Povežimo se

Lifestyle

Kako pravilno objesiti slike i stvoriti galerijski zid – ovo je jedini vodič koji će vam trebati

Stvaranje umjetničkog zida prekrasan je način da poboljšate svoj prostor, izložite prekrasne komade i povežete dizajn interijera

Slike, bile one umjetnička djela ili osobne fotografije, unose u dom osobnost i toplinu. Bez obzira na to želite li stvoriti galerijski zid u vašem domu ili tražite ideju za uređenje svoje nekretnine za najam, vješanje slika na vaš zid jednostavan su i efektan način za podići prostor.

Međutim, slaganje umjetničkih djela na prazan zid može biti zastrašujuće. Pomoću ovih smjernica svoju umjetnost možete rasporediti tako da ima najveći utjecaj na vaš prostor, personalizirajući ga na najljepši način.

Kako odabrati slike i fotografije: Pretvorite dom u vlastitu galeriju

Odlučite gdje želite objesiti svoja umjetnička djela

Prvo odlučite gdje želite objesiti svoja umjetnička djela. Trebate li odabrati očigledan veliki zid ili manje prostore?

Velikim praznim zidovima trebate pristupiti oprezno. Mali komadi na ekspanzivnoj površini mogu izgledati čudno, stoga se nemojte bojati staviti jednu ( ili dvije ) velike slike.

Slike vješajte u razini očišta, kada je to moguće.

Obratite pažnju i na namještaj u prostoriji. Umjetnički aranžman obično ne bi trebao biti širi od komada namještaja preko kojeg visi. U slučaju kauča, trebala bi se prostirati na površini od dvije trećine širine komada i počinjati oko 20,30 cm iznad njega.

Manji prostori, poput onih između prozora i vrata, savršena su mjesta za izlaganje vaših sitnijih komada. Oni se također mogu grupirati u galerijski zid.

Vješanje nije jedini način da izložite svoja umjetnička djela. Uokvirene komade i rastegnuta platna možete postaviti na štafelaj, policu kamina, plutajuće police ili na pod naslonjen na zid. To stvara ležeran izgled i također vam omogućuje da lakše mijenjate svoje aranžmane bez oštećenja zida.

Procijenite svoj zid

Iako je postupak vješanja slike na zid prilično jednostavan, način na koji ćete to učiniti u konačnici ovisi o vrsti zida koji imate. Zbog toga uvijek morate procijeniti svoj zid prije nego što pokušate objesiti bilo što na njega.

Zidovi od cigle: Budući da su zidovi iznimno čvrsti, mogu izdržati težinu okvira za slike bilo koje veličine. Trajni način da objesite slike na zid od cigle bio bi bušiti ili zakucati zid i objesiti ih na čavao.

Koje alate bi trebalo imati svako kućanstvo

Zidovi od knaufa: Gipsane ploče nisu tako čvrste ili jake kao cigla, što znači da trebate odabrati ispravne pričvrsne elemente kako biste bili sigurni da vaše slike neće pasti i povući sa sobom žbuku.

Kako pravilno objesiti slike i stvoriti galerijski zid

Za stvaranje galerijskog zida u svome domu odlučite se na koji način želite postaviti slike. Slike možete postaviti simetrično ili asimetrično, a oba pristupa omogućuju vam miješanje dijela različitih veličina, stilova i orijentacija, kao i okvira različitih stilova.

Simetričan raspored je tradicionalan, formalan i uredan. Može se sastojati od mreže od četiri do šest dijela ili, za neparan broj radova, vodoravnog reda. Razmaci između dijelova moraju biti gotovo identični, a najbolje funkcionira ako su svi dijelovi iste veličine i imaju identične okvire.

Takvi su aranžmani savršeni za staviti iznad namještaja ili u hodniku.

Asimetrični aranžmani imaju pribraniji i eklektičniji dojam. To mogu biti male skupine umjetnina ili veliki galerijski zidovi u salonskom stilu.

Zid galerije također predstavlja priliku za ispreplitanje slika, fotografija i grafika s takvim predmetima kao što su zidne skulpture, košare, tanjuri, ogledala i svijećnjaci.

Ovi manje strukturirani rasporedi dopuštaju više prostora za kreativnost, ali može biti teško održati vizualnu ravnotežu.

Ako stvarate galerijski zid, odaberite jednu glavnu sliku ili umjetničko djelo koje će služiti kao žarišna točka u prostoriji. Kada odaberete tu sliku, trebate je objesiti u sredini zida u visini očiju. Svoje umjetničko djelo možete položiti na pod ispred sebe u rasporedu po svom izboru ili upotrijebiti samoljepljivu traku za iscrtavanje okvira na zidu prije bušenja.

Oglas

Lifestyle

Virtualna stvarnost – alat koji omogućava i lakšu vizualizaciju namještaja u prostoru

Unatoč brzom napretku tehnologije, fizički opip ipak nije moguć

Virtualna stvarnost tehnologija jedna je od tehnologija s najvećim projiciranim potencijalom za rast i predviđa se da će više od polovice europskih tvrtki u iduće dvije godine imati VR strategiju. A to neće zaobići niti trgovinu namještajem.

Više od 90 posto svih kupovina počinje pretraživanjem interneta, a 47 posto i završi Internet kupnjom. Niti jedna kategorija proizvoda iz tih brojki nije isključena, pa čak niti kupovina namještaja, a sve važniji alat u online trgovini je proširena i virtualna stvarnost.

“Dugo se to razvija, već više od desetljeća, međutim tek posljednjih nekoliko godina je to stvarno ušlo u neku vrlo komercijalnu fazu i danas možemo reći da su VR uređaji postali nekakav tehnološki mainstream.”, pojašnjava urednik tehnološkog časopisa Dragan Petric.

Iako se virtualna stvarnost najčešće povezuje s igricama, primjenu pronalazi u različitim komercijalnim sektorima.

“Kad pričamo o tim nekakvim komercijalnim upotrebama VR-a, po meni, najzanimljivije je upravo u autosalonima gdje kupac može isprobati automobil na nekakvim terenima koji mu u tom trenutku nisu baš dostupni, pogotovo ako kupuje neki kompleksniji automobil, nekakav terenski auto, to su situacije kada se zaista može osjetiti kako će nekakva takva kupnja imati efekti kada stvarno budemo upotrebljavali to vozilo.”, dodaje stručnjak.

Virtualna stvarnost najzanimljivija za vizualizaciju namještaja u vlastitom prostoru, čime se olakšava kupnja, ali samo onih komada namještaja za koje nije potreban fizički doživljaj. Unatoč brzom napretku tehnologije, fizički opip ipak nije moguć.

“Mnogi su već pokušali, upravo ovaj primjer s automobilom koji sam ispričao jest takav, mi zaista sjedimo u tom trenutku u auto sjedalici kakva će biti u tom automobilu, ona se zaista trese ili naginje onako kako bi se auto treskao i naginjao, međutim ipak neke stvari ipak neće nikad biti moguće simulirat, poput primjerice novog madraca koji možemo i naručiti i koji možemo tražiti da nam se kastomizira prema nekakvim vlastitim preferencijama, takve stvari teško je simulirati s VR naočalama, one su tu ipak primarno za vizualni doživljaj u tri dimenzije, nečega što nam u tom trenutku tako nije dostupno. Usudio bih se kupiti, što se tiče namještaja, ormar, usudio bih se kupiti rolete, usudio bih se kupiti zavjese, možda čak i kuhinjske elemente, međutim ono što je uvjetovano mojim fizičkim doživljajem namještaja, dakle, stolice, kauč, fotelju, krevet, to se ne bi usudio kupiti samo iz iskustva kroz VR naočale.”, ističe Petric.

Mogućnost personalizacije pomaže u donošenju odluka i sigurnosti da se odabrani namještaj uklapa u postojeći dizajn, no, tek kad i ako ćemo fizički moći sjesti na virtualni kauč, VR će doista promijeniti način kupnje.

Nastavite čitati

Lifestyle

Kako se riješiti mrava iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke? Stručnjaci otkrivaju prirodna rješenja

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave

Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji im nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će obijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vatu, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Neugodnog mirisa iz odvoda možete se riješiti ovim jednostavnim trikom

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom. Darren Muzzy, stručnjak za hortikulturu savjetuje da koristite samo koru ili koru koju ste namakali u vodi. Dobro je znati da će citrusi dobro djelovati i na vaše biljke jer u zemlju otpuštaju fosfor i kalij.

Napravite otopinu od octa

Ocat je često spas u zadnji čas, a može vam pomoći i da se lakše riješite mrava iz vrta. Ne samo da će ih otjerati već mogu spriječiti njihov povratak.

Potrebno je samo pomiješati jednake količine octa i vode i pošpricati tom otopinom po vrtu. Iako ocat neće štetiti okolnom bilju, ipak nije pametno špricati ga po listovima.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice