Povežimo se

Predstavljamo dom

Kuća iz snova u javi

Kad sanjate o vašoj idealnoj kući, sanjate li o savršenom interijeru. Elegantnom, komfornom i umirujućem, s japanskim vrtom. Točno takav interijer pronašli smo u javi, a dizajnerica interijera otkrila nam je koje su to boje i materijali pridonijeli takvom ugođaju.

Jednostavno i moderno

Moderno uređen interijer s dozom japanske jednostavnosti kratak je opis kuće koja ostavlja poseban dojam na posjetitelje, a dizajnerica interijera vodila se kratkim naputkom investitora.

“Investitor je zahtijevao da kuća bude moderna, funkcionalna, ali da ima i toplinu doma. Tlocrt je morao biti funkcionalan, odvojeni dio da budu djeca na jednoj strani, roditelji na drugoj, znači intimnost i jednih i drugih”, objašnjava dizajnerica interijera Ivana Lukač.

Svatko ima svoj kutak u kući

Prostrana kuća u privatnom vlasništvu podijeljena je u tri zone – zajedničke prostorije, zabava i spavaonice koje su pak podijeljene na zonu za roditelje i djecu, a povezane su sličnim nijansama boja.

Djeca su dobila svoj dnevni boravak i terasu, dok se u roditeljskom krilu između spavaonice i kupaonice smjestila garderoba napravljena od novog materijala Cleaf čija je drvena baza obložena ukrasnim folijama.

Stepenice moraju biti funkcionalne

Spustimo li se stepenicama, prvo se primjećuje ukrasna metalna rešetka te udobnost stepenica.

“Stepenice su plitke i duboke, što mislim da je vrlo funkcionalno za hodanje, to je bio zahtjev investitora, odnosno želja da budu tople, ali istovremeno ugodne za hodanje.”

Toplina prostora postignuta je bojama i razigranom rasvjetom, a u  svakoj prostoriji nalazi se nekoliko vrsta rasvjete – od ambijentalne do LED, postavljene po zidovima i stropovima.

Dodatkom zrcala koja su prava umjetnička djela, kreirana je posebna vizualna privlačnost koja vas ne može ostaviti ravnodušnima. Svaki zid dobio je svoj ukras tvoreći tako savršeno ispričanu bajku o jednom domu.

Tapete daju posebnu notu

“Nisam ljubitelj slika, ali volim da je svaki zid definiran, što oblogom, što tapetom, što ogledalima”, govori Ivana.

Tapete svakom zidu daju njegov karakter ali i mirnoću, a ta se ideja proteže kroz čitav interijer.

Prizemlje čine zajedničke prostorije s izlaskom na zimski vrt.

Postavljeno je podno grijanje

“U prizemlju je kuhinja, ostava između kuhinje i zimskog vrta koja je skrivena, a opet je potrebna svakoj domaćici. Prostor za druženje je veći malo, tu je blagovaona, druga blagovaona, ima zaseban prostor gdje veći broj gostiju može sjediti, dnevni boravak.”

Dizajn interijera ove kuće počeo je od podnih obloga, za što je odabran parket s podnim grijanjem, a kroz dnevnu sobu i blagovaonicu dodatno je utopljen tepihom. Kroz čitav prostor provlače se slične boje – bež, smeđa i predivna siva nijansa, ali kroz različite teksture.

Od kože od koje je izrađena komoda do mramornog stola. Iza televizora ponovno je upotrijebljen cleaf dok se nasuprot njega smjestio kamin s reljefom na zidu, a rad je zagrebačke restauratorice.

Sve mora biti praktično za korištenje

Kuhinja je napravljena od Medijapana s dvije posebne metalne fronte zanimljive teksture. Veliki otok na sredini i s uređajima postavljenim na odgovarajućim visinama, ova je kuhinja dobila moderan izgled uz visoku funkcionalnost.

“Ja volim moderan stil jako, ali funkcionalno apsolutno, mislim da je funkcionalnost na prvom mjestu, da se čovjek mora dobro osjećati,  kao što sam perilicu stavila na visinu od devedeset da je funkcionalna za domaćicu.”

Drugi blagovaonski prostor s velikim stolom izrađenim od epoxy smole i drveta, namijenjen je za druženje, a inovativno spremište za vino Ivana je sama napravila od cijevi obloženih kožom. Prizemlje je okruženo zelenilom vrta koji neodoljivo podsjeća na japanski vrt, blag i umirujući.

Podrum je pretvoren u prostor za uživanje i druženje

U podrumu je iskorišten svaki pedalj prostora, tu je smješten vešeraj, wellness zona i naravno zabava.

“Podrum je ustvari jedan prostor za druženje, gdje je stol za kartanje, teretana i još jedan mali prostor za druženje gdje je bar i sauna.”

Dizajnerica preferira hrvatsku proizvodnju namještaja

Zanimljivo je da većina namještaja ovog interijera dolazi iz domaće proizvodnje.

“Ja jako volim hrvatske proizvode, odnosno radim s puno firma u Hrvatskoj i mislim da su hrvatske firme podcijenjene kod nas.”

Uređenje interijera Ivana je vodila bez izričitog stila uređenja. No, svakim pomno odabranim rasvjetnim tijelom, dodatkom na zidu, raznovrsnim materijalima i toplinom utkanom u boje, kreiran je stil pun elegancije, istančanog ukusa i komfora za obitelj.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice