Povežimo se

Predstavljamo dom

Igrom boja i materijala do predivnog interijera

Posjetili smo jedan prekrasno uređen stan. Njegov vlasnik je arhitekt Luka Vučković koji je u radovima sudjelovao od samog početka i smatra da je ključno biti prisutan na gradilištu. Interijer je dizajnirao zajedno sa suprugom, a ujedinili su funkcionalnost i estetiku.

Odlično iskorišten prostor

U 76 metara kvadratnih stana smješten je dnevni prostor s kuhinjom, dnevnom sobom i blagovaonicom, zatim dvije spavaće sobe,  kupaonica te potpuno natkrivena terasa. Iste boje i materijali provlače se kroz kompletan interijer.

“Imali smo u glavi stil koji nam se sviđa, imali smo određene ideje, određene želje, i odmah sam naše želje ukomponirao u nekakav tri D prikaz stana, prikazao sam supruzi ono što mislim da bi trebalo biti, što mi se sviđa i onda je ona to odobravala, korigirala i tako dalje”, prisjeća se Luka, vlasnik stana.

Gotovo tri metra dugačak blagovaonski stol

Kuhinja u kombinaciji antracit boje i drvene radne površine odraz su stila u kojem je stan namješten. Antracit fronte napravljene su s tehnologijom protiv otisaka prstiju, što se pokazalo praktično i funkcionalno, a polica između kuhinje i dnevne sobe te pozadina u imitaciji drveta, povezuju prostor u cjelinu.

Htjeli su da kuhinja ima geometrijski smisao, da drveni okvir koji prati tu kuhinju uobliči središnji dio kuhinje.

Gotovo tri metra dugačak stol također je drvene površine s metalnim okvirom, okružen zelenim baršunastim stolcima, smješten je u blagovaonici.

U stanu prevladavaju antracit boje

“Cijeli stan smo odlučili provesti u nekakvim istim tonovima i istim bojama. Kroz cijeli stan se protežu antracit boje sa kombinacijom drva i onda smo to odlučili razbijati sa drugim detaljima, drugom nijansom kauča, jastucima, stolicama, tako da namještaj sa zidovima i parketom bude nekakav okvir slike i onda se ta slika upotpunjava sa drugim detaljima”, objašnjava Luka.

Koristeći male reflektore i puno specifične rasvjete, jednostavnije se kontrolira količina svjetlosti, čime se postiže dinamično svjetlo.

Ujednačena rasvjeta

Cijeli stan je ujednačen po pitanju rasvjete. Lampe iznad otoka su ujednačene sa lampama iznad blagovaonice, reflektori u kuhinji su ujednačeni sa reflektorima u spavaćim sobama i hodniku.

Dnevni dio stana, čija je ukupna površina 35 metara kvadratnih, odvojen je od ostatka stana vrlo specifičnim vratima koja naglašavaju industrijski stil.

“U projektu su bila pretpostavljena standardna vrata sa mutnim staklom, međutim htjeli smo unijeti nešto dodatnog svjetla u hodnik i taj spavaći trakt tako da smo se odlučili za aluminijska vrata ispunjena staklom koje nije tipično mutno nego ima vertikalne proreze koji daju jedan baš poseban efekt i odbljesak svjetlosti i drugačiju mutnoću stakla za razliku od običnog mutnog stakla.”

Ugradbeni ormari u spavaćim sobama

Obje spavaće sobe opremljene su ugradbenim ormarima, što im daje osjećaj prostranosti. Glavna spavaća soba uređena je prema užitku vlasnika – osnovno i jednostavno.

“Ono što je dobro kod spavaćih soba u ovom projektu je što su one pretpostavljene širine da uvijek imate mogućnost dodatka dodatnog ormara. Ima dovoljno prostora, taj prostor može biti radni stol, može biti ormar, može i na kraju krajeva biti koljevka za dijete, tako da smo taj dio ostavili prazan da vidimo kako će nam se život razvijati i koje će potrebe doći i na koji način ćemo taj prostor spavaće sobe iskoristiti kasnije.”

Kupaonica je uređena u istom stilu kao i ostatak stana, kako bi se postigao osjećaj povezanosti.

“Ugradbeni ormari u kupaonici su u imitaciji drva i antracit boje, ormarić ispod umivaonika je također ista varijanta drva. Ono što je specifično u kupaonici su pločice, gdje smo mi kao projektanti i kao izvođači htjeli napraviti nekakav test i eksperiment. One su dimenzija 120×120. Mogu reći da je to ispalo dosta dobro jer površine u kupaonici postanu dosta unificirane i ujednačene. Smanji se broj fuga i dobije se monolitnost same kupaonice.”

Terasa površine osam i pol kvadrata idealne je veličine za smještaj vanjskog namještaja i roštilja te savršena za uživanje u svako doba dana.

Oglas

Predstavljamo dom

Muški brlog u industrijskom stilu

U ovom članku donosimo vam jedan savršeni primjer stana uređenog u industrijskom stilu.

Nebrušeni dijamant

Kad je prvi put ušao u novi stan, njegovih 46 četvornih metara bili su poput slikarskog platna koje čeka da na njima nastane remek djelo. Upravo to Matej Sukara i Ante Jelinčić učinili su od ovog jedno i pol sobnog stana smještenog u zagrebačkom Maksimiru.

“Što se tiče namještaja nije bilo ničega unutra. Sve što vidite u stanu je naknadno ubačeno, osim kuhinje i ormara u hodniku. Generalno je išlo brzo zato jer smo imali viziju toga kako bi taj stan trebao izgledati”, prisjeća se Matej.

Svaki svoj slobodan trenutak iskoristili su za uređenje stana

Ante Jelinčić, inače magistar industrijskog dizajna, prisjeća se kako se sve brzo dogodilo. S obzirom na količinu posla i vremena koju posvećuju drugim projektima, imaju malo vremena za sebe. Iskoristili su svaki slobodan trenutak da urede stan.

Drvena sjenila su već neko vrijeme hit u uređenju interijera, a ovo u Matejevom stanu Antino je idejno rješenje. Baš kao i crna mandala na zidu.

U budističkoj tradiciji mandale su većinom naslikane ili nacrtane strukture koje imaju obrednu namjenu te služe za meditaciju i poboljšanje koncentracije, dok se u arhitekturi koriste kao plan za izgradnju hramova. U ovom slučaju mandala je – izrezana.

“Iz prijašnje firme imam iskustva na laseru pa sam duže vrijeme razmišljao još za svoj jedan stari stan, samo je moja bila bijela na crnom zidu, a tu je obrnuto. Baš sam razvijao nekakav zidni ukras koji je jednostavan, koji se može kompletno izrezati na laseru, a uzorak te mandale uvijek se može izmijeniti po potrebi, dimenzije se mogu promijeniti i dosta se brzo složi, a efekt je stvarno ja mislim da je super ispao”, govori Ante.

Otvoren prostor obilježje je industrijskog stila

Jedno od ključnih obilježja industrijskog stila u kakvom je uređen Matejev stan su otvoreni prostori. Zato ovaj stan bez predsoblja i hodnika s ulaznih vrata vodi direktno u spavaći prostor.

“Ovaj stan šezdesetih godina nije imao taj dio pa se proširio na tavan, zato što je tavanski dio tu. I onda su se proširili tamo i tu je nastala mala sobica i kuhinja koja je pregrađena sa zidom.”

Gotovo cijeli namještaj izradili su sami

Svi komadi namještaja u stanu, izuzev kauča i stolica, djelo su spretnih ruku ove dvojice majstora, a nastali su u njihovom ateljeu, od stana udaljenom tek nekoliko stotina metara.

“Više-manje kolega i ja smo sve izradili sami, od stolova do stola blagovaonskog, do komode, klupčica ispod prozora, lampi, stalaka za vino, komode za TV, letvica po zidu, više-manje je sve naš rad”, navodi Matej.

Komoda je iziskivala poseban trud

Najkompliciraniji komad namještaja za izradu bila je komoda. Skrojena od željezne konstrukcije s hrastovim letvicama i led lampicama, predstavljala je poveći zalogaj već na samom početku izvedbe.

“Prvi put smo to radili, to je baš nešto što je naš proizvod što nismo nikad prije radili za nikog drugog, nego je baš bilo nešto što nam se kuhalo u glavi duže vremena”, prisjeća se Ante.

Želite li svoje kvadrate urediti u industrijskom stilu, zadatak je izazovan ali izvediv. Veliku ulogu imaju rasvjetna tijela čiji dizajn kombinira elemente koji nalikuju cijevima s elementima lanaca ili užadi te komadi namještaja jednostavnih, ravnih linija, bez ukrasa, u neutralnim bojama.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice