Povežimo se

Predstavljamo dom

Elegantan stan u minimalističkom stilu

Savršen spoj starog i modernog

Elegantno i ukusno uređeni interijeri uvijek privuku našu pažnju. A još kad ih imamo priliku posjetiti, onda zaista ne bi bilo u redu da ih ne podijelimo s vama. Vodimo vas u jedan takav stan.

Stan star gotovo 100 godina trebalo je urediti tako da zadrži što je više moguće autentičnih elemenata. Pred dizajnericom interijera Editom Kelečević našao se izazovan posao. Renovirati, vrata, stolariju, pod, zidove i onda ga opremiti minimalistički. Težak je to posao, pogotovo kad prostor djeluje ogromno i ima stropove visine 4 metra.

stan-minimalizam-dnevni-boravak-kauc
Foto: Ivona Zec

Sofa velikih dimenzija savršeno se uklopila u prostor, a visoke bijele zidove upotpunila je slika. U ovom dnevnom boravku sjedeća garnitura djeluje kao da je rađena za njega iako bi većinu ostalih domova u potpunosti zauzela.

Polica u dnevnom boravku je izuzetno minimalistička, a detalj koji se najviše ističe u prostoru je stara kalijeva peć koja je zadržana iz prošlih vremena.

polica-minimalizam
Foto: Ivona Zec
kalijeva-pec-uzorak-domnakvadrat
Foto: Ivona Zec

Iako minimalistička, kuhinja zbog dimenzija djeluje monumentalno. Naime, zid na kojem se proteže duži je od 5 metara. Ono što je kod kuhinje važno je da je duboka 90 cm, što je izvan standarda. Nema gornjih elemenata, pa je zato napa ugrađena u ploču za kuhanje.

kuhinja-minimalizam-domnakvadrat
Foto: Ivona Zec
kuhinja-stol-vaza-domnakvadrat
Foto: Ivona Zec

Zanimljiv detalj iz prošlosti koji je dizajnerica zadržala je ornament iznad vrata. Upravo su njegove godine bile razlog da ga se ostavi na mjestu gdje je bio, a ne seli ga se, primjerice u dnevni boravak. 

monument-domnakvadrat
Foto: Ivona Zec

Mnogi stanovi s početka 20 stoljeća imaju takozvanu kružnu putanju. Tako i ovaj stan ima tri sobe u fronti koje su prohodne. 

Spavaća je soba opet minimalistički uređena – krevet s visokim uzglavljem, noćni ormarići i ormar. Zanimljiva izvedba ormara iznimno je atraktivna i upravo zato on se jednako stapa u prostor koliko se u njemu i ističe.

krevet-spavaca-soba-domnakvadrat
Foto: Ivona Zec
ormar-spavaca-soba-domnakvadrat
Foto: Ivona Zec

U svakom slučaju, možemo reći da je ovaj stan zadržao duh s početka prošlog stoljeća, a iako je opremljen minimalistički, većina namještaja u njemu djeluje poprilično monumentalno. Izvrstan spoj koji će uvijek oduševiti istinske ljubitelje dizajna.

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Moderan stan s daškom prošlosti u centru Zagreba

U zgradi iz 1910. godine, u kojoj se liftom vozite na vlastitu odgovornost, na trećem katu nalazi se  stan modernog uređenja s daškom prošlosti. Kroz njega nas je provela dizajnerica interijera i otkrila kako je spojila sadašnjost i prošlost.

Renovacija nakon gotovo pola stoljeća

U centru Zagreba, na savršenoj lokaciji nalazi se stan koji je prvi put nakon četrdesetak godina renoviran, čime mu je udahnut potpuno novi život, za nove stanare.

Arhitektica Mira Matulović Burazin ispričala nam je kako je tekao cijeli proces renovacije. Istakla je kako se jako pazilo da se ništa ne ruši. Riječ je o staroj zgradi i zbog straha od potresa pomno se pazilo na svaki detalj.

Svi žele walk in ormare

Iako je raspored prostorija na sto kvadratnih metara površine ostao skoro isti, smanjena je master soba za devet kvadrata od čega je napravljena walk in garderoba.

Walk in ormar bio je jedan od zahtjeva investitora i napravljen je tako da hodnik i master soba budu povezani, dakle ormar ih zapravo povezuje. Walk in ormar je napravljen kompletno po mjeri po nacrtima i željama investitora.

Kuhinja bez gornjih elemenata

Kroz hodnik i dnevnu sobu provlači se dašak prošlosti kroz bijele štukature na zidovima i vratima. Ulaskom u kuhinju osjeća se prostranost. Moderna kuhinja bez gornjih elemenata, s tri velika crna ormara.

Otok je središnji dio kuhinje, sa savršeno glatkom radnom površina iz jedne plohe, izrađena od laminama za jednostavnije održavanje. Crna kuhinja, kao potpuni kontrast svijetloj dnevnoj sobi, kojoj posebnu toplinu daju dva drvena ormarića.

Mira je klijentima pokazala stoliće iz svoje linije koje je sama dizajnirala, a koji su se klijentima jako svidjeli te su se odlično uklopili u prostor.

Zanimljiva rasvjeta daje osjećaj razigranosti

Pažljivo odabrana rasvjeta u isto je vrijeme skrivena, naglašena, crna i bijela, papirnata i dekorativna, čime je strop dobio razigranost.

Jedino što su klijenti odlučili zadržati iz prijašnjeg stana su lampe zidne, jer su dizajnerske pa su ih htjeli prebaciti i slijedom njih i s kombinacijom stropne rasvjete dobili su vrlo neobično, ali zanimljivu i efektnu rasvjetu.

Slučajna nesreća dovela je do prekrasne kupaonice

Tlocrtno nije bilo promjene u stanu, pa je dnevna soba nešto manja, a njen centralni dio je garnitura za sjedenje, lanene bež boje, savršeno uklopljene u prostor. Jedna izmjena u rasporedu zidova dogodila se u kupaonici.

No, do te izmjene nije došlo namjerno, već se za vrijeme renovacije slučajno urušio zid što im je onda dalo mogućnost da ga pomaknu. Slučajna nesreća na kraju se pokazala kao pun pogodak i kupaonica je ispala baš onako kako treba.

Starinska, restaurirana vrata na sobama nasuprot modernom uređenju s puno svjetla, ovaj stan čine posebno ugodnim za stanovanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice