Povežimo se

Predstavljamo dom

Detalji u boji starog zlata za eleganciju

Stan kreiran za život, okrenut ljudima, krilatica je pod kojom Maja Mihovilović vodi projekte uređenja interijera, a osobito joj je važno da prostor, osim što je udoban i lijep, bude primjeren za navike stanara.

Bilo je dosta posla kod renovacije

Nježan i prozračan stan okupan s mnogo dnevnog svjetla, dom je dame koja je htjela otvoren prostor i svijetle boje. To je zahtijevalo renovaciju u trajanju od tri mjeseca, a prve izmjene napravljene su u tlocrtu.

“Hodnik je bio odvojen vratima od kuhinje i dnevne sobe. Između dnevnog boravka i kuhinje bio je pregradni zid koji smo maknuli kako bismo dobili otvoreni koncept. Nakon preuređenja stan se sastoji od zajedničke prostorije u kojoj su kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak, a uspjeli smo smjestiti mali radni kutak, sastoji se još i od ulaznog hodnika, prolaznog hodnika gdje su smješteni ormari, spremišni prostor i vešeraj, kupaonice, spavaće sobe i lođe”, opisuje dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

Luksuzni vinil pod topla je podna obloga vrlo ugodna za hodanje i modernog izgleda, zbog čega postaje sve popularniji odabir.

“Kad smo ušli u stan i skinuli sve podne obloge vidjeli smo da svaka soba praktički ima svoju visinu tako da smo morali skinuti kompletnu staru glazuru u svim prostorijama do betona, nanovo izlijevati glazuru, raditi pripremu za luksuzni vinil pod i to je bila jedna neočekivana i komplicirana stavka, ali uspjeli smo na kraju riješiti”, prisjeća se Maja.

Kuhinjski otok je centralni dio zajedničkog prostora

Centralni dio otvorenog prostora dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice je velik otok s tri polu barska stolca, koji prostoru daju osjećaj dobrodošlice.

Velika želja investitorice bila je da ima poveći otok što je značilo manje mjesta za blagovaonicu. Međutim, Maja uvijek sa svojim strankama komunicira o svim njihovim potrebama te su došli do zaključka da je otok vrlo važan te da će biti centralni dio zajedničkog prostora, a da je manji blagovaonski stol koji ima mogućnost proširivanja odnosno produživanja dovoljan za potrebe investitorice.

Fronte kuhinje u nježnoj bež boji bez žutog tona napravljene su od iverala, a dozu topline i luksuza dale su mat zlatne ručkice.

Porculan podiže cjelokupni dojam

“U kuhinji je highlight porculanska radna ploča i bokovi otoka, to je taj takozvani slap otok. Ploče su spajane, što izgleda jako lijepo pod 45 stupnjeva tako da nema vidljivih spojeva. Isto tako, u kuhinji je radna ploča i backsplash također porculan koji imitira mramor. To je bila glavna želja i to je nešto gdje nije bilo kompromisa, pa smo to svakako stavili, ali taj otok zaista i podiže cijeli ovaj središnji prostor”, govori Maja.

Kako je postignuta elegancija prostora?

Dojam elegancije prostora ostvaren je tapetama na platnu čiji je okvir vizualno izveden štukaturama, što je sjajan ukras na zidu.

Pažljivo odabrani detalji u mat zlatnoj ili boji starog zlata protežu se kroz čitav prostor, od rasvjete do nogica na stolcima i pomoćnim stolićima umjesto noćnih ormarića u spavaćoj sobi, a uz njih savršeno pristaje krevet šampanj boje.

Lijevani mramor u kupaonici

Pločice u kupaonici imitacija su mramora, dok je kada napravljena od lijevanog mramora.

Prolazni hodnik imao je prirodnu nišu za ugradbene ormare, koja je u potpunosti iskorištena.

“Olakotna okolnost što se tlocrta tiče bila je ta da je u prolaznom hodniku već postojala prirodna niša za ormare koju smo samo iskoristili i ispunili ormarima i dobili zapravo povelik prostor za smočnicu, za ručnike, plahte i tako dalje.”

U istu tu nišu smjestili su mali vešeraj tako da perilica rublja ne opterećuje kupaonicu koja je bila mala. Instalacija je napravljena tako da je izmještena u prolazni hodnik i izgleda kao dio ormara, stoga je vešeraj zapravo nevidljiv, a dovoljno odvojen od dnevnog prostora, a ako se po danu pere rublje zvuk perilice neće smetati.

Kombinacija različitih tekstura i materijala stvara osjećaj doma

“Ormari su odabrani u svijetloj nijansi, a u dijelu gdje je televizor zapravo nema ručkice pa se ormar nekako nastavlja na dimnjak i zapravo se ne vidi da se radi o spremišnom prostoru. U ulaznom hodniku stavili smo opet garderobni ormar, no drugi detalji poput klupe, slike i zanimljivog ogledala podižu cijeli prostor i odvraćaju pažnju s tog garderobnog ormara.”

Kod ovako svijetlih interijera udobnost i privlačnost postiže se igranjem teksturama i materijalima, a ovaj stan je upravo primjer kako različite teksture i ugodni materijali stvaraju osjećaj doma.

Oglas

Predstavljamo dom

Stan koji djeluje veći nego što zapravo je

Stan veličine 53 četvorna metra bio je urbano i lijepo uređen, no proširenjem obitelji potrebna je bila još jedna spavaća soba.

Uz kompletnu promjenu namještaja, renovirala se i kupaonica. Tlocrtne promjene napravila je arhitektica Gordana Đerić.

Gordana Đerić, dipl. ing. arh.

Kreativna rješenja za maksimalno iskorištavanje prostora

Postojeća, izdvojena, ne funkcionalna kuhinja pretvorila se u dječju sobu, a od dijela velikog dnevnog boravka zatvoren je dio za roditeljsku spavaću sobu. Ostatak stana ostao je otvoren i prozračan: kuhinja, šank, blagavaonica i dnevni boravak.

“Nedostatak spremišnog prostora iskorijenjen je ugradbenim ormarima koji se protežu duž dnevnog boravka. Niše koje su na vrijeme predviđene kod gradnje, u knaufu su omogućile prostora za ormare koji su apsolutno neprimjetni u cijelom stanu” rekla je arhitektica.

Arhitektonskim rješenjem cijeli stan je dobio na prostranosti, a centralni komad namještaja u dnevnoj sobi predivan je modularni kauč. On se može pretvoriti u kutnu garnituru ili u ležaj za spavanje, što u konačnici doprinosi funkcionalnosti prostora. 

Nježnoj boji kauča suprotstavljen je crni zid i dva crna pomoćna stolića koja također doprinose dinamici prostora. Uz neutralne boje i crne detalje, toplina prostora postignuta je parketom, za koji su investitori imali nekoliko zahtjeva.

Poseban naglasak na parket

U Happy Flooru pronašli su ono što su tražili – masivan parket koji u sebi ima prirodne elemente kao što su to čvorovi, godovi, koji će donijeti toplinu prostora kao kontrast bijelini zidova i nježnosti cijelog prostora. Mladen Skitanić iz tvrtke Happy Floor objasnio je da je u ovom stanu rađena kompletna adaptacija.

“Skidan je stari postojeći parket, išli smo na opciju pripreme podloge OSB pločama prvenstveno zbog toga jer je bilo više različitih nivoa, što se s OSB pločama moglo dobiti. Tim se dobila idealna podloga OSB pločama i investitor se odlučio za takozvani troslojni parket po dizajnu kao seljački pod. Parket izgleda potpuno prirodno s istaknutim dijelovima kvrga i godova. Format parketa je metar 90,  širine 19 centimetara, što daje eleganciju i unosi moderan štih u novi prostor.

Uz to su postavljene i bijele lajsne jer one malo i podignu, povećaju prostor, djeluju modernije, a to je i trend zadnjih nekoliko godina. U svakom slučaju s bijelim lajsnama u pravilu se nikad ne može promašiti.” 

Dekorativni elementi

Parket također pridonosi osjećaju prostranosti i povezanosti, a u prostoru blagavaonice stoji okrugli betonski stol sa pristajaćim bijelim stolcima. Iako zove da se obitelj smjesti oko stola, on je u ovom slučaju više dekorativni element, jer će se većina jela i pića odvijati za pregradnim šankom sa pripadajućim prozirnim stolcima. “Ali najveći efekt cijelom stanu daju crne žaluzine umjesto zavjesa, koje zaista u ovoj varijanti crno bijelog sa drvenim podom daju jedan ekskluzivan izgled”, objasnila je arhitektica.

Maksimalan efekt pločica

Kada smo krenuli birati pločice za kuhinju proces nam je bio vrlo kompliciran jer još tada nismo imali izabrane fronte kuhinje, pa smo se pokušali prilagoditi u nekakvom tonu koji nam već prati kupaonicu i cijeli stan da bi se prilagodili toj bež boji kuhinje koja je bila još pod navodnicima, ispričala je Jelena Vodopija, prodajna savjetnica iz tvrtke Toop2Floor

Zid koji dijele kuhinja i kupaonica obložen je efektnom tapetom, a njom su skrivena i vrata malene kupaonice. 

Osnovni motiv pločica nam je bila džungla siva, koja u sebi ima malo svjetlucavog tona, da ne bi bilo dosadno. Sa crnim efektima, kadom i svim elementima, kao i sa kliznim vratima koja na sebi imaju sivo ogledalo postigli smo maksimalan efekt da pločice dođu do izražaja, a i pločice okolo smo uskladili sa nijansom tih pločica tako da prostor djeluje zaista kompaktno, rekla je Đerić.

“Pločice s uzorkom srebrnog sjaja i zelenkastih tonova vrlo je zahtjevna i morali smo tražiti ton koji bi se uklopio u cijelu komponentu, da ne bi odskakale neke boje. Vrlo nam je bilo zahtjevno naći neki isti ton koji bi pratio cijelu priču, a da ne odskače. Uz srebrne pločice uskladili smo crne detalje kako bi istaknuli taj srebrnkasti sjaj, a pojednostavili cijelu priču”, nadovezala se Vodopija. 

Roditeljska i dječja soba

Potpuno funkcionalna roditeljska spavaća soba minimalnih je dimenzija s emotivnom notom dječjih radova na zidovima, a zbog dječje sobe svaki posjetitelj poželi barem na kratko opet biti dijete. 

Dječja soba je maksimalno iskorištena i vrlo zanimljivo rješena.

“Zadržali smo postojeće krevete na kat i doradili krevete krevetom za goste ili za igru sa ormarom ispod, iza je umjetnički rad od djece. Dječje remek djelo na zidu je osvjetljeno, a bočno smo stavili daske i imitirali penjanje po zidu. Djeca su oduševljena”, izjavila je Đerić. 

Na kraju su na zidove postavljene dvije grafike velikih dimenzije koje su dodatno obogatile prostor. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Umjetničko svetište Marijana Jakubina

Atelje slikara Marijana Jakubina smješten na tavanskom prostoru od samo 27 kvadrata skriveni je dragulj među uskim ulicama grada. Pažljivo dizajniran i ukrašen izborima samog slikara, odlikuju ga minimalistički, ali i tradicionalni elementi. S obzirom na ograničeni prostor, naglasak je stavljen na funkcionalnost i optimizaciju prostora, koji nije samo oblikovan kao radni prostor, već je osmišljen kao dinamičan ambijent podoban i za život.

Atelje danas, stan sutra – transformacija prostora prema životnim potrebama

Kada sam dobio mogućnost kupnje jednog prostora za svoj atelje našao sam evo ovdje u svojoj kući dobar prostor kojeg sam ja htio osmisliti da bude polivalentan. Istodobno, da mi bude atelje dok ja sam živ i radim u njemu, a kad mene više ne bude da to bude jedan lijepi jednosobni stančić, odnosno garsonijera za svakodnevni život jednog mladog bračnog para. Budući da se radi o radnom prostoru, slikarskom prostoru, razmišljao sam kako to učinit, rekao je Marijan Jakubin, slikar i umirovljeni red. prof. art.

Pogled odozgo na kreativni proces

Visina prostora pružila je mogućnost za stvaranje još jedne etaže, koja skriva skladišni prostor, a s kojeg se pruža pogled na mjesto gdje se ideje pretvaraju u stvarnost. Tako da sam iskoristio ovaj tavanski prostor.

Njegova visina je dosta visoka, tako da imam zapravo dvije etaže unutar tavanskog prostora. Prva etaža mi je radna, gdje uglavnom slikam na ateljeu i na ovom radnom stolu, a na etaža je zapravo skladište, ajde, odlaganje mojih slika da ne zagušim ovaj prostor ovdje.

Kreativnom organizacijom, u jednom kutku ateljea smještena je i minijaturna kuhinja koja doprinosi ukupnom doživljaju ateljea.Ipak sam zamislio da imam ovdje i mjesto za odmor. Zatim, da imam priručnu čajnu kuhinju s malom blagovaonicom.

Ključna uloga osvjetljenja u stvaranju inspirativnog prostora

Dnevna svjetlost ulazi kroz krovne prozore na sjevernoj strani. Ovaj položaj pridonosi stvaranju ugodne i ravnomjerne rasvjete unutar ateljea, čime se smanjuju oštri kontrasti i sjene, posebno osjetljivi kod slikanja i radova s bojama.

Prvenstveno sam razmišljao o samoj svjetlosti. To svaki atelje treba imati, a budući da jako sunce i puno svjetla ne pridonosi slikanju, nego mora biti atelje prvenstveno okrenut prema sjeveru. Tako da sam tražio prostor koji će biti isključivo usmjeren sa svojim prozorima prema sjeveru. 

Baza cjelokupnog ateljea su krovni rogovi koji su poslužili kao dobra osnova za police s knjigama, a dodavanjem crvenih svijeća u zelene grede ostvaren je komplementarni kontrast, što umjetničkoj radionici daje posebnu čar. 

Grede su one koje su meni najinteresantnije u ovom prostoru bez obzira na ovaj radni stol i tako dalje jer one su u samom konstruktivnom smislu za mene vrlo interesantne. Ne samo u smislu funkcije polica, nego i jedna interesantna likovna konstrukcija. 

Slikarski pogled na uređenje prostora

U duhu sirove i ekspresivne estetike, rustikalnom namještaju i secesijskim detaljima koji krase tavanski prostor, odlično komplementira rabljeni parket. Odbačeni, stari hrastov parket. Hoću to. Zbog toga što mi taj stari hrastov parket odgovara rustikalnim gredama, rogovima, konstrukciji ovoj. Tako da sve to bude na neki način brut art – sirova umjetnost, a ne uglađena umjetnost.  

 Slikarski atelje Marijana Jakubina nije samo prostor za rad, već je izvor inspiracije i opuštanja. Okružen umjetničkim materijalima, fotografijama, knjigama i osobnim predmetima, atelje je svojevrsno svetište umjetnikove kreativnosti. Svaki predmet nosi svoju priču i svaki kutak ateljea skriva tajnu koja čeka biti otkrivena. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice