Povežimo se

Dizajn i trendovi

Orijentalni tepisi – mistične umjetnine koje će interijeru dati poseban pečat

Zbog dugotrajnosti i kvalitete materijala, rasporeda ornamentalnih elemenata i boja koje tvore skladnu cjelinu, orijentalni tepisi s pravom se smatraju umjetničkim djelom koje podiže estetiku prostora.

orijentalni-tepih-centar-domnakvadrat

Tepih je kroz povijest imao vrlo važnu ulogu u uređenju i opremanju interijera – osim što je funkcionalan i utopljuje dom, zbog svoje ljepote i raskoši predstavljao je svojevrsni statusni simbol. Oni posebne vrijednosti i ljepote zasigurno su orijentalni tepisi koji potječu iz Turske, Kavkaza, Indije, Pakistana, Egipta i drugih dalekih zemalja.

Jeste li znali da su za ove prekrasne sagove zapravo zaslužni nomadi?

orijentalni-tepisi-vise-domnakvadrat

Upravo su oni zbog stalnih selidbi i života u pustinji poželjeli uživati u bojama, odnosno imati svoju vlastitu cvjetnu livadu. Orijentalni su tepisi tako posvuda putovali s njima, a na njima se objedovalo, družilo, spavalo, a ovisno o kulturi i molilo.

Tri vrste orijentalnih tepiha

orijentalni-tepih-centar-domnakvadrat
Foto: Tepih centar

Orijentalni tepisi razlikuju se po svojim maštovitim motivima i bogatstvom boja, no zajednička im je osobina da su ručno prozvedeni. Po proizvodnji, dijelimo ih na tri vrste: nomadske, seoske i gradske. S obzirom da se s nomadima sele i njihove ovce, vuna s kojom rade nešto je tamnija pošto nije industrijski izbijeljena. Upravo je zato za njih specifično da nijanse boja na jednom tepihu često variraju, što nomadskim tepisima daje dodatni šarm.

Seoske tepihe provode najbolji nomadski majstori u organiziranoj seoskoj skupini. Ovdje je vuna također ručno obrađena, ali su zbog praktičnosti radne okoline česti tepisi većih dimenzija. Gradovi pak okupljaju najbolje seoske majstore, a upravo se ondje rade najskuplji i najkvalitetniji tepisi.

Materijali od kojih se izrađuju

orijentalni-tepih-crveni-motivi-domnakvadrat

Što se tiče materijala, tepisi mogu biti ručno tkani ili čvorani u sljedećim kombinacijama; vuna na vuni, vuna na pamuku, svila na pamuku i oni najčarobniji – svila na svili. Pri kupnji tepiha valja voditi računa i o broju čvorova koji pridonose kvaliteti tepiha. Primjerice, klasičan tepih ima oko 50 000 do 60 000 čvorova, dok ih oni svileni samo po kvadratnom metru sadrže i više od 2 milijuna.

Za nomadske tepihe, kao i one iz seoske proizvodnje, broj čvorova ipak nije presudna stvar, već je važniji dizajn i usklađenost boja, kao i kvaliteta vune. Značajnost čvorova dolazi do izražaja kod tepiha gradske proizvodnje te posebice kod modela svila na svilu. Zbog svoje zahtjevne izrade, gradski majstori proizvedu svega 10 do 15 tepiha u svom radnom vijeku.

Tepih u kuhinji – da ili ne?

Savjeti kako ih uklopiti u prostor

blagovaonica-kuća-cvjetno-domnakvadrat

Lijepo izrađen orijentalni tepih nikad ne izlazi iz mode. S nebrojeno mogućnosti u pogledu boje, tkanine i stila, postoji orijentalni tepih za svaki prostor, bez obzira želite li naglasiti raskošan ured nadahnut engleskim stilom ili elegantnu modernu dnevnu sobu.

dnevni-boravak-stan-stenjevec-domnakvadrat

Prilikom smještanja orijentalnog tepiha u životni prostor, trebalo bi pripaziti na sljedeće – tepih treba prilagoditi interijeru, a ne obratno. Nadalje, nemojte ga zagušiti komadima namještaja koji će ograničavati njegovu ljepotu i koji bi ga mogli oštetiti.

orijentalni-tepih-kao-umjetnina-na-zidu-domnakvadrat

S obzirom na to da su orijentalni tepisi prave umjetnine, često se upotrebljavaju i kao zidne dekoracije.

Dizajn i trendovi

Estetska vrijednost neutralnih boja

Unutar beskrajnih estetskih mogućnosti koje postoje u dizajnu interijera, neutralne boje su neiscrpna inspiracija.

Bezvremenski trend koji je uvijek prisutan i iznova osmišljen kako bi se stvorili prostori koji odaju neusporediv osjećaj smirenosti, mira i spokoja.

Budući da je važno ne brkati neutralno s “jednostavnim” ili “osnovnim”, vrijedi pregledati novitete koji preuzimaju ove meke i ugodne tonove i prilagođavaju ih suvremenim trendovima. Evo nekih od mogućnosti koje nude nove kolekcije neutralnih boja.

Efekt kamena

Keramika s prirodnim nadahnućima trend je koji posljednjih godina sve više jača. Harmonije koje stvaraju izazivaju osjećaj ugode koji je vrlo teško postići s drugim materijalima. Serija Dome, španjolske kuće Baldocer je jasan primjer, posebno u bojama orah, kost i jasen.

Iz tvrtke Refin dolazi nam kolekcija Orobica koja tumači poznati kamen vađen u lokalitetu Grè na obroncima Monte Clemo, na sjeverozapadnoj obali jezera Iseo: materijal koji karakterizira prisutnost nepravilno raspoređenog kamenja (klasta) različitih veličina.

Kolekcija Orobica - Refin
Kolekcija Orobica – Refin
Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Dome – Baldocer

Venistone, talijanske kuće Sant’Agostino je kolekcija koja reproducira venecijanski kamen, podsjećajući na dizajn i na grad Veneciju, u njezinom najmodernijem značenju. 

Boost Mix, tvrtke Atlas Concorde kolekcija je podnih i zidnih pločica nadahnuta Ceppo di Grèom, kamenom koji podsjeća na Milano 20. stoljeća, jedinstvenog šljunčanog izgleda koji mu daje nepogrešivu osobnost. 

PORCELANOSA nudi širok izbor kolekcija. Otkrijte ih u novom katalogu keramike za 2023. godinu.

Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Venistone – Sant’Agostino
Kolekcija Boost Mix - Atlas Concorde
Kolekcija Boost Mix – Atlas Concorde

Ponovno otkrivanje klasičnih stilova

Iako je mramor materijal s klasičnim izgledom, posebno zahvaljujući dizajnu bijele pozadine, kao što je calacatta, on je inspiracija koja nudi veliku svestranost. Iz tog razloga vrlo je lako primijeniti nove koncepte, uzorke i boje koje ga prilagođavaju trendovima. Ovdje Hampton (Baldocer) predstavlja vrlo nježnu sivu te suptilan i evokativan dizajn koji poboljšava harmonije i stvara vrlo ugodne ambijente u prirodnoj i poliranoj završnici.

Kolekcija Mystic je inspirirana klasicizmom koji graniči s gotovo metafizičkim krajolicima, s mjestima blagostanja, gdje je svaka geološka era ostavila svoj trag. Odličan izbor za unutarnje i vanjske podove i zidove (Sant’Agostino).

Marvel je kolekcija porculanskih podnih pločica i usklađenih zidnih pločica inspiriranih najprestižnijim mramorom talijanske tradicije (Atlas Concorde).

Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Hampton – Baldocer
Kolekcija Mystic - Sant'Agostino
Kolekcija Mystic – Sant’Agostino
Kolekcija Marvel - Atlas Concorde
Kolekcija Marvel – Atlas Concorde

Nove besprijekorne kolekcije velikih formata koje definiraju jedinstvenost i ekskluzivnost prostora. Snažna elegancija prirode odražava se u ovom atraktivnom dizajnu Astana Grey koji kombinira nježnu kromatsku sivu sa smeđim venama. 

Prestigio kolekciji: prirodni mramor vrhunske klase iz najpoznatijih kamenoloma u Italiji i Europi čije su tipične nijanse boja i izvorni uzorci žila – ponekad delikatni, drugi izraženiji – poboljšani te daju prekrasan poliran završni sloj.

Estetska vrijednost neutralnih boja Kolekcija Astana - XTONE
Kolekcija Astana – XTONE
Kolekcija Prestigio - Refin
Kolekcija Prestigio – Refin

Boja, tekstura i reljef

Neutralne boje i prirodna estetika mogu se kombinirati s reljefima i teksturama kako bi se zidovima dao dekorativni ton. Na primjer, Ergon Foresta Faggio ispunjava sve zahtjeve za stvaranje tople, spokojne i ugodne atmosfere.

3D Wall Carve serija nadahnuta prijedlozima ručno obrađenog kamena, kolekcija donosi dekoraciju unutarnjih zidova u novu dimenziju suvremenog dizajna interijera, gdje pozornost posvećena detaljima i autentičnost strukture daju prirodan karakter svakom životnom prostoru. 

Deconcreteom je odlučeno oživjeti bezvremenski terazzo uzorak betona s mozaičnim ljuskicama: uravnotežena kompozicija dizajna, boje i teksture. 

Povezana s drevnim istočnim tkalačkim stanovima, tehniku ikat koristili su prvi tkalci u Maleziji za bojanje tkanina, inspiracija je iza kolekcije Linz iz Porcelanosa.

3D Wall Design - Atlas Concorde
3D Wall Design – Atlas Concorde
Deconcrete - Sant'Agostino
Deconcrete – Sant’Agostino
Kolekcija Linz - Porcelanosa
Kolekcija Linz – Porcelanosa
Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Vrhunski trendovi za 2023.

Ako želite osvježiti najmanji, a ipak jedan od najvažnijih prostora u svom domu, tu smo da vas razveselimo jer vrhunski trendovi za 2023. godinu su stigli.

Iako se radi o prostoriji utemeljenoj na funkciji, kupaonica je savršen prostor za ispoljavanje vaše kreativnosti. Evo što profesionalci i stručnjaci za dizajn predviđaju, od teksturiranih pločica i moderne rasvjete do “nove kupaonice”. 

Sheme dizajna kupaonice trebale bi biti izrađene da traju, ali to ne znači da morate zadržati zastarjelu završnu obradu, elemente ili stilove. Postoji bezbroj načina da osvježite svoj dizajn (bez potpunog preuređenja), bilo s novim kupaonskim umivaonikom, razigranim dizajnom tapeta ili dodatkom modernog kupaonskog dekora.

1. Kupaonice u japanskom stilu: apsolutni sklad u vašem utočištu samonjege

Kupaonice u japanskom stilu su minimalističke, funkcionalne i vrlo zen. Pozivaju nas da putujemo od Japana do Skandinavije, uzimajući najbolje iz svakog mjesta. Spajaju jednostavne oblike japanskog uređenja s neutralnim tonovima nordijskog stila, stvarajući skladne prostore jedinstvene ljepote.

Kupaonica u japanskom stilu
Noken – Tono Finish Studio kada s Tono slavinama od titana i okruglim mat crnim držačima za ručnike

2. Svjetliji tonovi, ali ne bijeli

Potpuno bijeli izgled počinje sve više nestajati. I dalje ćemo imati bit svjetlijih tonova, ali se naginje prema tamno-smeđoj, krem kako bi uravnotežili prostor.

Porcelanosa
Porcelanosa

3. Miješanje stilova

Dajte manjim prostorima, poput toaleta, malo više interesa koji će pridonijeti cjelokupnom karakteru doma, poput umjetničkih spojeva tradicionalnog i različitih razdoblja prošlosti, poput integracije Art Decoa i Art Nouveaua. 

Antic umivaonik, Lignage slavine za umivaonik i stup tuša u brušenom zlatu

4. Elementi inspirirani prirodom

Prirodni tonovi drva i spokojni prostori ključni su dio dizajna 2023. Uključivanje vanjskih elemenata u dom s materijalima i organskim značajkama kao što su drvo, beton, gips, zaobljeni rubovi i zemljani tonovi.

Touch & Feel - Noken
Kolekcija Touch & Feel – Noken

5. Ulaganje u kvalitetne materijale

Svima nam je potrebno mirno mjesto gdje možemo zatvoriti vrata, okupati se i zaboraviti na tu otežavajuću e-poštu. Budući da smo svi tako zauzeti u svakodnevnom životu, dizajneri uviđaju da klijenti daju prednost visokokvalitetnim kupaonicama koje se lako održavaju – i spremni su platiti odgovarajuću cijenu za njih.

Minimalističke kupaonice s porculanskim pločicama velikog formata za jednostavno održavanje i čistim linijama, s prirodnim svjetlom u prostoru, uvijek su tražene. Od kada za kupanje do glava tuša s kišom, kako bi imali kvalitetu koja je potrebna za nekoliko trenutaka koje imamo za sebe.

XTONE Paonazzo Biondo

6. Nepravilna ogledala

U sljedećoj godini vidjet ćemo još jedinstvenih dekoracija ugrađenih u kupaonice. To može varirati od umjetnina i hardverskih komada do ogledala.

Edoné
Edoné

7. Podebljani (i prilagođeni) elementi i tamne završne obrade

Sve je u znaku dojmljive kupaonice 2023. To znači neutralna paleta boja i uključivanje raznih elemenata poput kamena, namještaj po narudžbi, zidnih obloga i prekrasnih dodataka kako bi prostor bio istican.

Edone Crio
Edoné – Crio

Vraćaju se tamnije boje. Primijetit ćete bogatije, toplije tonove drva uparene s tamnim, zasićenijim završecima. Puno tekstura će se pojaviti na sve načine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice