Povežimo se

Predstavljamo dom

Topao stan uređen svevremenski

U stanu koji je uređen svevremenski glavni dizajnerski element čine drvene letvice, a stup koji se nalazi usred prostorije poslužio je kao inspiracija za uređenje.

Stup usred prostorije u nečijem domu mnogima bi mogao smetati, ali stručnjacima on može postati inspiracija za praktične ideje za uređenje. Naš ovotjedni dom na kvadrat je stan gdje su arhitekti majstorski sakrili stupove.

‘Kada smo ušli u stan, zgrada je bila u fazi izgradnje, pregradni zidovi još nisu bili napravljeni, ali je bila glavna nosiva konstrukcija. S obzirom da smo imali sve projekte samog idejnog, odnosno glavnog projekta koji su nam priskrbili izvođači, imali smo uvid i u ostatak što još nije bio prikazan’, kaže Ana Turk, mag.ing.arh. 4uHa.

Intervencija arhitekata

Tako su arhitekti imali mogućnost intervenirati u prostor dok se još uvijek gradio. Kako kažu, određene su prostorije mijenjali, odnosno oslobađali tlocrt. Investitorica je tražila svijetao i topao stan uređen svevremenski. Arhitekti su birali materijale mat završne obrade kao bi prostoru dali mekoću. S njima su uskladili tekstile na stolicama te tepih. Dizajnerski element koji se provlači kroz cijeli prostor svakako su drvene letvice.

‘Letvice su tu da bi otvorili prostor jer od inicijalne ideje koju smo bili dobili od strane izvođača, stan je bio dosta zatvoren u pregradne zidove. Mi smo ih dio odlučili ukloniti i zamijeniti drvenim letvicama. I to iz dva razloga. Jedno je da u hodnik koji nam se u startu činio dosta mračan, dovedemo svjetlosti i topline te da istovremeno sakrijemo određene momente koje ne želimo da se na prvi pogled vide, tipa poput radijatora, koji su ostali originalni, u originalnoj opremi stana’, kaže Ana.

Namještaj po mjeri

Stan je opremljen namještajem po mjeri.

‘Namještaj po mjeri nam je prvenstveno omogućio fleksibilnost. Znači, naprimjer imitiranje fronti. Normalno da svaka konstrukcija građevinska ima određene vertikale koje se nalaze u prostoru i to najčešće tamo di ne bi htjeli. Uz pomoć naravno, namještaja po mjeri i komponiranja kuhinje i stupa koji je tamo di nismo htjeli, postigli smo, iza fronti jednu skladnu cjelinu. Znači frontom smo zapravo sakrili stup koji je bio tu sve, samo ne poželjan’, kaže.

Namještajem po mjeri arhitekti su se prilagodili i niši u dnevnom boravku te za nju osmislili klupicu s pomičnim stolićem.

‘Namještaj po mjeri smo također provukli i kroz prostor hodnika. Njime smo postigli i .. izvlačenje maksimuma od spremišnog prostora da iskoristimo doslovno svaki centimetar između vrata i prolaza. A također smo napravili jednu priču koja se očituje u skrivanju samog prostora wc-a odnosno vešeraja’, kaže.

Dodatna prostorija

Da, da, iza ovog zida krije se cijela jedna prostorija koju često ne želimo pokazivati, ali je nužna. Arhitekti su intervenirali i u kupaonici  u kojoj je trebala biti klasična kada.

‘ Malom intervencijom s naše strane omogućili smo uklanjanje te kade koja je možda bila mrvicu glomazan element u kupaoni, zamijenili smo ju walk-in tušem. Kod tog mjesta što smo ekstra dobili, stavili smo još neke dodatne police koje će investitorima svakako dobro doći kod korištenja same kupaone, a umjesto jednog umivaonika predvidjeli smo dva’, tvrdi.

Spavaća soba

Spavaća je soba smanjena na račun većeg dnevnog boravka. To je napravljeno još u tlocrtnoj fazi idejnog rješenja. Soba je bila dovoljno dugačka za jedno zanimljivo rješenje po mjeri.

‘Nešto što je uobičajeno kod mosta je da se većinom radi u situaciji kada je nemaju dovoljnu širinu prilikom planiranja sobe. Na svu sreću mi smo imali dovoljnu širinu da smo uspjeli u sklopu jednog elementa po mjeri dobiti i visoko vješanje i element mosta sa policama te noćne ormariće koji su zapravo jedna skladna cjelina’, kaže.

Multifunkcionalna soba

Umjesto klasičnog uzglavlja arhitekti su na zid stavili drvene letvice pa se dizajnerski element ponavlja i u ovom intimnom dijelu stana.

A sada vas vodimo u multifunkcionalnu sobu koja po potrebi može biti radna i dječja. U njoj je arhitekte dočekao stup u samoj sredini sobe.

‘ Razmišljali smo kako bi mogli samo stup ublažiti, kako ga sakriti i došli smo do ideje da jednostavno oko njega provučemo elemente namještaja po mjeri i da stup zapravo sakrijemo, odnosno ukomponiramo ga u drugu prostoriju a to je garderoba’, kaže.

I u ovoj se sobi pojavljuju letvice koje su zamišljene tako da sakriju onog tko radi za radnim stolom od pogleda direktno s vrata. Letvice su element koji se pojavljuje u svakom dijelu ovog zanimljivog doma dajući mu potrebnu zaokruženost. A inspirativna rješenja samo još jedan dokaz da je uređenje doma dati u ruke stručnjacima uvijek dobar izbor.

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Moderan stan s daškom prošlosti u centru Zagreba

U zgradi iz 1910. godine, u kojoj se liftom vozite na vlastitu odgovornost, na trećem katu nalazi se  stan modernog uređenja s daškom prošlosti. Kroz njega nas je provela dizajnerica interijera i otkrila kako je spojila sadašnjost i prošlost.

Renovacija nakon gotovo pola stoljeća

U centru Zagreba, na savršenoj lokaciji nalazi se stan koji je prvi put nakon četrdesetak godina renoviran, čime mu je udahnut potpuno novi život, za nove stanare.

Arhitektica Mira Matulović Burazin ispričala nam je kako je tekao cijeli proces renovacije. Istakla je kako se jako pazilo da se ništa ne ruši. Riječ je o staroj zgradi i zbog straha od potresa pomno se pazilo na svaki detalj.

Svi žele walk in ormare

Iako je raspored prostorija na sto kvadratnih metara površine ostao skoro isti, smanjena je master soba za devet kvadrata od čega je napravljena walk in garderoba.

Walk in ormar bio je jedan od zahtjeva investitora i napravljen je tako da hodnik i master soba budu povezani, dakle ormar ih zapravo povezuje. Walk in ormar je napravljen kompletno po mjeri po nacrtima i željama investitora.

Kuhinja bez gornjih elemenata

Kroz hodnik i dnevnu sobu provlači se dašak prošlosti kroz bijele štukature na zidovima i vratima. Ulaskom u kuhinju osjeća se prostranost. Moderna kuhinja bez gornjih elemenata, s tri velika crna ormara.

Otok je središnji dio kuhinje, sa savršeno glatkom radnom površina iz jedne plohe, izrađena od laminama za jednostavnije održavanje. Crna kuhinja, kao potpuni kontrast svijetloj dnevnoj sobi, kojoj posebnu toplinu daju dva drvena ormarića.

Mira je klijentima pokazala stoliće iz svoje linije koje je sama dizajnirala, a koji su se klijentima jako svidjeli te su se odlično uklopili u prostor.

Zanimljiva rasvjeta daje osjećaj razigranosti

Pažljivo odabrana rasvjeta u isto je vrijeme skrivena, naglašena, crna i bijela, papirnata i dekorativna, čime je strop dobio razigranost.

Jedino što su klijenti odlučili zadržati iz prijašnjeg stana su lampe zidne, jer su dizajnerske pa su ih htjeli prebaciti i slijedom njih i s kombinacijom stropne rasvjete dobili su vrlo neobično, ali zanimljivu i efektnu rasvjetu.

Slučajna nesreća dovela je do prekrasne kupaonice

Tlocrtno nije bilo promjene u stanu, pa je dnevna soba nešto manja, a njen centralni dio je garnitura za sjedenje, lanene bež boje, savršeno uklopljene u prostor. Jedna izmjena u rasporedu zidova dogodila se u kupaonici.

No, do te izmjene nije došlo namjerno, već se za vrijeme renovacije slučajno urušio zid što im je onda dalo mogućnost da ga pomaknu. Slučajna nesreća na kraju se pokazala kao pun pogodak i kupaonica je ispala baš onako kako treba.

Starinska, restaurirana vrata na sobama nasuprot modernom uređenju s puno svjetla, ovaj stan čine posebno ugodnim za stanovanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice