Povežimo se

Interijeri

Kompozitni materijali u domu

Objedinjavanjem najboljih karakteristika pojedinih materijala nastaju kompozitni materijali, koji naš život u suvremenom domu čine lakšim i ugodnijim.

U kuhinji budućnosti kreativnost i kulinarsko umijeće pojedinca doći će još više do izražaja, a razlog tomu bit će manja opterećenost čišćenjem kuhinje nakon pripreme objeda. Kompozitni i drugi suvremeni materijali kuhinjskim, ali i kupaonskim elementima daju posebna svojstva, a među njima su najpoželjnija otpornost prema bakterijama, neporoznost, dugovječnost te lako čišćenje i održavanje.

Osim svojstava koja ih čine praktičnijim i ekološki prihvatljivim, tehnološki napredne materijale odlikuje i atraktivan izgled, koji doprinosi visokoj estetici prostora. Njihovom primjenom u svim segmentima izrade namještaja i uređenja i opremanja interijera nastaju neobični, atraktivni i vrlo praktični predmeti, dobro prihvaćeni i traženi za opremanje dječjih vrtića, bolnica i restorana, a sve češće se koriste i u stambenim prostorima.

Kompozitni materijali Dom2

Kompozitni materijali dobivaju se spajanjem dvaju ili više materijala različitih svojstava, čijom kombinacijom nastaje materijal poboljšanih karakteristika. Takvi su primjerice armirani beton, metalne legure, drvno-čelični kompoziti, kao i ojačani polimerni materijali, nastali kombiniranjem keramike, odnosno mineralnih vlakana i polimera.

Kompozitni materijali u interijeru ponudili su dostojnu zamjenu granitu koji je izdržljiv i postojan te mramoru koji je izuzetno lijep, ali porozan i sklon mehaničkim oštećenjima. Nevidljivim bešavnim lijepljenjem ploča nastaju vrlo atraktivni uporabni predmeti futurističkog izgleda od hi-macsa, coriana ili kerrocka. Sudoperi i radne ploče, stolovi, kade i kreveti kakve je moguće izraditi od njih, djeluju kao da su nastali lijevanjem, odnosno kao da su napravljeni iz jednog komada.

Kompozitni materijali DOm2

Corian je napredna mješavina akrilnih smola i prirodnih minerala, koji čini čak 85% materijala. Odlikuje ga ujednačenost pigmentacije, postojanost boja i lako održavanje. Kerrock je kompozitni materijal čiji su osnovni sastojci aluminijev hidroksid i polimerno vezivo na bazi akrila. On je, baš poput i drugih suvremenih materijala u domaćinstvu, na raspolaganju u različitim bojama, kojim najčešće podsjeća na kamen, a zahvaljujući čemu ga je lako prilagoditi svakom ukusu, stilu uređenja i ostalim elementima u interijeru.

Vizualno i kvalitativno dostojnu zamjenu kamenu u kuhinji nude i sudoperi od kompozitnih materijala, koje nazivamo i “granitnim sudoperima”, a različiti ih proizvođači zbog brendiranja svojih proizvoda nazivaju različitim imenima. Izvorni naziv je Silgranit, koji je nakon optimizacije formule izmjenjen u Cristalit. Nastali su spajenjem prirodnog minerala, odnosno mljevenog kvarcnog kamena, pigmenta boje i akrilnih smola. Ovakvi su sudoperi izuzetno otporni na grebanje, postojane su boje i dobrih higijenskih svojstava. Ekološki su prihvatljivi jer ih je moguće u potpunosti reciklirati.

Kompozitni materijali Dom2

Za konačan dojam i cjelovitost suvremeno uređenog kuhinjskog ili kupaonskog prostora, visoke higijenske prihvatljivosti, s mogućnošću lakog održavanja, značajna je i završna podna obloga. Osim od neporoznog kamena ili keramike ona može biti i od epoksidnih ili poliakrilnih smola, koje kvalitetom i dizajnom omogućuju široku i kreativnu primjenu u interijeru i eksterijeru.

Kuhinjski elementi i radne ploče izrađene od kompozitnih materijala vraćaju kuhinji dominantno mjesto u domu, kako funkcionalno tako i estetski, a zbog svoje izdržljivosti i ljepote dizajna rado su viđeni i u drugim prostorijama u interijeru.

www.veluneks.hr

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice