Povežimo se

Predstavljamo dom

Kombinacija stilova u praktičnom domu!

Kombiniranje stilova u posljednje je vrijeme u modi, ali to treba znati napraviti.

Pronašli smo jedan dom u kojem je arhitektica Željka Tomašić izvrsno savladala taj izazov, osmislivši pritom i jako praktičan interijer.

željka-tomašić-arhitektica
Željka Tomašić, arhitektica

Odmah na ulazu u ovaj topli dom otkrivamo sve njegove adute. Pregršt spremišnog prostora izvrsno sakrivenog u namještaj po mjeri. „Ono što je bilo potrebno je da dovedemo svjetlo u svaki kutak stana zbog toga što su prozori prilično mali i malo ih ima, osim na spavaćoj sobi koja gleda prema ulici. Ovi stražnji prozori su prilično malih dimenzija“, kaže arhitektica Željka Tomašić. Upravo iz tog razloga ulazni je prostor od ostatka ograđen staklenom stijenom. Ona je svojevrstan lajtmotiv uređenja s obzirom na to da se ponavlja i u kupaonici.

Jednostavnost industrijskog stila u dnevnom prostoru

dnevni- boravak-industrijski-stil

Dnevni je prostor jednostavan.

dnevni-boravak-kutna-garnitura-smeđa

„Glavni taj neki stilski smjer koji se sviđa investitorici, a i meni je jako drag, je industrijski stil uređenja prostora koji je trenutno jako trendi. Međutim, meni je još bitnije da taj stil paše u ovaj stan, u ovu zgradu, koja se nalazi u jednom od ovih zadnjih južnih blokova Donjeg grada, u relativnoj blizini pruge. Ovaj stil je skladan s uređenjem ovog prostora“, objašnjava arhitektica.

Kombinacija suvremenih materijala i drva u kuhinji

Kuhinja je poprilično velika s obzirom na kvadraturu ostatka stana, ali nije bilo drugog izbora jer investitorica voli kuhati.

kuhinja-siva

Prozori koji se nalaze u kuhinji su postavili ograničenje u organizaciji. „Međutim, riješili smo ih na način da povučemo vertikale na prostorima između njih ormarićima, tako da smo dobili tu jednu vertikalnu podjelu koja se kasnije nastavila u ostatku ulaznog prostora s vratima koja smo također naglasili oblogom skroz do stropa tako da nam se te vertikale ponove i dalje u prostoru“, dodaje.

kombinacija-stilova-u-kuhinji

Našlo se tu mjesta i za praktična spremišta te je arhitektica iskoristila i donji dio kuhinjskih elemenata na kojima se često nalazi samo dekorativna fronta.

Blagavaonski stol izvlači se iz šanka

Rješenje za blagovaonski stol oborilo nas je s nogu.

blagavaonski-stol-koji-se-izvlači-iz-šanka.

„Da ne bismo izgubili puno prostora jer znamo da blagovaonski stol, pogotovo velikih dimenzija zauzima puno prostora, riješili smo ga na način da je on zapravo sakriven unutar kuhinjskog otoka. Kada se ne koristi, ako su samo ukućani ovdje, oni jedu za kuhinjskim otokom. Kad ima dolaze gosti, taj cijeli stol se izvlači iz otoka i za njim može sasvim normalno sjediti pet osoba“, objašnjava arhitektica Željka.

Stan je u potpunosti renoviran

S obzirom na to da je stan u potpunosti renoviran, arhitektica je odlučila promijeniti i sustav grijanja u njemu. „Podno grijanje je vrlo ugodno u korištenju i osim toga, oslobodilo nam je prostor zidova kojih nemamo puno i koje smo htjeli iskoristiti za što više namještaja, da nemamo radijatore na njima, tako da nam je to bilo optimalan izbor“, ističe.

industrijski-stil-uređenja-interijera-dom-na-kvadrat-kombinacija-stilova

Prohodna garderoba u sobi

Stan ima još spremišnog prostora. Jedan zid spavaće sobe obložen je ormarima, u kojima se našlo mjesta za mali radni prostor i televizor, a nasuprot njemu uređena je takozvana prohodna garderoba.

walk-in-garderoba

„Mislim da je on popularan prvenstveno zato što je praktičan za korištenje. Znači, pristupačnija vam je roba, nemate glomazni nekakav ormar koji vam preuzima uređenje spavaće sobe, ako ostavite nered, ne pospremite, zatvorite vrata od garderobe i ne vidi se. Mislim da nije to samo pogodna stvar, nego je zaista i vrlo praktična za bilo koga tko ima dovoljno prostora u stanu da ga organizira“, kaže arhitektica.

Izvrsna kombinacija stilova u spavaćoj sobi

Upravo u ovom dijelu ovog zanimljivog doma primijetili smo jedan drugi stil uređenja. 

spavaća-soba-rozo-siva-kombinacija stilova

„Kad se kombiniraju dva stila uređenja interijera, najbolje je kombinirati dva kontrastna stila i pokušat ih da ne prevladava niti jedan niti drugi, nego da zajedno budu u suživotu. Spavaća soba je intiman prostor i u njemu smo pokušali dobiti nekakve nježnije boje, teksture, pliš, a dekori namještaja su provučeni iz kuhinje i iz ulaznog predsoblja tako da nam ta priča tog drva i tog sjajnog metala brushed copper prođe kroz cijeli stan“, ističe arhitektica Željka Tomašić.

Zahvaljujući tim elementima koji povezuju cijeli prostor stvoren je jedan dojmljiv interijer u kojem je ugodno boraviti. A silan spremišni prostor definitivno možemo nazvati njegovom dodanom vrijednošću.

enoviran-stan-kombinacija-stilova-spremišni-prostor-dom-na-kvadrat

Kombinacija stilova u ovom je stanu napravljena vrlo elegantno i praktično.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice