Povežimo se

Lifestyle

Evo kako odrediti vrijednost umjetničkog djela

Planirate li kupiti umjetničko djelo, ili ste ga pronašli na bakinom tavanu – ovim savjetima procijenite vrijednost prije odlaska profesionalcu

Jedna od velikih misterija tržišta umjetnina je kako se određuje prodajna cijena umjetničkog djela. Za prosječnu osobu cijena umjetnosti je subjektivna i ne temelji se na ničemu konkretnom. S druge strane, na tržištu umjetnina, određivanje cijene umjetničkog djela rezultat je pažljive analize nekoliko parametara.

Ovaj članak pruža uvid u kriterije za procjenu vrijednosti umjetničkog djela.

Istražite umjetnikovu karijeru

Istraživanje pozadine i umjetničke izobrazbe autora jedna je od najvažnijih točaka koje treba uzeti u obzir pri procjeni cijene umjetničkog djela. Još jedna ključna informacija prilikom procjene tržišne vrijednosti umjetnika jest identificirati je li umjetnik u nastajanju, sredini karijere ili potpuno etabliran.

Mladi umjetnik se smatra da je u nastajanju tijekom prvih 5 godina svoje karijere. Čim sudjeluje u značajnom broju izložbi i pojavljuje se u jednoj ili više umjetničkih galerija, kupci i entuzijasti će se složiti da je umjetnik u sredini karijere. Njegova tržišna vrijednost tada će se razvijati istodobno s njegovom reputacijom.

Ostvareni umjetnik je onaj koji ima dokazanu evidenciju proizvodnje širokog spektra djela i koji je ne samo međunarodno prepoznat po svom talentu, već i po svom doprinosu razvoju svijeta umjetnosti.

Cijena umjetničkog djela također je pod utjecajem vremena stvaranja u kontekstu umjetnikove karijere. Djelo nastalo na kraju karijere bit će vrjednije od onog nastalog na početku. Slično, djelo koje je dio serije koja pripada prepoznatom umjetničkom razdoblju (kao što je Picassovo ružičasto razdoblje) bit će vrjednije.

Pablo Picasso, 1906, La Mort d’Arlequin
http://www.iphotoscrap.com/scrap.view.php?t=3&d=339016, PD-US, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=44877951

Obratite pažnju gdje se umjetničko djelo izlaže

Prvo, treba naglasiti važnost muzeja kao pouzdanih čuvara za sudionike tržišta umjetnina. Jedna od njihovih uloga je identificirati djela koja odražavaju današnje društvo, koja su kulturno značajna i koja su u skladu s kontinuiranim tijekom povijesti umjetnosti.

Pri odabiru djela za izlaganje, kustosi muzeja stoga imaju veliki utjecaj na tržišnu vrijednost umjetnika. Ovaj utjecaj također imaju i poznati kolekcionari koji, poput kustosa, pažljivo biraju djela koja čine njihovu kolekciju.

Kustosice Marta Radman i Stephanie Peršić stvorile su uspješan ženski projekt koji trenutačno gostuje u Zagrebu

Što je galerija i njezini predstavnici cjenjeniji, to će umjetnik kojeg predstavljaju biti više vrednovan od strane kolekcionara.

Louise Bourgeois, Maman, 1999, ispred Guggenheima
Fotografija Kesoff – Vlastiti rad, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15398244

Analizirajte umjetničko djelo

Za procjenu umjetničkog djela, potrebno je uzeti u obzir njegove fizičke karakteristike, kao i njegove konceptualne značajke. Na primjer, veličina djela, njegov medij, stanje ili tehnika i materijal korišteni za izradu bit će analizirani kako bi se odredila njegova vrijednost. Također će se uzeti u obzir poruka sadržana u umjetničkom djelu, njegova povijesna relevantnost, porijeklo i autentičnost.

Umjetnička djela proizvedena u nekoliko izdanja specifična su po načinu na koji se određuje njihova vrijednost. Suprotno onome što bi se moglo misliti, cijena različitih izdanja neće biti identična, a prvo izdanje neće biti ni najskuplje.

U stvarnosti, kada umjetnik najavi da će njegovo djelo biti objavljeno u nekoliko primjeraka (s ograničenim brojem), svaka prodaja novog izdanja povećava vrijednost sljedećih.

Ovaj fenomen može se činiti čudnim; međutim, on jednostavno odgovara principu ponude i potražnje. Što je djelo više traženo, to je viša prodajna cijena najnovijih izdanja, posebno ako je preostalo samo nekoliko primjeraka.

Ali pazite, ovaj mehanizam funkcionira dok je broj primjeraka naveden unaprijed i dok je stvarno ograničen. Naime, djela koja se reproduciraju u prevelikom broju ili za koja maksimalan broj izdanja nije poznat imat će suprotan učinak i uzrokovati pad njihove vrijednosti.

Kako pravilno objesiti slike i stvoriti galerijski zid – ovo je jedini vodič koji će vam trebati

Oglas

Lifestyle

Mislite da je vašem madracu “istekao rok”? Postavite si ova pitanja kada razmišljate o kupnji novog

Udobnost i podrška madraca su ključni za kvalitetu našeg sna

Otprilike jednu trećinu svog vremena provest ćete u krevetu, a kvalitetan madrac može značiti razliku između mirnog sna i nemirnog prebacivanja i okretanja. Čak će se i najbolji madraci s vremenom trošiti, ali koliko dugo bi madrac trebao trajati?

Koliko dugo bi madrac trebao trajati?

Većina madraca trebala bi trajati između 7 i 10 godina. Međutim, postoji mnogo varijabli koje mogu utjecati na vijek trajanja madraca.

Izvorna kvaliteta izrade madraca, korišteni materijali, pa čak i težina i stilovi spavanja korisnika, mogu utjecati na dugovječnost kreveta.

Naravno, madraci nemaju eksplicitni “datum isteka“. Na pojedincu je da odluči kada je vrijeme za novi krevet. Često se toliko naviknemo na naše krevete da ne primijetimo da postoji problem.

Koliko često trebate prati posteljinu? Odgovor će vas iznenaditi

Faktori koji utječu na vijek trajanja madraca

Iako je opće pravilo 7 do 10 godina, nisu svi madraci jednako izdržljivi. Nekoliko faktora pridonosi vijeku trajanja madraca, uključujući:

Materijali: Materijali korišteni u izradi madraca imaju veliki utjecaj na njegovu dugovječnost. Materijali poput lateksa i polipjene visoke gustoće mogu trajati dugo, dok se polipjena niske gustoće može puno brže istrošiti.

Izvorna kvaliteta: Kvaliteta vašeg madraca kada ste ga prvobitno kupili utjecat će na to koliko dugo će trajati. Jeftin, osnovni madrac gotovo će se sigurno brže istrošiti od visokokvalitetnog hibridnog madraca.

Tip madraca: Je li vaš madrac potpuno pjenast, hibridni, lateks ili s oprugama? Tip madraca može značajno utjecati na njegovu dugovječnost. Lateks madraci obično traju najduže, slijede kreveti izrađeni od memorijske pjene visoke gustoće ili polipjene. Kreveti od pjene niže gustoće brže se troše, kao i hibridni modeli. Tradicionalni kreveti s oprugama općenito imaju najkraći očekivani vijek trajanja, otprilike pet i pol do šest i pol godina.

Položaj spavanja i tjelesna težina: Položaj u kojem spavate, kao i vaša tjelesna težina, utjecat će na to koliko brzo će se madrac istrošiti. Teži spavači mogu primijetiti da se njihovi madraci počinju prerano ulegnuti, dok spavači na boku mogu primijetiti pretjerano ulegnuće oko kukova i ramena.

Idealan jastuk odaberite prema položaju u kojem spavate

Rutina održavanja: Kao i većina stvari u životu, ako se brinete za svoj madrac, trajat će duže. Pravilno održavanje madraca uključuje redovito čišćenje, korištenje zaštitnih navlaka i pridržavanje uputa proizvođača o održavanju. Neki madraci se mogu redovito okretati ili rotirati, ali svakako provjerite preporuke proizvođača.

Kada zamijeniti madrac

Znati koliko dugo madrac treba trajati je korisno, iako su to na kraju samo smjernice. Odluka o zamjeni madraca je osobna i uključuje nekoliko faktora. Evo nekoliko pitanja koja si možete postaviti:

Spavate li dobro? Pronalazite li da bolje spavate u hotelima ili kada posjećujete obitelj? Osjećate li da je vaš madrac ulegnut ili nepodržavajući? Budite li se s bolovima i tegobama? Vi ili vaš partner prebacujete se i okrećete kroz noć pokušavajući se udobno smjestiti? Osjećate li pokrete vašeg partnera noću više nego prije? Jeste li primijetili povećanje simptoma alergije ili astme? Je li prošlo više od 7 godina otkako ste kupili krevet? Ako možete odgovoriti s “da” na jedno ili više ovih pitanja, možda je vrijeme za zamjenu madraca.

Ako još uvijek spavate mirno i čini se da vaš madrac dobro funkcionira, možda možete izvući još nekoliko godina iz njega. Ipak, preporučujemo redovitu zamjenu madraca jer je to apsolutno vrijedno ulaganje u vaše zdravlje i dobrobit.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako rashladiti psa tijekom vrućih ljetnih dana? Veterinar ima odlične savjete

Prepoznajte na vrijeme simpotme koji otkrivaju da je psu vruće

Iako volimo provoditi vrijeme na suncu, vaš kućni ljubimac velike vrućine ne podnosi i za njega one mogu biti opasne. Važno je biti svjestan rizika i poduzeti korake koji će spriječiti moguće probleme.

Za razliku od ljudi, psi se ne znoje kroz kožu. Za regulaciju tjelesne topline se oslanjaju na svoje šape i nos. Kako prepoznati da je vašem psu vruće, kako ga rashladiti u kući ili vani, otkriva stručnjak za životinje, dr.sc. Ivan Vicković, dr.med.vet

Prepoznavanje kada je vašem psu vruće

 Znakovi kod kuće:
 • Prekomjerno dahtanje ili slinjenje
 • Nemir ili traženje hladnih površina
 • Letargija ili nevoljkost za kretanjem
 • Pocrvenjele desni i jezik
 • Povraćanje ili proljev
 Znakovi vani:
 • Jako dahtanje čak i u hladu
 • Teško disanje ili ubrzan puls
 • Slabost ili posrtanje
 • Staklene oči 

Hlađenje psa kod kuće

 • Osigurajte dovoljno vode: Uvijek imajte svježu, hladnu vodu na raspolaganju.
 • Osigurajte hladne prostore: Koristite ventilatore ili klima uređaje za hlađenje prostora.
 • Hladne prostirke i kreveti: Osigurajte prostirke za hlađenje ili mokre ručnike za ležanje.
 • Ograničite aktivnosti: Potičite psa da se odmara tijekom najtoplijih dijelova dana.
 • Pravilna njega dlake: Redovito četkajte kako biste uklonili višak dlake, posebno kod pasa s dugom dlakom.

 Hlađenje psa vani

 • Dostupnost vode: Nosite vodu i prijenosnu zdjelicu; često nudite piće.
 • Hlad i odmor: Pravite pauze u sjenovitim područjima.
 • Mokri ručnici: Prebacite mokri ručnik preko psa, s fokusom na vrat.
 • Bočice s raspršivačem: Lagano poprskajte psa hladnom vodom, posebno po šapama i trbuhu.
 • Izbjegavajte vruće površine: Hodajte po travi umjesto po vrućem pločniku.

Savjeti za šetnje i fizičke aktivnosti

 • Šetnje u hladnijim periodima: Najbolje je šetati rano ujutro ili kasno navečer.
 • Pratite znakove pregrijavanja: Pravite pauze ako pas jako dahće ili usporava.
 • Izbjegavajte pretjerano naprezanje: Kraće, češće šetnje su sigurnije.
 • Zaštitite šape: Provjerite vrućinu pločnika i razmislite o psećim šlapama.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja? Iskoristite ovih deset odličnih ideja

 Hidracija i prehrana tijekom vrućih dana

 • Voda: Osigurajte dodatnu vodu; dodavanje leda u zdjelicu bi trebalo izbjegavati.
 • Hrana: Manji, češći obroci mogu pomoći; neki psi i sami manje jedu.
 • Vlažna hrana: Kod pasa koji općenito piju premalo vode, miješanje vlažne hrane sa suhom hranom može povećati hidrataciju.

 Prevencija i prepoznavanje toplinskog udara ili sunčanice kod psa

 Prevencija:

 • Nikada ne ostavljajte psa u parkiranom automobilu.
 • Uvijek osigurajte pristup hladu i vodi.
 • Ograničite vježbanje tijekom najveće vrućine.

 Prepoznavanje toplinskog udara ili sunčanice:

 • Prekomjerno dahtanje i slinjenje
 • Zbunjenost ili nekoordinirani pokreti
 • Jarko crvene ili blijede desni
 • Povraćanje ili proljev
 • Kolaps ili nesvjestica

Neposredne mjere:

 • Premjestite psa u hladan, sjenovit prostor.
 • Ponudite male količine hladne (ne ledene) vode.
 • Nanesite hladne, mokre ručnike na tijelo.
 • Odmah potražite pomoć veterinara.

Zapamtite, održavanje vašeg psa rashlađenim tijekom vrućeg vremena ključno je za njegovo zdravlje i dobrobit. Uvijek pratite znakove pregrijavanja i poduzmite proaktivne korake kako biste osigurali sigurnost i udobnost vašeg ljubimca.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice