Povežimo se

Predstavljamo dom

Francuskinja sa zagrebačkom adresom

Ako ste ljubitelji klasike, onda zasigurno ne možete ostati ravnodušni na profinjenost, kvalitetu i jednostavnost francuskih rješenja. Ušli smo u jedan zagrebački stan uređen upravo u francuskom stilu.

Francuski stil primjer je dobrog stila!

Što je dobar ukus ili stil? Kažu da se o tome ne raspravlja, a isto tako kažu i da dobar stil ne poznaje granice. No, svi dobar stil obično povezujemo s onim francuskim, bilo da je riječ o modi ili uređenju interijera. A što je to što stil čini francuskim i kako urediti dom na francuski način, otkrila nam je Marie, Francuskinja sa zagrebačkom adresom.

U uređenju svog doma Marie miješa različite stilove i materijale. U njenom stanu istovremeno možete vidjeti baršun, plastiku, metal i drvo. Ta mješavina materijala daje francusku notu uređenju doma. Neki namještaj je inspiriran seoskim kućama uređenima na francuski način, a neki stanovima u Parizu. Ta mješavina stilova je ono što po njenom mišljenju uređenje čini francuskim.

Inspiraciju traži posvuda

Marie nspiraciju crpi od mnogih francuskih brendova, kao i iz časopisa, ali i putovanja. Ova Francuskinja selila se čak 13 puta! Stan obiluje etno predmetima, antikvitetima i modernim dizajnerskim predmetima.

“U tom interijeru uvijek ima mjesta za stvari i namještaj koji ponesem sa sobom. To čini ambijent toplijim. Cilj je dizajnirati stan tako da bude udoban ambijent u kojem se dobro osjećamo u svako godišnje doba”, zaključuje.

Selidba u inozemstvo omogućuje otkrivanje drugih kultura, širenje vidika, upoznavanje povijesti drugih zemalja što čini neiscrpnu inspiraciju.

Dašak francuskog stila donosi gdje god dođe

Iako je iseljeništvo njihov izbor, nedostaje im Francuska i obitelj. Zbog toga su sa sobom donijeli predmete iz tamošnjeg doma te one koji ih podsjećaju na dom.

U jednom antikvarijatu pronašla je stolić za svoga sina koji se mogao pronaći u francuskim školama. Kada ga je vidjela pomislila je da je savršen za crtanje i ostale aktivnosti za dječaka od 4-5 godina.

U sobama je htjela postići udobnu atmosferu stoga ima puno drvenog namještaja. Osim toga, bitno joj je i osvjetljenje tako da ima i puno lampi.

Hrvatska je njen novi dom, ali Francusku ne zaboravlja

Obožava primati goste, kuhati, pripremati jela i ugostiti svoje prijatelje. Uživa u ulozi domaćina i prijateljskim druženjima. Sretna je što uspijeva nabaviti francuske proizvode, primjerice vina. Obožava kuhati francuska jela jer sve su to načini održavanja veze s Francuskom, kaže.

Marie je jako aktivna u zajednici Francuza. Predsjednica je udruge „Zagreb accueil“ koja okuplja Francuze i Frankofonce koji dolaze živjeti u Hrvatsku.

“Imamo misliju povezati te ljude i oživjeti zajednicu Francuza tako što organiziramo događanja i aktivnosti. Održavamo druženja uz kavu koja služe održavanju veza između članova udruge.”

Svojim članovima voli predlagati razne kulturne aktivnosti koje bi približile i otkrile jednom Francuzu ili Frankofoncu sve čari Hrvatske. Organizira izlaske u Hrvatsko narodno kazalište na operu ili balet, geopolitičke večeri, ture po gradu i još svašta nešto.

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Moderan stan s daškom prošlosti u centru Zagreba

U zgradi iz 1910. godine, u kojoj se liftom vozite na vlastitu odgovornost, na trećem katu nalazi se  stan modernog uređenja s daškom prošlosti. Kroz njega nas je provela dizajnerica interijera i otkrila kako je spojila sadašnjost i prošlost.

Renovacija nakon gotovo pola stoljeća

U centru Zagreba, na savršenoj lokaciji nalazi se stan koji je prvi put nakon četrdesetak godina renoviran, čime mu je udahnut potpuno novi život, za nove stanare.

Arhitektica Mira Matulović Burazin ispričala nam je kako je tekao cijeli proces renovacije. Istakla je kako se jako pazilo da se ništa ne ruši. Riječ je o staroj zgradi i zbog straha od potresa pomno se pazilo na svaki detalj.

Svi žele walk in ormare

Iako je raspored prostorija na sto kvadratnih metara površine ostao skoro isti, smanjena je master soba za devet kvadrata od čega je napravljena walk in garderoba.

Walk in ormar bio je jedan od zahtjeva investitora i napravljen je tako da hodnik i master soba budu povezani, dakle ormar ih zapravo povezuje. Walk in ormar je napravljen kompletno po mjeri po nacrtima i željama investitora.

Kuhinja bez gornjih elemenata

Kroz hodnik i dnevnu sobu provlači se dašak prošlosti kroz bijele štukature na zidovima i vratima. Ulaskom u kuhinju osjeća se prostranost. Moderna kuhinja bez gornjih elemenata, s tri velika crna ormara.

Otok je središnji dio kuhinje, sa savršeno glatkom radnom površina iz jedne plohe, izrađena od laminama za jednostavnije održavanje. Crna kuhinja, kao potpuni kontrast svijetloj dnevnoj sobi, kojoj posebnu toplinu daju dva drvena ormarića.

Mira je klijentima pokazala stoliće iz svoje linije koje je sama dizajnirala, a koji su se klijentima jako svidjeli te su se odlično uklopili u prostor.

Zanimljiva rasvjeta daje osjećaj razigranosti

Pažljivo odabrana rasvjeta u isto je vrijeme skrivena, naglašena, crna i bijela, papirnata i dekorativna, čime je strop dobio razigranost.

Jedino što su klijenti odlučili zadržati iz prijašnjeg stana su lampe zidne, jer su dizajnerske pa su ih htjeli prebaciti i slijedom njih i s kombinacijom stropne rasvjete dobili su vrlo neobično, ali zanimljivu i efektnu rasvjetu.

Slučajna nesreća dovela je do prekrasne kupaonice

Tlocrtno nije bilo promjene u stanu, pa je dnevna soba nešto manja, a njen centralni dio je garnitura za sjedenje, lanene bež boje, savršeno uklopljene u prostor. Jedna izmjena u rasporedu zidova dogodila se u kupaonici.

No, do te izmjene nije došlo namjerno, već se za vrijeme renovacije slučajno urušio zid što im je onda dalo mogućnost da ga pomaknu. Slučajna nesreća na kraju se pokazala kao pun pogodak i kupaonica je ispala baš onako kako treba.

Starinska, restaurirana vrata na sobama nasuprot modernom uređenju s puno svjetla, ovaj stan čine posebno ugodnim za stanovanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice