Povežimo se

Predstavljamo dom

Topao stan uređen svevremenski

U stanu koji je uređen svevremenski glavni dizajnerski element čine drvene letvice, a stup koji se nalazi usred prostorije poslužio je kao inspiracija za uređenje.

Stup usred prostorije u nečijem domu mnogima bi mogao smetati, ali stručnjacima on može postati inspiracija za praktične ideje za uređenje. Naš ovotjedni dom na kvadrat je stan gdje su arhitekti majstorski sakrili stupove.

‘Kada smo ušli u stan, zgrada je bila u fazi izgradnje, pregradni zidovi još nisu bili napravljeni, ali je bila glavna nosiva konstrukcija. S obzirom da smo imali sve projekte samog idejnog, odnosno glavnog projekta koji su nam priskrbili izvođači, imali smo uvid i u ostatak što još nije bio prikazan’, kaže Ana Turk, mag.ing.arh. 4uHa.

Intervencija arhitekata

Tako su arhitekti imali mogućnost intervenirati u prostor dok se još uvijek gradio. Kako kažu, određene su prostorije mijenjali, odnosno oslobađali tlocrt. Investitorica je tražila svijetao i topao stan uređen svevremenski. Arhitekti su birali materijale mat završne obrade kao bi prostoru dali mekoću. S njima su uskladili tekstile na stolicama te tepih. Dizajnerski element koji se provlači kroz cijeli prostor svakako su drvene letvice.

‘Letvice su tu da bi otvorili prostor jer od inicijalne ideje koju smo bili dobili od strane izvođača, stan je bio dosta zatvoren u pregradne zidove. Mi smo ih dio odlučili ukloniti i zamijeniti drvenim letvicama. I to iz dva razloga. Jedno je da u hodnik koji nam se u startu činio dosta mračan, dovedemo svjetlosti i topline te da istovremeno sakrijemo određene momente koje ne želimo da se na prvi pogled vide, tipa poput radijatora, koji su ostali originalni, u originalnoj opremi stana’, kaže Ana.

Namještaj po mjeri

Stan je opremljen namještajem po mjeri.

‘Namještaj po mjeri nam je prvenstveno omogućio fleksibilnost. Znači, naprimjer imitiranje fronti. Normalno da svaka konstrukcija građevinska ima određene vertikale koje se nalaze u prostoru i to najčešće tamo di ne bi htjeli. Uz pomoć naravno, namještaja po mjeri i komponiranja kuhinje i stupa koji je tamo di nismo htjeli, postigli smo, iza fronti jednu skladnu cjelinu. Znači frontom smo zapravo sakrili stup koji je bio tu sve, samo ne poželjan’, kaže.

Namještajem po mjeri arhitekti su se prilagodili i niši u dnevnom boravku te za nju osmislili klupicu s pomičnim stolićem.

‘Namještaj po mjeri smo također provukli i kroz prostor hodnika. Njime smo postigli i .. izvlačenje maksimuma od spremišnog prostora da iskoristimo doslovno svaki centimetar između vrata i prolaza. A također smo napravili jednu priču koja se očituje u skrivanju samog prostora wc-a odnosno vešeraja’, kaže.

Dodatna prostorija

Da, da, iza ovog zida krije se cijela jedna prostorija koju često ne želimo pokazivati, ali je nužna. Arhitekti su intervenirali i u kupaonici  u kojoj je trebala biti klasična kada.

‘ Malom intervencijom s naše strane omogućili smo uklanjanje te kade koja je možda bila mrvicu glomazan element u kupaoni, zamijenili smo ju walk-in tušem. Kod tog mjesta što smo ekstra dobili, stavili smo još neke dodatne police koje će investitorima svakako dobro doći kod korištenja same kupaone, a umjesto jednog umivaonika predvidjeli smo dva’, tvrdi.

Spavaća soba

Spavaća je soba smanjena na račun većeg dnevnog boravka. To je napravljeno još u tlocrtnoj fazi idejnog rješenja. Soba je bila dovoljno dugačka za jedno zanimljivo rješenje po mjeri.

‘Nešto što je uobičajeno kod mosta je da se većinom radi u situaciji kada je nemaju dovoljnu širinu prilikom planiranja sobe. Na svu sreću mi smo imali dovoljnu širinu da smo uspjeli u sklopu jednog elementa po mjeri dobiti i visoko vješanje i element mosta sa policama te noćne ormariće koji su zapravo jedna skladna cjelina’, kaže.

Multifunkcionalna soba

Umjesto klasičnog uzglavlja arhitekti su na zid stavili drvene letvice pa se dizajnerski element ponavlja i u ovom intimnom dijelu stana.

A sada vas vodimo u multifunkcionalnu sobu koja po potrebi može biti radna i dječja. U njoj je arhitekte dočekao stup u samoj sredini sobe.

‘ Razmišljali smo kako bi mogli samo stup ublažiti, kako ga sakriti i došli smo do ideje da jednostavno oko njega provučemo elemente namještaja po mjeri i da stup zapravo sakrijemo, odnosno ukomponiramo ga u drugu prostoriju a to je garderoba’, kaže.

I u ovoj se sobi pojavljuju letvice koje su zamišljene tako da sakriju onog tko radi za radnim stolom od pogleda direktno s vrata. Letvice su element koji se pojavljuje u svakom dijelu ovog zanimljivog doma dajući mu potrebnu zaokruženost. A inspirativna rješenja samo još jedan dokaz da je uređenje doma dati u ruke stručnjacima uvijek dobar izbor.

Oglas

Predstavljamo dom

Pametna rješenja za odličan dizajn garsonijere

Garsonijere slove kao najizazovniji prostori za uređenje, a kako je tome zadatku pristupila profesorica glazbene umjetnosti, Ivana Petravić, sigurno će vas inspirirati za velike promjene u malo kvadrata.

Pametna rješenja čine čuda

Manje kvadrata podrazumijeva manje mjesečnih troškova, ali dizajnerima interijera ne ostavlja puno manevarskog prostora. No dobro osmišljena strategija, iskustvo i poneko pametno rješenje čine čuda. Tako je bilo i s garsonijerom profesorice Ivane Petravić.

“Kada sam tek ušla u stan prije petnaest godina, odnosno sad već ima i 16 godina, bila sam studentica. Za mene je ovo bio jedan idealan studentski prostor. Taman veličine za počistiti i imao je sve one funkcije koje su meni kao studentici bile potrebne”, prisjeća se Ivana.

Nakon završenog fakulteta, Ivana je ostala u Zagrebu, a njezine su se potrebe i prioriteti u pogledu stanovanja promijenili. Pokušala je pronaći rješenje koje bi zadovoljilo njezin novi životni stil.

Makeover stana trajao je sedam mjeseci

“Prije godinu i pol dana završena je renovacija koja je trajala otprilike sedam mjeseci. U potpunosti sam iz temelja sve promijenila, uvela sve ono što je meni bilo bitno, važno i naravno, osigurala si kvalitetan život.”

Najviše joj je nedostajala velika kuhinja. Prijašnja je zauzimala tek jedan četvorni metar. Mala čajna kuhinja mogla je zadovoljiti potrebe studentice, no ne i odrasle, zaposlene žene.

“Kada sam počela raditi, tada su se jednostavno životne navike mijenjale i taj životni prostor mi je također nekako skučen. Također, kupaonica je bila poprilično mala. Tu sam tražila malo veću komociju, malo veću ugodnost i na kraju sam sve to postigla unutar same renovacije.”

Kuhinja u kojoj sada zahvaljujući šanku na rasklapanje može večerati čak petoro ljudi. Kupaonica je proširila rušenjem pregradnog zida i  sada joj je to najdraži dio stana.

Multifunkcionalna spavaća soba

Iza pisaćeg stola u ormaru smješten je sklopivi krevet koji prostor dnevnog boravka u nekoliko sekundi pretvara u ugodnu spavaću sobu. 

“Izazovno je bilo smjestiti spavaći dio, ukomponirati u jednu veliku sobu od 16 kvadrata, a da taj spavaći dio ne smeta radnom dijelu, kuhinjskom dijelu, dnevnom boravku i tako dalje. Došla sam na ideju da se sam spavaći dio, odnosno krevet, može sam pospremiti i može imati određenu multifunkcionalnost.”

Ima čak i skladišni prostor

Ivana je istraživala po internetu te je pronašla mehanizme koji to omogućuju i zamolila majstore da to sve skupa realiziraju. 

Ovaj stančić obiluje skladišnim prostorom. Za ormare i police majstorski je iskorišten svaki slobodni centimetar. U godinu dana otkako je renovacija završena, Ivana priznaje da još uvijek nije stigla popuniti sav skladišni prostor.

Kod uređenja garsonijere, vodite se minimalizmom u odabiru namještaja, pažljivo koristite boje, a prostor pokušajte podijeliti na više zona.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Muški brlog u industrijskom stilu

U ovom članku donosimo vam jedan savršeni primjer stana uređenog u industrijskom stilu.

Nebrušeni dijamant

Kad je prvi put ušao u novi stan, njegovih 46 četvornih metara bili su poput slikarskog platna koje čeka da na njima nastane remek djelo. Upravo to Matej Sukara i Ante Jelinčić učinili su od ovog jedno i pol sobnog stana smještenog u zagrebačkom Maksimiru.

“Što se tiče namještaja nije bilo ničega unutra. Sve što vidite u stanu je naknadno ubačeno, osim kuhinje i ormara u hodniku. Generalno je išlo brzo zato jer smo imali viziju toga kako bi taj stan trebao izgledati”, prisjeća se Matej.

Svaki svoj slobodan trenutak iskoristili su za uređenje stana

Ante Jelinčić, inače magistar industrijskog dizajna, prisjeća se kako se sve brzo dogodilo. S obzirom na količinu posla i vremena koju posvećuju drugim projektima, imaju malo vremena za sebe. Iskoristili su svaki slobodan trenutak da urede stan.

Drvena sjenila su već neko vrijeme hit u uređenju interijera, a ovo u Matejevom stanu Antino je idejno rješenje. Baš kao i crna mandala na zidu.

U budističkoj tradiciji mandale su većinom naslikane ili nacrtane strukture koje imaju obrednu namjenu te služe za meditaciju i poboljšanje koncentracije, dok se u arhitekturi koriste kao plan za izgradnju hramova. U ovom slučaju mandala je – izrezana.

“Iz prijašnje firme imam iskustva na laseru pa sam duže vrijeme razmišljao još za svoj jedan stari stan, samo je moja bila bijela na crnom zidu, a tu je obrnuto. Baš sam razvijao nekakav zidni ukras koji je jednostavan, koji se može kompletno izrezati na laseru, a uzorak te mandale uvijek se može izmijeniti po potrebi, dimenzije se mogu promijeniti i dosta se brzo složi, a efekt je stvarno ja mislim da je super ispao”, govori Ante.

Otvoren prostor obilježje je industrijskog stila

Jedno od ključnih obilježja industrijskog stila u kakvom je uređen Matejev stan su otvoreni prostori. Zato ovaj stan bez predsoblja i hodnika s ulaznih vrata vodi direktno u spavaći prostor.

“Ovaj stan šezdesetih godina nije imao taj dio pa se proširio na tavan, zato što je tavanski dio tu. I onda su se proširili tamo i tu je nastala mala sobica i kuhinja koja je pregrađena sa zidom.”

Gotovo cijeli namještaj izradili su sami

Svi komadi namještaja u stanu, izuzev kauča i stolica, djelo su spretnih ruku ove dvojice majstora, a nastali su u njihovom ateljeu, od stana udaljenom tek nekoliko stotina metara.

“Više-manje kolega i ja smo sve izradili sami, od stolova do stola blagovaonskog, do komode, klupčica ispod prozora, lampi, stalaka za vino, komode za TV, letvica po zidu, više-manje je sve naš rad”, navodi Matej.

Komoda je iziskivala poseban trud

Najkompliciraniji komad namještaja za izradu bila je komoda. Skrojena od željezne konstrukcije s hrastovim letvicama i led lampicama, predstavljala je poveći zalogaj već na samom početku izvedbe.

“Prvi put smo to radili, to je baš nešto što je naš proizvod što nismo nikad prije radili za nikog drugog, nego je baš bilo nešto što nam se kuhalo u glavi duže vremena”, prisjeća se Ante.

Želite li svoje kvadrate urediti u industrijskom stilu, zadatak je izazovan ali izvediv. Veliku ulogu imaju rasvjetna tijela čiji dizajn kombinira elemente koji nalikuju cijevima s elementima lanaca ili užadi te komadi namještaja jednostavnih, ravnih linija, bez ukrasa, u neutralnim bojama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice