Povežimo se

Dizajn i trendovi

Otkrivamo zašto je skandinavski stil sve popularniji

Posljednjih je godina uređenje doma u skandinavskom stilu sve popularnije. Bilo da je riječ o cjelovitom uređenju ili samo detaljima s potpisom.

Skandinavski stil – posljedica dugih zima sjevera

Jednostavnost, funkcionalnost, svijetle boje i prirodni materijali. Tako se kroz nekoliko osnovnih pojmova može okarakterizirati skandinavski dizajn. Njegovi se počeci traže u dugim, hladnim, oštrim zimama u kojima su dani često kratki, pa upravo tome treba prilagoditi stil života. 

„Veća upotreba skandinavskog dizajna u obliku ili stilu kako ga danas poznajemo događa se početkom 20.st. samom pojavom modernizma u arhitekturi, isto tako i u interijerima“, objašnjava inženjer arhitekture Vladimir Mikić.

Vladimir-Mikić-inženjer-arhitekture
Vladimir Mikić, inženjer arhitekture

Novi materijali i pravci u arhitekturi donijeli su jednostavne linije i pročistili interijere, te samim time stvorili plodno tlo za razvoj skandinavskog dizajna.

„A slijedeći korak događa se negdje pedesetih i šezdesetih godina, pojavom poznatih skandinavskih dizajnera kao što su Hans Wegner, Alvar Aalto, Borge Mogensen, Arne Jacobsen. Znači, to su sve velikani općenito svjetskog dizajna koji su okarakterizirali taj određeni period na čijim nekakvim postulatima i osnovama dizajna u principu funkcionira i današnja moderna industrija namještaja“, dodaje Mikić.

Skandinavski dizajn u početcima

Tada je to bio namještaj iz manjih stolarskih radionica koji je bio skuplji. Zato klasika skandinavskog dizajna nema na tržištu u velikim količinama.

drveni-stol-i-stolice-skandinavski-dizajn

„Međutim, prije nekoliko godina desila se nekakva demokratizacija u smislu da su nove skandinavske firme, novi brendovi na tim osnovama dizajna počele proizvoditi i dizajnirati namještaj koji je cjenovno pristupačniji ipak širem krugu korisnika i kupaca“, pojašnjava inženjer arhitekture. S druge strane riječ je o stilu koji je prilagodljiv različitim prostorima i stilovima uređenja.

skandinavski-stil-sivi-trosjed

„Radi se vrlo često o prirodnim materijalima ili o ekološki prihvatljivim materijalima, kako Skandinavija obiluje drvom, često su ti predmeti izrađeni iz drva i koriste se u nekakvim drugim vrstama proizvoda, također prirodni materijali kao što su pamuk, vuna, ovčje krzno, ili slično“, kaže Mikić.

Svjetlo – bitna karakteristika skandinavskog stila

Zbog dužih noći i kraćih dana u njima prevladavaju svijetle boje, prije svega bijela.

„Vrlo često uz bijelu, može se primijetiti i upotreba crne boje, crna boja se inače, općenito više koristi kod njih u eksterijeru, kako bi crna boja baš u tim zimskim mjesecima privukla tu sunčevu energiju, a vrlo često se isto i koriste različiti grafički uzorci ili printevi koji onda mogu biti isto nadopunjeni nekim žarkim bojama, iako kažem, uvijek se to više koristi za nekakve određene detalje kao što su prekrivač, deka, jastuk, neka određena vaza ili nešto od samog manjeg asesoara“, objašnjava inženjer arhitekture Mikić.

crno-sivi-stolić-skandinavski-stil

Jednostavnost i prilagodljivost učinile su skandinavski stil popularnim

Upravo zbog svoje jednostavnosti, skandinavski dizajn je vrlo prilagodljiv i može krasiti i modernističke i klasične ambijente. U tom stilu prostor može biti uređen u potpunosti, ali isto tako i imati samo naglašene detalje.

crna-polica

„To može biti samo jedna određena grupa u prostoru, da li, radilo se o nekakvoj fotelji, uz fotelju imamo stolić, jednu lampu za čitanje, da li je to možda stol za blagovanje, sa stolicama koje vuku dizajn iz skandinavskog stila, ili eventualno to može biti i samo jedan manji dio asesoara u smislu određene vaze, posude, lončanice za cvijeće, eventualno nekog uzorka na tapeti, znači rasvjetnog tijela“, kaže Mikić

globus-detalji-intera

A nećete pogriješiti ni ako ga kombinirate s nečim stilski potpuno drugačijim. Jer, osim skandinavskog stila i eklekticizam je isto u modi.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Dizajn i trendovi

Želite dizajnirati bezvremensku kupaonicu i kuhinju? Slijedite ove savjete stručnjaka

Ako vam cilj nije pratiti trend nego dugo uživati u prostoru, evo kako to postići

U dizajnu interijera, kao i u modi, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Ipak, kupovina novog sudopera puno je skuplja od kupovine novih traperica, a uz svaka renovacija oduzima puno vremena i energije. Tko ustvari želi svakih par godina renovirati kuhinju ili kupaonicu?…
Možda su za te brze promjene krive društvene mreže na kojima se stalno nude novi proizvodi, novog dizajna koje će svatko od nas poželjeti u svom domu.

Dizajnerica i vlasnica studija Seiders, Emily Seiders navodi kako je jako teško danas izbjeći nametanje trendova, iako se često radi o stvarima koje smo već puno puta vidjeli. Trebamo li mijenjati radne ploče ili namještaj svakih par godina?

Vjerojatno ne, a slijepo praćenje trendova može voditi i do potpuno neoriginalno namještenog prostora. Seider ističe kako joj se čini da danas svaki dom nalikuje onom drugom, što je u konačnici dosadno.

Razlog više zašto vaše odluke pri uređenju moraju biti “održive” i prosto biste trebali urediti tako da zadovoljava vaš ukus i potrebe barem jedno desetljeće. Ali kako to postići? Evo što kažu stručnjaci.

Fokus na funkcionalnosti

Znate što je uvijek u modi? Pametno uređenje. To posebno vrijedi za kuhinje u kojima provodimo najviše vremena. Bivši direktor kreativnih poslova za Ralph Lauren, Alfredo Paredes ističe kako je kod uređenja kuhinje najvažnije da prostor bude jednostavan za korištenje. Njegov je savjet da prije uređenja dobro razmislite o tome što želite i da vizualizirate prostor i vašu obitelj u njemu.

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

Koliko kuhate, je li vam lakše funkcionirati u prostoru koji ima otok ili prostor slobodan za kretanje. Treba li vam veliki ili mali sudoper? Isto se odnosi i na kupaonice – trebate li jedan ili dva umivaonika? Volite li svijetle ili tamne površine? Sve su to faktori s kojima se proces uređenja započinje.

Odaberite prirodne materijale

Umjesto pločica koje se izrađuju strojevi, odaberite prirodne materijale koji će stvoriti bezvremenski izgled i teško da će ikad prestati biti moderni.

Drvo, mramor, terakota u kombinaciji s bakrom ili steatitom uvijek će biti moderne kombinacije, ističe dizajnerica Emily Barry te dodaje kako ništa ne može zamijeniti imperfekcije ručno izrađene keramike koja sigurno prostoru daje karakter. Ako dodate kožne stolice ili postavite drvene podove u kuhinji, ne morate se bojati trendova.

Spoj starog i novog

Ako želite potpuno modernu kupaonicu ili tradicionalnu kuhinju, imajte na umu da će jedan od tih stilova u nekom trenu izaći iz mode. Ali ako kombinirate tradicionalne elemente s modernima, vaš prostor će odolijevati vremenu i trendovima. Jedan antikni detalj u modernom prostoru će učiniti puno.

Kupite ono što volite

Najvažnije je da prostor uredite tako da bude ugodan vašem oku, a ne društvenim mrežama. Uložite u materijale koji su vama lijepi, a ako je crvena vaša omiljena boja, uklopite je u prostor i neka vas ne ometaju fotografije neutralno uređenog prostora koji hit tik-toku. Prostor u kojem boraviti prije svega mora biti ugodan vama, a ne prijateljima i susjedima.

Lijepe i kvalitetne: Kvarcne radne ploče u vašoj kuhinji

Iskoriste neutralnu paletu boja

Bez obzira koliko je pažnje uloženo u uređenje, vaš će se ukus promijeniti, zato je pametno koristiti neutralne nijanse. Primjer su pločice u kuhinji koje je teško mijenjati, pa ako vam dosadi dizajn, lako možete promijeniti vanjske elemente ili ukrase, a pločice neutralne boje će lako podnositi takve promjene.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice