Povežimo se

Predstavljamo dom

Idealan dom – stan na tri etaže

Prostran obiteljski stan prepun sjajnih dizajnerskih rješenja.

Stan po mjeri velike obitelji

Prema nekim osnovnim pravilima spavaći trakt bi trebao biti odvojen od dnevnog, svaki član obitelji bi trebao imati svoju sobu, kuhinja mora imati sve potrebno a u dnevnom boravku mora biti puno mjesta za obiteljska druženja. Velika obitelj mora imati i barem 2 kupaonice. Upravo je takav dom kojeg je uredila dizajnerica Kristina Šitum.   

Kristina-Šitum-dizajnerica-interijera
Kristina Šitum, dizajnerica interijera

Mali ulazni prostor vodi u zajednički veliki otvoreni prostor gdje je smještena kuhinja, blagovaonica i boravak zajedno. Predivno otvoreno stepenište, ograđeno drvenim letvicama, vodi na kat gdje su smještene spavaće sobe i kupaonice.

veliki-dnevni-boravak

Moglo bi se reći da je ovo idealan stan za veliku obitelj, jer svaki član ima svoj vlastiti mirni kutak, ali i veliki zajednički prostor za druženje.

„Ovo je zapravo troetažni stan u koji se ulazi na srednjoj etaži.  Tu imamo kuhinju, blagovaonicu i boravak dok su spavaće sobe i kupaonice gore na katu. U podrumu imamo još i teretanu“, objašnjava dizajnerica interijera Kristina Šitum.

Omiljene boje vlasnika ponavljaju se i u boravku. Živost unose detalji i slike. Prostor je promišljeno osvijetljen stropnim svjetiljkama, a  ne nedostaje ni dnevnog svjetla koje zahvaljujući letvicama prodire i do stepenica.

Suvremeni materijali i drvo u kombinaciji

Bijela, siva i crna boja prevladavaju cijelim dnevnim prostorom, a toplinu im daje drvo, baš kao i u kuhinji.

Kuhinja-crno-drvo

„Kuhinja je dosta velike kvadrature i raspored je takav da smo si mogli priuštiti kolone preko cijelog zida i time smo dobili jako puno prostora za odlaganje pa nije bilo potrebe za gornjim kuhinjskim elementima tako da kuhinja djeluje dosta prozračno i otvoreno“, ističe Šitum.

crni-zid-u-kuhinji

Obzirom da nema gornjih elemenata kuhinje, mogli su si kaže dizajnerica, priuštiti detalj kao što je crni zid u kuhinji. „U prostoru gdje se kuha ipak treba malo bolje zaštiti taj zid pa smo se odlučili za 3d pločice koje su malo ipak dale posebnu notu ovom prostoru“, objašnjava dizanjerica interijera.

crne-3d-pločice

U kuhinjskim elemetnima smješteni su mali kuhinjski aparati koji imaju dovod struje i mogu se odmah koristiti bez da se izvlače van na površinu. „Kad ih klijent nema potrebu više koristiti samo zatvore vrata i kuhinja ostaje uredna i čista“, ističe dizajnerica.

Spavaće sobe na katu

hodnik

Na drugom katu se nalaze spavaonice, tri dječje sobe s kupaonicom i roditeljska spavaća soba s pripadajućom kupaonicom.

Dizajnerica je prije uređenja spavaćih soba detaljno ispitala želje svih članova obitelji i uklopila ih u prostor.

Svaka je soba stoga personalizirana i ima svoj posebni ugođaj.

S namještajem po mjeri, u kombinaciji s nekim kupljenim komadima svi su kutevi soba pametno iskorišteni.

Puno prostora za dekoracije i sitnice ima i u zgodnim policama u zidu.

Idealan dom za veliku obitelj

Tako bismo mogli nazvati ovaj troetažni stan.

I to ne samo zbog veličine i rasporeda, već i zbog zgodnih dizajnerskih rješenja koja uljepšavaju svakodnevicu.

Oglas

Predstavljamo dom

Umjetničko svetište Marijana Jakubina

Atelje slikara Marijana Jakubina smješten na tavanskom prostoru od samo 27 kvadrata skriveni je dragulj među uskim ulicama grada. Pažljivo dizajniran i ukrašen izborima samog slikara, odlikuju ga minimalistički, ali i tradicionalni elementi. S obzirom na ograničeni prostor, naglasak je stavljen na funkcionalnost i optimizaciju prostora, koji nije samo oblikovan kao radni prostor, već je osmišljen kao dinamičan ambijent podoban i za život.

Atelje danas, stan sutra – transformacija prostora prema životnim potrebama

Kada sam dobio mogućnost kupnje jednog prostora za svoj atelje našao sam evo ovdje u svojoj kući dobar prostor kojeg sam ja htio osmisliti da bude polivalentan. Istodobno, da mi bude atelje dok ja sam živ i radim u njemu, a kad mene više ne bude da to bude jedan lijepi jednosobni stančić, odnosno garsonijera za svakodnevni život jednog mladog bračnog para. Budući da se radi o radnom prostoru, slikarskom prostoru, razmišljao sam kako to učinit, rekao je Marijan Jakubin, slikar i umirovljeni red. prof. art.

Pogled odozgo na kreativni proces

Visina prostora pružila je mogućnost za stvaranje još jedne etaže, koja skriva skladišni prostor, a s kojeg se pruža pogled na mjesto gdje se ideje pretvaraju u stvarnost. Tako da sam iskoristio ovaj tavanski prostor.

Njegova visina je dosta visoka, tako da imam zapravo dvije etaže unutar tavanskog prostora. Prva etaža mi je radna, gdje uglavnom slikam na ateljeu i na ovom radnom stolu, a na etaža je zapravo skladište, ajde, odlaganje mojih slika da ne zagušim ovaj prostor ovdje.

Kreativnom organizacijom, u jednom kutku ateljea smještena je i minijaturna kuhinja koja doprinosi ukupnom doživljaju ateljea.Ipak sam zamislio da imam ovdje i mjesto za odmor. Zatim, da imam priručnu čajnu kuhinju s malom blagovaonicom.

Ključna uloga osvjetljenja u stvaranju inspirativnog prostora

Dnevna svjetlost ulazi kroz krovne prozore na sjevernoj strani. Ovaj položaj pridonosi stvaranju ugodne i ravnomjerne rasvjete unutar ateljea, čime se smanjuju oštri kontrasti i sjene, posebno osjetljivi kod slikanja i radova s bojama.

Prvenstveno sam razmišljao o samoj svjetlosti. To svaki atelje treba imati, a budući da jako sunce i puno svjetla ne pridonosi slikanju, nego mora biti atelje prvenstveno okrenut prema sjeveru. Tako da sam tražio prostor koji će biti isključivo usmjeren sa svojim prozorima prema sjeveru. 

Baza cjelokupnog ateljea su krovni rogovi koji su poslužili kao dobra osnova za police s knjigama, a dodavanjem crvenih svijeća u zelene grede ostvaren je komplementarni kontrast, što umjetničkoj radionici daje posebnu čar. 

Grede su one koje su meni najinteresantnije u ovom prostoru bez obzira na ovaj radni stol i tako dalje jer one su u samom konstruktivnom smislu za mene vrlo interesantne. Ne samo u smislu funkcije polica, nego i jedna interesantna likovna konstrukcija. 

Slikarski pogled na uređenje prostora

U duhu sirove i ekspresivne estetike, rustikalnom namještaju i secesijskim detaljima koji krase tavanski prostor, odlično komplementira rabljeni parket. Odbačeni, stari hrastov parket. Hoću to. Zbog toga što mi taj stari hrastov parket odgovara rustikalnim gredama, rogovima, konstrukciji ovoj. Tako da sve to bude na neki način brut art – sirova umjetnost, a ne uglađena umjetnost.  

 Slikarski atelje Marijana Jakubina nije samo prostor za rad, već je izvor inspiracije i opuštanja. Okružen umjetničkim materijalima, fotografijama, knjigama i osobnim predmetima, atelje je svojevrsno svetište umjetnikove kreativnosti. Svaki predmet nosi svoju priču i svaki kutak ateljea skriva tajnu koja čeka biti otkrivena. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Vitalna stogodišnjakinja – stara zagorska kuća dobila je novo ruho 

U vrijeme nastanka, ova je stara zagorska kuća služila za stanovanje, a spretne ruke obitelji Kinčić spasili su ju od propadanja i pretvorila u podsjetnik na neka davna vremena. 

“Kućica je sagrađena 1913. godine. S tim da mi kada smo došli ovdje, mi smo se toga trena kada smo ju vidjeli, zaljubili. Kućica nije izgledala baš ovako kako ona momentalno izgleda, ali smo nastojali da ona ostane kao stara, autohtona zagorska hižica i ona se nama kao takva upravo dopala i ona je naša zagorska, stara hižica.”, rekla je Gordana Kinčić, vlasnica kuće. 

S obzirom da je to onako bio jedan onako stariji stil gradnje, ona je u međuvremenu renovirana, ali nas kao takve nije to zadovoljilo. Pa smo ono krenuli od bojanja zidova, kuhinja je u principu ostala kakva je bila, pa smo samo malo ju nakitili, stavili smo rajnglice, lončiće tako da dočaramo u stvari taj nekakav zagorski, starinski štih. Jedino u što smo malo više uložili to je bila kupaonica koja je zaista bila dosta derutna i nije služila svrsi, nastavila je. 

Uređenje kupaonice

Kupaonica uređena u retro stilu savršen je spoj starih i novih vremena. 

“To nam je bila nit vodilja da malo u svu tu starinu dodamo tog nekakvog malo modernog štiha, s obzirom da je ona bila dosta derutna, krenuli smo s njom i napravili smo to što smo napravili, a opet smo gledali da to ne odudara previše od ovoga svega pa smo opet išli na te tople materijale kao što je drvo, malo dodali tog šarenila u pločicama i evo tako da smo ustvari na kraju bili zadovoljni time što smo njome postigli.”, ispričala je Kinčić. 

Detalji koji daju poseban ugođaj prostoru

Seljački pod i lamperija na zidovima daju poseban štih interijeru u kojem su izložene starine emotivne vrijednosti. 

“S obzirom da smo jako veliki ljubitelji starih stvari, starina, to su znali naši prijatelji, naši kumovi, naši rođaci tako da su jednostavno prilikom svakog posjeta nama, donijeli nešto svoje. Tako da evo, svaka većina ovih stvari priča neku svoju priču, ali uglavnom to je nešto što smo dobili od poznanika i dragih ljudi.”, rekla je Kinčić. 

Zavjese pridodaju toplini prostora, a stari tanjuri koji su kroz godine ostali bez svog para stoje na ručno izrađenim policama. 

Autohtoni i resturirani namještaj

“Što se tiče tih polica, to je rad mog supruga, to je on osmislio isto kao i žardinjere sa vanjske strane hižice, znači, one su vrlo slične i to je ustvari rad evo ga, njegov projekt.”, rekla je Kinčić. 

Od pokućstva zatečenog u kući, obitelj je zadržala vitrinu u dnevnoj sobi i blagovaonski stol sa stolcima. 

“On je restauriran, on je bio u lošijem stanju, isto kao i stolice ali s obzirom da se uklopilo u ovaj interijer, nismo htjeli odustat od svega toga pa smo dali restaurirat i sad je to evo sastavni dio našeg dnevnog boravka i smatramo da je to zaista nešto što ovdje paše.”, objasnila je Kinčić. 

Autohtoni kreveti u spavaćoj sobi nisu zadržani zbog komfora, ali novi su rađeni upravo s tim starinskim karakterom, dok atmosferi pridonose obiteljske fotografije. 

“Na fotografijama u spavaćoj sobi je moja baka, Katarina, moja mama pokojna Amalija i na jednoj fotografiji sam ja kao mala djevojčica na klupici na brijegu iznad moje rodne kuće.”, rekla je Kinčić. 

Za potpuno opuštanje i bijeg od vreve grada, obitelj je napravila malu spa zonu okruženu duhom prošlosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice