Povežimo se

Predstavljamo dom

Detalji u boji starog zlata za eleganciju

Stan kreiran za život, okrenut ljudima, krilatica je pod kojom Maja Mihovilović vodi projekte uređenja interijera, a osobito joj je važno da prostor, osim što je udoban i lijep, bude primjeren za navike stanara.

Bilo je dosta posla kod renovacije

Nježan i prozračan stan okupan s mnogo dnevnog svjetla, dom je dame koja je htjela otvoren prostor i svijetle boje. To je zahtijevalo renovaciju u trajanju od tri mjeseca, a prve izmjene napravljene su u tlocrtu.

“Hodnik je bio odvojen vratima od kuhinje i dnevne sobe. Između dnevnog boravka i kuhinje bio je pregradni zid koji smo maknuli kako bismo dobili otvoreni koncept. Nakon preuređenja stan se sastoji od zajedničke prostorije u kojoj su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, a uspjeli smo smjestiti mali radni kutak, sastoji se još i od ulaznog hodnika, prolaznog hodnika gdje su smješteni ormari, spremišni prostor i vešeraj, kupaonice, spavaće sobe i lođe”, opisuje dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

Luksuzni vinil pod topla je podna obloga vrlo ugodna za hodanje i modernog izgleda, zbog čega postaje sve popularniji odabir.

“Kad smo ušli u stan i skinuli sve podne obloge vidjeli smo da svaka soba praktički ima svoju visinu tako da smo morali skinuti kompletnu staru glazuru u svim prostorijama do betona, nanovo izlijevati glazuru, raditi pripremu za luksuzni vinil pod i to je bila jedna neočekivana i komplicirana stavka, ali uspjeli smo na kraju riješiti”, prisjeća se Maja.

Kuhinjski otok je centralni dio zajedničkog prostora

Centralni dio otvorenog prostora dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice je velik otok s tri polu barska stolca, koji prostoru daju osjećaj dobrodošlice.

Velika želja investitorice bila je da ima poveći otok što je značilo manje mjesta za blagovaonicu. Međutim, Maja uvijek sa svojim strankama komunicira o svim njihovim potrebama te su došli do zaključka da je otok vrlo važan te da će biti centralni dio zajedničkog prostora, a da je manji blagovaonski stol koji ima mogućnost proširivanja odnosno produživanja dovoljan za potrebe investitorice.

Fronte kuhinje u nježnoj bež boji bez žutog tona napravljene su od iverala, a dozu topline i luksuza dale su mat zlatne ručkice.

Porculan podiže cjelokupni dojam

“U kuhinji je highlight porculanska radna ploča i bokovi otoka, to je taj takozvani slap otok. Ploče su spajane, što izgleda jako lijepo pod 45 stupnjeva tako da nema vidljivih spojeva. Isto tako, u kuhinji je radna ploča i backsplash također porculan koji imitira mramor. To je bila glavna želja i to je nešto gdje nije bilo kompromisa, pa smo to svakako stavili, ali taj otok zaista i podiže cijeli ovaj središnji prostor”, govori Maja.

Kako je postignuta elegancija prostora?

Dojam elegancije prostora ostvaren je tapetama na platnu čiji je okvir vizualno izveden štukaturama, što je sjajan ukras na zidu.

Pažljivo odabrani detalji u mat zlatnoj ili boji starog zlata protežu se kroz čitav prostor, od rasvjete do nogica na stolcima i pomoćnim stolićima umjesto noćnih ormarića u spavaćoj sobi, a uz njih savršeno pristaje krevet šampanj boje.

Lijevani mramor u kupaonici

Pločice u kupaonici imitacija su mramora, dok je kada napravljena od lijevanog mramora.

Prolazni hodnik imao je prirodnu nišu za ugradbene ormare, koja je u potpunosti iskorištena.

“Olakotna okolnost što se tlocrta tiče bila je ta da je u prolaznom hodniku već postojala prirodna niša za ormare koju smo samo iskoristili i ispunili ormarima i dobili zapravo povelik prostor za smočnicu, za ručnike, plahte i tako dalje.”

U istu tu nišu smjestili su mali vešeraj tako da perilica rublja ne opterećuje kupaonicu koja je bila mala. Instalacija je napravljena tako da je izmještena u prolazni hodnik i izgleda kao dio ormara, stoga je vešeraj zapravo nevidljiv, a dovoljno odvojen od dnevnog prostora, a ako se po danu pere rublje zvuk perilice neće smetati.

Kombinacija različitih tekstura i materijala stvara osjećaj doma

“Ormari su odabrani u svijetloj nijansi, a u dijelu gdje je televizor zapravo nema ručkice pa se ormar nekako nastavlja na dimnjak i zapravo se ne vidi da se radi o spremišnom prostoru. U ulaznom hodniku stavili smo opet garderobni ormar, no drugi detalji poput klupe, slike i zanimljivog ogledala podižu cijeli prostor i odvraćaju pažnju s tog garderobnog ormara.”

Kod ovako svijetlih interijera udobnost i privlačnost postiže se igranjem teksturama i materijalima, a ovaj stan je upravo primjer kako različite teksture i ugodni materijali stvaraju osjećaj doma.

Oglas

Predstavljamo dom

Pametna rješenja za odličan dizajn garsonijere

Garsonijere slove kao najizazovniji prostori za uređenje, a kako je tome zadatku pristupila profesorica glazbene umjetnosti, Ivana Petravić, sigurno će vas inspirirati za velike promjene u malo kvadrata.

Pametna rješenja čine čuda

Manje kvadrata podrazumijeva manje mjesečnih troškova, ali dizajnerima interijera ne ostavlja puno manevarskog prostora. No dobro osmišljena strategija, iskustvo i poneko pametno rješenje čine čuda. Tako je bilo i s garsonijerom profesorice Ivane Petravić.

“Kada sam tek ušla u stan prije petnaest godina, odnosno sad već ima i 16 godina, bila sam studentica. Za mene je ovo bio jedan idealan studentski prostor. Taman veličine za počistiti i imao je sve one funkcije koje su meni kao studentici bile potrebne”, prisjeća se Ivana.

Nakon završenog fakulteta, Ivana je ostala u Zagrebu, a njezine su se potrebe i prioriteti u pogledu stanovanja promijenili. Pokušala je pronaći rješenje koje bi zadovoljilo njezin novi životni stil.

Makeover stana trajao je sedam mjeseci

“Prije godinu i pol dana završena je renovacija koja je trajala otprilike sedam mjeseci. U potpunosti sam iz temelja sve promijenila, uvela sve ono što je meni bilo bitno, važno i naravno, osigurala si kvalitetan život.”

Najviše joj je nedostajala velika kuhinja. Prijašnja je zauzimala tek jedan četvorni metar. Mala čajna kuhinja mogla je zadovoljiti potrebe studentice, no ne i odrasle, zaposlene žene.

“Kada sam počela raditi, tada su se jednostavno životne navike mijenjale i taj životni prostor mi je također nekako skučen. Također, kupaonica je bila poprilično mala. Tu sam tražila malo veću komociju, malo veću ugodnost i na kraju sam sve to postigla unutar same renovacije.”

Kuhinja u kojoj sada zahvaljujući šanku na rasklapanje može večerati čak petoro ljudi. Kupaonica je proširila rušenjem pregradnog zida i  sada joj je to najdraži dio stana.

Multifunkcionalna spavaća soba

Iza pisaćeg stola u ormaru smješten je sklopivi krevet koji prostor dnevnog boravka u nekoliko sekundi pretvara u ugodnu spavaću sobu. 

“Izazovno je bilo smjestiti spavaći dio, ukomponirati u jednu veliku sobu od 16 kvadrata, a da taj spavaći dio ne smeta radnom dijelu, kuhinjskom dijelu, dnevnom boravku i tako dalje. Došla sam na ideju da se sam spavaći dio, odnosno krevet, može sam pospremiti i može imati određenu multifunkcionalnost.”

Ima čak i skladišni prostor

Ivana je istraživala po internetu te je pronašla mehanizme koji to omogućuju i zamolila majstore da to sve skupa realiziraju. 

Ovaj stančić obiluje skladišnim prostorom. Za ormare i police majstorski je iskorišten svaki slobodni centimetar. U godinu dana otkako je renovacija završena, Ivana priznaje da još uvijek nije stigla popuniti sav skladišni prostor.

Kod uređenja garsonijere, vodite se minimalizmom u odabiru namještaja, pažljivo koristite boje, a prostor pokušajte podijeliti na više zona.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Muški brlog u industrijskom stilu

U ovom članku donosimo vam jedan savršeni primjer stana uređenog u industrijskom stilu.

Nebrušeni dijamant

Kad je prvi put ušao u novi stan, njegovih 46 četvornih metara bili su poput slikarskog platna koje čeka da na njima nastane remek djelo. Upravo to Matej Sukara i Ante Jelinčić učinili su od ovog jedno i pol sobnog stana smještenog u zagrebačkom Maksimiru.

“Što se tiče namještaja nije bilo ničega unutra. Sve što vidite u stanu je naknadno ubačeno, osim kuhinje i ormara u hodniku. Generalno je išlo brzo zato jer smo imali viziju toga kako bi taj stan trebao izgledati”, prisjeća se Matej.

Svaki svoj slobodan trenutak iskoristili su za uređenje stana

Ante Jelinčić, inače magistar industrijskog dizajna, prisjeća se kako se sve brzo dogodilo. S obzirom na količinu posla i vremena koju posvećuju drugim projektima, imaju malo vremena za sebe. Iskoristili su svaki slobodan trenutak da urede stan.

Drvena sjenila su već neko vrijeme hit u uređenju interijera, a ovo u Matejevom stanu Antino je idejno rješenje. Baš kao i crna mandala na zidu.

U budističkoj tradiciji mandale su većinom naslikane ili nacrtane strukture koje imaju obrednu namjenu te služe za meditaciju i poboljšanje koncentracije, dok se u arhitekturi koriste kao plan za izgradnju hramova. U ovom slučaju mandala je – izrezana.

“Iz prijašnje firme imam iskustva na laseru pa sam duže vrijeme razmišljao još za svoj jedan stari stan, samo je moja bila bijela na crnom zidu, a tu je obrnuto. Baš sam razvijao nekakav zidni ukras koji je jednostavan, koji se može kompletno izrezati na laseru, a uzorak te mandale uvijek se može izmijeniti po potrebi, dimenzije se mogu promijeniti i dosta se brzo složi, a efekt je stvarno ja mislim da je super ispao”, govori Ante.

Otvoren prostor obilježje je industrijskog stila

Jedno od ključnih obilježja industrijskog stila u kakvom je uređen Matejev stan su otvoreni prostori. Zato ovaj stan bez predsoblja i hodnika s ulaznih vrata vodi direktno u spavaći prostor.

“Ovaj stan šezdesetih godina nije imao taj dio pa se proširio na tavan, zato što je tavanski dio tu. I onda su se proširili tamo i tu je nastala mala sobica i kuhinja koja je pregrađena sa zidom.”

Gotovo cijeli namještaj izradili su sami

Svi komadi namještaja u stanu, izuzev kauča i stolica, djelo su spretnih ruku ove dvojice majstora, a nastali su u njihovom ateljeu, od stana udaljenom tek nekoliko stotina metara.

“Više-manje kolega i ja smo sve izradili sami, od stolova do stola blagovaonskog, do komode, klupčica ispod prozora, lampi, stalaka za vino, komode za TV, letvica po zidu, više-manje je sve naš rad”, navodi Matej.

Komoda je iziskivala poseban trud

Najkompliciraniji komad namještaja za izradu bila je komoda. Skrojena od željezne konstrukcije s hrastovim letvicama i led lampicama, predstavljala je poveći zalogaj već na samom početku izvedbe.

“Prvi put smo to radili, to je baš nešto što je naš proizvod što nismo nikad prije radili za nikog drugog, nego je baš bilo nešto što nam se kuhalo u glavi duže vremena”, prisjeća se Ante.

Želite li svoje kvadrate urediti u industrijskom stilu, zadatak je izazovan ali izvediv. Veliku ulogu imaju rasvjetna tijela čiji dizajn kombinira elemente koji nalikuju cijevima s elementima lanaca ili užadi te komadi namještaja jednostavnih, ravnih linija, bez ukrasa, u neutralnim bojama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice