Povežimo se

Dizajn i trendovi

Orijentalni tepisi – mistične umjetnine koje će interijeru dati poseban pečat

Zbog dugotrajnosti i kvalitete materijala, rasporeda ornamentalnih elemenata i boja koje tvore skladnu cjelinu, orijentalni tepisi s pravom se smatraju umjetničkim djelom koje podiže estetiku prostora.

orijentalni-tepih-centar-domnakvadrat

Tepih je kroz povijest imao vrlo važnu ulogu u uređenju i opremanju interijera – osim što je funkcionalan i utopljuje dom, zbog svoje ljepote i raskoši predstavljao je svojevrsni statusni simbol. Oni posebne vrijednosti i ljepote zasigurno su orijentalni tepisi koji potječu iz Turske, Kavkaza, Indije, Pakistana, Egipta i drugih dalekih zemalja.

Jeste li znali da su za ove prekrasne sagove zapravo zaslužni nomadi?

orijentalni-tepisi-vise-domnakvadrat

Upravo su oni zbog stalnih selidbi i života u pustinji poželjeli uživati u bojama, odnosno imati svoju vlastitu cvjetnu livadu. Orijentalni su tepisi tako posvuda putovali s njima, a na njima se objedovalo, družilo, spavalo, a ovisno o kulturi i molilo.

Tri vrste orijentalnih tepiha

orijentalni-tepih-centar-domnakvadrat
Foto: Tepih centar

Orijentalni tepisi razlikuju se po svojim maštovitim motivima i bogatstvom boja, no zajednička im je osobina da su ručno prozvedeni. Po proizvodnji, dijelimo ih na tri vrste: nomadske, seoske i gradske. S obzirom da se s nomadima sele i njihove ovce, vuna s kojom rade nešto je tamnija pošto nije industrijski izbijeljena. Upravo je zato za njih specifično da nijanse boja na jednom tepihu često variraju, što nomadskim tepisima daje dodatni šarm.

Seoske tepihe provode najbolji nomadski majstori u organiziranoj seoskoj skupini. Ovdje je vuna također ručno obrađena, ali su zbog praktičnosti radne okoline česti tepisi većih dimenzija. Gradovi pak okupljaju najbolje seoske majstore, a upravo se ondje rade najskuplji i najkvalitetniji tepisi.

Materijali od kojih se izrađuju

orijentalni-tepih-crveni-motivi-domnakvadrat

Što se tiče materijala, tepisi mogu biti ručno tkani ili čvorani u sljedećim kombinacijama; vuna na vuni, vuna na pamuku, svila na pamuku i oni najčarobniji – svila na svili. Pri kupnji tepiha valja voditi računa i o broju čvorova koji pridonose kvaliteti tepiha. Primjerice, klasičan tepih ima oko 50 000 do 60 000 čvorova, dok ih oni svileni samo po kvadratnom metru sadrže i više od 2 milijuna.

Za nomadske tepihe, kao i one iz seoske proizvodnje, broj čvorova ipak nije presudna stvar, već je važniji dizajn i usklađenost boja, kao i kvaliteta vune. Značajnost čvorova dolazi do izražaja kod tepiha gradske proizvodnje te posebice kod modela svila na svilu. Zbog svoje zahtjevne izrade, gradski majstori proizvedu svega 10 do 15 tepiha u svom radnom vijeku.

Tepih u kuhinji – da ili ne?

Savjeti kako ih uklopiti u prostor

blagovaonica-kuća-cvjetno-domnakvadrat

Lijepo izrađen orijentalni tepih nikad ne izlazi iz mode. S nebrojeno mogućnosti u pogledu boje, tkanine i stila, postoji orijentalni tepih za svaki prostor, bez obzira želite li naglasiti raskošan ured nadahnut engleskim stilom ili elegantnu modernu dnevnu sobu.

dnevni-boravak-stan-stenjevec-domnakvadrat

Prilikom smještanja orijentalnog tepiha u životni prostor, trebalo bi pripaziti na sljedeće – tepih treba prilagoditi interijeru, a ne obratno. Nadalje, nemojte ga zagušiti komadima namještaja koji će ograničavati njegovu ljepotu i koji bi ga mogli oštetiti.

orijentalni-tepih-kao-umjetnina-na-zidu-domnakvadrat

S obzirom na to da su orijentalni tepisi prave umjetnine, često se upotrebljavaju i kao zidne dekoracije.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Dizajn i trendovi

Vraćamo knjige u interijer

Bogatstvo police s knjigama novi je naziv za dom pretrpanog mnoštvom pažljivo odabranih knjiga i smještenih kao tihi luksuz u dizajnu interijera.  

Kako odabrati slike i fotografije: Pretvorite dom u vlastitu galeriju

Dok ih jedni gledaju kao dekoraciju koja unosi boje u prostor, drugi ih smatraju definicijom bogatog kulturnog života. 

Naslovi koje volimo i čitamo

“Mislim da je jako dobro da se knjige općenito vraćaju na police domova. Samo se nadam da je to u većini slučajeva sa pravim motivom. Ono što smatram je da stvarno nije dobro bilo što raditi samo da bi se vidjelo, u životu, više kao sociološku komponentu, mislim da je puno bolje zaista živjeti ono što prikazuješ, pa isto tako i korištenje knjiga, rekla je dizajnerica interijera”, rekla je Tena Vodopija za Dom na kvadrat. 

Digitalizacijom smo počeli koristiti elektroničke čitače knjiga, pa su tako i knjige iščezle iz naših domova. Ako se vraćaju, to treba biti iz pravih razloga – jer su to naslovi koje volimo i čitamo.  

“Korištenje knjiga u interijeru zapravo ima svoju povijest, kao što znamo, ako smo gledali filmove ili  serije koje se referiraju na neka prošla vremena. Uvijek su tu u interijeru prisutni ili regali, biblioteke, cijele knjižnice u domovima”, podsjetila je Vodopija.

Knjiga u interijeru

Dok su se jedno vrijeme kupovale na metar, a zatim su u modi bile brendirane knjige po bojama koje odgovaraju dizajnu interijera, one knjige koje smo čitali i koje volimo zaista jesu vrijedan dodatak svakom domu. 

“Knjiga u interijeru znači da u njemu netko živi. Knjiga u interijeru znači da netko nju čita, da taj tko živi u tom interijeru zapravo radi na sebi i to je bookshelf wealth ili bogatstvo police s knjigama. 

U toj polici, regalu ili bilo kakvoj niši gdje stavljaš knjige imati neku dinamiku. Znači da nisu sve knjige samo posložene po jedna pored druge i bez ikakvog reda, rasporeda ili čak i po temama. Dinamika se dobiva time da se neke knjige stave vertikalno, druge horizontalno. Ili da vertikalna linija ima neki stoper na kraju, odnosno držač knjiga koji će ih držati da stoje vertikalno. To može biti primjerice, neka skulptura”, rekla je Vodopija. 

Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru

Imati bogatu policu s knjigama zapravo znači okružiti se knjigama koje ispunjavaju dušu, a svoje hobije prikazati keramikom ili fotografijom. 

Trend polica bogatih knjigama posebno raduje maksimaliste zbog miješanja boja, tekstura i uzoraka. 

“Kombiniranje knjiga kao estetskog momenta u interijeru obično ima neki kontrast. Primjerice, minimalistički interijer – puno knjiga, ili već naslagani interijer, je li to boho stil ili je to suvremeni stil koji ima nekakav deblji tepih pa više uzoraka, više boja, onda moramo ići minimalistički s knjigama. I tada te knjige moraju biti naslagane kako spada, odnosno jedna do druge po bojama ako je neka kolekcija leksikona starih ili tako nešto”, pojasnila je Vodopija za Dom na kvadrat. 

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Etiketiranje trendova životnog stila već je godinama prisutno, a trend koji će obilježiti ovu godinu, bogatstvo police s knjigama, apsolutno je poželjan. Osobito ako ćemo tako pridobiti nove ljubitelje pisane riječi.  

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Art Deco – kompleksan stil kao vječna inspiracija

Posebnu pozornost pridaje unutarnjem uređenju prostora, ali je njegov stil vidljiv i u arhitekturi te umjetnosti.

Art Deco je stilski fenomen koji se odnosi na uređenje interijera, modu, arhitekturu, kao i mnoge druge grane umjetnosti poput filma i slikarstva. Obuhvaća razdoblje 20-tih i 30-tih godina dvadesetog stoljeća i razvija se u svjetskim metropolama – Parizu, Londonu, New Yorku. Art Deco je kod nas zaživio u većim gradovima poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, u kojima se stvara kultura svakodnevnog življenja na visokoj razini.

Sociološki, Art Deco je vrijeme jedne urbane kulture koja poprima masovne razmjere. U stilovima koji su prethodili Art Decou, kultura je bila pretežno elitni fenomen. Art Deco nema obilježja cjelovitog stila kao što je to bio slučaj u starijim povijesnim razdobljima, već je u pitanju stil koji je vrlo kompleksan te se sastoji od širokog raspona raznorodnih, pa i proturječnih pojava.

Art deco kao životni stil

Ovim stilom obuhvaćeni su širi društveni slojevi koji imaju potrebu za profinjenim načinom života, kulturom i informacijama iz svijeta, o čemu brine tada vrlo popularna ilustrirana revija Svijet. Javlja se i potražnja za trendovskom robom široke potrošnje, poput usisavača, aparata za kavu, gramofona…

Tajne dobro uređenog interijera

Za razliku od dotadašnjih raskošnih ornamenata u arhitekturi i dizajnu, Art Deco kroz jednostavnost formi i oblika pokazuje naznake kasnijih stilova modernizma i danas prevladavajućeg minimalizma.

Pošto u sebi objedinjuje mnoge različite stilove, u slikarstvu je tako moguće prepoznati elemente kubizma, pa čak i futurizma, konstruktivizma i nove realnosti iz kojih ovaj pravac crpi inspiraciju.

Egzotični materijali

Osobitosti stila toga vremena izražene su kroz interes za izvaneuropske kulture te egzotične materijale. Tako se može naići na predmete izrađene od makasare, ebanovine i bjelokosti koji se kombiniraju s drugim skupocjenim materijalima. Jedno od otkrića koje je utjecalo na Art Deco te služilo kao inspiracija bilo je i otkriće Tutankamonove grobnice 1922. godine.

Uredite male prostore poput profesionalca! Vrijedne savjete donosi stručnjakinja

Vodeće francuske robne kuće imale su vlastite dizajnerske studije u kojima angažiraju vrhunske stručnjake, profesionalne dizajnere koji su ekskluzivno za njih kreirali serije proizvoda. Tako je bilo moguće naručiti kompletno uređenje svoga doma, što je bio fenomen modernoga doba.

Utjecaji tadašnjih otkrića jednako su zastupljeni kao i utjecaji bidermajera i drugih dotadašnjih građanskih stilova. S novim stilom afirmiraju se nova imena – na svjetskoj umjetničkoj sceni profilirala se slikarica Tamara de Lempicka, dok je neke od svojih najznačajnijih djela u ovom stilu naslikao i veliki Pablo Picasso.

Na ovim područjima svakako valja istaknuti Vladimira Becića, Savu Šimunovića, Milivoja Uzelca, Vilka Gecana i mnoge druge slikare koji su stvarali u Art Decou.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice