Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan u živim bojama

Kad su angažirali dizajnericu Maju Mihovilović, investitori su izrazili želju da ne žele stan u sivoj, bež ili bijeloj nijansi. Željeli su življe boje, po mogućnosti, bordo. Dizajnerica ih je poslušala i rezultat tog preuređenja naš je ovotjedni Dom na kvadrat.

Prozračan, veseo, prepun živih boja i pozitivne energije. Tako ovaj stan ogromog potencijala i s prekrasnim pogledom izgleda danas. Ali taj potencijal je u početku bio jako dobro skriven.

„Stan je bio u vrlo lošem stanju sa derutnim zidovima, podovima, ne baš najsretnijim rasporedom. Kuhinja je bila odvojena kako je to nekako uobičajeno u starim stanovima, a htjeli smo dobiti jedan ovako otvoreni prostor“, kaže nam dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

stan-u-žarkim-bojama

Velika želja investitora bila je bordo boja

Uz želju za otvorenim prostorom, investitor je htio i da barem dio stana bude u bordo boji. „Prva ideja je bila staviti mahagonij pod, međutim, nekako smo od toga odustali jer bi zatvorio stan male kvadrature. Odlučili smo se za naglaske samo u toj bordo boji kroz zavjese, tepihe, itd.“, ističe dizajnerica. Ti naglasci su vidljivi u dnevnom boravku, ali je dizajnerica morala popustiti zahtjevu bordo boje u spavaćoj sobi.

soba-u-bordo-boji-dom-na-kvadrat

„Popustila sam, da. Baš velika želja investitora su bili ti bordo tonovi i za spavaću sobu je rekao nema kompromisa, bit će bordo, međutim, ubacili smo ovdje da nekako zaokružimo priču cijelog stana, a detalji u toj zelenoj, tamnoj zelenoj, smaragdno zelenoj boji da poveže ovaj zlatni hrast parket i prekrivač, jastuci, nekako smo dodali te tonove i ono što je dalo pečat sobi, ova bordo tapeta sa zlatnim tonovima, tako da nije pretjerana ta bordo, ali definitivno možemo sobu prozvati bordo sobom“, kaže dizajnerica.

I u ovoj je sobi, kao i u ostatku stana, rađen namještaj po mjeri prvenstveno zbog njezina tlocrta koji investitori nisu htjeli mijenjati. Tako je u sobi stvoren dodatan radni kutak u kojem se može raditi za računalom dok se u dnevnoj sobi svira. Jer ipak je ovaj stan dizajniran da u njemu uživaju dvije umjetničke duše.

Smaragdno zeleni komadi i žuti detalji daju ravnotežu poprilično energičnom prostoru

žuti-i-zeleni-detalji-boje

U njemu je vrlo važna bila i rasvjeta. Svaka žarulja ima svoj potenciometar, a birane su u toplim bojama. „Mislim da smo potrošili barem deset sati na odabir žarulja, da budu u tim toplim tonovima, i ono što je važno da su investitori na kraju bili zaista zadovoljni rezultatom“, kaže dizajnerica.

rasvjeta-dom-na-kvadrat

Na kraju dnevnog prostora je zanimljiva niša

„U ovoj tu niši zapravo su skrivene cijevi centralnog grijanja koje bi iznimno nagrdile ovakav jedan prostor koji je umjetnički, kreativan, zaigran. Nema nimalo industrijskog štiha. Tako da smo cijevi zapravo pospremili u knauf i sjetila sam se da bi tu nišu mogli osmisliti tako da se poveže s ovom tapetom kod klavira i da se ubaci jedno malo svjetlo“, objašnjava dizajnerica interijera.

zelena-niša-dom-na-kvadrat

Nije to jedino mjesto gdje su skrivene instalacijske cijevi. „Ja inače volim kada je ovako otvoreni koncept staviti nešto između blagovaonice i kuhinje, međutim, ovdje je to bila i želja i potreba, jer kao što smo u onu nišu sakrili cijevi centralnog grijanja, istu stvar smo napravili i ovdje“, kaže dizajnerica. Radijator je zarotiran na zid pa se stvorio prostor za postavljanje šanka s prekrasnim pogledom.

pogled-iz stana

„Kad sam prvi puta ušla u stan, ono što mi je bilo vau na prvu loptu je upravo ovaj pogled i nekako sam si zamišljala jedno jutro, kada se čovjek budi, ovdje sjeda i želi popiti jutarnju kavu, imati pogled na grad i jednostavno mi je nekako došlo da stavim ovdje ovu ploču i stolce da se takvo jedno jutro može i ostvariti“, objasnila nam je Maja Mihovilović.

Namještaj rađen po mjeri grli vanjske zidove stana

Tako je stvoreno jako puno spremišnog prostora u ovom domu, a istovremeno on ne djeluje prenatrpano. Iza ogledala kriju se police, u kupaonici je skrivena perilica rublja, a cijeli prostor je konceptualno zaokružen.

kuhinja-po-mjeri-zelena-dom-na-kvadrat
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Predstavljamo dom

Interijer inspiriran Batmanom

 Ulazimo u stan veličine 60 četvornih metara i pred nama se otvara dnevna soba, kuhinja i blagovaonica u otvorenom tlocrtu. Snažan prvi dojam ostavlja crna boja i komplementarnost materijala. 

“Otpočetka je bila ta nekakva inspiracija Batmanom i New Yorkom. Tako da smo znali da ćemo unijeti unutra hladne tonove uz tu moćnu crnu i nadograditi ga sa nekakvim zanimljivim, dekorativnim aspektima kao što su, ja sam odmah vidjela taj nekakav beton i te neke „rough“ strukture koje će nadograditi tu jednu moćnu crnu.” rekla je Petra Zastavniković, dizajnerica interijera. 

Petra Zastavniković, dizajnerica interijera

Kožni detalji s integriranom rasvjetom

Imitacija hladnog betona utopljena je drvenim elementima. Počevši od greda koje odvajaju ulazni dio stana od dnevne sobe do dekorativnih letvica, a potpuno nova razina postignuta je kožnim detaljima s integriranom rasvjetom. 

“Koža se nalazi na akustičnim panelima koji su krojeni u obliku heksagona, ona dolazi znači u tom jednom heksagonu, što je super jer dodatno ima akustična svojstva da upija i višak zvuka iz prostorije te je kao takva krojena na malim komadićima kože i lijepljena na te heksagone i onda se igramo sa heksagonima u prostoru da dobijemo taj jedan efekt koji je cjelina, a u stvari je lijepljena iz malih komada” , kaže Petra

Naglasak na rasvjetu

Dizajnerica je posebnu pažnju posvetila rasvjeti. Tako prostor obiluje glavnim, ambijentalnim i dekorativnim rasvjetnim tijelima, a sve se uključuje na senzore pokreta ili daljinski upravljač. 

“Kada su crni interijeri u pitanju, jako nam je bitno još dodatni naglasak staviti na tu rasvjetu budući da crna kao takva djelomično popije količinu svjetla tako da nam je bilo bitno dodatno osigurati dovoljno rasvjetnih tijela i rasvjete kako bi interijer bio dovoljno svijetao i topao.” 

Mat crna kuhinja rađena po mjeri

Kuhinja rađena po mjeri razigrana je gornjim ormarićima s profiliranim frontama, dok su donji ormarići u mat izvedbi. 

“S obzirom da je klijent izrazio želju za crnom, odmah sam tu postavila određene ovoga, smjernice, znači prvo i osnovno je bilo da idemo u mat smjeru jer na sjajnom se puno više vide otisci prstiju i bilo mi je bitno da ne idemo ispod jedne razine materijala, tako da smo se odlučili za jednu, višu ili nižu, ovisno o tom što u konačnici ćemo napraviti, te smo se odlučili za mat fronte u toj izvedbi mat crnog Perfect sensa koji smo nadogradili sa moćnim kompaktom koji je inače izuzetno izdržljiv materijal u toj jednoj strukturi lave. “, rekla je dizajnerica.

Uz kompakt radnu plohu i savršenu crnu, predivno se uklopila pozadina za koju je bilo važno da estetski i funkcionalno odgovara prostoriji. 

“Tu sam se odlučila također za dekorativnu tehniku koja ima malo kvarcnog pijeska u sebi i zaštitili smo je, lakirali smo je, kako bismo klijentu osigurali i jednostavnost održavanja. Znači, po tom laku se može uredno čistit, bitno je samo da se ne čisti abrazivnim sredstvima i nekakvim snažnim sredstvima da nam oštete taj lak.” 

Skriveni kablovi

Ljubitelji tehnike cijeniti će Petrin trud oko ormarića u dnevnoj sobi koji skriva sve uređaje i za koje je napravljeno adekvatno hlađenje, dok su svi kablovi skriveni a dostupni.

“Spustili smo ormarić do dna, skroz lijevi element sam odlučila odraditi u griđa staklu kako bismo svu tehniku koja treba razgovarati sa daljinskim smjestili iza tog gridžo stakla kako bi imali dovoljnu komunikaciju, a kada uđete u sami prostor da vam vizualno ta tehnika i ti elementi ne naruše vizualni dojam prostora. Dok smo ostalih 4 vrata odradili u istom materijalu kao i kuhinju. “

Maksimalno iskorišten prostor

Da bi od jednog relativno širokog, a opet uskog prostora dobila maksimum, Petra je cijelom dužinom hodnika napravila ormar u čiju je coklu integrirana rasvjeta.

“Kako bismo vizualno proširili prostor, a opet da ne dobijemo presjajan efekt, na fronte sam odlučila staviti gridžo ogledala da malo zatamnimo tu strukturu ogledala i kako bismo maksimalno izbjegli diranje po tim ogledalima, izvela sam tip on i provukla sam profilirane crne ručkice koje smo provukli na malo više od polovice fronte.” 

Skriveni ormari

Savršena kombinacija različitih materijala na zidu iznad kreveta podižu dominantnu crnu, a vizualni dojam spavaće sobe ne narušava mnoštvo skladišnog prostora. 

“Tako da sam se na dva zida od četiri poigrala sa velikim ormarom. Na jednu stranu na koju mi je to prostor i sama struktura sobe, forma sobe, dozvoljavala odradila sam duboki ormar u koji smo smjestili lift i šipku kako bi klijent imao čim više prostora za vješanje dok smo na taj prednji dio, kada gledamo prema niši kreveta smjestili veliki ormar u kojem nisam smjela ići na maksimalnu dubinu već sam ga izvukla maksimalno da dobijemo taj prostor za slagat stvari, a opet da vizualno ne nagrdimo prostor.” 

Noćni ormarići izvedeni su kao niše unutar ormara sa integriranim utičnicama, a inspirativnom radnom sobom dominiraju crne, ravne štukature uz zanimljive bijele police. Petra je svojim rješenjima potvrdila slavni citat – Batman misli na sve. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Mali stan uređen emocijama

Alan Stanković je snimatelj istančanog ukusa za svjetlo, umjetnost i dizajn. Kad je svoje talente primijenio na uređenje interijera, dobio je šarmantan prostor, prepun boja i ugodne atmosfere.

Uređenje malog stana od svega 36 četvorna metra počelo je od emocije utkanom u boje i ugodnost življenja. Bajkovito ispričana priča o interijeru s emocijama, začinjena je zanimljivim detaljima s potpisom obitelji. 

Osnovna ideja – emocija

“Prva osnovna ideja neka emotivna je bila da bi ja htio živit u njemu, to mi je bilo vrlo važno. Zapravo sam htio napraviti stan u kojem će netko kad u njega uđe osjetiti ugodno. Da mu bude lijepo i toplo. Malo je to teško opisati u nekakvom realnom svijetu, realnim riječima, ali zapravo neki osjećaj topline i stanovanja i zadovoljstva.” za Dom na kvadrat govori Alan Stanković, snimatelj i dizajner interijera.

Alan Stanković, snimatelj i dizajner interijera.

Pametno i funkcionalno mali stan pretvara u veliki

Pametnim iskorištavanjem svakog kutka ovaj je prostor pretvorio u vrlo funkcionalan stan. Mali stan se sastoji od kupaonice, spremišta, kuhinje, dnevnog boravka, blagavaone, spavaće sobe i radnog dijela.

Prozračne pregrade omogućavaju privatnost u pojedinim prostorijama dok istovremeno ne stvaraju barijeru koja bi vizualno smanjila stan, a komplementarni materijali daju osjećaj ugode.

“Osnovni elementi koji prostor čine ugodnim na taj način, to je struktura zida. To je materijal koji se koristi za namještaj koji je rađen baš za ovaj prostor, to je hrast. To je podna obloga, to su tkanine. Sam izgled prostora u smislu tog nekakvog laganog čišćenja prolaznosti, prohodnosti, lagano može prolaziti zrak, a tamo gdje može zrak, može i energija.”, nastavlja Stanković.

Boja koja spaja prostor

Blagovaonski stol s četiri stolice u četiri različite boje koje se nadopunjuju odabrala je Alanova supruga Tajana, a oslikala je i tanjuriće na zidu. 

“Moja supruga ima nevjerojatan talent za boje, ja to stalno govorim. Ono što ja moram crtati ili dugo razmišljati, zamišljati, kod nje je trenutak. Zna točno kako će boje izgledati u prostoru i meni je to, baš me fascinira, znam biti ono oduševljen sa tim momentom vrlo jednostavnog rješavanja problema boja u prostoru i kako to bez problema rješava.”, ponosan je Alan.

Namještaj po mjeri duše

Radna soba privlači svojim umirujućim bojama i  ugodnom sofom, a unikatan radni stol podsjeća na neka prošla vremena.

“Stol je zapravo baš onako napravljen od duše i dao je cijelom prostoru određenu, određenu notu. Napravljen je od starih nogu za tehničke stolove i onda je po narudžbi napravljena gornja ploča. Time smo unijeli malo tradicije i nekog starog vremena, to jest nekog vintagea u prostor pa smo onda to podržali sa rolama za film i još nekim detaljima poput zidnih ukrasa koji imaju neku priču, unose neki život u prostor, ne.”

Krevet je napravljen od istog materijala kao i prozračna pregrada koja propušta taman dovoljno dnevnog svjetla, a cijeli je prostor ukrašen efektnim grafikama.

“Grafike su u slučaju ovog stana birane tako da ispričaju priču ali i da se prilagode prostoru. Znači, nismo radili ono što ljudi često rade pa prilagođavaju prostor slikama nego smo slike odnosno grafike apsolutno prilagodili prostoru. Radila ih je, birala ih je supruga Tajana, a radila ih je kćer koja je zapravo stručna osoba u tome.” rekao je Alan.

Profesionalna deformacija kod uređenja prostora

Uz dovoljno dnevnog svjetla, Alan je pažljivo odabrao rasvjetna tijela u čemu mu je pomogla njegova snimateljska profesija. Postigao je jedan mali stan učiniti većim no što on zaista je.

“Eto to je jedna od prednosti snimateljskog posla, da zapravo čovjek zna da nije uvijek previše nešto što će biti dobro, da neki put treba biti, uglavnom, hoću reći da zapravo snimateljski taj neki moment mi je pomogao da izaberem rasvjetu i da ona bude prilagođena prostoru u smislu stvaranja atmosfere, a ne stvaranja dovoljno svjetla da bi se radilo ili da bi se boravilo, ne.”

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice