Povežimo se

Predstavljamo dom

Polarna svjetlost iznad blagovaonskog stola

Ako ste se i vi uvijek pitali kako izgleda stan dizajnerice namještaja, u ovom članku to ćete i saznati. Karla Kocijan u svom je stanu kombinirala suvremeni namještaj i bogato obiteljsko nasljeđe.

Svevremenski uređen stan

Svijetao i prostoran stan mlade dizajnerice namještaja ispunjen je dnevnim svjetlom koje daje poseban šarm zidovima ispunjenim umjetničkim radovima njene obitelji. Kombiniranje modernog i naslijeđenog bila je dizajnerska igra s ciljem svevremenskog stila.

Ulaskom u stan prvo su se izvršile tlocrtne promijene za dobivanje više dnevnog svjetla i prostora adekvatnijeg za moderno stanovanje.

Stan je u potpunosti renoviran

U početku je tlocrt ovog stana bio takav da je imao dvije manje sobe, jednu veću halu, kupaonicu, odvojeni toalet, kuhinju i jednu djevojačku sobu. Taj tlocrt su promijenili i cijeli stan je renoviran od nule.

Od dvije sobe su napravili jednu veliku, odnosno dnevni boravak i blagovaonicu u jednom, a od hale su napravili spavaću sobu koja je dovoljno velika za bračni krevet i ormar. Dvije kupaonice su ostale iste kao i kuhinja, a od djevojačke sobe je nastala jedna gostinjska soba, odnosno soba koja je ujedno i radna.

Radna i gostinjska soba manje je kvadrature, ali dovoljna za radni stol i krevet te police s umjetničkim izlošcima.

Umjetnička obitelj

“Kroz cijeli stan se nalaze moji radovi, a i moje obitelji, majke, bake i djeda, tako da u hodniku nakon kuhinje je jedan mali gallery wall sa plakatima koje su radili baka i djed za svoje predstave. Oni su bili kostimograf i scenograf, ujedno su radili i grafičke plakate, tako da se tu mogu mijenjati, ovisno o godišnjem dobu ili raspoloženju neki od njihovih plakata”, govori Karla.

Jednostavan krevet u spavaćoj sobi odabran je kako bi izložene slike zajedno s rasvjetom bile glavni akteri prostorije.

Fokalna točka dnevnog prostora je lampa izrađena od pleksiglasa i presijavajuće folije koju je Karla izradila sa svojom majkom, a inspiraciju su pronašle na Islandu. Tako ova lampa neodoljivo podsjeća na polarnu svjetlost, a smještena je iznad velikog blagovaoničkog stola. 

“Dnevni boravak je ujedno i blagovaonica, od dvije sobe se napravio jedan veliki boravak, tako da se cijeli dan tu može biti. Namještaj po cijelom stanu je napravljen po mjeri tako da su ormari ugradbeni i slažu se s bojom zida te su maltene nevidljivi. Samo se vide police i stvari koje su na njima izložene.”

Naslijeđeni namještaj daje poseban ugođaj stanu

“Osim namještaja po mjeri i namještaja koji smo dizajnirali, odnosno mojih nekih radova, lampi, umjetnina od obitelji, tu je i naslijeđeni namještaj koji sam dobila tako da smo ga malo renovirali, prilagodili tamnu boju drveta u boju stana, odnosno bijelu tako da se uklopio u nišu napravljenu od ostatka ormara.”

U dnevnom dijelu dnevnog boravka nalaze se dva stolića koji su dizajnirani tako da uvedu malo prirode u prostor. Na jednom stoliću se nalaze rupe sa posudicama u koje se mogu staviti cvijeće ili bomboni, dok drugi stolić ima metalnu ploču na koju je zamišljeno da se stave knjige časopisi, a na donju ploču može ići trava da bi se unio dašak prirode u stan.

Svijetla kuhinja od iverala proteže se od poda do stropa, a umjesto klasične pozadine postavljeno je zrcalo koje daje dojam veće prostorije. I ovdje se, iznad stola, nalazi naslijeđeni luster za dašak prošlosti unutar modernog uređenja.

Oglas

Arhitektura

Kuća Nodi proglašena je najuspješnijim ostvaranjem stambene arhitekture u Hrvatskoj

Kuća Nodi je nastala dogradnjom postojeće male kuće u Ivanić Gradu

Svake godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja u nekoliko kategorija. Ove godine nagradu Drago Galić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Jure Glasnović, a mi smo posjetili nagrađeni objekt.

“Kuća Nodi je ustvari nastala dogradnjom postojeće skromne male kuće u Ivanić Gradu.”, navodi dipl. ing. arh. Nikola Fabijanić, a želja investitora bila je proširiti stambeni prostor minimalnom kvadraturom ili minimalnim ulaganjima.

Zadatak Dine Šarića, investitora, je bio isključivo proširenje životnog prostora, ali nakon što su mu predstavili prvi render, shvatio je da stručnjaci znaju o čemu govore i da je upravo to ono što njemu treba – otvorena kuća koja dozvoljava dozu privatnosti, a opet dodir s okolišem.

80 četvornih metara novoizgrađenog dijela objekta koristit će se kao dnevni dio kuće.

“Nadograđeni su dnevni dijelovi, blagovaonica, kuhinja, terasa, dnevni boravak. Ostatak prostora, poput onog za spavanje je riješeno u postojećem objektu s minimalnim prenamjenama prostora. Ta dva dijela se spajaju kroz ulazni prostor. To je jedina točka gdje su oni povezani. I zapravo, znači odmah prilikom ulaska se ulazi ili u novi, ili u stari dio.”, pojasnio je arhitekt.

Tripartitna podjela kuće

Tripartitna podjela kuće – zidani potez prema susjedu, ostakljeni niz dnevnih prostora i trijem prema vrtu, omogućila je dobru povezanost između prostorija.

“Ona joj je dala s jedne strane karakter, tako se barem nama čini. S druge strane je omogućila organizaciju tog prostora u neke vrlo jasne zone koje se onda u trećoj osi “miješaju”: trijem postaje loggia, iz loggie se pretvara u dnevni boravak itd. Ali je u samoj organizaciji omogućila vrlo jasne prateće prostore, glavne životne prostore; i ovaj treći je prostor u kontaktu s vanjskim.” navodi Jure Glasnović, arhitekt.

Velike staklene stijene prostoru osiguravaju mnoštvo dnevne svjetlosti, a osmišljeno je i rješenje za hlađenje.

Arhitekt Glasinović naglašava kako kuća ima velike staklene stijene koje, iako izuzetno kvalitetno napravljene od troslojnog stakla, svejedno ne rješavaju veliko zagrijavanje od strane sunca.

“S obzirom na to pokušali smo s tim nadsvjetlom prema sjevernom rubu dobiti to poprečno provjetravanje koje će onda zapravo ukloniti višak tog toplog zraka u prostoru. Tako da u svakom slučaju omogućuje da prostor bude ugodniji i bolji i evo za sada ne koristi klimatizaciju nego se isključivo prirodnim provjetravanjem stvara ugodan životni prostor.”,

Prilikom gradnje, arhitekti su birali materijal koji će s godinama kuću učinit još dojmljivijom pa se inzistiralo na sirovosti materijala koji će dobro stariti. “To su materijali poput drveta, betona, betonske blok opeke, itd., s kojima pokušavamo baratati da oni ostanu elementarni, sirovi i da s godinama izgledaju, po nama, bolje.”, dodao je arhitekt.

Dvorište je osmišljeno kao integralni dio kuće koje stvara jedinstvenu cjelinu i daje dojam prostranosti.

“Glavna karakteristika i želja zapravo, osnovna želja je bila zapravo afirmirati dvorište i dobiti osjećaj da zapravo živiš na parceli, da živiš u cijelom dvorištu, a ne u samoj kući koja je jako mala. Tako da želja je bila da osjećaj prostora bude puno veći nego što je zapravo kvadratura same kuće. Iako je cijela kuća u staklu privatnost korisnika je velika zato što se radi o zatvorenom dvorištu – atrijskom tipu izgradnje. Nalik panonskoj gradnji išaranog sela. Tako da imamo zapravo na relativno maloj čestici, relativno veliko dvorište koje je izuzetno privatno.”, zaključio je Fabijanić.

Ovaj pažljivo osmišljen arhitektonski projekt učinio je Kuću Nodi ugodnim životnim prostorom.

Nastavite čitati

Interijeri

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Stan od svega 38 četvornih metara sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, kuhinje i jedne veće prostorije u kojoj se nalazi dnevna soba, blagovaonica i spavaća soba, a odvojene su na vrlo zanimljiv način.

Cilj je bio maksimalno iskoristit prostor i učinili smo to da smo ovaj blagovaonski dio i boravak odvojili s odvojili od spavaćeg dijela s drvenim letvicama i tako smo dali jednu prozračnost, prostranost i jednu toplinu doma. Stil je moderna klasika. S puno detalja koji isto daju jednu toplinu, kristalni lusteri i opet ove rozete ukrasne, koje čine prostor jako elegantnim. Baršun isto također daje jednu eleganciju i savršeno se uklapa uz sve ovaj moderan stil.”, pojasnila je dizajnerica interijera Josipa Dumančić.

Što je moderna klasika u interijeru?

Moderna klasika temelji se na povezivanju estetike modernog dizajna interijera s jednostavnosti klasičnog stila stvarajući čiste i upečatljive prostori koji ostaju u sjećanju. U ovom stilu uređenja ključnu ulogu imaju boje.

“Birali smo upravo to, pastelne boje. Klijentica je željela stvoriti jedan udoban, elegantan dom i funkcionalan i koristili smo te pastelne boje koje pružaju zapravo dosta svjetlosti i daju osjećaj, vizualni osjećaj većeg prostora.”, dodaje sugovornica.

Tiffany lampe, baršun, pozlaćene posude…

Kombinacijom modernog namještaja, poput okruglog stola s baršunastim stolcima postignuta je suptilna sofisticiranost, a odabrani klasični detalji poput kristalnih lustera, Tiffany lampe, pozlaćenih posuda, svijećnjaka i mnoštvo svježeg cvijeća savršeno se nadopunjuju.

“Okrugli stol mi je nekako najpraktičniji u manjem prostoru jer jednostavno te moderne linije mi nekako više idu uz taj okrugli stol, da na neki način bude klasični prijelaz klasike i tog modernog stila u prostoru. “, smatra Dumančić.

Modernoj klasici suprotstavljena je kuhinja rustikalnih nota

Rađena je po mjeri u nježnoj boji s dodatkom malenog šanka uz kojeg stoji polubarski stolac kao idealno mjesto za jutarnje rituale.

“Jednostavno klijentica je znala točno što želi i u dogovoru s njom baš smo odlično ovoga odradili taj dio. Htjela baš imati jedan dio za jutarnje ispijanje kave, čitanje, opuštanje i za objedovanje. Taj otvoreni dio je prekrasan i prevladavaju tople, bež nijanse i zidna opeka je postavljena jer ona daj jednu rustikalnu notu tom klasično modernom prostoru i jednostavno imate osjećaj živahnosti prostora.”

Zidna opeka zalijepljena duž cijele kuhinje daje predivan kontrast suvremenom stilu života, a nasuprot nje nalazi se romantičan spavaći dio.

Za uživanje u prvim zrakama sunca, dizajnerica je odlučila zatvoriti balkon.

“Balkon smo baš pretvorili u zimski vrt i to je na neki način oaza za opuštanje od svakodnevnog života uz ispijanje kave, čitanje knjige i na neki način smo htjeli stvoriti i jedan skladišni prostor koji, u kojem možete odložiti dekice, neke predmete, knjige, tako par sitnica.”, otkriva dizajnerica.

Ulazni hodnik i kupaonica uređeni su istom stilu, a dizajnerica je domišljato na komadima namještaja zamijenila ručkice kako bi bolje odgovarali klasičnom stilu. Bezvremenski stil uređenja savršeno se uklopio u ovaj mali stan s mirisom klasike.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice