Povežimo se

Događanja

Održan Open House Zagreb

Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala Open House Worldwide čiji je cilj poticanje boljeg razumijevanja arhitekture izvan struke. Zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela i susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata.

I to na način da građani uđu u odabrane objekte, da ih pogledaju, da zajedno sa stručnim vodstvom porazgovaraju, uđu u dijalog o tome što je stanovanje, na koji način se ono može graditi i kako se može razvijati, ispričala je kreativna direktorica Festivala, Dubravka Vrgoč.

35 odabranih

Ocjenjivački sud čine arhitekti, jedna dizajnerica i kreativna direktorica Festivala Dubravka Vrgoč. Za prvu sezonu odabrali su 35 arhitektonskih objekata u različitim dijelovima grada.

Od povijesnih, baštinskih, suvremenih pa sve do stambenih objekata. Od bazena, parkova, banaka, arhiva, dijelova grada. Dakle trudili smo se da bude jako raznoliko i da budu ona mjesta koja na neki način određuju ovaj grad, a koja nismo mogli vidjeti do sada u punom svjetlu, objašnjava Vrgoč.

Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica Festivala objasnila je kako su kriteriji bili ti da među odabranim objektima bude recentne, kao i povijesne ahitekture, ali i elemenata urbanizma. Dugave su jedan lijepi primjer preko primjerice zgrade Seecel i osnovne škole Središće.

Zgrada Seecel jedno je od najnovijih ostvarenja zagrebačke arhitekture, a sastoji se od brojnih kubusa koji su raspoređeni kroz tri različite namjene – uredski, edukacijski i hotelski sklop. Zatim su tu Popov toranj i Zvjezdarnica, sakralni i javni prostor Gornjeg grada – Kamenita vrata, crkva sv. Katarine, crkva sv. Ćirila i Metoda, Jezuitski trg, Gradska vijećnica Grada Zagreba, Hrvatski državni arhiv i mnoge druge građevine.

Hrvatski Državni arhiv je i hram pismenosti na našim prostorima. Sama zgrada je pravokutnoga oblika, duga 80 i široka 50 metara, a velika čitaonica na primjer duga je 30 metara, široka 15 i visoka 30. Lampe i lusteri su izrađeni u Beču od pozlaćene mjedi i vrhunskoga kristala. Zgrada je i dom velikih umjetnina velikih hrvatskih umjetnika kao npr. i samoga Vlahe Bukovca, objasnila je Blatnik.

Doprinos građana

Odabrani objekti nastali su u različitim vremenskim periodima i predstavljaju arhitektonski pomak u oblikovnom, estetskom i funkcionalnom smislu. Stručno vodstvo opisalo je sve ono što je važno za određenu zgradu, a volonteri su uvodili posjetitelje u objek.

Naša je želja da se u sljedećim godinama Festival razvije i da ne bude samo prezentacija nekih objekata nego i edukativni sadržaj. Da zajedno s djecom, a potom i samim građanima razmišljamo o izgledu grada i da sami pridonesemo tome kako će izgledati grad u kojem živimo, ističe Dubravka Vrgoč.

Osim povijesnih i kulturnih, svoja vrata su otvorili i stambeni prostori Grada Zagreba. Svima dobro poznat Vitićev šareni neboder, drveni neboder Drage Iblera, zatim Galićeva zgrada u Vukovarskoj i Galićeva zgrada kemikalija na Svačićevom trgu.

Skrivena arhitektura

Festival usmjerava na promišljanje o vrijednostima grada, kao i o ulozi stanovnika u njegovu stvaranju.

Arhitektura koja je od kulture umjetnosti možda jedina grana u kojoj nemamo cjelokupni udio, odnosno nemamo pogled na njega jer je skrivena, da bude dostupna onima koji žive u tom gradu i onima koji prolaze kraj tih objekata gotovo svakodnevno, naglasila je Vrgoč.

Arhitektura Grada Zagreba neopisivo je bogata i važno ju je čuvati i planski kreirati u budućnosti kako bi održala svoju bogatu prostornu, kulturnu i turističku vrijednost.

Oglas

Događanja

Predstavljena ekskluzivna suradnja GEMMA B&D i SMEG-a

Ekskluzivna suradnja hrvatske tvrtke GEMMA B&D i talijanskog proizvođača SMEG svečano je predstavljena na događanju koji je privukao pažnju javnosti. Pod reflektorima su zablistale obje kompanije naglašavajući jedinstvenu povezanost između sofisticiranog stila poznatog talijanskog brenda i stručnosti domaće tvrtke osnovane prije više od 30 godina. 

GEMMA B&D

Davor Jurčić kaže da je GEMMA B&D startala 1992. godine s kućanskim aparatima i nastavili sve do danas, a u međuvremenu, od 2004. godine ušli su i u svijet profesionalne tehnike, laboratorijske, gastro, HOREKA biznisa, poslovanja s kavom i zadržala se evo i do danas, kad predstavljaju ekskluzivnu suradnju koja nije samo poslovni spoj već i izraz strateške vizije obje tvrtke. 

Danas predstavljamo SMEG koji je na neki način šlag na torti, pored svih brendova koje mi već dugi niz i predstavljamo i favoriziramo u ovoj regiji, ne samo Hrvatskoj nego i u još ostalih pet zemalja i SMEG koji je vrlo poznat, jak kao brend u kućanstvu ali u medicinsko laboratorijskom i u gastro segmentu, tako da se fenomenalno uklapa sa našom poslovnom politikom, izjavio je Davor Jurčić za Dom na kvadrat. 

Od svog osnutka, SMEG je izgradio ugled kao sinonim za eleganciju, inovaciju i pouzdanost u kućanskim uređajima, što vješto ujedinjuje s privlačnim dizajnom. 

SMEG

SMEG je najvjerojatnije najpoznatiji talijanski proizvođač kućanskih uređaja. To je obiteljska tvrtka osnovana 1948., još uvijek u rukama obitelji i tijekom godina postala je simbol talijanskog dizajna, talijanske kvalitete i talijanske proizvodnje. Od sedamdesetih godina, SMEG je počeo suradnje s poznatim dizajnerima, poput slavnog arhitekta Canali sa sveučilišta u Parmi koji je dizajnirao naše sjedište, na primjer, Renzo Piano koji je vjerojatno jedan od najpoznatijih arhitekata u svijetu, rekao je Massimo Zava iz SMEG-a

Posebnu pažnju posjetitelja privlačila je kolekcija koja je rezultat suradnje sa slavnom talijanskim dizajnerskim dvojcem Dolce & Gabana. 

Ovo je naš zadnji projekt, posljednja suradnja s poznatim talijanskim dizajnerima, koje imamo posljednjih godina i ove godine imamo novu liniju, Blue Mediterraneo u skladu s mediteranskim stilom, talijanskim stilom, objasnio je Zava. 

Jedna od ključnih značajki SMEG proizvoda jest njihov prepoznatljiv retro dizajn koji spretno spaja klasične elemente s modernom tehnologijom. Osobito je prepoznatljiv FAB, hladnjak inspiriran pedesetim godinama prošlog stoljeća koji oživljava nostalgiju za prošlim vremenima.  

Uređaji u paleti živopisnih boja

FAB je rođen 1997., ovo je stvarno ikonski proizvod, vjerojatno simbol SMEG-a, i ako pitate što je SMEG ili koji proizvod prepoznajete kao SMEG to je frižider, rekao je Zava. 

Svoje mjesto na prezentaciji dobili su i mikseri, aparati za kavu te mnogi drugi uređaji, izrađeni u paleti živopisnih boja.

Mi smo prije dvije godine inicijalno krenuli s profesionalnim segmentom prvenstveno gastro, nakon toga smo implementirali i njihov takozvani instrument division koji je uglavnom orijentiran na bolničke i laboratorijske sisteme, a sredinom ove godine startali smo s kućanskim programom podijeljenim na male i velike kućanske aparate, izjavio je Jurčić. 

Pećnice elegantnog dizajna, koje obožavaju entuzijasti, savršeno se uklapaju u različite kuhinjske ambijente, pružajući pritom preciznu kontrolu temperature, različite načine pečenja te brojne funkcionalnosti koje olakšavaju pripremu jela. Prepoznatljiv stil i domaća stručnost, kombinacija je koja će pomoći u oživljavaju dizajna brojnih domaćih kuhinja.

Nastavite čitati

Događanja

Ne propustite 6. SREDIŠNJU Konferenciju o održivoj gradnji

Besplatno prijavite Vaše sudjelovanje!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizira 6. SREDIŠNJU KONFERENCIJU O ODRŽIVOJ GRADNJI koja će se održati 15. studenog 2023. godine, u hotelu Sheraton, u Zagrebu.

Konferencija predstavlja središnje godišnje okupljanje profesionalaca koje se bavi održivom gradnjom, zelenom ekonomijom, energijom i urbanizmom.

GLAVNE TEME KONFERENCIJE:

  • EU i nacionalne direktive u području graditeljstva
  • Dekarbonizacija sektora zgradarstva
  • Kružno gospodarstvo i klimatske promjene
  • Održivi proizvodi i tehnologije u graditeljstvu
  • DGNB – razvoj i implementacija certifikata u RH
  • Smanjenje emisija CO2 financiranjem održivih projekata

Niže možete pronaći više informacija o glavnim predavačima, a cijeli program (8 SSU) pogledajte OVDJE.

Održiva rješenja u industriji gradnje

U današnjem svijetu održiva gradnja nudi brojna rješenja kako za zgrade tako i za infrastrukturu. Međutim, oni koji žele usvojiti održive prakse nailaze na različite prepreke povezane s građevinskim procesima, pravnim pitanjima, korporativnim ciljevima, IT pitanjima povezanim s digitalizacijom i ljudskim čimbenicima. Stoga Holcim Hrvatska dovodi vrsnu stručnjakinju Agnes Petit koja će održati predavanje na temu: Braking down barriers for sustainable solutions in the construction industry: an entrepreneur perspective.

Regenerativni dizajn

Nadalje, Američko veleposlanstvo pozvalo je Arlena Stawasza, Regional Resilience Leader for Gensler in the EU, koji će održati zanimljivo predavanje na temu: REGENERATIVE DESIGN: MITIGATING CLIMATE RISK + CARBON REDUCTION. Gensler je globalna tvrtka za arhitekturu, dizajn i planiranje s 53 lokacije i više od 7000 zaposlenih stručnjaka umreženih diljem Amerike, Europe, Kine, Azije i Pacifika i Bliskog istoka.

Domaći predavači

Također, dva vrlo poznata hrvatska arhitekta podići će vrijednost konferencije sa svojim predavanjima – Prof. emer. dr. art. Nenad Fabijanić, d.i.a. održat će intrigantnu prezentaciju: ARHITEKT NEODRŽIVA OSOBNOST?! te prof. Krešimir Rogina, arhitekt, atraktivno predavanje pod nazivom: Postoji li ARHITEKTONSKI DNK?!.

Konferencija je izvrsno mjesto za upoznavanje, razmjenu znanja i iskustava, a namijenjena je svima koji se bave građevinskim i energetskim sektorom, a predavanja i sudjelovanje u panel diskusijama potvrdilo je više od 25 predavača uključujući investitore, developere, projektante, bankare, predstavnike javnog, energetskog i bankarskog sektora.

Prijavnicu te sve informacije možete pronaći na web stranici Konferencije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice