Povežimo se

Interijeri

Kombinacija stilova u praktičnom domu!

Kombiniranje stilova u posljednje je vrijeme u modi, ali to treba znati napraviti.

Pronašli smo jedan dom u kojem je arhitektica Željka Tomašić izvrsno savladala taj izazov, osmislivši pritom i jako praktičan interijer.

željka-tomašić-arhitektica
Željka Tomašić, arhitektica

Odmah na ulazu u ovaj topli dom otkrivamo sve njegove adute. Pregršt spremišnog prostora izvrsno sakrivenog u namještaj po mjeri. „Ono što je bilo potrebno je da dovedemo svjetlo u svaki kutak stana zbog toga što su prozori prilično mali i malo ih ima, osim na spavaćoj sobi koja gleda prema ulici. Ovi stražnji prozori su prilično malih dimenzija“, kaže arhitektica Željka Tomašić. Upravo iz tog razloga ulazni je prostor od ostatka ograđen staklenom stijenom. Ona je svojevrstan lajtmotiv uređenja s obzirom na to da se ponavlja i u kupaonici.

Jednostavnost industrijskog stila u dnevnom prostoru

dnevni- boravak-industrijski-stil

Dnevni je prostor jednostavan.

dnevni-boravak-kutna-garnitura-smeđa

„Glavni taj neki stilski smjer koji se sviđa investitorici, a i meni je jako drag, je industrijski stil uređenja prostora koji je trenutno jako trendi. Međutim, meni je još bitnije da taj stil paše u ovaj stan, u ovu zgradu, koja se nalazi u jednom od ovih zadnjih južnih blokova Donjeg grada, u relativnoj blizini pruge. Ovaj stil je skladan s uređenjem ovog prostora“, objašnjava arhitektica.

Kombinacija suvremenih materijala i drva u kuhinji

Kuhinja je poprilično velika s obzirom na kvadraturu ostatka stana, ali nije bilo drugog izbora jer investitorica voli kuhati.

kuhinja-siva

Prozori koji se nalaze u kuhinji su postavili ograničenje u organizaciji. „Međutim, riješili smo ih na način da povučemo vertikale na prostorima između njih ormarićima, tako da smo dobili tu jednu vertikalnu podjelu koja se kasnije nastavila u ostatku ulaznog prostora s vratima koja smo također naglasili oblogom skroz do stropa tako da nam se te vertikale ponove i dalje u prostoru“, dodaje.

kombinacija-stilova-u-kuhinji

Našlo se tu mjesta i za praktična spremišta te je arhitektica iskoristila i donji dio kuhinjskih elemenata na kojima se često nalazi samo dekorativna fronta.

Blagavaonski stol izvlači se iz šanka

Rješenje za blagovaonski stol oborilo nas je s nogu.

blagavaonski-stol-koji-se-izvlači-iz-šanka.

„Da ne bismo izgubili puno prostora jer znamo da blagovaonski stol, pogotovo velikih dimenzija zauzima puno prostora, riješili smo ga na način da je on zapravo sakriven unutar kuhinjskog otoka. Kada se ne koristi, ako su samo ukućani ovdje, oni jedu za kuhinjskim otokom. Kad ima dolaze gosti, taj cijeli stol se izvlači iz otoka i za njim može sasvim normalno sjediti pet osoba“, objašnjava arhitektica Željka.

Stan je u potpunosti renoviran

S obzirom na to da je stan u potpunosti renoviran, arhitektica je odlučila promijeniti i sustav grijanja u njemu. „Podno grijanje je vrlo ugodno u korištenju i osim toga, oslobodilo nam je prostor zidova kojih nemamo puno i koje smo htjeli iskoristiti za što više namještaja, da nemamo radijatore na njima, tako da nam je to bilo optimalan izbor“, ističe.

industrijski-stil-uređenja-interijera-dom-na-kvadrat-kombinacija-stilova

Prohodna garderoba u sobi

Stan ima još spremišnog prostora. Jedan zid spavaće sobe obložen je ormarima, u kojima se našlo mjesta za mali radni prostor i televizor, a nasuprot njemu uređena je takozvana prohodna garderoba.

walk-in-garderoba

„Mislim da je on popularan prvenstveno zato što je praktičan za korištenje. Znači, pristupačnija vam je roba, nemate glomazni nekakav ormar koji vam preuzima uređenje spavaće sobe, ako ostavite nered, ne pospremite, zatvorite vrata od garderobe i ne vidi se. Mislim da nije to samo pogodna stvar, nego je zaista i vrlo praktična za bilo koga tko ima dovoljno prostora u stanu da ga organizira“, kaže arhitektica.

Izvrsna kombinacija stilova u spavaćoj sobi

Upravo u ovom dijelu ovog zanimljivog doma primijetili smo jedan drugi stil uređenja. 

spavaća-soba-rozo-siva-kombinacija stilova

„Kad se kombiniraju dva stila uređenja interijera, najbolje je kombinirati dva kontrastna stila i pokušat ih da ne prevladava niti jedan niti drugi, nego da zajedno budu u suživotu. Spavaća soba je intiman prostor i u njemu smo pokušali dobiti nekakve nježnije boje, teksture, pliš, a dekori namještaja su provučeni iz kuhinje i iz ulaznog predsoblja tako da nam ta priča tog drva i tog sjajnog metala brushed copper prođe kroz cijeli stan“, ističe arhitektica Željka Tomašić.

Zahvaljujući tim elementima koji povezuju cijeli prostor stvoren je jedan dojmljiv interijer u kojem je ugodno boraviti. A silan spremišni prostor definitivno možemo nazvati njegovom dodanom vrijednošću.

enoviran-stan-kombinacija-stilova-spremišni-prostor-dom-na-kvadrat

Kombinacija stilova u ovom je stanu napravljena vrlo elegantno i praktično.

Interijeri

Odlično rješenje za svaki prostor – Stretch stropovi

I u ovoj sezoni donosit ćemo vam nove trendove, kako one u uređenju interijeru tako i one u gradnji. Trendi rješenje za svaki interijer mogu biti stretch stropovi.

I u ovoj sezoni donosit ćemo vam nove trendove, kako one u uređenju interijeru tako i one u gradnji. Trendi rješenje za svaki interijer mogu biti stretch stropovi.

Šta su to stretch stropovi

Oni su lijepi, praktični i u jednom danu mogu obogatiti svaki interijer. Stoga i ne čudi da su se upravo stretch stropovi nametnuli kao trend u uređenju interijera.

Stretch stropovi su izrađeni od tanke PVC folije ili tkanine s poliuretanom. Po rubu folije se zavari jedna guma, takozvana harpun ili keder, ona se montira u profile koji idu samo po okviru sobe.

Prednosti stretch stropova

Zbog svoje težine od svega 150 grama po kvadratnom metru, ova folija ne opterećuje nosivu konstrukciju, a može se montirati u komadu do čak 150 kvadrata.

 Klasični strop od 10, 20, 30 kvadrata može se riješit u pola dana. Ta folija se dobro zagrije do nekakvih 50, 60 stupnjeva i onda se popusti i kad se napne ona napravi idealno ravnu površinu’, kaže Dmitrii Serdiukov izvođač stretch stropova.

Koja je antistatička pa se za nju ne lijepi prašina. Istovremeno je vatrootporna, otporna na vlagu i gljivice te štiti od poplave.

‘Stretch strop izdržava 150 litara po kvadratnom metru. Čak već sam imao nekoliko slučajeva tu u Hrvatskoj, i stvarno taj strop on je zaštitio cijelu kuću od poplave. Mi smo došli, ispustili smo vodu, zagrijali tu foliju i ona se opet vratila u prvobitno stanje’, tvrdi.

Tvornička garancija im je 15 godina, međutim mogu služiti i 30 godina, tvrdi nam Dmitri koji je došavši pred 10 godina u Hrvatsku shvatio kako kod nas nema službenog naziva za ovakve stropove.

Osim što će i nakon 10 godina izgledati kao nov, stretch strop će u svaki prostor unijeti nešto posebno i vizualno ga povećati, bilo da se radi o verziji s printom ili bez njega.

Opcije stropova

‘Bilo koja folija može se printat, ali najbolja je opcija kad se printa poluprozirna folija. Znači poluprozirna folija je namijenjena taman za te svijetleće stropove i ona propušta svijetla. I znači kad upališ svjetlo onda slika dobije nekakvu dubinu, izgleda puno ljepše. Znači ispod tog stropa montira se led rasvjeta. Montira se svakih 10-15 centimetara da bude ravnomjerno osvijetljen taj strop’, kaže.

Pa se tako stretch strop može koristiti i kao osnovna rasvjeta što je posebno preporučljivo u kuhinji u kojoj će svaki centimetar biti ravnomjerno osvjetljen te će time i kuhanje biti lakše.

Druga opcija je ugradnja klasične rasvjete.

‘Onda mi napravimo jednu malu laganu podkonstrukciju, onda izrežemo rupu u toj foliji i kroz tu rupu ugradimo bilo koju vrstu lampice  ili luster. Tako da sve se da ugradit i napravit s tom folijom. Isto ko i s klasičnim stropom’, tvrdi.

Ispod platna stretch stropa moguće je montirati i toplinske te zvučno izolacijske materijale, a ono što uza sve navedene prednosti doista oduševljava je raznolikost efekata i paleta boja, mogućnost montiranja u baš svaki interijer i pristupačna cijena.

Nastavite čitati

Interijeri

Stan za najam – 50 kvadrata čistog luksuza

Uvijek volimo posjetiti lijepe stanove uređene stručnom rukom dizajnera.

Uvijek volimo posjetiti lijepe stanove uređene stručnom rukom dizajnera. Ovotjedni dom na kvadrat uredila je dizajnerica interijera Iva Celio-Cega, a riječ je o luksuznom stanu za dugoročni najam.

Pedeset kvadrata čistog luksuza, tako bismo mogli nazvati stan za najam čiju je kompletnu adaptaciju osmislila dizajnerica Iva Celio-Cega.

Dugoročni plan

Prvotna ideja je bila čisto malo ušminkati prostor kako bi i dalje bio u najmu, no međutim tokom projektiranja, klijenti su nekako shvatili da je dugoročno puno bolja opcija da se napravi potpuna adaptacija prostora i kao takav da ide u dugoročni najam.

Kako bi se stan svidio što većem broju ljudi koji bi ga htjeli unajmiti, Iva se odlučila za funkcionalni moderni minimalizam u neutralnim tonovima.

Ulaz u stan

‘Na samom ulazu u stan bilo je potrebno smjestiti ormar za odlaganje odjeće i obuće te poličar za odlaganje ključeva i torbice i takvih sitnica. S obzirom da je prostor vrlo skučen fronte smo obukli u tonirano ogledalo što je uvijek odlično rješenje za male prostore’, kaže Iva Celio-Cega, dizajnerica interijera.

Kuhinja u 4 kvadrata

Problem malog prostora izvrsno je riješen i u kuhinji. Cijela kuhinja je rađena po mjeri, u tri boje, taupe, antracit sivoj i u bijeloj boji. Materijal koji smo koristili je lakirani mediapan. Kuhinja ima jedva četiri kvadrata, a interesantni nam je ovaj zid koji se nalazi u niši. Na podu smo stavili keramiku calacata mramora, a na zid smo stavili oblogu u toniranom staklu.

Od toniranog stakla i lakiranog mediapana napravljena je i do stropa visoka vitrina.

Prozračni blagovaonski prostor

Blagovaonica nam je isto vrlo oskudne kvadrature pa smo odlučili smjestiti okrugli stol u dekoru crnog drva, a kako bi prostor zadržao svoju prozračnost, odlučili smo se na stolce od poliuretana’, tvrdi. Sa  vitrinom je povezan blagovaonski prostor i kuhinja te je napravljena jedna vitrinu u kojoj se držae čaše, koje su opet pri ruci kod blagovaone.

Blagovaonicu krasi zlatna visilica koja u cijeli prostor unosi dodatni dašak luksuza, elegancije i topline. Toplinu dnevnom prostoru daju i plisirana kutna garnitura, hrastov parket, ali i elementi klasike koji se nalaze na zidovima u vidu štukaturnih letvica.

Funkcionalan dnevni boravak

‘Najveći problem u dnevnoj zoni nam je bio zid koji razdvaja dnevni boravak i spavaću sobu, jer su, na njemu su se nalazila dupla klizna vrata od kojih jedna nisu bila u funkciji jer su ulazila u okvir staklene stijene balkona.  Sva vrata klizna smo odlučili eliminirati iz projekta i jedna smo zamijenili filomuro vratima sa skrivenim dovratnicima’, kaže dizajnerica interijera.

Elegantni radni kutak i spavaća soba

Bočni dio spavaće sobe obućen je  u staklenu stijenu kako bi omogućili dotok svjetla u spavaći dio sobe.

Dio koji je oduzet sobi pretvoren je u elegantni radni kutak. Spavaća soba ima svega osam kvadrata što je prilično malo, ali su u nju uspjeli smjestiti sve potrebno za spavaći dio. Odmah na ulazu smješten je ugradbeni ormar sa kliznim vratima te veliki bračni krevet sa pripadajućim noćnim ormarićima.

Walk-in tuš u kupaonici

Najveću transformaciju doživjela je kupaonica koja je nekada imala kadu i ružičaste pločice, a sada ima walk-in tuš.

Odlučili su se za keramiku neutralnih tonova u dvije nijanse u dekoru kamena. Staklena stijena od tuša koja pregrađuje ostali dio kupaone je u crnoj boji, jednako kao i sve miješalice i dekoracije u kupaonici nalaze se u crnoj mat završnoj obradi.

I ovdje je dizajnerica domišljato iskoristila skladišni prostor, dizajniravši ormar u koji je osim ručnika i ostalih potrepština stala i perilica rublja koja je na ovaj način vješto skrivena.

Ivina dizajnerska ruka ovaj je mali stan učinila izrazito funkcionalnim, lijepim, modernim i luksuznim. Toliko da su njegovi vlasnici odustali od njegovog iznajmljivanja i zadržali ga za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...