Povežimo se

Predstavljamo dom

Igrom boja i materijala do predivnog interijera

Posjetili smo jedan prekrasno uređen stan. Njegov vlasnik je arhitekt Luka Vučković koji je u radovima sudjelovao od samog početka i smatra da je ključno biti prisutan na gradilištu. Interijer je dizajnirao zajedno sa suprugom, a ujedinili su funkcionalnost i estetiku.

Odlično iskorišten prostor

U 76 metara kvadratnih stana smješten je dnevni prostor s kuhinjom, dnevnom sobom i blagovaonicom, zatim dvije spavaće sobe,  kupaonica te potpuno natkrivena terasa. Iste boje i materijali provlače se kroz kompletan interijer.

“Imali smo u glavi stil koji nam se sviđa, imali smo određene ideje, određene želje, i odmah sam naše želje ukomponirao u nekakav tri D prikaz stana, prikazao sam supruzi ono što mislim da bi trebalo biti, što mi se sviđa i onda je ona to odobravala, korigirala i tako dalje”, prisjeća se Luka, vlasnik stana.

Gotovo tri metra dugačak blagovaonski stol

Kuhinja u kombinaciji antracit boje i drvene radne površine odraz su stila u kojem je stan namješten. Antracit fronte napravljene su s tehnologijom protiv otisaka prstiju, što se pokazalo praktično i funkcionalno, a polica između kuhinje i dnevne sobe te pozadina u imitaciji drveta, povezuju prostor u cjelinu.

Htjeli su da kuhinja ima geometrijski smisao, da drveni okvir koji prati tu kuhinju uobliči središnji dio kuhinje.

Gotovo tri metra dugačak stol također je drvene površine s metalnim okvirom, okružen zelenim baršunastim stolcima, smješten je u blagovaonici.

U stanu prevladavaju antracit boje

“Cijeli stan smo odlučili provesti u nekakvim istim tonovima i istim bojama. Kroz cijeli stan se protežu antracit boje sa kombinacijom drva i onda smo to odlučili razbijati sa drugim detaljima, drugom nijansom kauča, jastucima, stolicama, tako da namještaj sa zidovima i parketom bude nekakav okvir slike i onda se ta slika upotpunjava sa drugim detaljima”, objašnjava Luka.

Koristeći male reflektore i puno specifične rasvjete, jednostavnije se kontrolira količina svjetlosti, čime se postiže dinamično svjetlo.

Ujednačena rasvjeta

Cijeli stan je ujednačen po pitanju rasvjete. Lampe iznad otoka su ujednačene sa lampama iznad blagovaonice, reflektori u kuhinji su ujednačeni sa reflektorima u spavaćim sobama i hodniku.

Dnevni dio stana, čija je ukupna površina 35 metara kvadratnih, odvojen je od ostatka stana vrlo specifičnim vratima koja naglašavaju industrijski stil.

“U projektu su bila pretpostavljena standardna vrata sa mutnim staklom, međutim htjeli smo unijeti nešto dodatnog svjetla u hodnik i taj spavaći trakt tako da smo se odlučili za aluminijska vrata ispunjena staklom koje nije tipično mutno nego ima vertikalne proreze koji daju jedan baš poseban efekt i odbljesak svjetlosti i drugačiju mutnoću stakla za razliku od običnog mutnog stakla.”

Ugradbeni ormari u spavaćim sobama

Obje spavaće sobe opremljene su ugradbenim ormarima, što im daje osjećaj prostranosti. Glavna spavaća soba uređena je prema užitku vlasnika – osnovno i jednostavno.

“Ono što je dobro kod spavaćih soba u ovom projektu je što su one pretpostavljene širine da uvijek imate mogućnost dodatka dodatnog ormara. Ima dovoljno prostora, taj prostor može biti radni stol, može biti ormar, može i na kraju krajeva biti koljevka za dijete, tako da smo taj dio ostavili prazan da vidimo kako će nam se život razvijati i koje će potrebe doći i na koji način ćemo taj prostor spavaće sobe iskoristiti kasnije.”

Kupaonica je uređena u istom stilu kao i ostatak stana, kako bi se postigao osjećaj povezanosti.

“Ugradbeni ormari u kupaonici su u imitaciji drva i antracit boje, ormarić ispod umivaonika je također ista varijanta drva. Ono što je specifično u kupaonici su pločice, gdje smo mi kao projektanti i kao izvođači htjeli napraviti nekakav test i eksperiment. One su dimenzija 120×120. Mogu reći da je to ispalo dosta dobro jer površine u kupaonici postanu dosta unificirane i ujednačene. Smanji se broj fuga i dobije se monolitnost same kupaonice.”

Terasa površine osam i pol kvadrata idealne je veličine za smještaj vanjskog namještaja i roštilja te savršena za uživanje u svako doba dana.

Oglas

Predstavljamo dom

Hrabri odabir i zemljani tonovi za prekrasan interijer

Obiteljska kuća organizirana na tri etaže od kojih svaka ima oko 70 četvornih metara, uređena je u eklektičnom stilu, a statički zahtjevi odredili su tlocrte pojedinih prostorija. 

Radi se o renovaciji stare kuće, to je bila odluka investitora kako bi se lakše realizirao projekat, i uspjeli smo statički riješiti oslobađanje unutarnjeg dijela prostora, odnosno neki su potporni zidovi pretvoreni u stupove i tako smo dobili open space koncept u većini prostora, rekla je za Dom na kvadrat dizajnerica interijera Iva Kutija. 

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja otvorenog tlocrta djelomično su odvojene zanimljivom policom i kaminom na bio etanol iza kojeg se skriva statički stup. 

U jedan od novonastalih nosivih stupova, Iva je integrirala skrivenu rasvjetu te dobila interesantnu igru svjetla i sjene, što je prostoru dalo razigranost. Elegantna boja kuhinje s crnom pozadinom savršeno se stapa s otokom koji razdvaja kuhinju od blagovaonice u kojoj baršun daje dozu luksuza. Od istog su materijala, u predivno sivoj boji napravljeni dvosjedi u dnevnoj sobi, a nijansa je birana prema pločicama na nasuprotnom zidu gdje se nalaze i konzolne stepenice. Od iste je XXL keramike napravljen kuhinjski otok i korištena je u dnevnoj sobi, što je sjajna poveznica kroz prostor. 

Ta pločica, ta intenzivna keramika ima tih zemljanih tonova i ustvari izvučete iz njega ono najbolje, ono što vas privuče i nemojte se bojati igrati različitim teksturama, različitim bojama i različitim tonovima, savjetuje Iva Kutija, dizajnerica interijera. 

Konzolne stepenice od prirodnog su drveta, čija je boja nijansirana po boji parketa, a ista tonovi provlače se kroz čitav interijer kojem zrcala daju posebnu notu i vizualno povećavaju prostor. 

U prizemlju smo napravili tri prozora monumentalna, izdužena, moderna, velike dvije staklene stijene sa druge strane prema dvorištu, ali ono što nam je nedostajalo je bila upravo ta prostranost na katu. I to smo odlučili dobiti zrcalima. Kako ipak ne bi bilo previše dućanski, odlučili smo se za zrcala tonirana u bronci, što se savršeno uklopilo u zemljane tonove koji prevladavaju u interijeru, rekla je Iva Kutija.  

Spavaći prostor

Prvi kat je intimniji dio. Tu su smještene tri dječje sobe gotovo identičnog prostornog razmještaja, a samo osobni detalji čine razliku te glavna spavaća soba koja se sastoji od walk in ormara s otokom u sredini i vlastite kupaonice u tamnim nijansama, koja je ovdje doista pokazala svoju moćnost. 

Na istom katu, dječaci imaju svoju kupaonicu za kojoj su baznoj keramici dodane Terazzo pločice u plavima i narančastim nijansama, čime je dobiven razigran i veseo prostor za djecu. 

Potkrovlje

Potkrovlje je rezervirano za dječju igraonicu, vešeraj i kupaonicu. Svaka kupaonica u kući je različita, a ona gostinjska nježna i umirujućih tonova, specifična je po tapeti. 

Priča oko tapete je vrlo interesantna, počela je kroz smijeh Iva. Tapeta je ustvari tu došla jer prvo smo krenuli u potragu za keramikom i imali smo viziju što bi to trebalo biti, nešto u rozim tonovima i pronašla sam pločicu koja bi odgovarala tim zahtjevima, međutim nije bilo odgovarajućih dimenzija, a jednostavno ljubav za tu pločicu je pala. Onda smo odlučili poigrati se tapetom jer nam današnja tehnologija omogućava da kreativnost postane funkcionalna, ispričala nam je Iva. 

Interijer s puno čistih linija, neutralnih boja i hrabrih odabira, upotpunjen je zanimljivom rasvjetom i detaljima koji ga čine savršenim domom za jednu obitelj. 

Nastavite čitati

Interijeri

Složne ruke majke i kćeri 

Monika je svojoj kćeri odlučila urediti malu garsonijeru u kući, a sve je počelo zajedničkim planom i dogovorom.

Prvo smo gledali koji namještaj možemo iskoristiti, je li vlaga poprimila prostor, na koji način će reagirat garsonijera, i onda smo počeli sve trgat van. Naši su se prvotni planovi promijenili kad smo vidjele da laminat ipak nije za očuvat. Kad smo skinule stari laminat, prvo se radila termoizolacija, poravnavanje podova te postavljanje pločica, rekla je Monika Šavorić.

Osobno prilagođen prostor

Najveći izazov ovog procesa bile su financije, ali kreativnost i dobre ideje svladale su i tu prepreku. 

Moja nekakva životna vodilja u uređivanju prostora je da se namještaj može koristit neko vrijeme, da nije financijski preskup, i da ga možeš ukoliko ti se više ne sviđa kroz par godina zamijeniti, rekla je Monika te objasnila da su inspiraciju za završno uređenje diktirale želje kćeri i mogućnosti prostora. 

Njena želja je bila povišeni krevet i prema tome smo birale dalje, a poseban karakter prostoru daju osobni detalji –  slike obitelji, njezin prostor, slike s dečkom, neke slike koje označavaju nju kroz određene etape života, crteži koje je kći napravila, zatim crteži koje sam ja za nju napravila, izjavila je Monika Šavorić za Dom na kvadrat. Cijeli ovaj proces trajao je nešto više od mjesec dana, a Monikina kćer od useljenja uživa u svojoj maloj oazi privatnosti.

Najbitniji je dobar plan

Prije upuštanja u ovakav projekt najvažnije je napraviti dobar plan. Biti prvenstveno siguran da se doista želiš upustit u određene stvari jer koliko god nešto izgleda jednostavno na internetu, u praksi zna deset stvari zakočit se, kad vi krenete u određeni prostor može vam se dogodit niz problema koje niste očekivali, rekla je Šavorić. 

Ako imate volju i želju upustiti se u sličan projekt, sigurno ćete pronaći način za rješavanje svih prepreka. Pustite mašti na volju jer je u konačnici najvažnije da se prostor kojeg uređujete sviđa vama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice