Povežimo se

Događanja

Ambienta, ArhiBau, Zagreb Design Week i Art Zagreb na jednom mjestu

Jubilarna pedeseta Ambienta ove je jeseni koncepcijski osvježena te se pozicionirala kao centralno mjesto događanja u Zagrebu.

Sinergijski nastup Zagrebačkog Velesajma, Zagreb Desing Weeka te sajmova Arhi bau i Art Zagreb posjetiteljima je predstavio novosti iz svijeta arhitekture, dizajna, graditeljstva, opremanja interijera i umjetnosti.

Cilj je zapravo otpočetka bio jasan, na jednom mjestu okupiti arhitekte i cijeli graditeljski sektor, a ove godine smo dodatno to proširili, naš sajam Arhi Bau vezan je još sa tri sajma, tako da istovremeno okupljamo i dizajnere i sve one koje se bave unutarnjim uređenjem te namještajem, rekao je Tihomil Matković iz Društva arhitekata Zagreb koji je bio suorganizator ove manifestacije. Njegova kolegica Snježana Turalija objasnila je da je Arhi bau ove godine specifičan jer su se preselili sa dosadašnje lokacije na Zagrebački Velesajam, te da je to bio pun pogodak.

U čak osam paviljona na 18.000 metara kvadratnih izložbenog prostora predstavili su se najznačajniji sudionici tržišta namještaja i drvne industrije – od dizajnera do proizvođača.

Mnoštvo izlagača

Ove godine imamo 45 izlagača samo ovdje u prostoru Arhi bau sajma, međutim zajedno sa svima ostalima, to je negdje više od 200 izlagača i ove godine zaista je sajamski prostor međunarodni. Dakle, osim hrvatskih tvrtki ovdje su bile tvrtke iz Slovenije, Italije, Austrije, neki su ovdje iz Beograda, iz Irana, tako da je bilo vrlo živahno, izjavila je Snježana Turalija, generalna direktorica Greenike. 

Arhi bau kao jedan od najvećih sajmova kulture građenja i održivog razvoja ponudio je zanimljive teme panela na pratećoj konferenciji koju je organiziralo Društvo arhitekata Zagreb.

Ove godine konferencijski program bio je izrazito bogat, jedan dan je bio posvećen svima onima koji se bave problematikom razvoja prostora, dakle urbanizma ili ruralnog ili urbanog prostora oko nas i posvećen je ustvari otpornosti gradova. Dakle, svi smo svjesni klimatskih promjena, problema koje nam se događaju zbog prirodnih nepogoda kojih je sve više, jednako tako imamo neke demografske i geografske probleme, tako da  smo u jednom danu razgovarali sa urbanistima, arhitektima, dakle onima koji planiraju ali i projektiraju i grade prostor oko nas oko toga kako bi trebao izgledati prostor budućnosti, odnosno budućnost našeg prostora. Zatim u dva dana smo imali konferenciju koja je više bila vezana uz realizacije, bilo da se radi o domaćim ili stranim arhitektonskim uredima i možemo reći da je to nešto što privlači arhitektonsku publiku zaista, dodatno je pojasnila Turalija.

Snježana Turalija, Društvo arhitekata Zagreb

Zagreb Design Week

Zagreb Design Week već je deset godina najveće događanje koje okuplja sva područja dizajna, od vizualnih komunikacija, produkt i modnog dizajna, predstavljajući svježinu i kreativnost na domaćoj sceni.

Organizator Daniel Tomičić objasnio je da uz to idu izložbe fakulteta i škola, izložbe međunarodne nagrade za dizajn i idu partner lokacije po gradu. Nama je otpočetka bio cilj napraviti Milano, salone del mobile, to mi je uzor. I sad evo sa dolaskom na velesajam, imamo tu središnju lokaciju koja je pravi sajam, sa vrhunskim paviljonima, ukupno 5000 kvadrata, za Art Zagreb koji je bio jedan manji dio, tisuću i nešto kvadrata, to je sajam umjetnina, a ostalo je sve bilo Zagreb Design Week, s time da je paviljon 8 ispunjen isključivo namještajem, dakle, ovdje smo organizirali promociju dizajnerskog namještaja, ovo nije sajam nego smo specijalizirali za te brendove koji baziraju poslovanje na dizajnu i sretni smo jer smo uspjeli okupiti veliku većinu najboljih proizvođača iz tog segmenta iz jugoistočne Europe. Dakle, svi najbolji hrvatski proizvođači ali i iz BiH, Srbije, Slovenije i čak Makedonije.

Art Zagreb

Art Zagreb sajam je suvremene likovne umjetnosti pokrenut još 2018. godine i ubrzo se etablirao kao središnje mjesto za upoznavanje s radom domaćih umjetnika.

Branimir Boban, mladi umjetnik kipar iz Zagreba prvi je put izlagao na Art Zagreb, a izložio je svoju seriju lica koje je napravio tijekom Corone s poantom otkrivanja onog dijela lica koji smo skrivali pod maskama i koji je nedostajao u socijalnoj interakciji. Također je izložio i kip samuraja koji je bio njegov završni rad na drugoj godini Likovne akademije u Zagrebu, a predstavlja umjetnikovu osobnu preobrazbu.

Art Zagreb je definitivno vrhunska stvar i definitivno fali puno više ovakvih dešavanja i kulturnih događaja pogotovo vezanih direktno za umjetnost i za mlade umjetnike, izjavio je Branimir Boban za Dom na kvadrat.

Edukativan program, mnoštvo izložbi i predstavljenih noviteta te suradnja srodnih sajmova, ponudili su cjelovit program kojem se nadamo i iduće godine.

Oglas

Događanja

Obnova i modernizacija zgrada glavne teme stručnog skupa nZEB 2024

Cilj skupa bio je prikazati primjere i tehnička rješenja za projektiranje, obnovu i modernizaciju postojećih zgrada, ali i za izgradnju novih zgrada koja uz energetsku učinkovitost i CO2 neutralnost osiguravaju statičku i požarnu sigurnost zgrada i visoko kvalitetne i ugodne prostore za život i rad.

Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr u sklopu aktivnosti Stručnog usavršavanja AF-a organizirali su 15. veljače 2024. godine cjelodnevni stručni skup u Hotelu Antunović Zagreb pod nazivom nZEB 2024 Obnova i modernizacija zgrada.

Uobičajena lokacija ovog stručnog skupa u ulici Fra Andrije Kačića Miošića trenutno je u procesu cjelovite obnove nakon potresa, tako da je već tradicionalni, ovogodišnji 8. stručni skup na kratko premješten u ambijent hotela Antunović, a održan je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske – ujedno i počasnog člana Klastera nZEB.hr, pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatske akademije tehničkih znanosti, Hrvatske komore arhitekata te Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Znanstveni partner bio je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dok su stručni partneri bili GREENiKA poslovno savjetovanje kao dio GREEN.HQ platforme za transfer znanja iz područja zelene i digitalne tranzicije, REGEA – Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatski savjet za zelenu gradnju te PromoArh – međunarodni sajam graditeljstva, opremanja i uređenje. 

Prof. dr. sc. Zoran Veršić

Prof. dr. sc. Zoran Veršić, predsjednik Klastera nZEB.hr i jedan od glavnih organizatora stručnog skupa izjavio je:

„Misija Klastera nZEB.hr je donositi kolegama inženjerima i svim zainteresiranim stranama one teme koje su aktualne, ali još više isticati ono što nas očekuje u budućem razdoblju jer se svi dionici procesa u graditeljstvu moraju na vrijeme pripremiti i prilagoditi novostima. Mi već sada znamo da nas od 2027. godine očekuje standard gradnje prema ZEB-u, što bi značilo standard gradnje zgrada nulte emisije. Od nZEB-a do ZEB-a dug je put pripreme, a ta su pravila iza ugla i dužni smo pripremiti struku na promjene.“

Studentima i profesionalcima stoga kroz ovaj stručni skup osiguravamo umrežavanje sa predstavnicima zakonodavnog i institucionalnog okvira te najvećim stručnjacima na području energetske učinkovitosti i održivosti u zgradarstvu, dajemo pregršt informacija o novim proizvodima i tehnologijama primjenjivim za obnovu i modernizaciju zgrada, donosimo pregled novih zakonskih smjernica i pravilnika koji će im olakšati svakodnevni rad u planiranju, projektiranju, izgradnji, održavanju i upravljanju zgradama.

Samo smo ove godine na stručnom skupu imali 8 institucionalnih uvodnih govora, 8 prezentacija ispred institucionalnog sektora te čak 15 prezentacija ispred proizvođača građevinskog materijala i tehnologija! Izuzetno bogat program kojeg je u dvorani pratilo više od 200 sudionika, a putem streaminga više od 500.

Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski fakultet i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr nastavljaju ovim stručnim skupom rad na edukaciji, promicanju znanosti i inovacija te unapređenju stanja tehnike, proizvoda, materijala i usluga poveznih s energetskom učinkovitosti i održivosti u zgradarstvu, obnove zgrada uz povećanje sigurnosti, poboljšanje ugodnosti i zdravstvene kvalitete unutarnjih prostora kao i s aktualnim temama dekarbonizacije zgrada do 2050. godine. 

Veliki je broj zgrada u Republici Hrvatskoj koje su u obnovi ili su u fazi pripreme za obnovu. Obnova pri tome ne predstavlja samo vraćanje zgrade u prvobitno, izvorno stanje već se predviđa niz mjera da bi se zgrade modernizirale kako bi bile energetski učinkovite, sigurne i ugodne za život i rad. Time ne samo da se povećava vrijednost i dugotrajnost svake pojedinačne zgrade, već se čitavi kvartovi mogu pretvarati u nove oaze kvalitetnog života i rada za ljude.

Visokoučinkoviti alternativni sustavi

Europska Direktiva o energetskim svojstvima zgrada ima dva komplementarna cilja, a to su ubrzavanje obnove postojećih zgrada do 2050. i potpora modernizaciji svih zgrada s pametnim tehnologijama te jasnija povezanost s čistom mobilnošću. Pri značajnoj obnovi zgrada potrebno je poticati visokoučinkovite alternativne sustave, u mjeri u kojoj je to tehnički, funkcionalno i gospodarski izvedivo, te uzimati u obzir zahtjeve zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, zaštite od požara i rizika povezanih s pojačanom seizmičkom aktivnosti.

Ujedno je potrebno usklađivati energetsku učinkovitost zgrada s dugoročnim ciljem klimatske neutralnosti i načelom energetske učinkovitosti na prvom mjestu. Također, sve se veći broj zahtjeva postavlja ispreda investitora iz javnog ili privatnog sektora u kontekstu dokazivanja ostvarenja ciljeva za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, a što proizlazi iz EU taksonomije odnosno DNHS („do no significant harm“ – „ne čini značajniju štetu“) pravila.

Cilj skupa bio je prikazati primjere i tehnička rješenja za projektiranje, obnovu i modernizaciju postojećih zgrada, ali i za izgradnju novih zgrada koja uz energetsku učinkovitost i CO2 neutralnost osiguravaju statičku i požarnu sigurnost zgrada i visoko kvalitetne i ugodne prostore za život i rad. Pri tome poseban izazov predstavlja obnova zgrada koje imaju status kulturnog dobra. Izdvajamo pojedine teme ovog stručnog:

  • propisi, smjernice i planovi iz područja zelene i održive gradnje, energetske učinkovitosti, sigurnosti i zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta
  • zahtjevi za zgrade s nultom emisijom stakleničkih plinova
  • tehnička rješenja za projektiranje, obnovu, modernizaciju i izgradnju visoko učinkovitih i održivih zgrada s nultom emisijom stakleničkih plinova i s visokim stupnjem sigurnosti i kvalitete
  • materijali, proizvodi i sustavi za obnovu, modernizaciju i izgradnju novih zgrada po najvišim standardima održivosti, energetske učinkovitosti, sigurnosti i kvalitete 
  • obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra
  • iskustva i izvedeni primjeri novih i obnovljenih zgrada po najvišim standardima energetske učinkovitosti, sigurnosti i kvalitete

Više informacija o stručnom skupu i Klasteru nZEB.hr nalazi se na stranici: www.nzeb.hr

Voditelj aktivnosti: prof. dr.sc. Zoran Veršić

Nastavite čitati

Događanja

Nagrada za najbolji dizajn, osvajanje Pariza i predstavljanje američkom tržištu

Za hrvatsku tvrtku Studijo, specijaliziranu za proizvodnju zidnih tapeta, početak ove godine obilježen je značajnim uspjehom na globalnoj razini. Prošli tjedan predstavili su svoje umjetničke tapete na prestižnom sajmu dizajna u Parizu, koji je posjetilo više od 70 000 zaljubljenika u interijere. Izvrsnost njihovog personaliziranog pristupa dizajnu dodatno je potvrđena osvajanjem nagrade German Design Award u kategoriji za najbolji dizajn proizvoda. Dodatno, ovaj vikend najgledanija američka medijska mreža CBS koja prosječno doseže gotovo šest milijuna gledatelja, predstavila je ovu inspirativnu priču američkom tržištu.

Hrvatska tvrtka na prestižnom pariškom sajmu

Danas, više nego ikad prije, izvrsnost u dizajnu podrazumijeva pružanje brzih odgovora na sve zahtjevnije potrebe tržišta, primjenu višeperspektivnog pristupa te angažiranje u održivom i kružnom dizajnerskom procesu, osjetljivom prema resursima i okolišu. Osim što se od dizajna očekuje da pruži izvorni umjetnički izričaj, danas se također ističe važnost stvaranja dodatne vrijednosti za društvo u cjelini. Na temelju ovih vrijednosti uspostavljen je ovogodišnji Maison & Objet Paris, renomirani sajam dizajna koji postavlja trendove u industriji dekoracije i životnog stila. Svaka izložba, bilo da je fizička ili virtualna putem platforme MOM, predstavljala je jedinstvenu priliku za izražavanje kreativnog talenta, okupljajući 650 novih brendova pred očima 70 000 posjetitelja iz Francuske i inozemstva. S više od 2 500 izlagača iz 150 zemalja i više od 1 000 predstavnika medija, ovaj događaj privukao je pažnju širom svijeta i rezultirao s 87% ostvarenih suradnji i provedenih narudžbi nakon završetka izložbe. Ove godine, tvrtka Studijo predstavljala je Hrvatsku i zabilježila značajan uspjeh:

“Neopisiva je sreća izlagati na sajmu koji je godinama bio predmet želje. Takvi iskoraci, koliko god bili zahtjevni i teški, otvaraju vrata nekim novim globalnim projektima, koja nismo mogli niti sanjati. Otvorilo nam se tržište 30-ak novih zemalja i duboko vjerujem da ćemo u narednom periodu itekako osjetiti benefite svih napora i teških investicijskih odluka” – izjavila je Josipa Maras, umjetnica i osnivačica tvrtke Studijo Wallart.

Priznanje međunarodnog žirija za izvrsnost dizajna

Na ovogodišnjoj dodjeli njemačkih dizajnerskih nagrada German Design Award, na kojem su postavljeni novi međunarodni standardi za inovativne dizajnerske proizvode i jačanje konkurentnosti na globalnom tržištu, ponovno je slavio dizajnerski tim na čelu s Josipom Maras. Nezavisni međunarodni žiri, kojeg čine renomirani svjetski stručnjaci iz industrije dizajna, proglasio je tapetu Žitna polja pobjednicom u kategoriji za najbolji dizajn proizvoda.

  

“Uz neopisiv osjećaj zahvalnosti što mi je povjeren talent, navela bih samo jedan stih za sve one koji se tek upuštaju u poduzetničke vode – Na vrhu uvijek ima mjesta ako se krene sa dna. Upravo tim pristupom vodila sam se od samih početaka naše priče. I dogodile su se velike stvari. Vjerujem kako smo i ovom nagradom još jednom potvrdili dominaciju hrvatskog brenda Studijo na vrhu međunarodne dizajnerske industrije.” – izjavila je autorica pobjedničke tapete prilikom preuzimanja nagrade. 

Iskorak na američko tržište

Zidne tapete brenda Studijo danas su prisutne u više od 20 zemalja diljem svijeta, no ove godine odlučili su hrabro zakoračiti na američko tržište. Njihovu priču prepoznali su producenti globalne emisije Europe By Design koja svakodnevno u domove diljem svijeta donosi svježu perspektivu europske izvrsnosti u dizajnu. Emisija je fokusirana na priče o inovacijama. Istražuje genijalnost dizajna i ljude koji ga oblikuju razotkrivajući izazove i uspone iza svake fascinantne ideje. Ovaj vikend, hrvatska priča o uspjehu prikazana je na najgledanijoj američkoj televizijskoj mreži CBS, u glavnom večernjem terminu kojeg prosječno prati 5,96 milijuna gledatelja. 

“Na ovom projektu radili smo gotovo godinu dana. Velika je čast biti odabran od tako velike produkcije i premijerno ispričati svoju priču pred šest milijuna ljudi koja se kasnije prenosi u više od 180 zemalja. Vjerujem kako je ovo tek početak našeg osvajanja američkog tržišta.” – zaključila je Josipa Maras.

Emisiju Europe by Design / Innovations, sa Studijem u glavnoj ulozi, možete pogledati i na web stranici: www.studijo.co. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice