Povežimo se

Predstavljamo dom

Kombinacija stilova u praktičnom domu!

Kombiniranje stilova u posljednje je vrijeme u modi, ali to treba znati napraviti.

Pronašli smo jedan dom u kojem je arhitektica Željka Tomašić izvrsno savladala taj izazov, osmislivši pritom i jako praktičan interijer.

željka-tomašić-arhitektica
Željka Tomašić, arhitektica

Odmah na ulazu u ovaj topli dom otkrivamo sve njegove adute. Pregršt spremišnog prostora izvrsno sakrivenog u namještaj po mjeri. „Ono što je bilo potrebno je da dovedemo svjetlo u svaki kutak stana zbog toga što su prozori prilično mali i malo ih ima, osim na spavaćoj sobi koja gleda prema ulici. Ovi stražnji prozori su prilično malih dimenzija“, kaže arhitektica Željka Tomašić. Upravo iz tog razloga ulazni je prostor od ostatka ograđen staklenom stijenom. Ona je svojevrstan lajtmotiv uređenja s obzirom na to da se ponavlja i u kupaonici.

Jednostavnost industrijskog stila u dnevnom prostoru

dnevni- boravak-industrijski-stil

Dnevni je prostor jednostavan.

dnevni-boravak-kutna-garnitura-smeđa

„Glavni taj neki stilski smjer koji se sviđa investitorici, a i meni je jako drag, je industrijski stil uređenja prostora koji je trenutno jako trendi. Međutim, meni je još bitnije da taj stil paše u ovaj stan, u ovu zgradu, koja se nalazi u jednom od ovih zadnjih južnih blokova Donjeg grada, u relativnoj blizini pruge. Ovaj stil je skladan s uređenjem ovog prostora“, objašnjava arhitektica.

Kombinacija suvremenih materijala i drva u kuhinji

Kuhinja je poprilično velika s obzirom na kvadraturu ostatka stana, ali nije bilo drugog izbora jer investitorica voli kuhati.

kuhinja-siva

Prozori koji se nalaze u kuhinji su postavili ograničenje u organizaciji. „Međutim, riješili smo ih na način da povučemo vertikale na prostorima između njih ormarićima, tako da smo dobili tu jednu vertikalnu podjelu koja se kasnije nastavila u ostatku ulaznog prostora s vratima koja smo također naglasili oblogom skroz do stropa tako da nam se te vertikale ponove i dalje u prostoru“, dodaje.

kombinacija-stilova-u-kuhinji

Našlo se tu mjesta i za praktična spremišta te je arhitektica iskoristila i donji dio kuhinjskih elemenata na kojima se često nalazi samo dekorativna fronta.

Blagavaonski stol izvlači se iz šanka

Rješenje za blagovaonski stol oborilo nas je s nogu.

blagavaonski-stol-koji-se-izvlači-iz-šanka.

„Da ne bismo izgubili puno prostora jer znamo da blagovaonski stol, pogotovo velikih dimenzija zauzima puno prostora, riješili smo ga na način da je on zapravo sakriven unutar kuhinjskog otoka. Kada se ne koristi, ako su samo ukućani ovdje, oni jedu za kuhinjskim otokom. Kad ima dolaze gosti, taj cijeli stol se izvlači iz otoka i za njim može sasvim normalno sjediti pet osoba“, objašnjava arhitektica Željka.

Stan je u potpunosti renoviran

S obzirom na to da je stan u potpunosti renoviran, arhitektica je odlučila promijeniti i sustav grijanja u njemu. „Podno grijanje je vrlo ugodno u korištenju i osim toga, oslobodilo nam je prostor zidova kojih nemamo puno i koje smo htjeli iskoristiti za što više namještaja, da nemamo radijatore na njima, tako da nam je to bilo optimalan izbor“, ističe.

industrijski-stil-uređenja-interijera-dom-na-kvadrat-kombinacija-stilova

Prohodna garderoba u sobi

Stan ima još spremišnog prostora. Jedan zid spavaće sobe obložen je ormarima, u kojima se našlo mjesta za mali radni prostor i televizor, a nasuprot njemu uređena je takozvana prohodna garderoba.

walk-in-garderoba

„Mislim da je on popularan prvenstveno zato što je praktičan za korištenje. Znači, pristupačnija vam je roba, nemate glomazni nekakav ormar koji vam preuzima uređenje spavaće sobe, ako ostavite nered, ne pospremite, zatvorite vrata od garderobe i ne vidi se. Mislim da nije to samo pogodna stvar, nego je zaista i vrlo praktična za bilo koga tko ima dovoljno prostora u stanu da ga organizira“, kaže arhitektica.

Izvrsna kombinacija stilova u spavaćoj sobi

Upravo u ovom dijelu ovog zanimljivog doma primijetili smo jedan drugi stil uređenja. 

spavaća-soba-rozo-siva-kombinacija stilova

„Kad se kombiniraju dva stila uređenja interijera, najbolje je kombinirati dva kontrastna stila i pokušat ih da ne prevladava niti jedan niti drugi, nego da zajedno budu u suživotu. Spavaća soba je intiman prostor i u njemu smo pokušali dobiti nekakve nježnije boje, teksture, pliš, a dekori namještaja su provučeni iz kuhinje i iz ulaznog predsoblja tako da nam ta priča tog drva i tog sjajnog metala brushed copper prođe kroz cijeli stan“, ističe arhitektica Željka Tomašić.

Zahvaljujući tim elementima koji povezuju cijeli prostor stvoren je jedan dojmljiv interijer u kojem je ugodno boraviti. A silan spremišni prostor definitivno možemo nazvati njegovom dodanom vrijednošću.

enoviran-stan-kombinacija-stilova-spremišni-prostor-dom-na-kvadrat

Kombinacija stilova u ovom je stanu napravljena vrlo elegantno i praktično.

Arhitektura

Zanimljiv život u amsterdamskom stanu

Poznat kao Venecija sjevera, arhitektonski potpuno jedinstven, Amsterdam skriva puno stambenih izazova za njegove stanovnike, posebno ako se odluče živjeti u starom centru grada. Otkrivamo vam kako se se prilagođavaju životu u zgradama čiji stupovi propadaju, selidbi po uskim stepenicama i suživotu u limitiranom prostoru.

Zaljubljenici u arthitekturu obožavaju Amsterdam

Impresvine i šarene kuće uz preko 100 kilometara kanala koji prolaze kroz sam grad, čine Amsterdam neponovljivim mjestom za sve zaljubljenike u arhitekturu i inovativna rješenja na području gradnje i dizajna. Sa 160 kanala Amsterdam je s razlogom poznat kao Venecija sjevera. Osim toga, jedan je od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe.

Baš kao i Venecija, i Amsterdam je  građen na stupovima, na pješčanom tlu. Nekoliko stoljeća kasnije stupovi nažalost propadaju, pa je dodatna fascinacija u šarenom gradu činjenica da kuće djeluju kao da im se netko poigrao s ravnotežom, dok su još jedna specifičnost gradnje i iznimno uska i visoka stubišta unutar kuća odnosno zgrada.

Stan koji je zapravo bio spremište

Konstantno velika potražnja za stanovima pretvara svaki neiskorišten dio zgrade u stambenu jedinicu, a kako to izgleda u praksi s nama je podijelio Bojan Gazibara, marketing menadžer, koji je rodnu Hrvatsku zamijenio Amsterdamom.

Ovaj stan zapravo je bio spremište. U Amsterdamu nemaju podrume jer bi inače sve bilo potopljeno, stoga se njihova spremišta nalaze na tavanu. Stan ima otprilike 35 kvadrata, sa kosinama oko 40. u Tako malom stanu većina stvari napravljena je funkcionalno, odnosno bitno je iskoristiti svaki centimetar prostora.

Kuće i zgrade nisu na ravnom tlu

Bojan nam je otkrio kako se on i drugi stanovnici grada nose s činjenicom da kuće i zgrade u centru nisu nužno na ravnom tlu, te koje je on ima izazove zbog toga. 

“Teško je cijelu zgradu srušiti pa ponovno graditi, stoga većina zamijeni stupove na kojima stoje, drugi pak odrežu noge od stola pa naprave da je stol zapravo ravan, jer je inače cijeli pod na koso, ali većina stanova u centru zapravo jesu na koso, moj je malo, ali ne osjećam to previše, mogu pojesti juhu na stolu”, sa osmijehom govori Bojan.

Cijeli stan je zapravo na drvenim gredama koje su negdje odrezane da bi se napravile prostorije, ali drvene grede su i u podu.

Stanovi netipični za naše podneblje

Krenete li u iznajmljivanje stana u Amsterdamu, mogla bi vas dočekati potpuno drugačija situacija nego kod većine stanova u našoj zemlji.

“Kulturni šok koji me dočekao kod iznajmljivanja stana je da stan nije namješten i jako ih se rijetko može naći namještene. Stanovi su prazni i često su bez poda. Jedina stvar koju u stanu dobiješ je kuhinja i wc. Pod možeš otkupiti od nekog tko je živio prije tebe, naravno ako se dogovorite za cijenu ili ga u protivnom sam stavljaš.” Bojan je imao sreću da je dobio i pod i kuhinju, ali ništa drugo, za sve ostalo morao se pobrinuti sam.

Kreativnost je ključna

Upravo u ovakvim stanovima najviše do izražaja dolazi kreativnost njihovih stanovnika, pa su recimo potpuno oduševljenje stari bubnjevi pretvoreni u policu s knjigama koji na taj način štede prostor i čine stan još zanimljivijim. Specifičnost u rasporedu amsterdamskih stanova su i odvojene prostorije za wc od onih za tušranje, gotovo svi stanovi imaju sistem s dvije kupaonice, jer im upravo to donosi više bodova kod prodaje stanova.

Iako malen i tavanski, stan zapravo ima dva kata, dok je drugi napravljen kao galerija koja služi kao spavaća soba. Ono što je tipično za stanove u Amsterdamu je pogled na krovove susjednih zgrada.

Ovaj stan ima svoje minuse, no živjeti u centru Amsterdama je predivno, zaključuje naš sugovornik.

Nastavite čitati

Interijeri

Dizajnerica interijera uređuje vlastiti stan

Kako je to kad vlastiti stan uređuje dizajnerica interijera pokazala nam je Josipa Dumančić. Njezin stan u užem centru Zagreba, ujedno je i vlastiti projekt u koji je uložila i svoje bogato znanje i iskustvo, zaista je pravi dragulj.

Ona je i vlasnica i dizajnerica ovih devedesetak kvadrata u užem centru Zagreba. Ovaj predivan stan također je njezin svojevrstan završni rad.

Još kao dijete bila je vrlo kreativna

Josipina obitelj vrlo je kreativna. Gledajući njih i odrastajući u takvom okruženju, i sama je zavoljela uređenje interijera. Prvo je to činila sebi za gušt ili za svoje prijatelje i obitelj dok se jednog dana nije rodila želja da svoj hobi pretvori u malo ozbiljniju priču.

Prvotna zamisao bila je ovaj prostor urediti za najam s pet zvjezdica

Stan obiluje unikatnim predmetima, odnosno namještajem, no dio je također rađen po mjeri. Cijeli je stan u klasicističkom stilu s modernim detaljima, pa su se odlučili da i spavaća soba bude rađena upravo u tom stilu.

Prije uređenja radila se opsežna adaptacija

Stan se nalazi u strogom centru Zagreba, te je riječ o starom stanu koji je srećom izbjegao posljedice potresa, no, neke stvari bilo je ipak nužno renovirati.

Unutarnju stolariju uspjeli su zadržati te su ju u potpunosti obnovili. Vanjska stolarija je izmijenjena s pvc stolarijom da bi se dobila izvrsna toplinska i zvučna izolacija.

U stanu su kompletno mijenjane i instalacije. Skidana je žbuka te je rađena impregnacija zidova. Njih su dodatno ojačali mrežicom od staklenih vlakana, te su ih dvostruko bojali.

Najveći naglasak stavljen je na dnevni boravak

Josipa se najviše fokusirala na dnevni boravak koji je u klasicističkom stilu. Sav namještaj je izrezbaren s mramornim pločama, a fokus su zapravo predivne štukature, ukrasne lajsne i rozete koje krasi ovaj luster.

Svaki komad namještaja odabrala je Josipa, kao i unikatnu komodu. Posebnost ove komode su predivne ručno rađene intarzije, a na porculanskim pločicama nalaze se i ručno oslikani cvjetići.

Dnevni boravak krase pomno odabrani detalji koji mu daju jedan zanimljiv klasično-modernistički look.

U stanu nema slika na zidovima

Josipa je htjela glavni fokus staviti na ukrasne lajsne i štrukature. U stanu se nalazi samo jedan zid s tapetama koje su vrlo posebne. Riječ je o modernističkoj tapeti, a za nju su se odlučili iz razloga što svi stavljaju pločice te je htjela drugačiju alternativu.

Osim posebne tapete i kuhinja je vrlo posebna, rađena po mjeri, a mijenjan je i prostor kuhinje. Odlučila se za “open space” prostor te da napravi spoj modernog i klasicističkog.

Podovi su kompletno promijenjeni

Od podnih obloga, najinteresantnije su porculanske pločice velikih formata te su one postavljene od samog hodnika i protežu se do kuhinje i kupaonice.

Ovaj stan doista se doima potpuno novim. Kombinacija klasicističkog i modernog štiha ovaj stan čini savršeno dotjeranim domom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice