Povežimo se

Predstavljamo dom

Polarna svjetlost iznad blagovaonskog stola

Ako ste se i vi uvijek pitali kako izgleda stan dizajnerice namještaja, u ovom članku to ćete i saznati. Karla Kocijan u svom je stanu kombinirala suvremeni namještaj i bogato obiteljsko nasljeđe.

Svevremenski uređen stan

Svijetao i prostoran stan mlade dizajnerice namještaja ispunjen je dnevnim svjetlom koje daje poseban šarm zidovima ispunjenim umjetničkim radovima njene obitelji. Kombiniranje modernog i naslijeđenog bila je dizajnerska igra s ciljem svevremenskog stila.

Ulaskom u stan prvo su se izvršile tlocrtne promijene za dobivanje više dnevnog svjetla i prostora adekvatnijeg za moderno stanovanje.

Stan je u potpunosti renoviran

U početku je tlocrt ovog stana bio takav da je imao dvije manje sobe, jednu veću halu, kupaonicu, odvojeni toalet, kuhinju i jednu djevojačku sobu. Taj tlocrt su promijenili i cijeli stan je renoviran od nule.

Od dvije sobe su napravili jednu veliku, odnosno dnevni boravak i blagovaonicu u jednom, a od hale su napravili spavaću sobu koja je dovoljno velika za bračni krevet i ormar. Dvije kupaonice su ostale iste kao i kuhinja, a od djevojačke sobe je nastala jedna gostinjska soba, odnosno soba koja je ujedno i radna.

Radna i gostinjska soba manje je kvadrature, ali dovoljna za radni stol i krevet te police s umjetničkim izlošcima.

Umjetnička obitelj

“Kroz cijeli stan se nalaze moji radovi, a i moje obitelji, majke, bake i djeda, tako da u hodniku nakon kuhinje je jedan mali gallery wall sa plakatima koje su radili baka i djed za svoje predstave. Oni su bili kostimograf i scenograf, ujedno su radili i grafičke plakate, tako da se tu mogu mijenjati, ovisno o godišnjem dobu ili raspoloženju neki od njihovih plakata”, govori Karla.

Jednostavan krevet u spavaćoj sobi odabran je kako bi izložene slike zajedno s rasvjetom bile glavni akteri prostorije.

Fokalna točka dnevnog prostora je lampa izrađena od pleksiglasa i presijavajuće folije koju je Karla izradila sa svojom majkom, a inspiraciju su pronašle na Islandu. Tako ova lampa neodoljivo podsjeća na polarnu svjetlost, a smještena je iznad velikog blagovaoničkog stola. 

“Dnevni boravak je ujedno i blagovaonica, od dvije sobe se napravio jedan veliki boravak, tako da se cijeli dan tu može biti. Namještaj po cijelom stanu je napravljen po mjeri tako da su ormari ugradbeni i slažu se s bojom zida te su maltene nevidljivi. Samo se vide police i stvari koje su na njima izložene.”

Naslijeđeni namještaj daje poseban ugođaj stanu

“Osim namještaja po mjeri i namještaja koji smo dizajnirali, odnosno mojih nekih radova, lampi, umjetnina od obitelji, tu je i naslijeđeni namještaj koji sam dobila tako da smo ga malo renovirali, prilagodili tamnu boju drveta u boju stana, odnosno bijelu tako da se uklopio u nišu napravljenu od ostatka ormara.”

U dnevnom dijelu dnevnog boravka nalaze se dva stolića koji su dizajnirani tako da uvedu malo prirode u prostor. Na jednom stoliću se nalaze rupe sa posudicama u koje se mogu staviti cvijeće ili bomboni, dok drugi stolić ima metalnu ploču na koju je zamišljeno da se stave knjige časopisi, a na donju ploču može ići trava da bi se unio dašak prirode u stan.

Svijetla kuhinja od iverala proteže se od poda do stropa, a umjesto klasične pozadine postavljeno je zrcalo koje daje dojam veće prostorije. I ovdje se, iznad stola, nalazi naslijeđeni luster za dašak prošlosti unutar modernog uređenja.

Oglas

Predstavljamo dom

Muški brlog u industrijskom stilu

U ovom članku donosimo vam jedan savršeni primjer stana uređenog u industrijskom stilu.

Nebrušeni dijamant

Kad je prvi put ušao u novi stan, njegovih 46 četvornih metara bili su poput slikarskog platna koje čeka da na njima nastane remek djelo. Upravo to Matej Sukara i Ante Jelinčić učinili su od ovog jedno i pol sobnog stana smještenog u zagrebačkom Maksimiru.

“Što se tiče namještaja nije bilo ničega unutra. Sve što vidite u stanu je naknadno ubačeno, osim kuhinje i ormara u hodniku. Generalno je išlo brzo zato jer smo imali viziju toga kako bi taj stan trebao izgledati”, prisjeća se Matej.

Svaki svoj slobodan trenutak iskoristili su za uređenje stana

Ante Jelinčić, inače magistar industrijskog dizajna, prisjeća se kako se sve brzo dogodilo. S obzirom na količinu posla i vremena koju posvećuju drugim projektima, imaju malo vremena za sebe. Iskoristili su svaki slobodan trenutak da urede stan.

Drvena sjenila su već neko vrijeme hit u uređenju interijera, a ovo u Matejevom stanu Antino je idejno rješenje. Baš kao i crna mandala na zidu.

U budističkoj tradiciji mandale su većinom naslikane ili nacrtane strukture koje imaju obrednu namjenu te služe za meditaciju i poboljšanje koncentracije, dok se u arhitekturi koriste kao plan za izgradnju hramova. U ovom slučaju mandala je – izrezana.

“Iz prijašnje firme imam iskustva na laseru pa sam duže vrijeme razmišljao još za svoj jedan stari stan, samo je moja bila bijela na crnom zidu, a tu je obrnuto. Baš sam razvijao nekakav zidni ukras koji je jednostavan, koji se može kompletno izrezati na laseru, a uzorak te mandale uvijek se može izmijeniti po potrebi, dimenzije se mogu promijeniti i dosta se brzo složi, a efekt je stvarno ja mislim da je super ispao”, govori Ante.

Otvoren prostor obilježje je industrijskog stila

Jedno od ključnih obilježja industrijskog stila u kakvom je uređen Matejev stan su otvoreni prostori. Zato ovaj stan bez predsoblja i hodnika s ulaznih vrata vodi direktno u spavaći prostor.

“Ovaj stan šezdesetih godina nije imao taj dio pa se proširio na tavan, zato što je tavanski dio tu. I onda su se proširili tamo i tu je nastala mala sobica i kuhinja koja je pregrađena sa zidom.”

Gotovo cijeli namještaj izradili su sami

Svi komadi namještaja u stanu, izuzev kauča i stolica, djelo su spretnih ruku ove dvojice majstora, a nastali su u njihovom ateljeu, od stana udaljenom tek nekoliko stotina metara.

“Više-manje kolega i ja smo sve izradili sami, od stolova do stola blagovaonskog, do komode, klupčica ispod prozora, lampi, stalaka za vino, komode za TV, letvica po zidu, više-manje je sve naš rad”, navodi Matej.

Komoda je iziskivala poseban trud

Najkompliciraniji komad namještaja za izradu bila je komoda. Skrojena od željezne konstrukcije s hrastovim letvicama i led lampicama, predstavljala je poveći zalogaj već na samom početku izvedbe.

“Prvi put smo to radili, to je baš nešto što je naš proizvod što nismo nikad prije radili za nikog drugog, nego je baš bilo nešto što nam se kuhalo u glavi duže vremena”, prisjeća se Ante.

Želite li svoje kvadrate urediti u industrijskom stilu, zadatak je izazovan ali izvediv. Veliku ulogu imaju rasvjetna tijela čiji dizajn kombinira elemente koji nalikuju cijevima s elementima lanaca ili užadi te komadi namještaja jednostavnih, ravnih linija, bez ukrasa, u neutralnim bojama.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice