Povežimo se

Predstavljamo dom

Detalji u boji starog zlata za eleganciju

Stan kreiran za život, okrenut ljudima, krilatica je pod kojom Maja Mihovilović vodi projekte uređenja interijera, a osobito joj je važno da prostor, osim što je udoban i lijep, bude primjeren za navike stanara.

Bilo je dosta posla kod renovacije

Nježan i prozračan stan okupan s mnogo dnevnog svjetla, dom je dame koja je htjela otvoren prostor i svijetle boje. To je zahtijevalo renovaciju u trajanju od tri mjeseca, a prve izmjene napravljene su u tlocrtu.

“Hodnik je bio odvojen vratima od kuhinje i dnevne sobe. Između dnevnog boravka i kuhinje bio je pregradni zid koji smo maknuli kako bismo dobili otvoreni koncept. Nakon preuređenja stan se sastoji od zajedničke prostorije u kojoj su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, a uspjeli smo smjestiti mali radni kutak, sastoji se još i od ulaznog hodnika, prolaznog hodnika gdje su smješteni ormari, spremišni prostor i vešeraj, kupaonice, spavaće sobe i lođe”, opisuje dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

Luksuzni vinil pod topla je podna obloga vrlo ugodna za hodanje i modernog izgleda, zbog čega postaje sve popularniji odabir.

“Kad smo ušli u stan i skinuli sve podne obloge vidjeli smo da svaka soba praktički ima svoju visinu tako da smo morali skinuti kompletnu staru glazuru u svim prostorijama do betona, nanovo izlijevati glazuru, raditi pripremu za luksuzni vinil pod i to je bila jedna neočekivana i komplicirana stavka, ali uspjeli smo na kraju riješiti”, prisjeća se Maja.

Kuhinjski otok je centralni dio zajedničkog prostora

Centralni dio otvorenog prostora dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice je velik otok s tri polu barska stolca, koji prostoru daju osjećaj dobrodošlice.

Velika želja investitorice bila je da ima poveći otok što je značilo manje mjesta za blagovaonicu. Međutim, Maja uvijek sa svojim strankama komunicira o svim njihovim potrebama te su došli do zaključka da je otok vrlo važan te da će biti centralni dio zajedničkog prostora, a da je manji blagovaonski stol koji ima mogućnost proširivanja odnosno produživanja dovoljan za potrebe investitorice.

Fronte kuhinje u nježnoj bež boji bez žutog tona napravljene su od iverala, a dozu topline i luksuza dale su mat zlatne ručkice.

Porculan podiže cjelokupni dojam

“U kuhinji je highlight porculanska radna ploča i bokovi otoka, to je taj takozvani slap otok. Ploče su spajane, što izgleda jako lijepo pod 45 stupnjeva tako da nema vidljivih spojeva. Isto tako, u kuhinji je radna ploča i backsplash također porculan koji imitira mramor. To je bila glavna želja i to je nešto gdje nije bilo kompromisa, pa smo to svakako stavili, ali taj otok zaista i podiže cijeli ovaj središnji prostor”, govori Maja.

Kako je postignuta elegancija prostora?

Dojam elegancije prostora ostvaren je tapetama na platnu čiji je okvir vizualno izveden štukaturama, što je sjajan ukras na zidu.

Pažljivo odabrani detalji u mat zlatnoj ili boji starog zlata protežu se kroz čitav prostor, od rasvjete do nogica na stolcima i pomoćnim stolićima umjesto noćnih ormarića u spavaćoj sobi, a uz njih savršeno pristaje krevet šampanj boje.

Lijevani mramor u kupaonici

Pločice u kupaonici imitacija su mramora, dok je kada napravljena od lijevanog mramora.

Prolazni hodnik imao je prirodnu nišu za ugradbene ormare, koja je u potpunosti iskorištena.

“Olakotna okolnost što se tlocrta tiče bila je ta da je u prolaznom hodniku već postojala prirodna niša za ormare koju smo samo iskoristili i ispunili ormarima i dobili zapravo povelik prostor za smočnicu, za ručnike, plahte i tako dalje.”

U istu tu nišu smjestili su mali vešeraj tako da perilica rublja ne opterećuje kupaonicu koja je bila mala. Instalacija je napravljena tako da je izmještena u prolazni hodnik i izgleda kao dio ormara, stoga je vešeraj zapravo nevidljiv, a dovoljno odvojen od dnevnog prostora, a ako se po danu pere rublje zvuk perilice neće smetati.

Kombinacija različitih tekstura i materijala stvara osjećaj doma

“Ormari su odabrani u svijetloj nijansi, a u dijelu gdje je televizor zapravo nema ručkice pa se ormar nekako nastavlja na dimnjak i zapravo se ne vidi da se radi o spremišnom prostoru. U ulaznom hodniku stavili smo opet garderobni ormar, no drugi detalji poput klupe, slike i zanimljivog ogledala podižu cijeli prostor i odvraćaju pažnju s tog garderobnog ormara.”

Kod ovako svijetlih interijera udobnost i privlačnost postiže se igranjem teksturama i materijalima, a ovaj stan je upravo primjer kako različite teksture i ugodni materijali stvaraju osjećaj doma.

Oglas

Arhitektura

Kuća Nodi proglašena je najuspješnijim ostvaranjem stambene arhitekture u Hrvatskoj

Kuća Nodi je nastala dogradnjom postojeće male kuće u Ivanić Gradu

Svake godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja u nekoliko kategorija. Ove godine nagradu Drago Galić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Jure Glasnović, a mi smo posjetili nagrađeni objekt.

“Kuća Nodi je ustvari nastala dogradnjom postojeće skromne male kuće u Ivanić Gradu.”, navodi dipl. ing. arh. Nikola Fabijanić, a želja investitora bila je proširiti stambeni prostor minimalnom kvadraturom ili minimalnim ulaganjima.

Zadatak Dine Šarića, investitora, je bio isključivo proširenje životnog prostora, ali nakon što su mu predstavili prvi render, shvatio je da stručnjaci znaju o čemu govore i da je upravo to ono što njemu treba – otvorena kuća koja dozvoljava dozu privatnosti, a opet dodir s okolišem.

80 četvornih metara novoizgrađenog dijela objekta koristit će se kao dnevni dio kuće.

“Nadograđeni su dnevni dijelovi, blagovaonica, kuhinja, terasa, dnevni boravak. Ostatak prostora, poput onog za spavanje je riješeno u postojećem objektu s minimalnim prenamjenama prostora. Ta dva dijela se spajaju kroz ulazni prostor. To je jedina točka gdje su oni povezani. I zapravo, znači odmah prilikom ulaska se ulazi ili u novi, ili u stari dio.”, pojasnio je arhitekt.

Tripartitna podjela kuće

Tripartitna podjela kuće – zidani potez prema susjedu, ostakljeni niz dnevnih prostora i trijem prema vrtu, omogućila je dobru povezanost između prostorija.

“Ona joj je dala s jedne strane karakter, tako se barem nama čini. S druge strane je omogućila organizaciju tog prostora u neke vrlo jasne zone koje se onda u trećoj osi “miješaju”: trijem postaje loggia, iz loggie se pretvara u dnevni boravak itd. Ali je u samoj organizaciji omogućila vrlo jasne prateće prostore, glavne životne prostore; i ovaj treći je prostor u kontaktu s vanjskim.” navodi Jure Glasnović, arhitekt.

Velike staklene stijene prostoru osiguravaju mnoštvo dnevne svjetlosti, a osmišljeno je i rješenje za hlađenje.

Arhitekt Glasinović naglašava kako kuća ima velike staklene stijene koje, iako izuzetno kvalitetno napravljene od troslojnog stakla, svejedno ne rješavaju veliko zagrijavanje od strane sunca.

“S obzirom na to pokušali smo s tim nadsvjetlom prema sjevernom rubu dobiti to poprečno provjetravanje koje će onda zapravo ukloniti višak tog toplog zraka u prostoru. Tako da u svakom slučaju omogućuje da prostor bude ugodniji i bolji i evo za sada ne koristi klimatizaciju nego se isključivo prirodnim provjetravanjem stvara ugodan životni prostor.”,

Prilikom gradnje, arhitekti su birali materijal koji će s godinama kuću učinit još dojmljivijom pa se inzistiralo na sirovosti materijala koji će dobro stariti. “To su materijali poput drveta, betona, betonske blok opeke, itd., s kojima pokušavamo baratati da oni ostanu elementarni, sirovi i da s godinama izgledaju, po nama, bolje.”, dodao je arhitekt.

Dvorište je osmišljeno kao integralni dio kuće koje stvara jedinstvenu cjelinu i daje dojam prostranosti.

“Glavna karakteristika i želja zapravo, osnovna želja je bila zapravo afirmirati dvorište i dobiti osjećaj da zapravo živiš na parceli, da živiš u cijelom dvorištu, a ne u samoj kući koja je jako mala. Tako da želja je bila da osjećaj prostora bude puno veći nego što je zapravo kvadratura same kuće. Iako je cijela kuća u staklu privatnost korisnika je velika zato što se radi o zatvorenom dvorištu – atrijskom tipu izgradnje. Nalik panonskoj gradnji išaranog sela. Tako da imamo zapravo na relativno maloj čestici, relativno veliko dvorište koje je izuzetno privatno.”, zaključio je Fabijanić.

Ovaj pažljivo osmišljen arhitektonski projekt učinio je Kuću Nodi ugodnim životnim prostorom.

Nastavite čitati

Interijeri

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Stan od svega 38 četvornih metara sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, kuhinje i jedne veće prostorije u kojoj se nalazi dnevna soba, blagovaonica i spavaća soba, a odvojene su na vrlo zanimljiv način.

Cilj je bio maksimalno iskoristit prostor i učinili smo to da smo ovaj blagovaonski dio i boravak odvojili s odvojili od spavaćeg dijela s drvenim letvicama i tako smo dali jednu prozračnost, prostranost i jednu toplinu doma. Stil je moderna klasika. S puno detalja koji isto daju jednu toplinu, kristalni lusteri i opet ove rozete ukrasne, koje čine prostor jako elegantnim. Baršun isto također daje jednu eleganciju i savršeno se uklapa uz sve ovaj moderan stil.”, pojasnila je dizajnerica interijera Josipa Dumančić.

Što je moderna klasika u interijeru?

Moderna klasika temelji se na povezivanju estetike modernog dizajna interijera s jednostavnosti klasičnog stila stvarajući čiste i upečatljive prostori koji ostaju u sjećanju. U ovom stilu uređenja ključnu ulogu imaju boje.

“Birali smo upravo to, pastelne boje. Klijentica je željela stvoriti jedan udoban, elegantan dom i funkcionalan i koristili smo te pastelne boje koje pružaju zapravo dosta svjetlosti i daju osjećaj, vizualni osjećaj većeg prostora.”, dodaje sugovornica.

Tiffany lampe, baršun, pozlaćene posude…

Kombinacijom modernog namještaja, poput okruglog stola s baršunastim stolcima postignuta je suptilna sofisticiranost, a odabrani klasični detalji poput kristalnih lustera, Tiffany lampe, pozlaćenih posuda, svijećnjaka i mnoštvo svježeg cvijeća savršeno se nadopunjuju.

“Okrugli stol mi je nekako najpraktičniji u manjem prostoru jer jednostavno te moderne linije mi nekako više idu uz taj okrugli stol, da na neki način bude klasični prijelaz klasike i tog modernog stila u prostoru. “, smatra Dumančić.

Modernoj klasici suprotstavljena je kuhinja rustikalnih nota

Rađena je po mjeri u nježnoj boji s dodatkom malenog šanka uz kojeg stoji polubarski stolac kao idealno mjesto za jutarnje rituale.

“Jednostavno klijentica je znala točno što želi i u dogovoru s njom baš smo odlično ovoga odradili taj dio. Htjela baš imati jedan dio za jutarnje ispijanje kave, čitanje, opuštanje i za objedovanje. Taj otvoreni dio je prekrasan i prevladavaju tople, bež nijanse i zidna opeka je postavljena jer ona daj jednu rustikalnu notu tom klasično modernom prostoru i jednostavno imate osjećaj živahnosti prostora.”

Zidna opeka zalijepljena duž cijele kuhinje daje predivan kontrast suvremenom stilu života, a nasuprot nje nalazi se romantičan spavaći dio.

Za uživanje u prvim zrakama sunca, dizajnerica je odlučila zatvoriti balkon.

“Balkon smo baš pretvorili u zimski vrt i to je na neki način oaza za opuštanje od svakodnevnog života uz ispijanje kave, čitanje knjige i na neki način smo htjeli stvoriti i jedan skladišni prostor koji, u kojem možete odložiti dekice, neke predmete, knjige, tako par sitnica.”, otkriva dizajnerica.

Ulazni hodnik i kupaonica uređeni su istom stilu, a dizajnerica je domišljato na komadima namještaja zamijenila ručkice kako bi bolje odgovarali klasičnom stilu. Bezvremenski stil uređenja savršeno se uklopio u ovaj mali stan s mirisom klasike.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice