Povežimo se

Gradnja

Zgrade s nultom emisijom CO2

Nakon što smo upoznali zahtjeve za zgrade gotovo nulte energije, stižu nam oni za zgrade s nultom emisijom. Prema prijedlogu Direktive o energetskim svojstvima zgrada, pratit će se emisija CO2 tijekom cjeloživotnog kruga zgrada.

To znači da više nije važno samo koliko CO2 neka zgrada ispušta dok je koristimo, već koliko se utrošilo od trenutka kad smo je počeli projektirati te koliki je CO2 otisak prouzročen proizvodnjom građevinskog materijala, transportom do gradilišta kao i jednog dana razgradnjom zgrade te zbrinjavanjem otpada.

Promjene su nužne

Procjenjuje se da su u Europskoj uniji zgrade odgovorne za 40% potrošnje energije i 36% emisije CO2. Zbog toga su postavljeni novi kriteriji za njihovu gradnju.

Cilj EU je smanjenje emisije CO2 od čak 80-95% do 2050. godine, a prijedlog Europske komisije za reviziju Direktive o energetskim svojstvima zgrade čini korak naprijed od sadašnjeg nZEB-a, odnosno zgrada gotovo nulte energije do zgrada s nultom emisijom ili nZEB-a.

Dr. sc. Zoran Veršić,  profesor i prodekan na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kazao je: “Najave europskih direktiva govore upravo o zgradama nulte emisije gdje se u potrošnji energije neće sagledavati zgrada i energija koju ona troši u svom svakodnevnom radu i životu, nego će se promatrati zgrada u svom cjeloživotnom vijeku.

Od ideje do rušenja

Životni krug, odnosno vijek zgrade podrazumijeva period od planiranja, gradnje zgrade, njezine upotrebe, pa sve do njezinog potpunog nestanka, odnosno rušenja i razgradnje.

“Njezin životni vijek počinje prvo s idejom o izgradnji zgrade, zahtjevima, zatim projektiranjem zgrade, razradom detalja, a u to vrijeme već negdje se proizvode i materijali koji će biti ugrađeni u tu zgradu. Oni dolaze na gradilište, ugrađuju se u zgradu, zgrada se izgrađuje, pa se dovrši, a nakon toga zgrada počinje trošiti energiju za svoj svakodnevni ciklus, za svakodnevni rad”, objašnjava profesor.

Vijek trajanja zgrade

Nakon određenog vremena, koje ovisi o zgradi i njezinoj namjeni, dolazi trenutak kada zgradu treba rekonstruirati i obnoviti ili pak srušiti.

Tada trebamo voditi računa što je sa otpadom od ove zgrade jer se ona uklanja iz prostora, odnosno miče. Taj se otpad zbrinjava, a zatim se izgrađuje nova zgrada kojom ponovo kreće novi životni ciklus zgrade na određenom mjestu.

Prilagodba već postojećih zgrada

Prema prijedlogu Direktive, zgrada s nultom emisijom definirana je kao zgrada s vrlo visokim energetskim svojstvima, s vrlo malom količinom potrebne energije koja je u potpunosti pokrivena energijom iz obnovljivih izvora i bez emisija ugljika iz fosilnih goriva na licu mjesta.

Za postojeće zgrade bit će odobreno dodatno prijelazno razdoblje u kojem će se one morati prilagoditi novim minimalnim energetskim standardima.

Oglas

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice