Povežimo se

Dizajn i trendovi

Otkrivamo zašto je skandinavski stil sve popularniji

Posljednjih je godina uređenje doma u skandinavskom stilu sve popularnije. Bilo da je riječ o cjelovitom uređenju ili samo detaljima s potpisom.

Skandinavski stil – posljedica dugih zima sjevera

Jednostavnost, funkcionalnost, svijetle boje i prirodni materijali. Tako se kroz nekoliko osnovnih pojmova može okarakterizirati skandinavski dizajn. Njegovi se počeci traže u dugim, hladnim, oštrim zimama u kojima su dani često kratki, pa upravo tome treba prilagoditi stil života. 

„Veća upotreba skandinavskog dizajna u obliku ili stilu kako ga danas poznajemo događa se početkom 20.st. samom pojavom modernizma u arhitekturi, isto tako i u interijerima“, objašnjava inženjer arhitekture Vladimir Mikić.

Vladimir-Mikić-inženjer-arhitekture
Vladimir Mikić, inženjer arhitekture

Novi materijali i pravci u arhitekturi donijeli su jednostavne linije i pročistili interijere, te samim time stvorili plodno tlo za razvoj skandinavskog dizajna.

„A slijedeći korak događa se negdje pedesetih i šezdesetih godina, pojavom poznatih skandinavskih dizajnera kao što su Hans Wegner, Alvar Aalto, Borge Mogensen, Arne Jacobsen. Znači, to su sve velikani općenito svjetskog dizajna koji su okarakterizirali taj određeni period na čijim nekakvim postulatima i osnovama dizajna u principu funkcionira i današnja moderna industrija namještaja“, dodaje Mikić.

Skandinavski dizajn u početcima

Tada je to bio namještaj iz manjih stolarskih radionica koji je bio skuplji. Zato klasika skandinavskog dizajna nema na tržištu u velikim količinama.

drveni-stol-i-stolice-skandinavski-dizajn

„Međutim, prije nekoliko godina desila se nekakva demokratizacija u smislu da su nove skandinavske firme, novi brendovi na tim osnovama dizajna počele proizvoditi i dizajnirati namještaj koji je cjenovno pristupačniji ipak širem krugu korisnika i kupaca“, pojašnjava inženjer arhitekture. S druge strane riječ je o stilu koji je prilagodljiv različitim prostorima i stilovima uređenja.

skandinavski-stil-sivi-trosjed

„Radi se vrlo često o prirodnim materijalima ili o ekološki prihvatljivim materijalima, kako Skandinavija obiluje drvom, često su ti predmeti izrađeni iz drva i koriste se u nekakvim drugim vrstama proizvoda, također prirodni materijali kao što su pamuk, vuna, ovčje krzno, ili slično“, kaže Mikić.

Svjetlo – bitna karakteristika skandinavskog stila

Zbog dužih noći i kraćih dana u njima prevladavaju svijetle boje, prije svega bijela.

„Vrlo često uz bijelu, može se primijetiti i upotreba crne boje, crna boja se inače, općenito više koristi kod njih u eksterijeru, kako bi crna boja baš u tim zimskim mjesecima privukla tu sunčevu energiju, a vrlo često se isto i koriste različiti grafički uzorci ili printevi koji onda mogu biti isto nadopunjeni nekim žarkim bojama, iako kažem, uvijek se to više koristi za nekakve određene detalje kao što su prekrivač, deka, jastuk, neka određena vaza ili nešto od samog manjeg asesoara“, objašnjava inženjer arhitekture Mikić.

crno-sivi-stolić-skandinavski-stil

Jednostavnost i prilagodljivost učinile su skandinavski stil popularnim

Upravo zbog svoje jednostavnosti, skandinavski dizajn je vrlo prilagodljiv i može krasiti i modernističke i klasične ambijente. U tom stilu prostor može biti uređen u potpunosti, ali isto tako i imati samo naglašene detalje.

crna-polica

„To može biti samo jedna određena grupa u prostoru, da li, radilo se o nekakvoj fotelji, uz fotelju imamo stolić, jednu lampu za čitanje, da li je to možda stol za blagovanje, sa stolicama koje vuku dizajn iz skandinavskog stila, ili eventualno to može biti i samo jedan manji dio asesoara u smislu određene vaze, posude, lončanice za cvijeće, eventualno nekog uzorka na tapeti, znači rasvjetnog tijela“, kaže Mikić

globus-detalji-intera

A nećete pogriješiti ni ako ga kombinirate s nečim stilski potpuno drugačijim. Jer, osim skandinavskog stila i eklekticizam je isto u modi.

Dizajn i trendovi

Unesite boje u svoju kupaonicu

Kada pomislite na uređenje kupaonice, rijetkima na pamet pada šarenilo. Bojama unesite novu energiju u taj dio doma.

kupaonice-u-boji-abc-interijer-domnakvadrat

Kažu da je odabir neutralnih boja kao osnovne podloge kod uređenja doma najsigurniji izbor jer tako izmjenom detalja u njega možete unositi novitete. Međutim, ima onih kojima boja u interijeru daje potrebnu energiju.

prirodna-kupaonice-boju-abc-interijer-domnakvadrat-edone
Foto: Edone

Za takve imamo genijalan prijedlog. Unesite boje u svoju kupaonicu.

Prirodno je u trendu – neka bude zelena!

Kada pomislite na prirodu, prva boja koja vam pada na pamet je zelena. Riječ je o osvježavajućoj i mirnoj boji koja ublažava stres i pomaže u liječenju.

zarko-zelena-kupaonica-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Ta je boja proglašavana bojom sezone proteklih nekoliko godina. Bilo da je riječ o njezinog zagasitoj nijansi…

maslinasto-zelena-boja-kupaonica-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

…. ili žarkoj verziji zelene boje. U toj su boji dostupne i sanitarije za kupaonicu.

zelene-sanitarije-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Ideje za hrabre

pastelno-roza-boja-kupaonice-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Sanitarije za kupaonice danas su doista dostupne u svim bojama. Pa tako i u popularnoj pastelno roza boji.

narancasti-namjestaj-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

Neki će se ipak odlučiti za klasične bijele. Ali zato namještaj može biti u boji. Odabirom narančaste, u kupaonicu ćete unijeti sasvim novu energiju.

narancasta-boja-namjestaj-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

Plava boja – boja sigurnosti

plava-boja-kupaonice-porcelanosa-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Noken

Plava boja snižava krvni tlak, usporava rad srca i disanje. Zato je idealan izbor za spavaću sobu i kupaonicu, odnosno prostorije koje služe za odmaranje ili meditaciju.

plavi-umivaonici-edone-abc-interijer-domnakvadrat
Foto: Edone

U plavoj boji može se naći kupaonski namještaj, ali isto tako i umivaonici. Sanitarije i kupaonski namještaj u boji potražite u ABC interijeru.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Četiri stila u uređenju kupaonica koja su u trendu

Koji su stilovi uređenja trenutno najpopularniji u kupaonicama, otkrila nam je dizajnerica Nikolina Jelić

Kad uređujete dom, važno je odabrati pravi stil koji će odražavati vašu osobnost, a istovremeno i dobro izgledati. Koji su stilovi uređenja trenutno najpopularniji u kupaonicama, otkrila nam je dizajnerica Nikolina Jelić.

Neki vole jednostavno, neki klasično, neki moderno, a neki u potpunosti otkačeno. Stil uređenja doma svakako odražava našu osobnost, ali treba pripaziti da kod različitih dijelova interijera budemo dosljedni. Kad uređujete kupaonicu, ova su četiri stila u trendu. Počinjemo s najjednostavnijim.

Stil u kojem je sve minimalno

‘Minimalistički stil je stil gdje je sve minimalno. Znači, minimalno dekora, minimalno boja, minimalno kontrasta, što više da je sve u jednoj nijansi pa da se gradira sa strukturom, recimo dvije različite pločice, ali opet ne prejake strukture, nego sitne, čisto da nisu ravne, ormarići ravni, minimalistički, bez previše ručkica ili nekakvih detalja, umivaonici, sanitarije isto tako’, kaže dizajnerica Nikolina Jelić iz Dizajn studija Kobus.

Kupaonica-dom-na-kvadrat

Minimalizam karakteriziraju čisti oblik i samo plohe. Preporučuje se za uređenje malih prostora koji tako djeluju veće, čišće i prozračnije. Minimalizam ne voli šarolikost boja. Odaberite jednu koju onda slijedite u različitim nijansama. Ne slaže se ni sa sjajem. Mat materijali puno su mu draži.

Vrijeme je za luksuz

‘A sad nešto potpuno drugačije! Zlato, bakar i mramor zaludili su dio ljubitelja dizajna koji kažu – vrijeme je za luksuz! On podrazumijeva puno mramora, puno zlata, puno sjaja, puno ogledala, puno materijala koji se sjaje, kristalnih lustera, zlatnih pipa, ili sada već modernije malo rosegold, koja vuče na crveniju nijansu, velikoformatne pločice koje jako dobro imitiraju mramore i kamene, samostojeće kade, veliki umivaonici, ormarići koji su sjajni, isto s kamenim topovima’, dodaje Nikolina.

kupaonica-luksuz-dom-na-kvadrat

I u luksuzu se može pretjerati. Treba paziti da ne odete u kič. Tajni recept je umjerenost pa , primjerice, ako su slavine zlatne, bilo bi dobro taj materijal, odnosno boju ne ponavljati na drugim elementima. Kontrasti su u ovom stilu dozvoljeni: crni mramor sa svijetlim, kombinacije malih pločica i mozaika na podu i zidu.

ABC interijer u svojoj ponudi ima ponešto za svakoga, pa tako i za ljubitelje vintage stila. Proizvođač Sbordoni posebno se ističe svojom originalnošću.

Vintage stil vraća se u modu

‘Vintage stil stil je razigran, s puno boja koje su jake i dominantne. Isto tako je različitih oblika, te teksturama koje prate biljni i životinjski svijet. On je jako veseo i ponovno dolazi u modu i na naša vrata’, dodaje Nikolina.

kupaonica-dom-na-kvadrat

Uređenje kupaonice u ovom stilu dosta je zahtjevno i za njegov odabir treba biti doista hrabar. Međutim, opet treba biti oprezan i paziti da se boje i elementi slažu, a ne nadmeću. Ovaj stil ne voli male kupaonice.

‘Neka kupaonice svakako budu veću, zato što su to jako dominantne plohe i jako razigrani oblici tako da one trebaju prostora da djeluju smirujuće. U manjim bi to bilo jako nervozno’, savjetuje dizajnerica.

Ono što je jako važno je da se stil uređenja kupaonice nastavlja i u ostatku stana, a ne treba zanemariti ni lokaciju zgrade. Vintage stil birajte ako živite u modernijoj varijanti zgrade iz dvadesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Modernim stilom dominiraju novi materijali

Četvrti trend ostavljamo za super modernu arhitekturu. Evo što je karakteristično za moderni stil.

kupaonica-moderna-dom-na-kvadrat

‘Najviše dominiraju neki novi materijali, odnosno mogućnost da u kupaonicama imamo dobre imitacije drva, kamena, tih prirodnih materijala, velikoformatne pločice na zidu, na podu sa što manje fuga, da su nam zidovi što čišći i jednostavniji. Ormarići ravnih linija, s ladicama, ormarićima koji su bez nogica i u lijepim kompozicijama koje se mogu slagati ovisno o potrebi, o veličini kupaonica’, govori dizajnerica.

Moderni stil voli boje. Osim sanitarija, u različitom koloritu može se birati doslovno svaki detalj u kupaonici. Završna obrada često je mat tako da kupaonice, neovisno o boji, izgledaju decentno i jednostavno.

Vjerujemo da ste između ova četiri trenda pronašli svoj omiljeni i sada ste spremni iz kupaonice stil prenijeti i u ostatak interijera. Vrijeme je da ostvarite taj svoj san jer kako kažu u ABC interijeru – Snovi počinju nakon buđenja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice