Povežimo se

Lifestyle

Ove stvari nikada ne biste trebali prati visokotlačnim čistačem

1. Drvene obloge

Iako je moguće pravilno prati drvenu oblogu pod visokim tlakom, možete istovremeno gurnuti vodu i ispod vanjske površine ako je vaš tlak vode postavljen previsoko. Ako voda prodre ispod obloge, može oštetiti izolaciju, električnu instalaciju te potaknuti rast plijesni. Visokotlačno pranje također može udubiti aluminijsku i vinilnu oblogu, stoga prvo naučite pravilne tehnike ako planirate koristiti visokotlačni čistač za čišćenje svoje obloge.

2. Električni ormarići i mjerači

Nemojte koristiti visokotlačno pranje za bilo kakve uređaje koji sadrže električnu instalaciju, čak ni one na vanjskim dijelovima vašeg doma ili u dvorištu. Iako su izrađeni da izdrže kišu, visokotlačno pranje može gurnuti vodu u pukotine i proreze te prouzročiti oštećenja i skupe popravke.

3. Asfaltne šindre

Nikada nemojte prati svoj krov pod visokim tlakom ako imate asfaltne šindre. Visoki tlak vode uklanja granule koje štite vaš krov. Osim toga, korištenje visokotlačnog čistača na visokom mjestu je opasno – kada pritisnete okidač, snažan povratni udar na mlaznici prskalice može vas izbaciti iz ravnoteže i sa ljestva.

4. Klima uređaje

Za čišćenje vašeg klima uređaja, nemojte koristiti visokotlačni čistač. Intenzivan mlaz vode može saviti ili stisnuti osjetljive rešetke i ograničiti protok zraka, što može skratiti životni vijek uređaja. Umjesto toga, ispravite rešetke za hlađenje pomoću noža za maslac i koristite usisivač te puno nježniji mlaz vode za ispiranje otpada.

5. Olovnu boju

Nikada ne uklanjajte olovnu boju visokotlačnim čistačem. Olovna boja treba pažljivo zbrinuti prilikom uklanjanja, a ne je raspršivati u zrak i po okolnim površinama.

Kada i kako očistiti klima uređaj? Pratite ove jednostavne korake

6. Stari mort

Visokotlačno pranje može oštetiti starije opeke i druge površine s mortom. Svi labavi materijali, pogotovo na starijim građevinama, bit će uklonjeni snažnim mlazom visokotlačnog pranja.

7. Ljubimce

Ovo je (nadamo se) jasno. Nikada ne koristite visokotlačni čistač na ljudima, kućnim ljubimcima ili biljkama. Silina vode iz visokotlačnog čistača može uzrokovati fizičke ozljede – čak i prodrijeti kroz kožu – i sigurno će uništiti vaše biljke.

Kada koristite visokotlačni čistač na prikladnim površinama, uvijek nosite zaštitne naočale kako biste zaštitili oči od krhotina.

8. Obojene površine koje želite zadržati obojenima

Visokotlačno pranje lako može skinuti boju s većine površina, stoga koristite samo niskotlačni mlaz vode za pranje obojenih predmeta kao što su pod verande ili obojani vanjski namještaj.

9. Prozore

Ne koristite visokotlačno pranje za prozore! Visoki tlak može ih razbiti, što može uzrokovati velike probleme i skupo zamjenu prozora. Umjesto toga, operite prozore na pravi način četkom za pranje prozora.

10. Vozila

Upotreba visokotlačnog pranja za čišćenje vašeg vozila može uzrokovati male udubine i čak oštetiti boju, što ostavlja vozilo osjetljivim na hrđu. Ako koristite visokotlačni čistač za pranje automobila, uvijek ga postavite na niskotlačno podešavanje.

I nikada, ali baš nikada ne pokušavajte prati motor vašeg vozila visokotlačnim čistačem! To može gurnuti vodu u pukotine i proreze u motoru vašeg vozila i prouzročiti ozbiljnu štetu.

11. Vanjsku rasvjetu

Iako vanjska rasvjeta može izdržati kišu i druge vremenske uvjete, ne biste trebali koristiti visokotlačno pranje za čišćenje tih uređaja. Time biste mogli gurnuti vodu u pukotine i prouzročiti oštećenja. Naučite kako sami instalirati vanjsku rasvjetu niskog napona.

12. Krovne ždrijebove

Iako je primamljivo, nikada ne biste trebali čistiti unutrašnjost svojih ždrijebova visokotlačnim čistačem. Najbolje je ukloniti otpad rukom, a zatim isprati unutrašnjost čistom vodom iz vrtnog crijeva.

Krovni ždrijebovi mogu izdržati kišne oluje, ali ne i ekstremnu snagu visokotlačnog čistača. Umjesto toga, odaberite alat za čišćenje ždrijebova umjesto visokotlačnog čistača.

13. Obojano drvo

Visokotlačno pranje može lako skinuti boju s drvenih površina. Ako je vaš cilj skinuti boju s vaše terase ili površine, onda pritisnite dalje! Ali ako želite zadržati boju na drvu, nemojte koristiti visokotlačni čistač za čišćenje.

Oglas

Lifestyle

Mislite da je vašem madracu “istekao rok”? Postavite si ova pitanja kada razmišljate o kupnji novog

Udobnost i podrška madraca su ključni za kvalitetu našeg sna

Otprilike jednu trećinu svog vremena provest ćete u krevetu, a kvalitetan madrac može značiti razliku između mirnog sna i nemirnog prebacivanja i okretanja. Čak će se i najbolji madraci s vremenom trošiti, ali koliko dugo bi madrac trebao trajati?

Koliko dugo bi madrac trebao trajati?

Većina madraca trebala bi trajati između 7 i 10 godina. Međutim, postoji mnogo varijabli koje mogu utjecati na vijek trajanja madraca.

Izvorna kvaliteta izrade madraca, korišteni materijali, pa čak i težina i stilovi spavanja korisnika, mogu utjecati na dugovječnost kreveta.

Naravno, madraci nemaju eksplicitni “datum isteka“. Na pojedincu je da odluči kada je vrijeme za novi krevet. Često se toliko naviknemo na naše krevete da ne primijetimo da postoji problem.

Koliko često trebate prati posteljinu? Odgovor će vas iznenaditi

Faktori koji utječu na vijek trajanja madraca

Iako je opće pravilo 7 do 10 godina, nisu svi madraci jednako izdržljivi. Nekoliko faktora pridonosi vijeku trajanja madraca, uključujući:

Materijali: Materijali korišteni u izradi madraca imaju veliki utjecaj na njegovu dugovječnost. Materijali poput lateksa i polipjene visoke gustoće mogu trajati dugo, dok se polipjena niske gustoće može puno brže istrošiti.

Izvorna kvaliteta: Kvaliteta vašeg madraca kada ste ga prvobitno kupili utjecat će na to koliko dugo će trajati. Jeftin, osnovni madrac gotovo će se sigurno brže istrošiti od visokokvalitetnog hibridnog madraca.

Tip madraca: Je li vaš madrac potpuno pjenast, hibridni, lateks ili s oprugama? Tip madraca može značajno utjecati na njegovu dugovječnost. Lateks madraci obično traju najduže, slijede kreveti izrađeni od memorijske pjene visoke gustoće ili polipjene. Kreveti od pjene niže gustoće brže se troše, kao i hibridni modeli. Tradicionalni kreveti s oprugama općenito imaju najkraći očekivani vijek trajanja, otprilike pet i pol do šest i pol godina.

Položaj spavanja i tjelesna težina: Položaj u kojem spavate, kao i vaša tjelesna težina, utjecat će na to koliko brzo će se madrac istrošiti. Teži spavači mogu primijetiti da se njihovi madraci počinju prerano ulegnuti, dok spavači na boku mogu primijetiti pretjerano ulegnuće oko kukova i ramena.

Idealan jastuk odaberite prema položaju u kojem spavate

Rutina održavanja: Kao i većina stvari u životu, ako se brinete za svoj madrac, trajat će duže. Pravilno održavanje madraca uključuje redovito čišćenje, korištenje zaštitnih navlaka i pridržavanje uputa proizvođača o održavanju. Neki madraci se mogu redovito okretati ili rotirati, ali svakako provjerite preporuke proizvođača.

Kada zamijeniti madrac

Znati koliko dugo madrac treba trajati je korisno, iako su to na kraju samo smjernice. Odluka o zamjeni madraca je osobna i uključuje nekoliko faktora. Evo nekoliko pitanja koja si možete postaviti:

Spavate li dobro? Pronalazite li da bolje spavate u hotelima ili kada posjećujete obitelj? Osjećate li da je vaš madrac ulegnut ili nepodržavajući? Budite li se s bolovima i tegobama? Vi ili vaš partner prebacujete se i okrećete kroz noć pokušavajući se udobno smjestiti? Osjećate li pokrete vašeg partnera noću više nego prije? Jeste li primijetili povećanje simptoma alergije ili astme? Je li prošlo više od 7 godina otkako ste kupili krevet? Ako možete odgovoriti s “da” na jedno ili više ovih pitanja, možda je vrijeme za zamjenu madraca.

Ako još uvijek spavate mirno i čini se da vaš madrac dobro funkcionira, možda možete izvući još nekoliko godina iz njega. Ipak, preporučujemo redovitu zamjenu madraca jer je to apsolutno vrijedno ulaganje u vaše zdravlje i dobrobit.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako rashladiti psa tijekom vrućih ljetnih dana? Veterinar ima odlične savjete

Prepoznajte na vrijeme simpotme koji otkrivaju da je psu vruće

Iako volimo provoditi vrijeme na suncu, vaš kućni ljubimac velike vrućine ne podnosi i za njega one mogu biti opasne. Važno je biti svjestan rizika i poduzeti korake koji će spriječiti moguće probleme.

Za razliku od ljudi, psi se ne znoje kroz kožu. Za regulaciju tjelesne topline se oslanjaju na svoje šape i nos. Kako prepoznati da je vašem psu vruće, kako ga rashladiti u kući ili vani, otkriva stručnjak za životinje, dr.sc. Ivan Vicković, dr.med.vet

Prepoznavanje kada je vašem psu vruće

 Znakovi kod kuće:
 • Prekomjerno dahtanje ili slinjenje
 • Nemir ili traženje hladnih površina
 • Letargija ili nevoljkost za kretanjem
 • Pocrvenjele desni i jezik
 • Povraćanje ili proljev
 Znakovi vani:
 • Jako dahtanje čak i u hladu
 • Teško disanje ili ubrzan puls
 • Slabost ili posrtanje
 • Staklene oči 

Hlađenje psa kod kuće

 • Osigurajte dovoljno vode: Uvijek imajte svježu, hladnu vodu na raspolaganju.
 • Osigurajte hladne prostore: Koristite ventilatore ili klima uređaje za hlađenje prostora.
 • Hladne prostirke i kreveti: Osigurajte prostirke za hlađenje ili mokre ručnike za ležanje.
 • Ograničite aktivnosti: Potičite psa da se odmara tijekom najtoplijih dijelova dana.
 • Pravilna njega dlake: Redovito četkajte kako biste uklonili višak dlake, posebno kod pasa s dugom dlakom.

 Hlađenje psa vani

 • Dostupnost vode: Nosite vodu i prijenosnu zdjelicu; često nudite piće.
 • Hlad i odmor: Pravite pauze u sjenovitim područjima.
 • Mokri ručnici: Prebacite mokri ručnik preko psa, s fokusom na vrat.
 • Bočice s raspršivačem: Lagano poprskajte psa hladnom vodom, posebno po šapama i trbuhu.
 • Izbjegavajte vruće površine: Hodajte po travi umjesto po vrućem pločniku.

Savjeti za šetnje i fizičke aktivnosti

 • Šetnje u hladnijim periodima: Najbolje je šetati rano ujutro ili kasno navečer.
 • Pratite znakove pregrijavanja: Pravite pauze ako pas jako dahće ili usporava.
 • Izbjegavajte pretjerano naprezanje: Kraće, češće šetnje su sigurnije.
 • Zaštitite šape: Provjerite vrućinu pločnika i razmislite o psećim šlapama.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja? Iskoristite ovih deset odličnih ideja

 Hidracija i prehrana tijekom vrućih dana

 • Voda: Osigurajte dodatnu vodu; dodavanje leda u zdjelicu bi trebalo izbjegavati.
 • Hrana: Manji, češći obroci mogu pomoći; neki psi i sami manje jedu.
 • Vlažna hrana: Kod pasa koji općenito piju premalo vode, miješanje vlažne hrane sa suhom hranom može povećati hidrataciju.

 Prevencija i prepoznavanje toplinskog udara ili sunčanice kod psa

 Prevencija:

 • Nikada ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu.
 • Uvijek osigurajte pristup hladu i vodi.
 • Ograničite vježbanje tijekom najveće vrućine.

 Prepoznavanje toplinskog udara ili sunčanice:

 • Prekomjerno dahtanje i slinjenje
 • Zbunjenost ili nekoordinirani pokreti
 • Jarko crvene ili blijede desni
 • Povraćanje ili proljev
 • Kolaps ili nesvjestica

Neposredne mjere:

 • Premjestite psa u hladan, sjenovit prostor.
 • Ponudite male količine hladne (ne ledene) vode.
 • Nanesite hladne, mokre ručnike na tijelo.
 • Odmah potražite pomoć veterinara.

Zapamtite, održavanje vašeg psa rashlađenim tijekom vrućeg vremena ključno je za njegovo zdravlje i dobrobit. Uvijek pratite znakove pregrijavanja i poduzmite proaktivne korake kako biste osigurali sigurnost i udobnost vašeg ljubimca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice