Povežimo se

Lifestyle

Neurografsko crtanje – kreativna metoda će otpustiti stres, probuditi maštu i pozitivne emocije

Ideja vodilja je da slike osim estetske namjene, na promatrača djeluju iscjeljujuće

Suzanu Gajdek su odmalena privlačile čarolije boja, a i danas se najlakše izražava kroz likovno stvaranje. Intenzivnije kreće slikati 2005. godine uz podršku prof. Dubravka Lepeja. Danas slika i istražuje sama, igrajući se bojama. Prije šest godina njenu pažnju je privukla Neurografika – terapeutska metoda crtanja te je svoj umjetnički izričaj počela integrirati u neurografski crtež.

“Reakcije na te slike su bile vrlo pozitivne i nerijetko sam dobila povratnu informaciju da djeluju vrlo maštovito, a istovremeno smirujuće na promatrača. U jednom spontanom razgovoru s Petrom Mesarić, vlasnicom tvrtke SmarWay i stručnjakinjom za projektiranje, rodila se ideja o stvaranju brenda NeuroArt Design. Kako je tvrtka SmartWay jednim dijelom svog poslovanja usredotočena na uređenje interijera, u području sustava rasvjete te zidnih i stropnih tkanina, kroz zajedničku suradnju su nastale zidne slike na akustičnoj tkanini i rasvjeti.”, pojasnila je Gajdek.

Ideja vodilja je da slike osim estetske namjene, na promatrača djeluju iscjeljujuće. NeuroArt Design počiva na postulatima kromoterapije, što znači da se vodi računa o upotrebi boja jer svaka boja ima svoju frekvenciju i svojim djelovanjem može pridonijeti boljem psihofizičkom stanju pojedinca.

Zelena boja, primjerice, pridonosi postizanju opuštenosti i mira u prostoru, plavi tonovi su npr. blagotvorni kod upala grla, a inače je plava jedna od najučinkovitijih boja za iscjeljivanje djece te je dobrodošla pri uređivanju dječjih soba. Crvena je boja ljubavi, strasti, radosti i boja koja pokreće na akciju te se sugerira u prostoru ako želite podići energiju i ojačati volju. NeuroArt Design zidne slike su koloristički razigrane i pozivaju da se povežete s vlastitom maštom, nadahnjuju, osnažuju, umiruju… ovisno o odabiru boje i motiva.”, pojasnila je sugovornica.

Umjetnost može djelovati umirujuće na osobu koja je njome okružena

Svaki umjetnik ima svoj karakterističan izričaj, najčešće u skladu sa svojom vlastitom prirodom, smatra Gajdek.

“Moja želja je da svojim djelovanjem pridonosim većoj harmoniji u okruženju. U likovnosti to postižem crtanjem zaobljenih formi i kombiniranjem boja koje stvaraju sklad, a ne napetost. Vjerujem da je svaka kreativnost poticajna, pa tako i slikanje. No, mnogi neće krenuti u tom smjeru baš zato što vjeruju da u tome nisu dobri.”, dodaje.

Crtanje u kojem ne možete pogriješiti je rješenje za sve koji bi se željeli likovno izraziti

Ako želite biti kreativni i istovremeno imati dobrobiti za svoju psihu i raspoloženje, predlažem da isprobate neurografsko crtanje koje se bazira na crtanju krivudave linije, a za to vam ne treba neko veliko umijeće. Crtanje je vođeno tako da se u potpunosti možete opustiti i prepustiti stvaranju.

Kako će nam neurocrteži pomoći da se oslobodimo straha, ljutnje, anksioznosti?

“Neurografika je jedinstvena metoda crtanja koja gotovo trenutno djeluje opuštajuće na um crtača. Ova crtačka metoda je dizajnirana tako da tijekom procesa crtanja duboko uronite u svoju podsvijest, otpustite ograničavajuća vjerovanja i otvorite se za nova, kreativna rješenja stvaranjem novih neuronskih veza u mozgu. Izrada neurografskih crteža je meditativan proces, a pomaže vam u samospoznaji i osnaživanju. Također djeluje na balansiranje uma, pokretanje mašte i aktiviranje vaših skrivenih potencijala. Crtanje neurografskih crteža može vam stoga pomoći u smanjenju stresa, izražavanju emocija, povećanju fokusa, poboljšanju motoričkih sposobnosti, poticanju kreativnosti i samoistraživanju.”, pojasnila je umjetnica.

Boje emocija: Psihologija boja u vašem domu

Prema povratnim informacijama polaznika radionica već nakon prvog crtanja se javlja osjećaj veće opuštenosti i optimizma. Za dublje promjene nema pisanog pravila. Kada je osoba spremna za promjenu, ona se događa.

Kako izgleda izrada neurografskih crteža?

“Neurocrtež se crta na zadanu temu i započinje crtanjem slobodnih linija (neuro linija). Zatim se crtež razvija dodavanjem novih linija i zaobljavanjem njihovih sjecišta. Potom kreće bojanje i dovršavanje crteža prema zadanom protokolu. Važno je napomenuti da je cijeli proces izrade vođen. Po završetku radionice kreirat ćete pravo malo umjetničko djelo.”

Radionice za ljubav, zdravlje, odnose…

Izrada crteža je uvijek tematska tako da se odabiru teme koje bi mogle biti interesantne polaznicima radionica, kao što su zdravlje, ljubav, odnosi…

“Postoje algoritmi koji olakšavaju rad na tim temama poput crtanja neurodrveta, neurolotosa, neurokiše… Tijekom radionice se obraća pozornost na misli, emocije, procese u tijelu, a nerijetko se dogode a-ha momenti koji vam pomažu da nađete rješenje za neku vašu izazovnu situaciju. Nekada tema objedinjuje sva ova područja, kada npr. radimo na harmoniziranju svih segmenata života ili općenito na blagostanju. Mnogi polaznici su prepoznali dobrobiti ovog načina osobnog rasta i razvoja te aktivno sudjeluju na radionicama. Ono što se najviše spominje kao dobrobit je meditativno stanje tijekom crtanja, veći optimizam, uvidi vezani uz temu, smirenost te opuštenost nakon radionice.”, ističe Gajdek koja je od malena u slikanju pronalazila svoj mir i utočište, a do danas se to nije puno promijenilo…

Kako urediti interijer u boho stilu? Koristite plavu boju, prigušen sjaj, puno dekora…

“Otkrivanjem Neurografike sam svoju likovnost više usmjerila na crtanje neurografskih crteža gdje sam dodatno pronašla način kako otpustiti nakupljeni stres, potaknuti kreativnost i otvoriti um za rješavanje svakodnevnih izazova.”, zaključila je.

Oglas

Lifestyle

Mislite da je vašem madracu “istekao rok”? Postavite si ova pitanja kada razmišljate o kupnji novog

Udobnost i podrška madraca su ključni za kvalitetu našeg sna

Otprilike jednu trećinu svog vremena provest ćete u krevetu, a kvalitetan madrac može značiti razliku između mirnog sna i nemirnog prebacivanja i okretanja. Čak će se i najbolji madraci s vremenom trošiti, ali koliko dugo bi madrac trebao trajati?

Koliko dugo bi madrac trebao trajati?

Većina madraca trebala bi trajati između 7 i 10 godina. Međutim, postoji mnogo varijabli koje mogu utjecati na vijek trajanja madraca.

Izvorna kvaliteta izrade madraca, korišteni materijali, pa čak i težina i stilovi spavanja korisnika, mogu utjecati na dugovječnost kreveta.

Naravno, madraci nemaju eksplicitni “datum isteka“. Na pojedincu je da odluči kada je vrijeme za novi krevet. Često se toliko naviknemo na naše krevete da ne primijetimo da postoji problem.

Koliko često trebate prati posteljinu? Odgovor će vas iznenaditi

Faktori koji utječu na vijek trajanja madraca

Iako je opće pravilo 7 do 10 godina, nisu svi madraci jednako izdržljivi. Nekoliko faktora pridonosi vijeku trajanja madraca, uključujući:

Materijali: Materijali korišteni u izradi madraca imaju veliki utjecaj na njegovu dugovječnost. Materijali poput lateksa i polipjene visoke gustoće mogu trajati dugo, dok se polipjena niske gustoće može puno brže istrošiti.

Izvorna kvaliteta: Kvaliteta vašeg madraca kada ste ga prvobitno kupili utjecat će na to koliko dugo će trajati. Jeftin, osnovni madrac gotovo će se sigurno brže istrošiti od visokokvalitetnog hibridnog madraca.

Tip madraca: Je li vaš madrac potpuno pjenast, hibridni, lateks ili s oprugama? Tip madraca može značajno utjecati na njegovu dugovječnost. Lateks madraci obično traju najduže, slijede kreveti izrađeni od memorijske pjene visoke gustoće ili polipjene. Kreveti od pjene niže gustoće brže se troše, kao i hibridni modeli. Tradicionalni kreveti s oprugama općenito imaju najkraći očekivani vijek trajanja, otprilike pet i pol do šest i pol godina.

Položaj spavanja i tjelesna težina: Položaj u kojem spavate, kao i vaša tjelesna težina, utjecat će na to koliko brzo će se madrac istrošiti. Teži spavači mogu primijetiti da se njihovi madraci počinju prerano ulegnuti, dok spavači na boku mogu primijetiti pretjerano ulegnuće oko kukova i ramena.

Idealan jastuk odaberite prema položaju u kojem spavate

Rutina održavanja: Kao i većina stvari u životu, ako se brinete za svoj madrac, trajat će duže. Pravilno održavanje madraca uključuje redovito čišćenje, korištenje zaštitnih navlaka i pridržavanje uputa proizvođača o održavanju. Neki madraci se mogu redovito okretati ili rotirati, ali svakako provjerite preporuke proizvođača.

Kada zamijeniti madrac

Znati koliko dugo madrac treba trajati je korisno, iako su to na kraju samo smjernice. Odluka o zamjeni madraca je osobna i uključuje nekoliko faktora. Evo nekoliko pitanja koja si možete postaviti:

Spavate li dobro? Pronalazite li da bolje spavate u hotelima ili kada posjećujete obitelj? Osjećate li da je vaš madrac ulegnut ili nepodržavajući? Budite li se s bolovima i tegobama? Vi ili vaš partner prebacujete se i okrećete kroz noć pokušavajući se udobno smjestiti? Osjećate li pokrete vašeg partnera noću više nego prije? Jeste li primijetili povećanje simptoma alergije ili astme? Je li prošlo više od 7 godina otkako ste kupili krevet? Ako možete odgovoriti s “da” na jedno ili više ovih pitanja, možda je vrijeme za zamjenu madraca.

Ako još uvijek spavate mirno i čini se da vaš madrac dobro funkcionira, možda možete izvući još nekoliko godina iz njega. Ipak, preporučujemo redovitu zamjenu madraca jer je to apsolutno vrijedno ulaganje u vaše zdravlje i dobrobit.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako rashladiti psa tijekom vrućih ljetnih dana? Veterinar ima odlične savjete

Prepoznajte na vrijeme simpotme koji otkrivaju da je psu vruće

Iako volimo provoditi vrijeme na suncu, vaš kućni ljubimac velike vrućine ne podnosi i za njega one mogu biti opasne. Važno je biti svjestan rizika i poduzeti korake koji će spriječiti moguće probleme.

Za razliku od ljudi, psi se ne znoje kroz kožu. Za regulaciju tjelesne topline se oslanjaju na svoje šape i nos. Kako prepoznati da je vašem psu vruće, kako ga rashladiti u kući ili vani, otkriva stručnjak za životinje, dr.sc. Ivan Vicković, dr.med.vet

Prepoznavanje kada je vašem psu vruće

 Znakovi kod kuće:
 • Prekomjerno dahtanje ili slinjenje
 • Nemir ili traženje hladnih površina
 • Letargija ili nevoljkost za kretanjem
 • Pocrvenjele desni i jezik
 • Povraćanje ili proljev
 Znakovi vani:
 • Jako dahtanje čak i u hladu
 • Teško disanje ili ubrzan puls
 • Slabost ili posrtanje
 • Staklene oči 

Hlađenje psa kod kuće

 • Osigurajte dovoljno vode: Uvijek imajte svježu, hladnu vodu na raspolaganju.
 • Osigurajte hladne prostore: Koristite ventilatore ili klima uređaje za hlađenje prostora.
 • Hladne prostirke i kreveti: Osigurajte prostirke za hlađenje ili mokre ručnike za ležanje.
 • Ograničite aktivnosti: Potičite psa da se odmara tijekom najtoplijih dijelova dana.
 • Pravilna njega dlake: Redovito četkajte kako biste uklonili višak dlake, posebno kod pasa s dugom dlakom.

 Hlađenje psa vani

 • Dostupnost vode: Nosite vodu i prijenosnu zdjelicu; često nudite piće.
 • Hlad i odmor: Pravite pauze u sjenovitim područjima.
 • Mokri ručnici: Prebacite mokri ručnik preko psa, s fokusom na vrat.
 • Bočice s raspršivačem: Lagano poprskajte psa hladnom vodom, posebno po šapama i trbuhu.
 • Izbjegavajte vruće površine: Hodajte po travi umjesto po vrućem pločniku.

Savjeti za šetnje i fizičke aktivnosti

 • Šetnje u hladnijim periodima: Najbolje je šetati rano ujutro ili kasno navečer.
 • Pratite znakove pregrijavanja: Pravite pauze ako pas jako dahće ili usporava.
 • Izbjegavajte pretjerano naprezanje: Kraće, češće šetnje su sigurnije.
 • Zaštitite šape: Provjerite vrućinu pločnika i razmislite o psećim šlapama.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja? Iskoristite ovih deset odličnih ideja

 Hidracija i prehrana tijekom vrućih dana

 • Voda: Osigurajte dodatnu vodu; dodavanje leda u zdjelicu bi trebalo izbjegavati.
 • Hrana: Manji, češći obroci mogu pomoći; neki psi i sami manje jedu.
 • Vlažna hrana: Kod pasa koji općenito piju premalo vode, miješanje vlažne hrane sa suhom hranom može povećati hidrataciju.

 Prevencija i prepoznavanje toplinskog udara ili sunčanice kod psa

 Prevencija:

 • Nikada ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu.
 • Uvijek osigurajte pristup hladu i vodi.
 • Ograničite vježbanje tijekom najveće vrućine.

 Prepoznavanje toplinskog udara ili sunčanice:

 • Prekomjerno dahtanje i slinjenje
 • Zbunjenost ili nekoordinirani pokreti
 • Jarko crvene ili blijede desni
 • Povraćanje ili proljev
 • Kolaps ili nesvjestica

Neposredne mjere:

 • Premjestite psa u hladan, sjenovit prostor.
 • Ponudite male količine hladne (ne ledene) vode.
 • Nanesite hladne, mokre ručnike na tijelo.
 • Odmah potražite pomoć veterinara.

Zapamtite, održavanje vašeg psa rashlađenim tijekom vrućeg vremena ključno je za njegovo zdravlje i dobrobit. Uvijek pratite znakove pregrijavanja i poduzmite proaktivne korake kako biste osigurali sigurnost i udobnost vašeg ljubimca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice