Povežimo se

Kuće

Fenomenalna adaptacija obiteljske kuće

Vodimo vas u Samobor, u preuređenu kuću arhitektice Helene Noršić Patrčević. S obzirom na to da jako voli reciklirati stvari, udahnuti novi život starom prostoru bio joj je užitak.

U centru grada, a opet u blizini šume i parka. Zvuči kao idealno mjesto za život jedne obitelji. Zvučalo je tako i arhitektici Heleni Noršić Patrčević koja je dio roditeljske kuće preuredila za nove potrebe.

„Projektni zadatak je bio da se ovaj dio kuće maksimalno proširi za našu peteročlanu obitelj. Jer ova kuća se sastojala od jednog zasebnog dijela, to je posebno krilo gdje je bila garsonijera u kojoj sam ja živjela kad sam završila fakultet i počela raditi“, objašnjava nam arhitektica.

adaptacija-obiteljske-kuce-blagovaonica-tapeta-domnakvadrat

Što više prirodnog svjetla

Uz to, trebalo je kuću što više otvoriti prema šumi i parku kako bi u njoj bilo što više prirodnog svjetla. Na mjestu današnje kuhinje bila je mala kuhinja i kupaonica, a današnja je blagovaonica imala i ulogu dnevnog boravka.

„Kako smo probili nosivi zid, i proširili se i postavili dnevni boravak i spavanje na drugi dio kuće, onda smo ustvari jednostavno ovdje napravili kao nekakav poluotok. Na taj način smo povećali kuhinju. Probili smo nosivi zid između opet ugradili traverzu, i napravili tu jednu onako interesantnu malu kuhinju i ovdje smjestili blagovaonicu“, dodaje.

preuredjenje-obiteljske-kuce-kuhinja-domnakvadrat

Kuhinja je tako dobila na kvadraturi i praktičnosti, a u njoj nas je zaintrigirao još jedan komad namještaja.

ormaric-za-cipele-kao-smocnica-domnakvadrat

„To je jedan zanimljiv komad namještaja kojeg smo naručili iz Italije, koji ustvari kao frontu ima ogledali i tanak je svega 21 cm. Ustvari služi kao ormar za cipele se prodaje u originalu, ali ovdje je iskorišten kao mini špajza. Dobar je zato što je vrlo neprimjetan u prostoru, a ujedno ga vizualno povećava zbog tog ogledala“, kaže Noršić Patrčević.

Zaokruženi interijer pomoću namještaja i tapeta

Kroz cijeli se prostor proteže drveni namještaj koji je zapravo prerađen od gotovog. Tako daje dojam zaokruženog interijera. Tome pridonose i tapete koje se nalaze u blagovaonici i dnevnom boravku.

dnevni-boravak-tapeta-domnakvadrat

„Ja jako volim te floralne motive i volim da mi je osjećaj kao da sam u nekakvoj džungli, tako da sam uvijek birala te nekakve motive tapeta. Ovo je jednostavno, pošto je sve dosta svijetlo, bijelo, svijetlo drvo, onda takva jedan zidna tapeta, kao zidni mural jako podigne prostor“, objašnjava arhitektica.

dnevni-boravak-s-galerije-domnakvadrat

Dnevni je boravak vrlo jednostavan i ne obiluje kvadratima: „To je prostor na koji smo se mi proširili kasnije, strop je bio na otprilike dva i pol metra i gore je dio tavana koji je bio neiskorišten. Mi smo srušili jedan dio stropa tako da dobijemo veću visinu prostora dnevnog boravka. Posebno smo radili galeriju koja se betonirala ispod koje smo onda logično smjestili kupaonu novu, a gore je spavanje.“

Dnevni boravak na otvorenom

A kad zasja sunce dnevni se prostor širi na otvoreno.

terasa-adaptacija-kuće-domnakvadrat

„Ovdje se u početku radilo samo o ovoj terasici. To je bio ravni krov od blagovaonice mojih roditelja. Pošto imamo troje djece, onda nam je falilo tog vanjskog prostora. Jako volimo vani blagovati i boraviti, tako da smo to onda proširili na tu terasu, da možemo tu biti što više“, kaže Noršić Patrčević.

terasa-iz-zraka-domnakvadrat

Terasa obiluje zelenilom, što dekorativnim, što jestivim. Posebno je zanimljiva priču kako je na nju došao javor.

„Zbog veličine i zbog toga što je prostor mali, unutra nije mogao ući standardnim putem kroz vrata. Morali smo ga sa kranom preko susjedovog dvorišta ubacivati u žardinjeru koja je bila zazidana za njega posebno.“

Adaptacija ili recikliranje kuće

Adaptacije starih kuća ovoj su arhitektici jako drage jer je ljubitelj toga ta na Zemlji ostavljamo što manji ekološki otisak. Tako da ovu adaptaciju naziva recikliranjem kuće. Ističe da je kod opremanja doma jako važno birati kvalitetan namještaj upravo iz zelenih pobuda.

„Moguće je upotrijebiti ponovno i taj namještaj pogotovo ako se radi od kvalitetnog materijala. Najčešće smo birali da bude od punog drveta jer se puno drvo može rezati, brusiti, farbati, ponovno upotrijebiti bilo gdje. Prekraćivati kako vam paše“, kaže arhitektica.

Raj za juniore

A sada vas vodimo u jedan poseban dio ovog zanimljivog doma.

djecja-soba-domnakvadrat

„Ovo je zadnji dio taj koji smo renovirali. Kako su nam djeca sada od jeseni svi školarci, porasla je potreba za njihovim radnim dijelom. Gore su već postojale spavaća galerija gdje su njihov dječji dio za spavanje, a ovdje im je samo dio gdje rade i imaju galerijicu za igranje, lego galeriju takozvanu“, objašnjava Noršić Patrčević.

djecja-spavaca-soba-domnakvadrat

A kroz galeriju juniori bez problema mogu doći i do svojeg spavaćeg dijela tako da je ovako osmišljen prostor posebno interesantan kad im dolaze prijatelji. Uz to, iz spavaćeg dijela mogu se iskrasti u još jedan skriveni kutak.

Terasa za spavanje

„Zbog blizine šume nam i ljeti dolazi taj sveži zrak, tako da nikad nije previše vruće, a napravili smo i jednu malu krovnu terasicu koja je ustvari služi da bi se ta posteljina mogla prozračiti. Ujedno se koristi i da dečki spavaju ljeti gore na terasi na madracu na napuhavanje“, kaže nam arhitektica.

terasa-na-krovu-domnakvadrat

A kad je već adaptirala kuću za potrebe obitelji, arhitektica nije zaboravila ni na svoj radni prostor te je u prizemlju uredila svoj ured.

ured-arhitektice-adaptacija-kuce-domnakvadrat

Jednostavne moderne linije uz poneki akcent čini se da su njezina osobna preferencija. Ali ne boji se ni hrabrih izbora.

adaptacija-kuce-kupaonica-domnakvadrat
Oglas

Kuće

RAZMIŠLJA UMJESTO VAS ‘Pametna kuća’ u Kostreni

Upravljanje grijanjem, hlađenjem, rasvjetom i sigurnošću prepustite drugima

Pametni su sustavi dio današnje moderne arhitekture. Jer upravljanje grijanjem, hlađenjem, roletama, sigurnošću, rasvjetom puno je jednostavnije prepustiti nekom drugom. Vodimo vas u jednu takvu pametnu kuću u Kostreni.

Zanimljivi volumeni vješto uklopljeni u okoliš, ono su po čemu se ova kuća ističe od svojeg okruženja. Pomalo hladna i jednostavna, a opet idealnih dimenzija kako se ne bi isticala, već uklopila u okoliš.

pametna-kuća-dom-na-kvadrat

Kuća je projekt riječkog arhitekta Saše Randića koji je cijelu ideju vezao uz poziciju kuće i tako je u potpunosti otvorio prema moru. Iz dnevnog prostora spavaći volumen izlazi kao konzola i kadrira pogled na Kvarnerski zaljev.

Minimalističke linije i forme

Tako gotovo da nema granice između unutarnjeg i vanjskog prostora kuće. Kad je o interijeru riječ, njime dominiraju minimalističke linije i forme. Čelične se konstrukcije ne skrivaju, a u njega su pomno uklopljeni i dijelovi s vidljivim betonom. Tek pokoji dekorativni element poput ogledala, rasvjete ili tapete svojevrstan su naglasak u prostoru. Međutim, nije nas u ovaj dom privukla samo arhitektura, već i pamet.

pametna-kuća-dom-na-kvadrat

Naredbe putem mobilne aplikacije

‘Na ovome objektu imamo nekoliko sustava koji su inkorporirani, garažna vrata, s kojim možete upravljati, zatim imamo zaštitu od sunca, sve spavaće sobe su opremljene sa motorima, koji zatvaraju roloe i imamo jednu ambijentalnu rasvjetu unutar dnevnog boravka’, kaže Saša Morić iz BFT Adria d.o.o.

pametna-kuća-dom-na-kvadrat

A to izgleda ovako: kad dolazite pred garažna vrata, putem mobilne aplikacije svojem pametnom sustavu Somfy naredite da otvori vrata. Nakon što ste ušli u kuću pametnim se sustavom upravlja roletama u spavaćim sobama.

‘To je upravljanje na daljinu, drugo, vaša mogućnost da sa upravljanim uređajem imate nekakvu komunikaciju. Dakle, da znate je se ta radnja izvršila ili nije, a kada sve to možemo upravljati i staviti u nekakav vremenski kontekst. Dakle, da se sustavi sami dižu, otvaraju, pale ili gase, u određeno vrijeme, u određeni datum ili dan, onda govorimo  o baš pravom pametnome sustavu’, objašnjava.

pametna-kuća-dom-na-kvadrat

Aplikacija na hrvatskom jeziku

Za pametne je sustave važno da se jednostavno upravlja njima ili kako se to danas popularno kaže – da budu user friendly. ‘Stoga smo mi u Somfyju se potrudili da lokalna aplikacija bude na na hrvatskom jeziku, da je krajnjem korisniku puno lakše upravljati i danas sutra nadograditi sustav’, dodaje.

Na ovakvim sustavima važno je da, osim upravljanja na daljinu, imate dostupne i lokalne komande poput, prekidača na zidu. Sustav se može unaprijediti i putem glasovne komande neovisno o tome kojeg virtualnog asistenta koristite. Isto tako, sustav je nadogradiv. Ova centrala može kontrolirati više od 200 uređaja, te konfigurirati 40 scenarija. Evo što sve na nju možete nadograditi.

pametna-kuća-dom-na-kvadrat

‘Možete unutarnje i vanjske kamere, možete sustave za grijanje i za hlađenje, imamo termostate u IOT protoku s kojim možete upravljati sa svojim grijanjem. Zatim možemo rasvjetu i to na nekoliko nivoa, od klasičnih žarulja, LED rasvjete, možemo je dimati, zatim imamo razno razne sustave za sigurnost, imamo protuprovalne senzore, imamo sustave za otkrivanje dima, imamo sustave protiv poplava, praktički sve što se može danas u modernome domu staviti mi smo u mogućnosti to unaprijediti’, tvrdi.

A kad pametni sustavi  u vašem domu razmišljaju umjesto vas, vama jedino preostaje da se u svojem domu opustite u uživate.

Nastavite čitati

Kuće

Zavirite u stan jednog od naših najpoznatijih arhitekata, Ante Vrbana

‘Svaki moj prostor je moj svojevrsni laboratorij arhitekture’

Prvi projekt napravio je s devetnaest godina, a prvi kapitalni dvije godine kasnije. U Hrvatskoj je postao poznat i prije nego što je diplomirao, a prije svoje tridesete godine, izašao je na strana tržišta kojima i danas uspješno plovi. Vrata svoga doma otvorio nam je arhitekt Ante Vrban.  

Dobrodošli u dnevnu sobu arhitekta Ante Vrbana. Prostor je to koji svako toliko mijenja svoje lice. ‘Zapravo , svaki moj prostor je moj svojevrsni laboratorij arhitekture gdje testiram sve materijale koje onda kasnije implementiram ili ne, ovisi o rezultatu’, kaže nam Ante. Uz to, mjesto je to gdje razmišlja i odmara. Karakteriziraju ga jednostavnost forme i mir i tako ovaj dom postaje savršeno mjesto za odmor i nove ideje i projekte.

ante-vrban-dom-na-kvadrat

‘Zapravo su to moja kolekcija stolića butter za 2022. Nekako travertin je kroz cijeli moj život jako važan kamen. Htio sam da budu monoliti i htio sam da budu skulpturalni. Ja mislim da je umjetnost zapravo jedna velika cjelina, dio arhitekture i da zapravo, da bi sve bilo u nekakvoj harmoniji, u trendu, ta industrija umjetnosti i arhitekture i dizajn, i moda i glazba, nekako trebaš spojiti sve svjetove da bi dobio proizvod’, smatra.

Ljeta u Šibeniku ostavila su trag

Iako je odrastao i školovao se u Zagrebu, Ante je ljeta provodio kod bake i dide u Šibeniku. Dida je imao jedrilicu čija je paluba kod Ante ostavila trag i postala inspiracija za njegov arhitektonski stil.

‘Pod je bijeli hrast, ali ima dilatacije od kaučuka, zapravo je sistem rađen kako palube na brodu, zapravo se u dilatacije između dvije letve, natanka zapravo tekući kaučuk. Kad se osuši, se reže kao na palubi’, kaže.

ante-vrban-dom-na-kvadrat

To je prepoznatljiv pod s potpisom ovog arhitekta za koji kaže da ga ne stavlja u svaki svoj projekt već samo ako osjeti vibru da bi on mogao biti kompatibilan s vlasnikom. Vrban smatra da dobar arhitekt treba biti potpuno prepoznatljiv, a evo koji je njegov zaštitni znak.

‘Ova ogledala, to se zapravo, to vani moji klijenti moji klijenti zapravo zovu skulpture. To su ručno brušena trake od ogledala i ona nije samo stvar refleksije i nekako igre svijetla i refleksije. Potpuno drugačiji dojam daju po noći i uz recimo nekakav sumrak, osvjetljene umjetno ili prirodno, to je zapravo jedan cool trik. Ja mislim da sam imao 18 godina kad sam prvi put tu traku stavio i evo, do dan danas, pojavljuje se u svakom projektu, ne u možda ovako, u različitim, recimo, dimenzijama. Ali je uvijek tu i na njoj je moja pločica da se zna da sam ja radio’, kaže Vrban.

Projekti po cijelom svijetu

A njegovih projekata zaista ima u cijelom svijetu. I kako kaže Ante, teško je izdvojiti najdraži mu.

‘Svaki arhitekt ili čovjek u svojoj karijeri ima prekretnice i raskrižja. kad razmislim, možda mi je prvi projekt, kad sam bio klinac na faksu. Ja sam prvi projekt napravio s 19 godina, ali prvi kapitalni je bio zgrada od Sokol Marića u Medulićevoj ulici, kad sam imao 21. Onda je bio Dubai s 23, i naravno, prva obnova Gradske kavane prva obnova njena, to sam imao 28 godina. Nakon Dubaia sam izašao na inozemno tržište i sad imam užasno puno projekta koji imaju confidentiality agreement koji, zapravo, to su ljudi koji ne žele uopće da se zna jer je riječ o privatnim investicijama, a recimo, crkva u Kninu koja je, na koju sam užasno ponosan, jer sam ja i katolik i Hrvat i to, gdjegod živio i radio, to spominjem’, ponosno ističe Ante.

Za svoje je radove dobio i mnoštvo međunarodnih nagrada što ga čini jednim od naših najnagrađivanijih arhitekata. Iza njega je više od 400 projekata diljem svijeta. Jedan od posljednjih je Hrvatski paviljon na svjetskoj izložbi u Dubaiju gdje je dobio Zlatnu nagradu za kvalitetu.

Rano probijanje na svjetsko tržište zasigurno je obilježilo njegovu karijeru, ali nije tu jedini faktor bila sreća jer za održati se na vrhu treba i puno rada.

Dobar si koliko je dobar tim

‘Biti arhitekt znači imati veliku domenu znanja i djelovanja. Zapravo, ti si od prvog dogovora, u komunikaciji s klijentom, prezentaciji projekta, realizaciji projekta i na kraju i na naplati tog projekta, ti moraš biti multifunkcionalan. Arhitektura i građevina moraju biti jedno tijelo, ja to govorim zapravo od pravog dana kad sam počeo raditi jer ja sam zapravo arhitekt koji je na gradilištu’, objašnjava.

Kaže da je netko onoliko dobar koliko mu je tim organiziran. On sa svojim radi već dugo i svi su zajedno rasli kroz realizirane projekte.

ante-vrban-dom-na-kvadrat

‘Ja sa svojim majstorima radim skoro od prvog projekta, mi smo svi obitelj već postali, kao mama patka ih vodim sa sobom po cijelom svijetu, nekako sam stvorio tim na kojem sam užasno zahvalan i ja bez njih ne postojim’, kaže.

A koliko je ljudi kojima je Ante zahvalan? Puno, sada već puno, kad smo kretali, bilo nas je troje. Sad nas ima preko 200 indirektno i direktno i to je veliki je blagoslov i velika je čast, kad radiš s ljudima koji već mogu nekako predvidjeti sljedeći korak. U principu oni već znaju u kojem smjeru, ja recimo nikada ne kasnim, uvijek sam na vrijeme, užasno me nervira kad netko kasni, to svi znaju, i ti da bi bio uspješan i da bi napravio stvari koje, za koje si stvoren, moraš shvatiti da si ti dio mozaika, a ne jedna slika i zapravo mi svi tvorimo taj jedan mozaik koji na kraju ispadne rezultat i na njima sam zapravo najviše zahvalan’, objašnjava.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice