Povežimo se

Lifestyle

Riješite se mrava, pauka i moljaca uz pomoć namirnica koje imate u kuhinji

Možda ćete se iznenaditi kad saznate da imate sve što vam treba pri ruci, bez potrebe za kupovinom kemijskih proizvoda za taj posao

Nijedan dom, bez obzira na to koliko ga čistili iznutra ili izvana, nije imun na uobičajene štetočine poput mrava, pauka ili moljaca. Ali prije nego što pozovete profesionalnu tvrtku za suzbijanje štetočina, pokušajte istražiti svoju kuhinjsku smočnicu kako biste pronašli prirodne načine za uklanjanje štetočina iz doma. Možda ćete se iznenaditi kad saznate da imate sve što vam treba pri ruci, bez potrebe za kupovinom komercijalnih kemijskih proizvoda za taj posao.

1. Cimet

Pospite cimet na područja gdje ste pronašli štetočine – ovaj začin će dobro djelovati protiv svega, od mrava i komaraca do pauka i puževa. Kao bonus, cijeli će vam dom mirisati na Božić.

5 načina kako se sigurno riješiti puževa u vrtu

2. Chili papričica

Kapsaicin, glavni spoj u čili papričicama koji im daje ljutinu, poznat je kao prirodni repelent za štetočine. Većina insekata i grinja izbjegava namirnice poput čili papričica zbog njihovog snažnog mirisa i okusa—u nekim slučajevima, kapsaicin može biti toksičan i za korisne insekte i pčele, pa budite oprezni gdje posipate ili prskate čili papričice.

3. Talog od kave

Talozi od kave su zaista svestrani za imati kod kuće. Mogu deodorizirati vaš hladnjak, učinkovito ribati lonce i tave, te prirodno tjerati štetočine iz vašeg doma, posebno puževe i mrave. Ako imate problem s mravima unutar kuće, pospite taloge od kave po pogođenom području. Mravi uglavnom ne vole osjećaj taloga od kave, a također im uzrokuje gubitak mirisnog traga, pa se ne mogu vratiti kući.

4. Češnjak

Češnjak je izvanredno snažan aromatik za vašu hranu, a upravo te osobine koje oživljavaju vašu večeru čine da se štetočine poput mrava, komaraca i vrtnih kukaca klone. Komarci i mravi oslanjaju se na ugljični dioksid, feromone i opće mirise hrane kako bi došli do svog cilja (vas i vaše hrane!). Snažan miris češnjaka djeluje kao moćan odvraćajući faktor, držeći ove štetočine podalje bez korištenja jakih kemikalija.

5. Kore od citrusa

Kore od naranče, limuna i limete sadrže spoj nazvan D-limonen, koji je smrtonosan za mrave. “Trljajte kore citrusa po prozorskim okvirima, namještaju i drugim područjima i vidjet ćete kako mravi nestaju kroz neko vrijeme.”, savjetuje Rocky Vuong, osnivač tvrtke Calibre Cleaning Limited.

6. Ocat

Ocat ima mnoštvo kućnih namjena, od deodoriziranja hladnjaka do dezinfekcije radnih ploha. Također može pomoći u eliminaciji određenih štetočina poput mrava, pauka i voćnih mušica.

Zašto je dobro držati zdjelicu s octom u kuhinji? Razlog će vas iznenaditi

7. Lovorov list

Lovorov list je odlično imati pri ruci, ne samo za aromatiziranje umaka i juha, već i za odbijanje štetočina poput moljaca, muha, žohara i miševa. Gorak miris ove biljke pomaže otjerati te štetočine, a i suhi i svježi listovi jednako dobro djeluju. Samo ubacite nekoliko listova u rižu, brašno i druge suhe namirnice i gledajte uživajte u domu bez štetočina.

8. Kajenski papar

Kajenski papar, poput chili papričica, odličan je za rješavanje štetočina u vašem domu zbog prisutnosti kapsaicina. Osim mrava, kajenski papar dobro djeluje protiv stjenica, termita i miševa, kao i većih vrtlarskih smetnji poput jelena i vjeverica.

Sedam najčešćih nametnika u vrtu – riješite ih se prirodnim putem

9. Paprena metvica

Ulje paprene metvice vrlo je snažan repelent za štetočine koji djeluje na razne vrste insekata, uključujući pauke.

Lifestyle

Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća

Uskrsni stol s porukom

uskrsni stol

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.

Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije

„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Uskrsni stol

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom

Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.

„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.

Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti

Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.

„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Nezamjenjiv miris domaćeg kruha

Detalji koji stvaraju atmosferu

Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije

Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.

Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

štednjak-kuhinja-domnakvadrat

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.

Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.

Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.

Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

invisiacook indukcijska ploča
Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.

Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

pećnica-kuhinja-domnakvadrat

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.

Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.

Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

kako očistiti pećnicu
Kako besprijekorno očistiti pećnicu u sedam koraka?

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.

Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove

  • Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
  • Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
  • Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
  • Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.
Pet uređaja koji troše struju čak i kada ih ne koristite

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.

Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice