Povežimo se

Predstavljamo dom

Igrom boja i materijala do predivnog interijera

Posjetili smo jedan prekrasno uređen stan. Njegov vlasnik je arhitekt Luka Vučković koji je u radovima sudjelovao od samog početka i smatra da je ključno biti prisutan na gradilištu. Interijer je dizajnirao zajedno sa suprugom, a ujedinili su funkcionalnost i estetiku.

Odlično iskorišten prostor

U 76 metara kvadratnih stana smješten je dnevni prostor s kuhinjom, dnevnom sobom i blagovaonicom, zatim dvije spavaće sobe,  kupaonica te potpuno natkrivena terasa. Iste boje i materijali provlače se kroz kompletan interijer.

“Imali smo u glavi stil koji nam se sviđa, imali smo određene ideje, određene želje, i odmah sam naše želje ukomponirao u nekakav tri D prikaz stana, prikazao sam supruzi ono što mislim da bi trebalo biti, što mi se sviđa i onda je ona to odobravala, korigirala i tako dalje”, prisjeća se Luka, vlasnik stana.

Gotovo tri metra dugačak blagovaonski stol

Kuhinja u kombinaciji antracit boje i drvene radne površine odraz su stila u kojem je stan namješten. Antracit fronte napravljene su s tehnologijom protiv otisaka prstiju, što se pokazalo praktično i funkcionalno, a polica između kuhinje i dnevne sobe te pozadina u imitaciji drveta, povezuju prostor u cjelinu.

Htjeli su da kuhinja ima geometrijski smisao, da drveni okvir koji prati tu kuhinju uobliči središnji dio kuhinje.

Gotovo tri metra dugačak stol također je drvene površine s metalnim okvirom, okružen zelenim baršunastim stolcima, smješten je u blagovaonici.

U stanu prevladavaju antracit boje

“Cijeli stan smo odlučili provesti u nekakvim istim tonovima i istim bojama. Kroz cijeli stan se protežu antracit boje sa kombinacijom drva i onda smo to odlučili razbijati sa drugim detaljima, drugom nijansom kauča, jastucima, stolicama, tako da namještaj sa zidovima i parketom bude nekakav okvir slike i onda se ta slika upotpunjava sa drugim detaljima”, objašnjava Luka.

Koristeći male reflektore i puno specifične rasvjete, jednostavnije se kontrolira količina svjetlosti, čime se postiže dinamično svjetlo.

Ujednačena rasvjeta

Cijeli stan je ujednačen po pitanju rasvjete. Lampe iznad otoka su ujednačene sa lampama iznad blagovaonice, reflektori u kuhinji su ujednačeni sa reflektorima u spavaćim sobama i hodniku.

Dnevni dio stana, čija je ukupna površina 35 metara kvadratnih, odvojen je od ostatka stana vrlo specifičnim vratima koja naglašavaju industrijski stil.

“U projektu su bila pretpostavljena standardna vrata sa mutnim staklom, međutim htjeli smo unijeti nešto dodatnog svjetla u hodnik i taj spavaći trakt tako da smo se odlučili za aluminijska vrata ispunjena staklom koje nije tipično mutno nego ima vertikalne proreze koji daju jedan baš poseban efekt i odbljesak svjetlosti i drugačiju mutnoću stakla za razliku od običnog mutnog stakla.”

Ugradbeni ormari u spavaćim sobama

Obje spavaće sobe opremljene su ugradbenim ormarima, što im daje osjećaj prostranosti. Glavna spavaća soba uređena je prema užitku vlasnika – osnovno i jednostavno.

“Ono što je dobro kod spavaćih soba u ovom projektu je što su one pretpostavljene širine da uvijek imate mogućnost dodatka dodatnog ormara. Ima dovoljno prostora, taj prostor može biti radni stol, može biti ormar, može i na kraju krajeva biti koljevka za dijete, tako da smo taj dio ostavili prazan da vidimo kako će nam se život razvijati i koje će potrebe doći i na koji način ćemo taj prostor spavaće sobe iskoristiti kasnije.”

Kupaonica je uređena u istom stilu kao i ostatak stana, kako bi se postigao osjećaj povezanosti.

“Ugradbeni ormari u kupaonici su u imitaciji drva i antracit boje, ormarić ispod umivaonika je također ista varijanta drva. Ono što je specifično u kupaonici su pločice, gdje smo mi kao projektanti i kao izvođači htjeli napraviti nekakav test i eksperiment. One su dimenzija 120×120. Mogu reći da je to ispalo dosta dobro jer površine u kupaonici postanu dosta unificirane i ujednačene. Smanji se broj fuga i dobije se monolitnost same kupaonice.”

Terasa površine osam i pol kvadrata idealne je veličine za smještaj vanjskog namještaja i roštilja te savršena za uživanje u svako doba dana.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice