Povežimo se

Interijeri

Skandinavski stil u interijeru- jednostavan, funkcionalan i održiv

“Ljepše stvari za svakodnevni život”, tako glasi švedski slogan koji sažima cjelokupnu filozofiju poznatog skandinavskog stila u dizajnu interijera. 

Skandinavski stil, također poznat kao nordijski stil, predstavlja estetski minimalistički i funkcionalni pristup dizajnu interijera, koji potječe iz skandinavskih zemalja – Danske, Norveške, Švedske, Finske i Islanda. Ovaj stil postao je izuzetno popularan diljem svijeta zbog svoje jednostavnosti, čistoće i udobnosti.

Skandinavski stil može varirati u nijansama i detaljima, ali općenito se temelji na jednostavnosti, funkcionalnosti i ljubavi prema prirodi. Ovaj stil je omiljen zbog svoje sposobnosti stvaranja mirnog, ugodnog i svijetlog okoliša u domu.

dnevni boravak u skandinavskom stilu

Počeci skandinavskog stila

Skandinavski dizajnerski pokret u svom sadašnjem obliku pojavio se početkom 20. stoljeća i cvjetao je u pet nordijskih zemalja od 1930-ih nadalje. Podrijetlom iz danskog Selskabeta za Dekorativ Kunst, koji je 1914. godine pokrenuo svoj časopis Skønvirke (doslovno “Graciozan rad”), naslov je kasnije postao naziv novog danskog stila umjetnosti i obrta koji je konkurirao suvremenim trendovima poput secesije – često rezervirano za društvenu elitu – dok je Skønvirke promovirao lokalne zanate i pristupačan, demokratski dizajn.

Stela haus – montažne kuće iz susjedne Slovenije

Međunarodno priznanje i svoju zvjezdanu razinu popularnosti nije dosegao sve do 1950-ih, kada je nagrada Lunning dodijeljena izvrsnim skandinavskim dizajnerima između 1951. i 1970. godine. Povijest skandinavskog dizajna i njegov koncept od tog su vremena predmet znanstvenih rasprava, izložbi i marketinških agendi. Mnogi ističu ideale demokratskog dizajna koji su bili središnja tema pokreta i odražavaju se u retorici oko suvremenog skandinavskog i međunarodnog dizajna.

blagovaonica u skandinavskom stilu

Obilježja skandinavskog stila

 • Svijetla i prostrana atmosfera: Skandinavski interijeri obično koriste svijetle boje za zidove, poput bijele, svijetlosive ili svijetloplave, kako bi stvorili osjećaj prostranosti i svjetline. To je posebno važno s obzirom na duge i tamne zimske dane u skandinavskim zemljama.
 • Prirodna svjetlost: Velika pažnja se posvećuje prirodnoj svjetlosti. Prozori su često veliki i bez teških zavjesa kako bi omogućili da što više svjetla prodre u prostoriju.
 • Minimalizam: Skandinavski stil poznat je po svojoj minimalističkoj estetici. Namještaj je često jednostavan, bez suvišnih ukrasa ili kompliciranih detalja. Čiste linije i jednostavni oblici su ključni.
 • Upotreba prirodnih materijala: Drvo je čest materijal u skandinavskom dizajnu, posebno svijetle vrste drveta poput breze i javora. Osim toga, koriste se i drugi prirodni materijali kao što su lan, vuna i koža za tekstil i dekoraciju.
 • Toplina i udobnost: Unatoč minimalističkom izgledu, skandinavski interijeri su poznati po svojoj toplini i udobnosti. Dodaci kao što su mekani jastuci, udobni tepisi i topli pokrivači često se koriste za stvaranje ugodnog ambijenta.
 • Funkcionalnost: Skandinavci cijene funkcionalnost i praktičnost u dizajnu. Namještaj i prostori su često oblikovani tako da su jednostavni za upotrebu i da maksimiziraju korisni prostor.
 • Kontrasti: Skandinavski stil često koristi kontraste kako bi dodao karakter prostoru. To može uključivati ​​kontrast između svijetlih i tamnih elemenata, kao i upotrebu kontrastnih boja i tekstura.
 • Minimalistička umjetnost: Skandinavski dizajn često uključuje umjetnost koja odražava minimalističku estetiku, kao što su apstraktni slikarski radovi ili jednostavne grafičke kompozicije.
 • Zelenilo: Biljke se često koriste za dodavanje svježine i živosti prostoru. Lončanice i zelene biljke često su prisutne u skandinavskim interijerima.
 • Održivost: Skandinavci su često osviješteni o pitanjima održivosti pa se u skandinavskim interijerima često koriste ekološki prihvatljivi materijali i proizvodi.

Boje skandinavskog stila

Dok interijeri u skandinavskom stilu variraju i mogu uključivati ​​različite utjecaje poput industrijskog ili boho stila, obično imaju sličnu nordijsku paletu boja. Skandinavski interijeri i dizajn namještaja imaju bijele, prljavo bijele i sive nijanse uz prigušene plave i zelene boje. Tamniji akcenti također mogu stvoriti hrabre kontraste boja. Budući da ti interijeri općenito imaju obilje drvenih podova i drvenog namještaja, nijanse uključuju bež i krem ​​nijanse, kao i prigušene smeđe boje.

uređenje u skandinavskom stilu

Namještaj u skandinavskom stilu

Namještaj u skandinavskom stilu odlikuju minimalizam i praktičnost. Dizajneri često koriste puno drvo za izradu stolica, stolova i drugih predmeta namještaja u nordijskom stilu. Prirodni materijali poput kože, lana i Kvadrat tekstila nadopunjuju drvene površine. Funkcionalnost igra ključnu ulogu u cijelom skandinavskom dizajnu namještaja. Razmislite o pametno skrivenom skladištu, modularnim policama ili fleksibilnom dizajnu.

Kako urediti dom u boho stilu? Kombinacija boja, tekstura i materijala je dobrodošla

dnavni boravak i spavaća soba u skandinavskom stilu

Prostorije doma u skandinavskom stilu

Dnevni boravak

 • Dnevni boravak u skandinavskom stilu obično je svijetao, prostran i minimalistički uređen, s naglaskom na udobnosti i funkcionalnosti.
 • Najčešće ima drvene podove blijede prirodne boje i bijele zidove. Veliki prozori koji preplavljuju unutrašnjost prirodnim svjetlom i minimalna upotreba jednostavnih dizajna pomažu stvoriti svijetli i prozračni prostor. Tamniji akcenti, upečatljiva rasvjeta i dizajnerski namještaj također su prisutni u dnevnim sobama inspiriranim nordijskim stilom.
dnevni boravak u skandinavskom stilu

Kuhinja

 • Skandinavska kuhinja je oličenje jednostavnosti i funkcionalnosti. Kao i svaki nordijski dizajn, kuhinje izrađene u ovom stilu mogu se pohvaliti svijetlim nijansama, drvenim površinama, čistim linijama i praktičnim značajkama. Elegantni metalni stolci, tamni ormarići i uzorci pločica također mogu stvoriti žarišnu točku, zajedno s nekim dobro odabranim kuhinjskim posuđem i dodacima.
 • Kuhinja u skandinavskom stilu treba biti funkcionalna, ali istovremeno stvoriti ugodno okruženje za pripremu hrane i druženje. Ovaj stil naglašava čistoću i jednostavnost, ali se može prilagoditi osobnom ukusu i potrebama svakog domaćinstva.
kuhinja i blagovaonica u skandinavskom stilu

Spavaća soba

 • Spavaću soba u skandinavskom stilu karakterizira jednostavan, udoban i minimalistički dizajn koji promovira opuštanje i miran san. Ovaj stil se oslanja na svijetle boje, prirodne materijale i funkcionalnost kako bi stvorio ugodno okruženje.
 • Čini se da je koncept hygge posebno skrojen za spavaće sobe. Naravno, skandinavski dizajn spavaće sobe ima niz elemenata koji pružaju vrhunsku udobnost. Prirodni tekstil, topli presvlaci, drveni podovi i plišani tepih mogu lako pretvoriti spavaću sobu u hygge raj. Dekorativni detalji, zidne slike, biljke i prirodno svjetlo upotpunjuju spavaću sobu u nordijskom stilu.
spavaća soba u skandinavskom stilu

Kupaonica

 • Kupaonica u skandinavskom stilu obično kombinira jednostavan dizajn, funkcionalnost i prirodne elemente kako bi stvorila svijetlu, prozračnu i ugodnu atmosferu.
 • Poput spavaćih soba i kuhinja u nordijskom stilu, dizajn skandinavske kupaonice fokusiran je na jednostavnost i funkciju. Bijeli zidovi i/ili bijele pločice pojavljuju se uz drvene ormare ili svijetli namještaj s drvenim detaljima. Posude za biljke, otvoreni sustavi polica i minimalistički zidni svijećnjaci također se obično nalaze u skandinavskim kupaonicama.
kupaonica u skandinavskom stilu

Popularnost skandinavskog stila

Skandinavski dizajn utjecao je na arhitekte i dizajnere interijera gotovo cijelo stoljeće, znatno prije zlatnog doba nordijskog dizajna 1950-ih. Spajajući minimalističku estetiku s funkcionalnošću i udobnošću, ovaj je stil i danas jedan od najpopularnijih. Svestran i bezvremenski, skandinavski namještaj i rasvjeta nude jednostavan način za stvaranje elegantnog i ugodnog životnog prostora.

Upravo zbog svoje jednostavnosti i minimalizma, skandinavski stil odlično se slaže s drugim stilovima, a takve kombinacije donose nove zanimljive pravce u svijet dizajna interijera. Jedan od njih je tzv. japandi -još pročišćeniji pravac inspiriran tradicionalnim japanskim dizajnom. Volite li jednostavnost i funkcionalnost, japandi je upravo ono što ste čekali. S druge strane tkanine, materijali, boje – sve su to nadogradnje koje krase neo nordijskih stil uređenja.

Dio privlačnosti nordijskog dizajna leži u tome koliko aspirativno djeluje na ljude. Čista priroda i svjetlina izazivaju osjećaj mira koji mnogima nedostaje u svakodnevnom životu. Nakon stresnog dana na poslu, ideja o povratku u dom lišen glomaznog namještaja i nereda čini se posebno privlačnom.

Oglas

Interijeri

Mediteranski stil u uređenju doma – ovo su glavna obilježja i značajke

Mediteranski stil uređenja popularan je dizajnerski pravac inspiriran tradicionalnim načinom života i estetikom Mediterana

Mediteranski stil uređenja stvara ugodan i opuštajući ambijent koji podsjeća na ljetne odmore na obalama Sredozemlja. Ovaj stil je savršen za one koji žele unijeti toplinu i eleganciju Mediterana u svoj dom.

Dom u mediteranskom stilu često će koristiti organske materijale i teksture, a iako je općenito svjetlije u paleti boja, često ćete pronaći jarke nijanse. Mediteranski dizajn opisuje se kao lagan, eklektičan i onaj koji koristi prirodne materijale s uzorkom i teksturom.

Povijest mediteranskog stila

Vjerojatno nije iznenađenje da povijest mediteranskog dizajna počinje u regiji koja je rodila estetiku: Mediteran.

U Sjedinjenim Američkim Državama mediteranski je stil cvjetao osobito oko 1920-ih, potaknut valom gospodarskog prosperiteta. Kako su bogatstvo i dokolica rasli, morska su odmarališta postala popularna atrakcija, a mnoga su dizajnirana tako da kopiraju arhitekturu duž europske južne obale. Uzmimo za primjer St. Augustine na Floridi, gdje je biznismen Henry Flagler izgradio vrhunsko zimsko odredište za bogate Amerikance, sada prepuno zgrada u španjolskom stilu.

Ovaj se fenomen također može vidjeti na drugim povijesnim posjedima diljem raznih američkih obala, iako je osobito čest u Kaliforniji. Zbog klimatskih i geografskih sličnosti između mediteranske regije i Golden Statea, stil je tamo posebno popularan. Međutim, kako objašnjava američki dizajner interijera David Lucas, estetika bi mogla dobro funkcionirati na mnogim mjestima diljem svijeta. „Mislim da se većina onoga što nazivamo mediteranskim stilom dobro prenosi na bilo koji dio svijeta gdje je vrijeme pogodno za život u zatvorenom i otvorenom, povezanost s kopnom i morem, i gdje se osjećaju prirodni i organski materijali i oblici kod kuće”, kaže.

Obilježja mediteranskog stila

 • Boje: Mediteranski stil često koristi nijanse plave, bijele, terakote, zelene i nijanse žutih boja. Ove boje reflektiraju prirodnu okolinu regije, uključujući more, nebo i kamene površine.
 • Materijali: Tipični materijali u mediteranskom stilu uključuju kamen, terakotu, drvo, keramiku, staklo i željezo. Ovi prirodni materijali dodaju teksturu i autentičnost prostoru.
 • Arhitektonske značajke: Karakteristične arhitektonske značajke uključuju lukove, stupove, prozore i vrata s lukovima, terase s pogledom na more te kameni zidovi i podovi. Ovi elementi stvaraju rustičnu i šarmantnu estetiku.
 • Namještaj: Namještaj u mediteranskom stilu obično je jednostavan, funkcionalan i izrađen od prirodnih materijala. Drveni stolovi, stolice s pletenicom od trske i komadi s ručno izrađenim ornamentima česti su u ovom stilu.
 • Teksture: Teksture igraju važnu ulogu u mediteranskom uređenju. Rukom izrađeni keramički ili terakotni detalji, kameni zidovi, drveni podovi i stropovi, te pletenice od trske dodaju bogatstvo i karakter prostoru.
 • Biljke: Biljke poput maslina, lavande, ružmarina i agava često se koriste kako bi se unijela svježina i boje mediteranske prirode u unutrašnjost.
 • Tekstil: Tekstili su lagani i često imaju morske ili etničke uzorke. Svijetle zavjese, jastuci s prugama i ukrasni prekrivači doprinose opuštajućem ambijentu.
 • Otvorenost prema vanjskom prostoru: Mediteranski stil potiče povezanost s prirodom. Veliki prozori, vrata i terase stvaraju fluidan prijelaz između unutrašnjosti i vanjskog prostora.
 • Minimalizam: Iako može biti bogat detaljima, mediteranski stil teži minimalizmu u namještaju i dekoru. Funkcionalnost je također važan aspekt ovog stila.
 • Tradicionalni detalji: Dodaci poput keramičkih posuda, svijećnjaka, staklenki za maslinovo ulje, tradicionalnih jela i drugih autentičnih predmeta često se koriste kako bi se postigao autentičan mediteranski izgled.

Boje mediteranskog stila

Boje su ključni element u mediteranskom dizajnu, jer igraju važnu ulogu u stvaranju topline, udobnosti i autentičnosti tog stila. Boje mediteranskog dizajna inspirirane su prirodom i okolinom Sredozemlja, a obično se koriste sljedeće nijanse:

 • Plava: Plava je jedna od dominantnih boja u mediteranskom dizajnu. Boja mora i neba, plava simbolizira svježinu i prostranstvo. Nijanse plave mogu varirati od svjetlijih do tamnijih tonova.
 • Bijela: Bijela je još jedna ključna boja u mediteranskom stilu. Simbolizira čistoću i svjetlost te stvara svjež i prozračan osjećaj u prostoru. Bijela boja često se koristi za zidove, stropove i dekorativne elemente.
 • Terakota: Terakota ili nijanse crvene i narančaste boje inspirirane su tradicionalnim krovovima i zidovima kuća u Mediteranu. Ove boje dodaju toplinu i karakter prostoru te su često prisutne u keramičkim detaljima i pločicama.
 • Zelena: Zelena se koristi za oponašanje prirodnih elemenata poput drveća, biljaka i zelenih brda koja se često vide u mediteranskim krajolicima. Nijanse zelene mogu varirati od svijetlozelene do duboko zelene.
 • Žuta: Žuta boja dodaje svjetlinu i radost prostoru. Ona može biti prisutna u detaljima, kao što su jastuci, zavjese ili dekorativni elementi.
 • Nevenčana ili smeđa: Ove nijanse često se koriste za drveni namještaj i podove kako bi dodale toplinu i autentičnost prostoru. One također pomažu stvoriti uravnotežen izgled uz ostale svijetle boje.
 • Narandžasta: Narandžasta boja može se koristiti kao akcentna boja kako bi se dodala energija i toplina prostoru. Obično se koristi umjereno.
 • Tirkizna: Tirkizna je popularna za akcente i detalje, posebno u vezi s vodom i morskim motivima. Ova boja osvježava prostor i podsjeća na obližnje more.

Važno je napomenuti da u mediteranskom dizajnu nije riječ samo o odabiru boja, već i o njihovoj kombinaciji i ravnoteži. Osim toga, teksture i prirodni materijali igraju ključnu ulogu u postizanju pravog mediteranskog stila. Korištenje pravih nijansi boja i materijala pomoći će stvoriti toplu i privlačnu atmosferu u prostoru koja podsjeća na ljepotu Mediterana.

Kako urediti dom u boho stilu? Kombinacija boja, tekstura i materijala je dobrodošla

Namještaj u mediteranskom stilu

Namještaj u mediteranskom dizajnu ima karakteristične osobine koje ga čine prepoznatljivim i funkcionalnim. Evo nekoliko ključnih značajki namještaja u mediteranskom stilu:

 • Drvo: Drvo je osnovni materijal za mediteranski namještaj. Obično se koristi masivno drvo poput hrasta, bora, oraha ili masline. Drvo se često ostavlja prirodno, bez previše obrade kako bi se očuvala njegova prirodna tekstura i toplina.
 • Rustikalni izgled: Mediteranski namještaj ima rustikalni izgled s vidljivim zrnatim teksturama drveta i jednostavnim, tradicionalnim detaljima. Često ćete primijetiti grubo obrađene površine i jednostavne linije.
 • Rukotvorine: Rukotvorine i ručno izrađeni detalji često su prisutni u mediteranskom namještaju. To uključuje ručno izrađene keramičke pločice, vezene tkanine, reljefe na drvu te druge tradicionalne umjetničke detalje.
 • Drveni stolovi: Drveni stolovi često su središnji komadi namještaja u mediteranskom prostoru. Mogu biti veliki i masivni s grubo obrađenim površinama, često s vidljivim drvenim trakama ili čavlima.
 • Stolice s pletenicom od trske: Stolice i stolci s pletenicom od trske ili ratana često se koriste za sjedenje. Ovi komadi doprinose opuštenoj i udobnoj atmosferi.
 • Kreveti s čeličnim okvirom: Kreveti s metalnim okvirom, često u obliku zakrivljenih lukova, karakteristični su za mediteranski stil spavaće sobe.
 • Ormari i komode: Ormari i komode su obično jednostavni u dizajnu, s tradicionalnim drvenim ručkama i naglascima.
 • Pletenica i tkanine: Pletenica od trske i tkanine poput lana ili pamuka često se koriste za dodavanje teksture i topline prostoru. Ove materijale možete pronaći na stolicama, jastucima i drugim dekorativnim elementima.
 • Željezo: Željezni detalji, poput okvira ogledala, svjetiljki i stolova, također su prisutni u mediteranskom namještaju. Oni mogu dodati kontrast drvenim elementima i doprinijeti autentičnom izgledu.
 • Praktičnost: Mediteranski namještaj je obično funkcionalan i prilagođen svakodnevnom životu. Namještaj je dizajniran kako bi bio udoban i koristan za upotrebu.

Prostorije doma u mediteranskom stilu

Kuhinja

Kuhinja je bitan element mediteranskog doma. Široke i dugačke kuhinje s posebnim otokom i stolom za blagovanje uobičajene su u ovim stilovima. Stoga, ako prostor nije problem, uložite u prostranu kuhinju. No, mediteranski se stil može uklopiti iu manje kuhinje.

Rustiklana kupaonica u fracuskom stilu – unesite eleganciju i luksuz u prostor

Topli i drveni ormarići izvrstan su način da kuhinji brzo date mediteranski štih. Međutim, ako drveni ormarići nisu mogući, možete uložiti u pločice s teksturom kamena i mramorne ploče. Oni pomažu u stvaranju rustikalnog izgleda. Ručno oslikane pločice u plavoj i drugim svijetlim shemama boja također su tradicionalne za grčke interijere. Njihovo dodavanje pomoći će u razbijanju monotonije i dodavanju boja kuhinji.

Izrazite lampe i svjetla također mogu dodati karakteru i dati mu ugodniji i topliji izgled. Investirajte u žuta svjetla i svijeće kako bi na odgovarajući način istaknuli jedinstvene elemente vaše kuhinje.

Dnevni boravak

Dnevni boravak je glavni element mediteranske kuće. Budući da je prirodna svjetlost u srži mediteranske estetike, korištenje svih prozora i izvora svjetlosti savršeno je polazište. Odaberite sobe s velikim prozorima i prozorima okrenutim prema istoku/zapadu kako biste osigurali da vaš životni prostor dobije maksimalnu sunčevu svjetlost.

Ako imate dovoljno prostora, uložite u velike komade namještaja. Velika sofa s predimenzioniranim jastucima može biti značajan statement element u dnevnom prostoru. I minimizirat će trud koji ćete morati uložiti u uređenje. Međutim, čak i ako imate malu sobu, možete stvoriti savršen izgled dodavanjem drugih upečatljivih komada poput fotelje, lampi, lustera itd. Također možete postići sličan izgled.

Spavaća soba

Mediteranski dizajn spavaće sobe crpi inspiraciju iz regija okupanih suncem i okruženih morem, uključujući zemlje poput Grčke, Italije, Španjolske i Francuske. Stil odražava jarke boje oceana, zemljane tonove krajolika i rustikalnu ljepotu tradicionalnih mediteranskih domova. Tekstil u spavaćoj sobi može biti izrađen od prirodnih vlakana poput pamuka ili lana. Često se koriste bogati uzorci i teksture kako bi se dodao karakter prostoru.

Spavaće sobe u mediteranskom stilu često stvaraju opuštajuću i toplu atmosferu koja podsjeća na odmor na obali Mediterana. Ovaj stil može biti prilagođen osobnom ukusu, ali uvijek zadržava osjećaj udobnosti i gostoljubivosti.

Kupaonica

Kupaonice su često zanemaren element u uređenju interijera. No budući da je mediteranski stil razvijen za ljude koji vole slobodno vrijeme, dizajn je posebnu pozornost posvetio kupaonicama. Mediteranski dizajn kupaonica je kraljevski, jedinstven, ali jednostavan. Također postoji veliki izbor opcija. Potpuno bijeli, potpuno drveni ili potpuno smeđi stilovi su najpopularniji dizajni.

Prilikom izrade kupaonice imajte na umu sljedeće:

 • Odvojite svaki prostor: pokušajte napraviti podjelu između umivaonika, WC-a i tuša kroz zidne pregrade ili staklo. Čak će i zavjese za tuš obaviti posao.
 • Svjetla: Rasvjeta je ključna. Budući da kupaonice uglavnom primaju manje svjetla, neophodno je popuniti prazninu umjetnim svjetlima. Ovisno o temi toaleta, odaberite odgovarajuću vrstu svjetla.
 • Otvorene kupaonice: otvoreni tuševi i kade poznati su u svim mediteranskim interijerima. Pretpostavimo da ga možete ugraditi u svoju spavaću sobu.
 • Udobnost: Kupaonice su prostor za opuštanje i opuštanje. Pobrinite se da vaša kupaonica rezonira s tim. Koristite namještaj za stvaranje opuštajuće atmosfere.

Nastavite čitati

Interijeri

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Sve prisutan minimalistički stil uređenja interijera popularizirao je korištenje skrivenih sobnih vrata. Vrata karakterizira okvir skriven unutar zida, a vidljivo je samo krilo. Takav nevidljivi dovratnik Interfom author omogućuje bolje povezivanje vrata s prostorijom.

Interfom author je linija proizvoda koja se odnosi na pregrade i vrata, prije svega staklene pregrade i staklena vrata. Iako su moguće kombinacije i drugih materijala, najčešće se koriste drvena vrata i drvene pregrade. Možemo koristiti i druge pločaste materijale, rekao je Vladimir Dijan direktor tvrtke FOM.

Nevidljivi okvir za skrivena vrata

Korištenjem nevidljivog okvira dobiva se elegantniji izgled prostora, bilo da se radi o vratima u boji zida ili nekom drugom dekoru. Postavljanje ne zahtjeva posebne preduvjete.

U principu je potrebno zanatski kvalitetno i točno pripremiti sam otvor. Nakon toga dolazi montaža koja je prilično jednostavna. Posao se završava kad završava i obrada zida, odnosno špalete, tako da tu zapravo nema nekih većih problema. To je prilično razrađen sustav. Prilično se to lako i brzo montira i podešava tako da se dobije zaista točan otvor, jer budući se radi o minimalističkom rješenju onda se ipak i određene nepravilnosti vide, istaknuo je Dijan.

Vrata u ravnini zida čije postojanje otkriva tek kvaka. Idealno su rješenje za svaki prostor, a Interfom Author su modularni i tanki sustavi iznimne čvrstoće.

Debljina zida nije važna, odnosno sama ta debljina štoka koji je vrlo minimalističkih dimenzija i debljine 40 omogućuje ugradnju i na zidove koji su jako tanki. U mobilnim kućicama, u montažnim kućama, pa i brodovima, i na nekim drugim mjestima gdje svaki kvadratni centimetar je jako bitan i jako skup, s ovim štokom je moguće montirati vrata i staviti ga na vrlo tanke zidove, objasnio je Dijan.

Aluminijski profili za skrivena vrata od različitih materijala

Interfom Author aluminijski profili koriste se za sve vrste vrata, što omogućuje različite ispune, odnosno vrata od različitih materijala u istom prostoru.

Tako da možete imati drvena vrata, bilo da su u nekom dekoru ili da su u boji zida odmah do staklenih vrata. Taj štok koji je napravljen na isti način, koji se zapravo ne vidi, a na neki način ih i povezuje.

Imamo dosta slučajeva gdje koristimo aluminijski okvir na staklenim vratima. To se često traži u projektima koji se odnose na poslovnu namjenu. Tu imamo situaciju gdje su često postojeća rješenja malo previše robusna. Kod nas je to riješeno malo drugačije, elegantni su ti okviri i barem dvije stvari su puno estetski bolje rješenje nego što je to kod klasičnih sustava. Prva je to što nema staklo držačke lajsne, dakle, staklo kao ispune se montira direktno u profil. Druga je to što koristimo nevidljive spojnice, nevidljive pante jer često se na aluminijskog stolariji koriste panti koji su dosta robusni i vidljivi i samim tim s minimalističkog aspekta manje prihvatljivi, rekao je Dijan.

Upotreba netipičnih materijala za vrata

Osim klasičnih materijala, stakla i drva, za skrivena vrata moguća je upotreba i drugih materijala, poput zrcala.

Često se to radi na način da se uklope u veću površinu u zid koji je cijeli ili veći dio uklopljen u ogledalo. Onda se u taj dio uklope onda i vrata sa nevidljivim štokom, dakako sa vratima koja kao oblogu imaju ogledalo. Rade se i prostorije čitave, u pravilu od knaufa. Prostorije se oblažu u ogledalo i onda u tom zidu imamo na isti način uklopljena vrata sa oblogom od ogledala tako da to nije česta namjena ali je svakako jedno interesantno rješenje, pojasnio je.

Korištenjem istih materijala na zidovima i vratima postiže se elegantniji dizajn interijera s brojnim mogućnostima prilagođavanja vašim željama. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice