Povežimo se

Predstavljamo dom

Topao stan uređen svevremenski

U stanu koji je uređen svevremenski glavni dizajnerski element čine drvene letvice, a stup koji se nalazi usred prostorije poslužio je kao inspiracija za uređenje.

Stup usred prostorije u nečijem domu mnogima bi mogao smetati, ali stručnjacima on može postati inspiracija za praktične ideje za uređenje. Naš ovotjedni dom na kvadrat je stan gdje su arhitekti majstorski sakrili stupove.

‘Kada smo ušli u stan, zgrada je bila u fazi izgradnje, pregradni zidovi još nisu bili napravljeni, ali je bila glavna nosiva konstrukcija. S obzirom da smo imali sve projekte samog idejnog, odnosno glavnog projekta koji su nam priskrbili izvođači, imali smo uvid i u ostatak što još nije bio prikazan’, kaže Ana Turk, mag.ing.arh. 4uHa.

Intervencija arhitekata

Tako su arhitekti imali mogućnost intervenirati u prostor dok se još uvijek gradio. Kako kažu, određene su prostorije mijenjali, odnosno oslobađali tlocrt. Investitorica je tražila svijetao i topao stan uređen svevremenski. Arhitekti su birali materijale mat završne obrade kao bi prostoru dali mekoću. S njima su uskladili tekstile na stolicama te tepih. Dizajnerski element koji se provlači kroz cijeli prostor svakako su drvene letvice.

‘Letvice su tu da bi otvorili prostor jer od inicijalne ideje koju smo bili dobili od strane izvođača, stan je bio dosta zatvoren u pregradne zidove. Mi smo ih dio odlučili ukloniti i zamijeniti drvenim letvicama. I to iz dva razloga. Jedno je da u hodnik koji nam se u startu činio dosta mračan, dovedemo svjetlosti i topline te da istovremeno sakrijemo određene momente koje ne želimo da se na prvi pogled vide, tipa poput radijatora, koji su ostali originalni, u originalnoj opremi stana’, kaže Ana.

Namještaj po mjeri

Stan je opremljen namještajem po mjeri.

‘Namještaj po mjeri nam je prvenstveno omogućio fleksibilnost. Znači, naprimjer imitiranje fronti. Normalno da svaka konstrukcija građevinska ima određene vertikale koje se nalaze u prostoru i to najčešće tamo di ne bi htjeli. Uz pomoć naravno, namještaja po mjeri i komponiranja kuhinje i stupa koji je tamo di nismo htjeli, postigli smo, iza fronti jednu skladnu cjelinu. Znači frontom smo zapravo sakrili stup koji je bio tu sve, samo ne poželjan’, kaže.

Namještajem po mjeri arhitekti su se prilagodili i niši u dnevnom boravku te za nju osmislili klupicu s pomičnim stolićem.

‘Namještaj po mjeri smo također provukli i kroz prostor hodnika. Njime smo postigli i .. izvlačenje maksimuma od spremišnog prostora da iskoristimo doslovno svaki centimetar između vrata i prolaza. A također smo napravili jednu priču koja se očituje u skrivanju samog prostora wc-a odnosno vešeraja’, kaže.

Dodatna prostorija

Da, da, iza ovog zida krije se cijela jedna prostorija koju često ne želimo pokazivati, ali je nužna. Arhitekti su intervenirali i u kupaonici  u kojoj je trebala biti klasična kada.

‘ Malom intervencijom s naše strane omogućili smo uklanjanje te kade koja je možda bila mrvicu glomazan element u kupaoni, zamijenili smo ju walk-in tušem. Kod tog mjesta što smo ekstra dobili, stavili smo još neke dodatne police koje će investitorima svakako dobro doći kod korištenja same kupaone, a umjesto jednog umivaonika predvidjeli smo dva’, tvrdi.

Spavaća soba

Spavaća je soba smanjena na račun većeg dnevnog boravka. To je napravljeno još u tlocrtnoj fazi idejnog rješenja. Soba je bila dovoljno dugačka za jedno zanimljivo rješenje po mjeri.

‘Nešto što je uobičajeno kod mosta je da se većinom radi u situaciji kada je nemaju dovoljnu širinu prilikom planiranja sobe. Na svu sreću mi smo imali dovoljnu širinu da smo uspjeli u sklopu jednog elementa po mjeri dobiti i visoko vješanje i element mosta sa policama te noćne ormariće koji su zapravo jedna skladna cjelina’, kaže.

Multifunkcionalna soba

Umjesto klasičnog uzglavlja arhitekti su na zid stavili drvene letvice pa se dizajnerski element ponavlja i u ovom intimnom dijelu stana.

A sada vas vodimo u multifunkcionalnu sobu koja po potrebi može biti radna i dječja. U njoj je arhitekte dočekao stup u samoj sredini sobe.

‘ Razmišljali smo kako bi mogli samo stup ublažiti, kako ga sakriti i došli smo do ideje da jednostavno oko njega provučemo elemente namještaja po mjeri i da stup zapravo sakrijemo, odnosno ukomponiramo ga u drugu prostoriju a to je garderoba’, kaže.

I u ovoj se sobi pojavljuju letvice koje su zamišljene tako da sakriju onog tko radi za radnim stolom od pogleda direktno s vrata. Letvice su element koji se pojavljuje u svakom dijelu ovog zanimljivog doma dajući mu potrebnu zaokruženost. A inspirativna rješenja samo još jedan dokaz da je uređenje doma dati u ruke stručnjacima uvijek dobar izbor.

Oglas

Predstavljamo dom

Interijer inspiriran Batmanom

 Ulazimo u stan veličine 60 četvornih metara i pred nama se otvara dnevna soba, kuhinja i blagovaonica u otvorenom tlocrtu. Snažan prvi dojam ostavlja crna boja i komplementarnost materijala. 

“Otpočetka je bila ta nekakva inspiracija Batmanom i New Yorkom. Tako da smo znali da ćemo unijeti unutra hladne tonove uz tu moćnu crnu i nadograditi ga sa nekakvim zanimljivim, dekorativnim aspektima kao što su, ja sam odmah vidjela taj nekakav beton i te neke „rough“ strukture koje će nadograditi tu jednu moćnu crnu.” rekla je Petra Zastavniković, dizajnerica interijera. 

Petra Zastavniković, dizajnerica interijera

Kožni detalji s integriranom rasvjetom

Imitacija hladnog betona utopljena je drvenim elementima. Počevši od greda koje odvajaju ulazni dio stana od dnevne sobe do dekorativnih letvica, a potpuno nova razina postignuta je kožnim detaljima s integriranom rasvjetom. 

“Koža se nalazi na akustičnim panelima koji su krojeni u obliku heksagona, ona dolazi znači u tom jednom heksagonu, što je super jer dodatno ima akustična svojstva da upija i višak zvuka iz prostorije te je kao takva krojena na malim komadićima kože i lijepljena na te heksagone i onda se igramo sa heksagonima u prostoru da dobijemo taj jedan efekt koji je cjelina, a u stvari je lijepljena iz malih komada” , kaže Petra

Naglasak na rasvjetu

Dizajnerica je posebnu pažnju posvetila rasvjeti. Tako prostor obiluje glavnim, ambijentalnim i dekorativnim rasvjetnim tijelima, a sve se uključuje na senzore pokreta ili daljinski upravljač. 

“Kada su crni interijeri u pitanju, jako nam je bitno još dodatni naglasak staviti na tu rasvjetu budući da crna kao takva djelomično popije količinu svjetla tako da nam je bilo bitno dodatno osigurati dovoljno rasvjetnih tijela i rasvjete kako bi interijer bio dovoljno svijetao i topao.” 

Mat crna kuhinja rađena po mjeri

Kuhinja rađena po mjeri razigrana je gornjim ormarićima s profiliranim frontama, dok su donji ormarići u mat izvedbi. 

“S obzirom da je klijent izrazio želju za crnom, odmah sam tu postavila određene ovoga, smjernice, znači prvo i osnovno je bilo da idemo u mat smjeru jer na sjajnom se puno više vide otisci prstiju i bilo mi je bitno da ne idemo ispod jedne razine materijala, tako da smo se odlučili za jednu, višu ili nižu, ovisno o tom što u konačnici ćemo napraviti, te smo se odlučili za mat fronte u toj izvedbi mat crnog Perfect sensa koji smo nadogradili sa moćnim kompaktom koji je inače izuzetno izdržljiv materijal u toj jednoj strukturi lave. “, rekla je dizajnerica.

Uz kompakt radnu plohu i savršenu crnu, predivno se uklopila pozadina za koju je bilo važno da estetski i funkcionalno odgovara prostoriji. 

“Tu sam se odlučila također za dekorativnu tehniku koja ima malo kvarcnog pijeska u sebi i zaštitili smo je, lakirali smo je, kako bismo klijentu osigurali i jednostavnost održavanja. Znači, po tom laku se može uredno čistit, bitno je samo da se ne čisti abrazivnim sredstvima i nekakvim snažnim sredstvima da nam oštete taj lak.” 

Skriveni kablovi

Ljubitelji tehnike cijeniti će Petrin trud oko ormarića u dnevnoj sobi koji skriva sve uređaje i za koje je napravljeno adekvatno hlađenje, dok su svi kablovi skriveni a dostupni.

“Spustili smo ormarić do dna, skroz lijevi element sam odlučila odraditi u griđa staklu kako bismo svu tehniku koja treba razgovarati sa daljinskim smjestili iza tog gridžo stakla kako bi imali dovoljnu komunikaciju, a kada uđete u sami prostor da vam vizualno ta tehnika i ti elementi ne naruše vizualni dojam prostora. Dok smo ostalih 4 vrata odradili u istom materijalu kao i kuhinju. “

Maksimalno iskorišten prostor

Da bi od jednog relativno širokog, a opet uskog prostora dobila maksimum, Petra je cijelom dužinom hodnika napravila ormar u čiju je coklu integrirana rasvjeta.

“Kako bismo vizualno proširili prostor, a opet da ne dobijemo presjajan efekt, na fronte sam odlučila staviti gridžo ogledala da malo zatamnimo tu strukturu ogledala i kako bismo maksimalno izbjegli diranje po tim ogledalima, izvela sam tip on i provukla sam profilirane crne ručkice koje smo provukli na malo više od polovice fronte.” 

Skriveni ormari

Savršena kombinacija različitih materijala na zidu iznad kreveta podižu dominantnu crnu, a vizualni dojam spavaće sobe ne narušava mnoštvo skladišnog prostora. 

“Tako da sam se na dva zida od četiri poigrala sa velikim ormarom. Na jednu stranu na koju mi je to prostor i sama struktura sobe, forma sobe, dozvoljavala odradila sam duboki ormar u koji smo smjestili lift i šipku kako bi klijent imao čim više prostora za vješanje dok smo na taj prednji dio, kada gledamo prema niši kreveta smjestili veliki ormar u kojem nisam smjela ići na maksimalnu dubinu već sam ga izvukla maksimalno da dobijemo taj prostor za slagat stvari, a opet da vizualno ne nagrdimo prostor.” 

Noćni ormarići izvedeni su kao niše unutar ormara sa integriranim utičnicama, a inspirativnom radnom sobom dominiraju crne, ravne štukature uz zanimljive bijele police. Petra je svojim rješenjima potvrdila slavni citat – Batman misli na sve. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Mali stan uređen emocijama

Alan Stanković je snimatelj istančanog ukusa za svjetlo, umjetnost i dizajn. Kad je svoje talente primijenio na uređenje interijera, dobio je šarmantan prostor, prepun boja i ugodne atmosfere.

Uređenje malog stana od svega 36 četvorna metra počelo je od emocije utkanom u boje i ugodnost življenja. Bajkovito ispričana priča o interijeru s emocijama, začinjena je zanimljivim detaljima s potpisom obitelji. 

Osnovna ideja – emocija

“Prva osnovna ideja neka emotivna je bila da bi ja htio živit u njemu, to mi je bilo vrlo važno. Zapravo sam htio napraviti stan u kojem će netko kad u njega uđe osjetiti ugodno. Da mu bude lijepo i toplo. Malo je to teško opisati u nekakvom realnom svijetu, realnim riječima, ali zapravo neki osjećaj topline i stanovanja i zadovoljstva.” za Dom na kvadrat govori Alan Stanković, snimatelj i dizajner interijera.

Alan Stanković, snimatelj i dizajner interijera.

Pametno i funkcionalno mali stan pretvara u veliki

Pametnim iskorištavanjem svakog kutka ovaj je prostor pretvorio u vrlo funkcionalan stan. Mali stan se sastoji od kupaonice, spremišta, kuhinje, dnevnog boravka, blagavaone, spavaće sobe i radnog dijela.

Prozračne pregrade omogućavaju privatnost u pojedinim prostorijama dok istovremeno ne stvaraju barijeru koja bi vizualno smanjila stan, a komplementarni materijali daju osjećaj ugode.

“Osnovni elementi koji prostor čine ugodnim na taj način, to je struktura zida. To je materijal koji se koristi za namještaj koji je rađen baš za ovaj prostor, to je hrast. To je podna obloga, to su tkanine. Sam izgled prostora u smislu tog nekakvog laganog čišćenja prolaznosti, prohodnosti, lagano može prolaziti zrak, a tamo gdje može zrak, može i energija.”, nastavlja Stanković.

Boja koja spaja prostor

Blagovaonski stol s četiri stolice u četiri različite boje koje se nadopunjuju odabrala je Alanova supruga Tajana, a oslikala je i tanjuriće na zidu. 

“Moja supruga ima nevjerojatan talent za boje, ja to stalno govorim. Ono što ja moram crtati ili dugo razmišljati, zamišljati, kod nje je trenutak. Zna točno kako će boje izgledati u prostoru i meni je to, baš me fascinira, znam biti ono oduševljen sa tim momentom vrlo jednostavnog rješavanja problema boja u prostoru i kako to bez problema rješava.”, ponosan je Alan.

Namještaj po mjeri duše

Radna soba privlači svojim umirujućim bojama i  ugodnom sofom, a unikatan radni stol podsjeća na neka prošla vremena.

“Stol je zapravo baš onako napravljen od duše i dao je cijelom prostoru određenu, određenu notu. Napravljen je od starih nogu za tehničke stolove i onda je po narudžbi napravljena gornja ploča. Time smo unijeli malo tradicije i nekog starog vremena, to jest nekog vintagea u prostor pa smo onda to podržali sa rolama za film i još nekim detaljima poput zidnih ukrasa koji imaju neku priču, unose neki život u prostor, ne.”

Krevet je napravljen od istog materijala kao i prozračna pregrada koja propušta taman dovoljno dnevnog svjetla, a cijeli je prostor ukrašen efektnim grafikama.

“Grafike su u slučaju ovog stana birane tako da ispričaju priču ali i da se prilagode prostoru. Znači, nismo radili ono što ljudi često rade pa prilagođavaju prostor slikama nego smo slike odnosno grafike apsolutno prilagodili prostoru. Radila ih je, birala ih je supruga Tajana, a radila ih je kćer koja je zapravo stručna osoba u tome.” rekao je Alan.

Profesionalna deformacija kod uređenja prostora

Uz dovoljno dnevnog svjetla, Alan je pažljivo odabrao rasvjetna tijela u čemu mu je pomogla njegova snimateljska profesija. Postigao je jedan mali stan učiniti većim no što on zaista je.

“Eto to je jedna od prednosti snimateljskog posla, da zapravo čovjek zna da nije uvijek previše nešto što će biti dobro, da neki put treba biti, uglavnom, hoću reći da zapravo snimateljski taj neki moment mi je pomogao da izaberem rasvjetu i da ona bude prilagođena prostoru u smislu stvaranja atmosfere, a ne stvaranja dovoljno svjetla da bi se radilo ili da bi se boravilo, ne.”

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice