Povežimo se

Predstavljamo dom

Kombinacija stilova u praktičnom domu!

Kombiniranje stilova u posljednje je vrijeme u modi, ali to treba znati napraviti.

Pronašli smo jedan dom u kojem je arhitektica Željka Tomašić izvrsno savladala taj izazov, osmislivši pritom i jako praktičan interijer.

željka-tomašić-arhitektica
Željka Tomašić, arhitektica

Odmah na ulazu u ovaj topli dom otkrivamo sve njegove adute. Pregršt spremišnog prostora izvrsno sakrivenog u namještaj po mjeri. „Ono što je bilo potrebno je da dovedemo svjetlo u svaki kutak stana zbog toga što su prozori prilično mali i malo ih ima, osim na spavaćoj sobi koja gleda prema ulici. Ovi stražnji prozori su prilično malih dimenzija“, kaže arhitektica Željka Tomašić. Upravo iz tog razloga ulazni je prostor od ostatka ograđen staklenom stijenom. Ona je svojevrstan lajtmotiv uređenja s obzirom na to da se ponavlja i u kupaonici.

Jednostavnost industrijskog stila u dnevnom prostoru

dnevni- boravak-industrijski-stil

Dnevni je prostor jednostavan.

dnevni-boravak-kutna-garnitura-smeđa

„Glavni taj neki stilski smjer koji se sviđa investitorici, a i meni je jako drag, je industrijski stil uređenja prostora koji je trenutno jako trendi. Međutim, meni je još bitnije da taj stil paše u ovaj stan, u ovu zgradu, koja se nalazi u jednom od ovih zadnjih južnih blokova Donjeg grada, u relativnoj blizini pruge. Ovaj stil je skladan s uređenjem ovog prostora“, objašnjava arhitektica.

Kombinacija suvremenih materijala i drva u kuhinji

Kuhinja je poprilično velika s obzirom na kvadraturu ostatka stana, ali nije bilo drugog izbora jer investitorica voli kuhati.

kuhinja-siva

Prozori koji se nalaze u kuhinji su postavili ograničenje u organizaciji. „Međutim, riješili smo ih na način da povučemo vertikale na prostorima između njih ormarićima, tako da smo dobili tu jednu vertikalnu podjelu koja se kasnije nastavila u ostatku ulaznog prostora s vratima koja smo također naglasili oblogom skroz do stropa tako da nam se te vertikale ponove i dalje u prostoru“, dodaje.

kombinacija-stilova-u-kuhinji

Našlo se tu mjesta i za praktična spremišta te je arhitektica iskoristila i donji dio kuhinjskih elemenata na kojima se često nalazi samo dekorativna fronta.

Blagavaonski stol izvlači se iz šanka

Rješenje za blagovaonski stol oborilo nas je s nogu.

blagavaonski-stol-koji-se-izvlači-iz-šanka.

„Da ne bismo izgubili puno prostora jer znamo da blagovaonski stol, pogotovo velikih dimenzija zauzima puno prostora, riješili smo ga na način da je on zapravo sakriven unutar kuhinjskog otoka. Kada se ne koristi, ako su samo ukućani ovdje, oni jedu za kuhinjskim otokom. Kad ima dolaze gosti, taj cijeli stol se izvlači iz otoka i za njim može sasvim normalno sjediti pet osoba“, objašnjava arhitektica Željka.

Stan je u potpunosti renoviran

S obzirom na to da je stan u potpunosti renoviran, arhitektica je odlučila promijeniti i sustav grijanja u njemu. „Podno grijanje je vrlo ugodno u korištenju i osim toga, oslobodilo nam je prostor zidova kojih nemamo puno i koje smo htjeli iskoristiti za što više namještaja, da nemamo radijatore na njima, tako da nam je to bilo optimalan izbor“, ističe.

industrijski-stil-uređenja-interijera-dom-na-kvadrat-kombinacija-stilova

Prohodna garderoba u sobi

Stan ima još spremišnog prostora. Jedan zid spavaće sobe obložen je ormarima, u kojima se našlo mjesta za mali radni prostor i televizor, a nasuprot njemu uređena je takozvana prohodna garderoba.

walk-in-garderoba

„Mislim da je on popularan prvenstveno zato što je praktičan za korištenje. Znači, pristupačnija vam je roba, nemate glomazni nekakav ormar koji vam preuzima uređenje spavaće sobe, ako ostavite nered, ne pospremite, zatvorite vrata od garderobe i ne vidi se. Mislim da nije to samo pogodna stvar, nego je zaista i vrlo praktična za bilo koga tko ima dovoljno prostora u stanu da ga organizira“, kaže arhitektica.

Izvrsna kombinacija stilova u spavaćoj sobi

Upravo u ovom dijelu ovog zanimljivog doma primijetili smo jedan drugi stil uređenja. 

spavaća-soba-rozo-siva-kombinacija stilova

„Kad se kombiniraju dva stila uređenja interijera, najbolje je kombinirati dva kontrastna stila i pokušat ih da ne prevladava niti jedan niti drugi, nego da zajedno budu u suživotu. Spavaća soba je intiman prostor i u njemu smo pokušali dobiti nekakve nježnije boje, teksture, pliš, a dekori namještaja su provučeni iz kuhinje i iz ulaznog predsoblja tako da nam ta priča tog drva i tog sjajnog metala brushed copper prođe kroz cijeli stan“, ističe arhitektica Željka Tomašić.

Zahvaljujući tim elementima koji povezuju cijeli prostor stvoren je jedan dojmljiv interijer u kojem je ugodno boraviti. A silan spremišni prostor definitivno možemo nazvati njegovom dodanom vrijednošću.

enoviran-stan-kombinacija-stilova-spremišni-prostor-dom-na-kvadrat

Kombinacija stilova u ovom je stanu napravljena vrlo elegantno i praktično.

Oglas

Predstavljamo dom

Hrabri odabir i zemljani tonovi za prekrasan interijer

Obiteljska kuća organizirana na tri etaže od kojih svaka ima oko 70 četvornih metara, uređena je u eklektičnom stilu, a statički zahtjevi odredili su tlocrte pojedinih prostorija. 

Radi se o renovaciji stare kuće, to je bila odluka investitora kako bi se lakše realizirao projekat, i uspjeli smo statički riješiti oslobađanje unutarnjeg dijela prostora, odnosno neki su potporni zidovi pretvoreni u stupove i tako smo dobili open space koncept u većini prostora, rekla je za Dom na kvadrat dizajnerica interijera Iva Kutija. 

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja otvorenog tlocrta djelomično su odvojene zanimljivom policom i kaminom na bio etanol iza kojeg se skriva statički stup. 

U jedan od novonastalih nosivih stupova, Iva je integrirala skrivenu rasvjetu te dobila interesantnu igru svjetla i sjene, što je prostoru dalo razigranost. Elegantna boja kuhinje s crnom pozadinom savršeno se stapa s otokom koji razdvaja kuhinju od blagovaonice u kojoj baršun daje dozu luksuza. Od istog su materijala, u predivno sivoj boji napravljeni dvosjedi u dnevnoj sobi, a nijansa je birana prema pločicama na nasuprotnom zidu gdje se nalaze i konzolne stepenice. Od iste je XXL keramike napravljen kuhinjski otok i korištena je u dnevnoj sobi, što je sjajna poveznica kroz prostor. 

Ta pločica, ta intenzivna keramika ima tih zemljanih tonova i ustvari izvučete iz njega ono najbolje, ono što vas privuče i nemojte se bojati igrati različitim teksturama, različitim bojama i različitim tonovima, savjetuje Iva Kutija, dizajnerica interijera. 

Konzolne stepenice od prirodnog su drveta, čija je boja nijansirana po boji parketa, a ista tonovi provlače se kroz čitav interijer kojem zrcala daju posebnu notu i vizualno povećavaju prostor. 

U prizemlju smo napravili tri prozora monumentalna, izdužena, moderna, velike dvije staklene stijene sa druge strane prema dvorištu, ali ono što nam je nedostajalo je bila upravo ta prostranost na katu. I to smo odlučili dobiti zrcalima. Kako ipak ne bi bilo previše dućanski, odlučili smo se za zrcala tonirana u bronci, što se savršeno uklopilo u zemljane tonove koji prevladavaju u interijeru, rekla je Iva Kutija.  

Spavaći prostor

Prvi kat je intimniji dio. Tu su smještene tri dječje sobe gotovo identičnog prostornog razmještaja, a samo osobni detalji čine razliku te glavna spavaća soba koja se sastoji od walk in ormara s otokom u sredini i vlastite kupaonice u tamnim nijansama, koja je ovdje doista pokazala svoju moćnost. 

Na istom katu, dječaci imaju svoju kupaonicu za kojoj su baznoj keramici dodane Terazzo pločice u plavima i narančastim nijansama, čime je dobiven razigran i veseo prostor za djecu. 

Potkrovlje

Potkrovlje je rezervirano za dječju igraonicu, vešeraj i kupaonicu. Svaka kupaonica u kući je različita, a ona gostinjska nježna i umirujućih tonova, specifična je po tapeti. 

Priča oko tapete je vrlo interesantna, počela je kroz smijeh Iva. Tapeta je ustvari tu došla jer prvo smo krenuli u potragu za keramikom i imali smo viziju što bi to trebalo biti, nešto u rozim tonovima i pronašla sam pločicu koja bi odgovarala tim zahtjevima, međutim nije bilo odgovarajućih dimenzija, a jednostavno ljubav za tu pločicu je pala. Onda smo odlučili poigrati se tapetom jer nam današnja tehnologija omogućava da kreativnost postane funkcionalna, ispričala nam je Iva. 

Interijer s puno čistih linija, neutralnih boja i hrabrih odabira, upotpunjen je zanimljivom rasvjetom i detaljima koji ga čine savršenim domom za jednu obitelj. 

Nastavite čitati

Interijeri

Složne ruke majke i kćeri 

Monika je svojoj kćeri odlučila urediti malu garsonijeru u kući, a sve je počelo zajedničkim planom i dogovorom.

Prvo smo gledali koji namještaj možemo iskoristiti, je li vlaga poprimila prostor, na koji način će reagirat garsonijera, i onda smo počeli sve trgat van. Naši su se prvotni planovi promijenili kad smo vidjele da laminat ipak nije za očuvat. Kad smo skinule stari laminat, prvo se radila termoizolacija, poravnavanje podova te postavljanje pločica, rekla je Monika Šavorić.

Osobno prilagođen prostor

Najveći izazov ovog procesa bile su financije, ali kreativnost i dobre ideje svladale su i tu prepreku. 

Moja nekakva životna vodilja u uređivanju prostora je da se namještaj može koristit neko vrijeme, da nije financijski preskup, i da ga možeš ukoliko ti se više ne sviđa kroz par godina zamijeniti, rekla je Monika te objasnila da su inspiraciju za završno uređenje diktirale želje kćeri i mogućnosti prostora. 

Njena želja je bila povišeni krevet i prema tome smo birale dalje, a poseban karakter prostoru daju osobni detalji –  slike obitelji, njezin prostor, slike s dečkom, neke slike koje označavaju nju kroz određene etape života, crteži koje je kći napravila, zatim crteži koje sam ja za nju napravila, izjavila je Monika Šavorić za Dom na kvadrat. Cijeli ovaj proces trajao je nešto više od mjesec dana, a Monikina kćer od useljenja uživa u svojoj maloj oazi privatnosti.

Najbitniji je dobar plan

Prije upuštanja u ovakav projekt najvažnije je napraviti dobar plan. Biti prvenstveno siguran da se doista želiš upustit u određene stvari jer koliko god nešto izgleda jednostavno na internetu, u praksi zna deset stvari zakočit se, kad vi krenete u određeni prostor može vam se dogodit niz problema koje niste očekivali, rekla je Šavorić. 

Ako imate volju i želju upustiti se u sličan projekt, sigurno ćete pronaći način za rješavanje svih prepreka. Pustite mašti na volju jer je u konačnici najvažnije da se prostor kojeg uređujete sviđa vama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice