Povežimo se

Interijeri

Kako do najjeftinijeg grijanja?

Niska primanja i visoki iznosi na računima mnoge su natjerali na jeftinije oblike grijanja.

 

Bez obzira koji energent koristite, značajne uštede mogu se ostvariti i “pametnim” načinima grijanja. Ako se temperatura spusti za samo 1 stupanj, može se uštedjeti 5 posto energije. Ušteda od nekoliko stotina kuna znači i mogućnost grijanja dodatan mjesec.

DRVA

Drva su jedan od rijetkih energenata za kojim potražnja raste već nekoliko sezona. Potvrđuju to i prodavači drva koji kažu da je prodaja bolja nego prošle godine, a razlog su upravo troškovi struje, lož ulja ili plina, koji su čak i dvostruko veći. Za grijanje stana od 100 četvornih metara drvima potrebno je 900 kuna na mjesec. Jedna od mana ovoga načina grijanja je potreba za skladištem za drva te nečistoća jer drva sa sobom nose prašinu, sitne ostatke od drva pa u blizini uvijek treba imati metlicu.

 

Drva za ogrijev Dom2

 

PIROLIZA

Sljedeći način učinkovitog rješenja za grijanje jest i piroliza, jedna od tri osnovne faze procesa izgaranja drva. Piroliza je proces toplinskog raspadanja drveta pri temperaturama većim od 100°C uz oslobađanje plinova “zarobljenih” u materijalu koji izgara. Kod pirolitičkih kotlova na drvo, faza pirolize je naglašena zahvaljujući posebnoj konstrukciji kotla, regulaciji i ugrađenom ventilatoru. Kotlovi na pirolizu najčešće imaju dvodjelno ložište i ventilator s promjenjivim brojem okretaja koji dobavlja potrebnu količinu zraka. Mana ovog načina grijanja svakako jest početni veći novčani ulog, no mnogi su se uvjerili da se na kraju ulog ipak isplatio. Također, mana pirolitičkih kotlova jest to da drvo mora imati vlažnost od oko 15-20% što znači da je drvo potrebno nabaviti barem 12 mjeseci unaprijed radi sušenja. Uz to, potrebno je često ložiti i čistiti peć, zbog visokih temperatura izgaranja ograničen je vijek trajanja kotla, osim kod skupih kotlova automatska regulacija je teško izvediva ili nemoguća.

 

Pirolitički kotao Dom2

 

PELETI

S druge strene, peleti su jeftiniji od svih ostalih energenata. Drveni peleti su proizvod u obliku valjčića od visokoprešanog usitnjenog drveta. Pelet se proizvodi iz ekološki čistih domaćih vrsta drva. U prosjeku, jedan kilovatsat energije dobivene iz mazuta stoji 0,70 kuna, iz loživog ulja 0,60, plina 0,40 kuna, a iz peleta – 0,25 kuna. Korištenjem peleta u kućanstvu koje mjesečno plaća 1.500 kn za grijanje plinom može se uštedjeti 30 posto ili oko 500 kuna. No, njihova je mana to što im se cijena iz godine u godinu povisuje. Prema njemačkom Institutu za pelete, tona peleta 2009 u prosjeku koštala je 221 euro. 2012 godine je cijena porasla na 236 eura, što ukazuje na porast cijene od nešto manje od sedam posto u četiri godine. Za usporedbu, cijena ulja i plina je samo u posljednjoj godini porasla za 11,2 (lož ulje) odnosno 7,7 posto (plin). Također, nabavna cijena peleta za grijanje je relativno visoka. Postrojenja su obično nekoliko tisuća eura skuplja nego postrojenja za grijanje na ulje, iste snage.

 

Peleti Dom2

 

LOŽ ULJE

Prema nedavnom istraživanju, u Njemačkoj je preko 5,8 milijuna kućanstava u 2012 godini koristilo grijanje na lož ulje. Moderna grijanja na ulje sa kondenzacijskom tehnologijom spadaju među najučinkovitije tehnologije grijanja uopće. Sustavi sa kondenzacijskom tehnologijom vode toplinsku energiju i ispušne plinove opet natrag u grijanje, prije nego izađe iz dimnnjaka. Ako je kondenzacijski kotao pravilno podešen, moderno grijanje na ulje u kombinaciji sa sustavima, koji su prije 15 do 20 godina bili dostupni na tržištu, mogu smanjiti potrošnju energije za više od deset posto. Ozbiljni nedostatak kod grijanja na lož ulje je u velikim oscilacijama cijena. U posljednjih deset godina se je cijena utrostručila.

PLIN

Prednosti plinskog grijanja su brojne: plinski grijač zauzima malo prostora, jer za razliku od ulja i peleta ne treba spremnik. Ako u kući nemate podruma, je plinsko grijanje već samo zbog toga što ne treba prostor dobar izbor. Grijanje na plin svakako je vrlo učinkovito, a troškovi kupnje su također relativno niski. Ipak, nedostaci su složenost mjerenja potrošnje energije za veći broj korisnika u zgradi, visoki investicijski i pogonski troškovi te toplinski gubici u cijevima i kanalima. Prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, broj domaćinstava koja koriste plin od 2010. do 2012. smanjio se za oko 16.500.

 

Radijator Dom2

 

TOPLINSKE PUMPE

Toplinske crpke su prilikom kupnje prilično skupe, ali zato vrlo učinkovite. Radni troškovi i troškovi održavanja su niži nego kod grijanja na lož ulje ili plin. “Najučinkovitije su toplinske crpke sa niskom temperaturom grijanja, npr. podno grijanje” to je preporuka. I ugradnja toplinske crpke dobiva državnu potporu.

Toplinska pumpa je ekološki najprihvatljiviji i energetski najjeftiniji način grijanja prostora i sanitarne vode. Toplinska pumpa proizvodi toplinu iz održivog izvora energije i okolnog zraka, te uz dodatnu električnu energiju zagrijava vodu do temperature od 55ºC i više. Za rad uređaja (kompresor) potrebno je dodati 20-30% energije (električne), a 80-70% se dobije od održivog izvora energije.

 

Toplinska pumpa Dom2

 

SOLARNI PANELI

Prednost solarnog grijanja u odnosu na druge načine grijanja je u njegovoj ekološkoj prihvatljivosti, a također i u njegovoj autonomnosti (primjenjivo je i tamo gdje nema komunalne infrastrukture). Cijena solarnog sustava je nešto skuplja od klasičnih sustava grijanja. Koliko skuplja, opet je teško reći jer to ovisi više stvari (tip i broj kolektora, vrsta i volumen spremnika), no generalno, solarni sustavi povrate uloženi novac u razdoblju od 3-20 godina. Primjerice, uz investiciju u cijeli sustav od oko 30.000 kuna, tako se godišnje može uštedjeti oko 3 200 kuna.

 

Solarno grijanje Dom2

 

Kako biste osigurali da vaša kuća ima minimalne toplinske gubitke, potrebno je kavalitetna toplinska izolacija doma tj. potrebno je adekvatno izolirati zidove, krov i podrum te ugraditi prozore i vrata sa što manjim koeficijentom prolaza topline. S obzirom na to da cijena energenata raste, preporuka stručnjaka jest razmotriti i primjenu obnovljivih izvora energije kako biste smanjili troškove za grijanje, a ujedno doprinijeli očuvanju okoliša.

 

Foto: sunandclimate.com, money.aol.co.uk, mendotahearth.com

 

Interijeri

Kuhinje snova: kako odabrati idealni salon namještaja za Vašu kuhinju

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Vrste kuhinja

Postoji mnogo različitih vrsta kuhinja, od kojih svaka posjeduje vlastite jedinstvene značajke i stil. Neki od najpopularnijih vrsta kuhinja uključuju tradicionalnesuvremene i prelazne kuhinje.

Tradicionalne kuhinje odlikuju se klasičnim i “vječnim” dizajnom, s elementima poput podignutih panela ormarića, kruništa i ukrašenih rubova, najčešće s malim poličicama za začine. Ove kuhinje često imaju tople, neutralne boje i prirodne materijale poput drva i kamena. Tradicionalne kuhinje savršene su za kuće s formalnijim ili tradicionalnijim estetikom.

Suvremene kuhinje, s druge strane, poznate su po svojem glatkom i modernom dizajnom. Ove kuhinje imaju čiste linije, minimalnu ornamentaciju i fokusiraju se na funkcionalnost. Često uključuju naprednu tehnologiju i materijale poput nerđajućeg čelika i stakla. Suvremene kuhinje savršene su za kuće s modernijom ili minimalističkom estetikom.

Prelazne kuhinje, kao što ime sugerira, su kombinacija tradicionalnog i suvremenog dizajna. Često uključuju mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata, te se mogu prilagoditi različitim stilovima, a popularne su kod onih koji žele najbolje od oba svijeta.

Druge vrste kuhinja uključuju seoske i rustikalne kuhinje, koje imaju opušteniju estetiku s elementima poput ormarića sa šipkom i oštećenih završnih radova tzv “shabby-chic”. Često uključuju prirodne materijale poput obnovljenog drva i kamena i savršene su za kuće u ruralnim ili suburbanim područjima.

Moderni spin na seoske kuhinje je shaker stil kuhinje koji ima jednostavne, čiste linije i fokus na funkcionalnost. Često uključuju prirodne materijale poput drva i kamena i imaju manje istaknut dizajn.

Za one koji imaju ograničeni prostor i proračun, kompaktna kuhinja je odlična opcija. Ove kuhinje su dizajnirane kako bi se iskoristio što više ograničenog prostora i često se mogu prilagoditi specifičnim potrebama vlasnika kuće. Često su jeftinije od većih kuhinja i savršene su za stanove, male kuće ili kao sekundarna kuhinja u većoj kući.

Na kraju, postoje i kuhinje po mjeri, koje su prilagođene specifičnim potrebama i preferencijama vlasnika kuće. Ove kuhinje mogu uključivati ​​jedinstvene značajke i završne radove i mogu se napraviti od širokog spektra materijala. Kuhinje po mjeri često su najskuplja opcija, ali omogućuju potpunu kontrolu nad konačnim dizajnom i funkcionalnošću kuhinje.

6 stvari koje morati imati na umu kako biste stvorili kuhinju iz snova 

Prvo, trebate razmisliti o veličini Vaše kuhinje. Ako imate manju kuhinju, trebat će vam manji namještaj, dok će veća kuhinja zahtijevati više namještaja. Također, trebat će vam više prostora za rad i pohranu ako imate veću obitelj ili često kuhate za goste.

Sljedeće, razmislite o stilu Vaše kuhinje. Postoji širok raspon stilova kuhinja, od tradicionalnih do suvremenih. Odaberite stil koji odgovara Vašem ukusu i koji se slaže s ostatkom Vašeg doma. Ako se ne možete odlučiti između dva stila, možete kombinirati elemente oba stila kako biste stvorili unikatnu kuhinju koja odražava osobni stil.

Nadalje, trebate razmisliti o funkcionalnosti Vašeg namještaja. Kuhinja je mjesto gdje se kuhaju obroci, stoga trebate osigurati da imate dovoljno radnog prostora i pohranu za sve kuhinjske potrepštine. Provjerite da li su elementi kuhinje kao što su hladnjak, perilica posuđa i pećnica na odgovarajućem mjestu.

Također, razmislite o materijalima koji se koriste za Vaš namještaj. Postoje različiti materijali koji se koriste za kuhinjske elemente, od drva do kamena. Odaberite materijal koji je izdržljiv, lagan za održavanje i koji se slaže s ostatkom Vaše kuhinje.

Dobro je da razmislite i o svjetlu u Vašoj kuhinji. Dovoljno svjetla je važno za rad i sigurnost, pa biste trebali osigurati da Vaša kuhinja ima dovoljno prirodnog i umjetnog svjetla. Razmislite o postavljanju svjetla iznad radne površine, ispod ormara i pod policama za pohranu.

Još jedna važna stvar koju trebate uzeti u obzir je cijena. Kuhinje su skupe i trebat će Vam vremena i truda da pronađete salon namještaja koji odgovara Vašem proračunu. Razmislite o kompromisima koji možete napraviti kako biste pronašli najbolje moguće rješenje za Vas.

U svakom slučaju, potrudite se da odaberete salon namještaja koji će Vam pružiti funkcionalnost, estetiku i udobnost za godine koje dolaze. Ako se želite dobiti savjet stručnjaka, uvijek možete razgovarati s profesionalnim prodajnim predstavnikom MIMA salona, koji će vam pomoći da stvorite kuhinju iz snova.

Nastavite čitati

Interijeri

Stil uređenja za ljubitelje prirode

Ljubitelji prirode, sela i čari koje oni nude, uživat će u putovanju kroz stilove uređenja interijera na koje nas ponovo vodi arhitektica Sunčica Mastelić Ivić. Doznajte što je sve potrebno znati kako biste svoj životni prostor uredili u rustikalnom stilu.

Rustikalni stil uređenja interijera

Uređenje interijera u određenom stilu uvijek je izazov. Da put do konačnog cilja bude što bezbolniji, i ovog puta će nam pomoći arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Nalazimo se u zimskom godišnjem dobu u kojem se podsjećamo na snijeg, hladno vrijeme, divlju prirodu. Rustikalni stil odgovara upravo ovakvoj atmosferi.

Treba naglasiti da je on često uvjetovan i inspiriran sa lokalnim podnebljem u kojem se nalazi.

Stil inspiriran selom

Rustikalni stil dijeli se na američki i europski kontinentalni, dok u našim krajevima razlikujemo dva smjera – kontinentalni i mediteranski rustikalni stil.

Ovog puta prezentirat ćemo kontinentalni rustikalni stil. No, prije toga, bitno je napomenuti da često brkamo terminologiju i pogrešno mislimo da je rustikalno sve što izgleda starinski i što je inspirirano poviješću ili prošlim vremenima. To nije točno. Rustikalni stil, kako mu sam naziv kaže, inspiriran je selom, odnosno proširenom varijantom boravka na selu – lovom.

Odlučite li svoj životni prostor urediti u rustikalnom stilu, važno je izbjeći zamke koje na tom putu stoje.

Bitna pravila kojih se trebate pridržavati

Određena opasnost u koju možete uklizati kada se bavite uređenjem vlastitog rustikalnog stila je da pretjerate u dekoriranju, odnosno, da vam se prostor počinje pretvarati u zavičajni muzej i da povješate na zidove sve moguće tradicijske dekorativne predmete.

Treba se uvijek držati principa da imate smanjeni obim tih tradicijskih dekorativnih elemenata.

Rustikalni stil karakteriziraju tople nijanse i zemljani tonovi, a izbjegava se dominacija žarkih tonova ili jaki kontrasti. Stručnjaci predlažu integriranje nijansi inspiriranih prirodom, odakle dolaze i materijali na kojima počiva ovaj stil. 

Rustikalni stil voli prirodno drvo, grubo obrađeno, ali koje slavi ljepotu ručnog rada. Trebate dobrog majstora koji će vam u rustikalnom stilu napraviti obloge ili namještaj po mjeri.

Sobne biljke nisu obavezan dio uređenja prostora

Rustikalni stil ne obožava toliko puno biljaka jer ako se već nalazite u divljoj prirodi, onda nije potrebno da priroda još na neki određeni umjetni način ulazi u prostor.

Ovakav stil uređenja preporuča se za vikendice, apartmane, vile te ugostiteljske objekte u kontinentalnim i planinskim prostorima. Njegov glavni dekorativni element je kamin. U slučaju da ga nemate, naša arhitektica nudi efikasno rješenje. 

Čarolija, ljepota i atmosfera koju stvara vatra je nenadmašna. Ukoliko to zbog razno raznih razloga niste u prilici ostvariti onda atmosferu koju vam vatra dočarava možete ponekad ostvariti sa upotrebom više različitih izvora svjetlosti, npr. sa svijećama i s lanternama.

Ljubitelji prirode obožavaju ovaj stil, a inspiraciju potražite u Lesnini XXXL.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice