Povežimo se

Interijeri

Kako do najjeftinijeg grijanja?

Niska primanja i visoki iznosi na računima mnoge su natjerali na jeftinije oblike grijanja.

Bez obzira koji energent koristite, značajne uštede mogu se ostvariti i “pametnim” načinima grijanja. Ako se temperatura spusti za samo 1 stupanj, može se uštedjeti 5 posto energije. Ušteda od nekoliko stotina kuna znači i mogućnost grijanja dodatan mjesec.

 

DRVA

Drva su jedan od rijetkih energenata za kojim potražnja raste već nekoliko sezona. Potvrđuju to i prodavači drva koji kažu da je prodaja bolja nego prošle godine, a razlog su upravo troškovi struje, lož ulja ili plina, koji su čak i dvostruko veći. Za grijanje stana od 100 četvornih metara drvima potrebno je 900 kuna na mjesec. Jedna od mana ovoga načina grijanja je potreba za skladištem za drva te nečistoća jer drva sa sobom nose prašinu, sitne ostatke od drva pa u blizini uvijek treba imati metlicu.

Drva za ogrijev Dom2

PIROLIZA

Sljedeći način učinkovitog rješenja za grijanje jest i piroliza, jedna od tri osnovne faze procesa izgaranja drva. Piroliza je proces toplinskog raspadanja drveta pri temperaturama većim od 100°C uz oslobađanje plinova “zarobljenih” u materijalu koji izgara. Kod pirolitičkih kotlova na drvo, faza pirolize je naglašena zahvaljujući posebnoj konstrukciji kotla, regulaciji i ugrađenom ventilatoru. Kotlovi na pirolizu najčešće imaju dvodjelno ložište i ventilator s promjenjivim brojem okretaja koji dobavlja potrebnu količinu zraka. Mana ovog načina grijanja svakako jest početni veći novčani ulog, no mnogi su se uvjerili da se na kraju ulog ipak isplatio. Također, mana pirolitičkih kotlova jest to da drvo mora imati vlažnost od oko 15-20% što znači da je drvo potrebno nabaviti barem 12 mjeseci unaprijed radi sušenja. Uz to, potrebno je često ložiti i čistiti peć, zbog visokih temperatura izgaranja ograničen je vijek trajanja kotla, osim kod skupih kotlova automatska regulacija je teško izvediva ili nemoguća.

Pirolitički kotao Dom2

PELETI

S druge strene, peleti su jeftiniji od svih ostalih energenata. Drveni peleti su proizvod u obliku valjčića od visokoprešanog usitnjenog drveta. Pelet se proizvodi iz ekološki čistih domaćih vrsta drva. U prosjeku, jedan kilovatsat energije dobivene iz mazuta stoji 0,70 kuna, iz loživog ulja 0,60, plina 0,40 kuna, a iz peleta – 0,25 kuna. Korištenjem peleta u kućanstvu koje mjesečno plaća 1.500 kn za grijanje plinom može se uštedjeti 30 posto ili oko 500 kuna. No, njihova je mana to što im se cijena iz godine u godinu povisuje. Prema njemačkom Institutu za pelete, tona peleta 2009 u prosjeku koštala je 221 euro. 2012 godine je cijena porasla na 236 eura, što ukazuje na porast cijene od nešto manje od sedam posto u četiri godine. Za usporedbu, cijena ulja i plina je samo u posljednjoj godini porasla za 11,2 (lož ulje) odnosno 7,7 posto (plin). Također, nabavna cijena peleta za grijanje je relativno visoka. Postrojenja su obično nekoliko tisuća eura skuplja nego postrojenja za grijanje na ulje, iste snage.

Peleti Dom2

LOŽ ULJE

Prema nedavnom istraživanju, u Njemačkoj je preko 5,8 milijuna kućanstava u 2012 godini koristilo grijanje na lož ulje. Moderna grijanja na ulje sa kondenzacijskom tehnologijom spadaju među najučinkovitije tehnologije grijanja uopće. Sustavi sa kondenzacijskom tehnologijom vode toplinsku energiju i ispušne plinove opet natrag u grijanje, prije nego izađe iz dimnnjaka. Ako je kondenzacijski kotao pravilno podešen, moderno grijanje na ulje u kombinaciji sa sustavima, koji su prije 15 do 20 godina bili dostupni na tržištu, mogu smanjiti potrošnju energije za više od deset posto. Ozbiljni nedostatak kod grijanja na lož ulje je u velikim oscilacijama cijena. U posljednjih deset godina se je cijena utrostručila.

 

PLIN

Prednosti plinskog grijanja su brojne: plinski grijač zauzima malo prostora, jer za razliku od ulja i peleta ne treba spremnik. Ako u kući nemate podruma, je plinsko grijanje već samo zbog toga što ne treba prostor dobar izbor. Grijanje na plin svakako je vrlo učinkovito, a troškovi kupnje su također relativno niski. Ipak, nedostaci su složenost mjerenja potrošnje energije za veći broj korisnika u zgradi, visoki investicijski i pogonski troškovi te toplinski gubici u cijevima i kanalima. Prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, broj domaćinstava koja koriste plin od 2010. do 2012. smanjio se za oko 16.500.

Radijator Dom2

TOPLINSKE PUMPE

Toplinske crpke su prilikom kupnje prilično skupe, ali zato vrlo učinkovite. Radni troškovi i troškovi održavanja su niži nego kod grijanja na lož ulje ili plin. “Najučinkovitije su toplinske crpke sa niskom temperaturom grijanja, npr. podno grijanje” to je preporuka. I ugradnja toplinske crpke dobiva državnu potporu.

Toplinska pumpa je ekološki najprihvatljiviji i energetski najjeftiniji način grijanja prostora i sanitarne vode. Toplinska pumpa proizvodi toplinu iz održivog izvora energije i okolnog zraka, te uz dodatnu električnu energiju zagrijava vodu do temperature od 55ºC i više. Za rad uređaja (kompresor) potrebno je dodati 20-30% energije (električne), a 80-70% se dobije od održivog izvora energije.

Toplinska pumpa Dom2

SOLARNI PANELI

Prednost solarnog grijanja u odnosu na druge načine grijanja je u njegovoj ekološkoj prihvatljivosti, a također i u njegovoj autonomnosti (primjenjivo je i tamo gdje nema komunalne infrastrukture). Cijena solarnog sustava je nešto skuplja od klasičnih sustava grijanja. Koliko skuplja, opet je teško reći jer to ovisi više stvari (tip i broj kolektora, vrsta i volumen spremnika), no generalno, solarni sustavi povrate uloženi novac u razdoblju od 3-20 godina. Primjerice, uz investiciju u cijeli sustav od oko 30.000 kuna, tako se godišnje može uštedjeti oko 3 200 kuna.

Solarno grijanje Dom2

Kako biste osigurali da vaša kuća ima minimalne toplinske gubitke, potrebno je kavalitetna toplinska izolacija doma tj. potrebno je adekvatno izolirati zidove, krov i podrum te ugraditi prozore i vrata sa što manjim koeficijentom prolaza topline. S obzirom na to da cijena energenata raste, preporuka stručnjaka jest razmotriti i primjenu obnovljivih izvora energije kako biste smanjili troškove za grijanje, a ujedno doprinijeli očuvanju okoliša.

Foto: sunandclimate.com, money.aol.co.uk, mendotahearth.com

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Predivnih 45 kvadrata stana

Dizajnerica interijera Margareta Matko Drezga za svoje je klijente uredila stan površine 45 metara kvadratnih, a namještaj je u potpunosti ispunio njihova očekivanja.

Investitori su mladi bračni par s kućnim ljubimcem i nisu imali mnogo zahtjeva. Najbitnije im je bilo da se arhitektica pri uređenju vodi načelima minimalizma. Htjeli su da se u relativno malom prostoru stvori funkcionalan, moderan i minimalistički stan u kojem će prevladavati svijetle boje i koji će imati dovoljno skladišnog prostora. I kada imate mali broj kvadrata na raspolaganju, možete stvoriti kreativan mali stan.

Dominacija svijetlih tonova

Stan se sastoji od ulaznog prostora, kupaonice, otvorenog tlocrta u kojem su smještene kuhinja i dnevna soba, izdvojena spavaća soba i balkon. Prevladavaju svijetli tonovi s detaljima u sivim dekorima. Tu su i orah, dekori i crni detalji koje investitori preferiraju, a budući da je spavaća soba relativno mala, odabran je svijetli krevet s visokim uzglavljem. Iza vrata je smješten četverokrilni ugradbeni ormar u bijeloj boji, rekla je Matko Drezga.

Margareta Matko Drezga, dizajnerica interijera

Spavaću sobu krasi tapeta ugodne teksture, svjetlo sive boje s primjesom srebrnih detalja koji prostoru daju dašak luksuza, a ogledalo u sivoj nijansi vizualno povećava sobu. Ista nijansa ogledala postavljena je kao pozadina u kuhinji.

Čari bijele kuhinje

Prve ideje su bile bijelo ili crno staklo, no to bi prostoru dalo određenu sterilnost pa je zato odluka pala na smjeli pothvat postavljanja ogledala u pozadini. Ono vizualno povećava kuhinju i daje dubinu prostoru.

Bijelu kuhinju od dnevne sobe razdvaja blagovaonski stol u boji drveta, iste nijanse kao i otvoreni kubusi te ukrasne letvice na zidu dnevne sobe. Želja vlasnika je bila da to ne bude klasični blagovaonski stol već da u relativno maloj kuhinji imaju nekakav polu otok. Kako nije bilo moguće ubaciti klasične polu barske ili barske stolice, odluka je pala na to da će se nadovezati blagovaonski stol za koji stanu četiri osobe pa on na neki način izgleda kao polu otok.

Dnevna soba je povezana s kuhinjom pa se kroz cijeli stan nastojalo provući identičan dizajn, i dekore. Budući da vlasnici vole sivu paletu tonova, u tom stilu je odabrana i kutna garnitura minimalističkih linija, odignuta od poda radi lakšeg održavanja i usisavanja.

U ulaznom prostoru smješteni su veliki ormari s puno skladišnog prostora, a staklena polica s osvjetljenjem primarno je osmišljena za vino i makete automobila koji predstavljaju vlasnikove projekte na kojima je radio.

Pomno biran namještaj

Različite vrste rasvjeta, ambijentalna, glavna i dekorativna, stanu daju opuštenu atmosferu, a iskorištavanjem prostora od poda do stropa postignut je dojam urednosti. Što se samog namještaja tiče, pomno je biran svaki komad, a pri odabiru je osim o funkcionalnosti i estetici važno voditi računa i o komadima koji nam služe za odmor. Velika većina namještaja odabrana je u Loftu. Počevši od kutne garniture Varia koja je rađena po mjeri, a kako joj samo ime govori, zaista jest varijabilna pa je smanjena na mjeru koja odgovara ovom prostoru. U Loftu su odabrani i tepih, klub stolići, fotelja, zavjese, tapeta u spavaćoj sobi i ostali detalji.

Uređenje životnog prostora uvijek je izazovan pothvat, a nerijetko čujemo kako nam za kreiranje doma po mjeri uvijek fali još ‘koji kvadrat’.  Ovdje je riječ o stanu manje kvadrature, ali na njegovom primjeru možete vidjeti kako mu je pažljivo osmišljen dizajn interijera dao prostranost i posebnu vrstu udobnosti.

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Što je IN, a što OUT u dizajnu interijera?

Trendovi u dizajnu interijera nisu nešto što često podliježe promjenama. Ipak, danas je paleta stilova uređenja zaista široka pa nas je zanimalo što je in, a što out. Stručnjaci kažu, trendove uglavnom određuje tržište.

Ono što je danas popularno i čemu ljudi sve više naginju je osjećaj topline doma. Samim time i elementi u prostoru formirani su u oblike i u boje na način da pružaju osjećaj te topline. Na tom tragu razvio se popularno zvani nostalgični stil.

Obilježja nostalgičnog stila

Tzv. nostalgični stil zapravo označava povratak u prošlost i podsjeća na nekadašnje domove naših djedova i baka, ali u suvremenoj formi.

Što to konkretno znači u prostoru? Stvara se osjećaj udobnosti kroz poznate elemente koji je pomiješan s modernim dizajnom. Prostori uređeni u ovom stilu ne moraju nužno biti veliki, ali su ugodni i ispunjeni dubljim emotivnim značenjem. Namještaj je manjih dimenzija, ali prvenstveno udoban, a paleta boja je topla i neutralna. Prevladavaju nenametljive bež nijanse.

Što zelenije, to bolje!

Ovo vrijedi za svaki aspekt uređenja doma. Osim što zeleno i održivo postaje imperativ pri samom planiranju i projektiranju, a kasnije i uređenju prostora, zelena boja sve je češći odabir. Ljudi su, naglašava dizajner arhitekture i interijera Mario Goleš, sve više ekološki osviješteni pa tako pokušavaju urediti svoje prostore s prirodnim materijalima. Ne samo dakle da su boje u prirodnim tonovima nego i materijali koji se koriste pa je tako opet vrlo popularan kamen, a posebno dekorativni kamen. Sve veću ekološku osviještenost kod ljudi logično prati i neizostavno bilje.

Zbogom industrijskom dizajnu u privatnim prostorima

Ono što polako izlazi iz trenda je do nedavno vrlo popularan industrijski dizajn. On stoji u suprotnosti s ugođajem topline doma koji je ljudima sve važniji. No, u poslovnim prostorima on je i dalje čest odabir. Danas postoje primjerice mnogi kafići kojima baš taj industrijski dizajn odgovara. Iako ljudi sve manje privatne prostore uređuju u ovom stilu, to ne znači da on nije savršen odabir za prostore ugostiteljskog tipa.

Nadalje, kako ljudi danas sve više teže tome da je prostor u kojem borave što slobodniji, otvoreniji i svjetliji, iz mode polako izlaze i rasvjetna tijela velikih dimenzija.

Crno je IN

Za mnoge umjetnike i dizajnere crna je kraljica među bojama. Ako govorimo o psihologiji boja, ona se oduvijek veže uz neku vrstu misterija, ali i elegancije, glamura i luksuza.  Prostori u tamnim i crnim tonovima odaju dojam mističnosti, a stručnjaci kažu zašto ne? Interijeri u kojima prevladava crna obogaćena zlatnim detaljima ili mjedom, mogu izgledati itekako zanimljivo i luksuzno.

Više je prostorija u interijeru koje bi u crnim tonovima izgledale suvremeno, štoviše moćno i elegantno. Idealne prostorije u kojima možete iskoristiti prednosti crne boje su kuhinja i kupaonica. Crni tonovi su vrlo pogodni za primjerice kuhinjske elemente.

Ako si za uređenje vlastitog interijera ne možete ili ne želite priuštiti pomoć stručnjaka i upuštate se u takav projekt sami, najprije napravite financijski plan. Što se samih trendova tiče, uvijek postoje smjernice s kojima ne možete pogriješiti.

Tajna lijepog interijera krije se između ostalog u osobnoj noti koju mu dodajemo pri uređenju. A kada slijedite vlastiti ukus, barem za svoj pojam, nikada ne možete izaći iz trenda.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice