, a da ne odskače. Uz srebrne pločice uskladili smo crne detalje kako bi istaknuli taj srebrnkasti sjaj, a pojednostavili cijelu priču”, nadovezala se Vodopija. 

Roditeljska i dječja soba

Potpuno funkcionalna roditeljska spavaća soba minimalnih je dimenzija s emotivnom notom dječjih radova na zidovima, a zbog dječje sobe svaki posjetitelj poželi barem na kratko opet biti dijete. 

Dječja soba je maksimalno iskorištena i vrlo zanimljivo rješena.

“Zadržali smo postojeće krevete na kat i doradili krevete krevetom za goste ili za igru sa ormarom ispod, iza je umjetnički rad od djece. Dječje remek djelo na zidu je osvjetljeno, a bočno smo stavili daske i imitirali penjanje po zidu. Djeca su oduševljena”, izjavila je Đerić. 

Na kraju su na zidove postavljene dvije grafike velikih dimenzije koje su dodatno obogatile prostor. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Umjetničko svetište Marijana Jakubina

Atelje slikara Marijana Jakubina smješten na tavanskom prostoru od samo 27 kvadrata skriveni je dragulj među uskim ulicama grada. Pažljivo dizajniran i ukrašen izborima samog slikara, odlikuju ga minimalistički, ali i tradicionalni elementi. S obzirom na ograničeni prostor, naglasak je stavljen na funkcionalnost i optimizaciju prostora, koji nije samo oblikovan kao radni prostor, već je osmišljen kao dinamičan ambijent podoban i za život.

Atelje danas, stan sutra – transformacija prostora prema životnim potrebama

Kada sam dobio mogućnost kupnje jednog prostora za svoj atelje našao sam evo ovdje u svojoj kući dobar prostor kojeg sam ja htio osmisliti da bude polivalentan. Istodobno, da mi bude atelje dok ja sam živ i radim u njemu, a kad mene više ne bude da to bude jedan lijepi jednosobni stančić, odnosno garsonijera za svakodnevni život jednog mladog bračnog para. Budući da se radi o radnom prostoru, slikarskom prostoru, razmišljao sam kako to učinit, rekao je Marijan Jakubin, slikar i umirovljeni red. prof. art.

Pogled odozgo na kreativni proces

Visina prostora pružila je mogućnost za stvaranje još jedne etaže, koja skriva skladišni prostor, a s kojeg se pruža pogled na mjesto gdje se ideje pretvaraju u stvarnost. Tako da sam iskoristio ovaj tavanski prostor.

Njegova visina je dosta visoka, tako da imam zapravo dvije etaže unutar tavanskog prostora. Prva etaža mi je radna, gdje uglavnom slikam na ateljeu i na ovom radnom stolu, a na etaža je zapravo skladište, ajde, odlaganje mojih slika da ne zagušim ovaj prostor ovdje.

Kreativnom organizacijom, u jednom kutku ateljea smještena je i minijaturna kuhinja koja doprinosi ukupnom doživljaju ateljea.Ipak sam zamislio da imam ovdje i mjesto za odmor. Zatim, da imam priručnu čajnu kuhinju s malom blagovaonicom.

Ključna uloga osvjetljenja u stvaranju inspirativnog prostora

Dnevna svjetlost ulazi kroz krovne prozore na sjevernoj strani. Ovaj položaj pridonosi stvaranju ugodne i ravnomjerne rasvjete unutar ateljea, čime se smanjuju oštri kontrasti i sjene, posebno osjetljivi kod slikanja i radova s bojama.

Prvenstveno sam razmišljao o samoj svjetlosti. To svaki atelje treba imati, a budući da jako sunce i puno svjetla ne pridonosi slikanju, nego mora biti atelje prvenstveno okrenut prema sjeveru. Tako da sam tražio prostor koji će biti isključivo usmjeren sa svojim prozorima prema sjeveru. 

Baza cjelokupnog ateljea su krovni rogovi koji su poslužili kao dobra osnova za police s knjigama, a dodavanjem crvenih svijeća u zelene grede ostvaren je komplementarni kontrast, što umjetničkoj radionici daje posebnu čar. 

Grede su one koje su meni najinteresantnije u ovom prostoru bez obzira na ovaj radni stol i tako dalje jer one su u samom konstruktivnom smislu za mene vrlo interesantne. Ne samo u smislu funkcije polica, nego i jedna interesantna likovna konstrukcija. 

Slikarski pogled na uređenje prostora

U duhu sirove i ekspresivne estetike, rustikalnom namještaju i secesijskim detaljima koji krase tavanski prostor, odlično komplementira rabljeni parket. Odbačeni, stari hrastov parket. Hoću to. Zbog toga što mi taj stari hrastov parket odgovara rustikalnim gredama, rogovima, konstrukciji ovoj. Tako da sve to bude na neki način brut art – sirova umjetnost, a ne uglađena umjetnost.  

 Slikarski atelje Marijana Jakubina nije samo prostor za rad, već je izvor inspiracije i opuštanja. Okružen umjetničkim materijalima, fotografijama, knjigama i osobnim predmetima, atelje je svojevrsno svetište umjetnikove kreativnosti. Svaki predmet nosi svoju priču i svaki kutak ateljea skriva tajnu koja čeka biti otkrivena. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice