Povežimo se

Gradnja

Očekuje li se pad cijena nekretnina?

Dinamika tržišta nekretnina u Hrvatskoj drugačija je nego u ostalim zemljama Europske unije. Dok neke zemlje čak spominju mogućnost krize na tržištu nekretnina, kod nas su cijene porasle za skoro 18 posto. Svaku treću nekretninu kupio je inozemni investitor.

Prvi pad cijena nakon osam godina

U posljednjem kvartalu u Europi cijene nekretnina pale su za 1,5 posto u odnosu na prethodni kvartal. To je prvi pad cijena zabilježen od 2015. godine, otkako su cijene nekretnina u strelovitom usponu.

“Na onim tržištima u Europi gdje su kamatne stope najviše porasle i gdje su građani najviše uzimali stambene kredite sa varijabilnim kamatnim stopama, tamo smo vidjeli i određeni pad cijena”, kazala je Lana Mihaljinac Knežević, predstavnica Udruženja poslovanja nekretninama.

Hrvatska još uvijek ne bilježi pad cijena

Iako se nagađa se da bi se na domaće stanje tržišta nekretnina moglo preslikati ono sa svjetskih i europskih tržišta, kod nas još nije došlo do pada cijena.

Krešimir Svjetlanović, posrednik u prometu nekretnina kazao je da će cijene sigurno stati, odnosno da će se vratiti realnije i prihvatljivije cijene na tržištu.

Hrvatsko tržište nekretnina je relativno neelastično i treba mu puno duže da reagira na neke makroekonomske i fiskalne pokazatelje.

Kamatne stope na kredite nisu porasle koliko u nekim državama, a direktno utječu na tržište nekretnina.

“Prošle godine smo imali dva faktora specifična Hrvatskoj koji su stimulirali potražnju i onda i porast cijena jer ponude u Hrvatskoj kronično nedovoljno, a to su bili uvođenje eura koji je građane uplašio od porasta općega cijena, pa tako i nekretnina, pa su onda uglavnom ušteđevinu investirali u nekretnine i imali smo dugi niz godina tzv. program APN-a”, objašnjava Lana.

Zato što nemamo javno dostupan izvor realiziranih cijena, prodavatelji često uspoređuju s traženim cijenama na oglasnicima s nekretninama. S rastom cijena, rasla su i očekivanja prodavatelja.  

“To je više psihologija nego ekonomija. Naravno, sada kada potražnja usporava i kada bi trebalo sniziti tražene cijene, to je vlasnicima teško jer su imali određena očekivanja što će napraviti s prodajom po skupim cijenama”, navodi Lana.

Jadran drži najviše cijene nekretnina

Prošle godine zabilježena je rekordna prodaja nekretnina dok je ove godine na dinamiku tržišta utjecao APN.

Cijene su najviše na Jadranskoj obali, zatim u Zagrebu, a u području smanjene ekonomske aktivnosti i demografskih problema, broj transakcija i prosječnih cijena je niži. Stručnjaci ipak ne očekuju značajan krah tržišta.

“Što se tiče starogradnje koja je pretežito u centru, kvadrat bi bio realno oko 2200 po kvadratu, a što se tiče novogradnje centra, tu je teško ulaziti u tu temu jer ovisi o materijalima i koliko sve to izvođače pri izgradnji košta, ali preko tri, četiri tisuće svakako u novogradnji.”

Idealno vrijeme za prodaju nekretnina

Zbog cjelokupne situacije, trenutačno je dobar period za prodaju nekretnina.

No, još uvijek se mogu postići dobre cijene i može se zaraditi, stoga bi savjet stručnjaka bio da se ti stanovi prodaju, da se iskoristi trenutno stanje tržišta.

Značajan pad cijena za sad se ne može predvidjeti sa sigurnošću.

Oglas

Gradnja

Mikrocement: Prednosti najpopularnijeg materijala za uređenje vašeg doma

Svi pričaju o mikrocementu!

Mikrocement je definitivno postao jedan od glavnih protagonista u svijetu unutarnjeg dizajna i jedan od najtraženijih materijala od strane klijenata koji se odlučuju renovirati svoj dom. Kako popularnost ovog čvrstog, izdržljivog i svestranog materijala raste, otkrijte prednosti korištenja mikrocementa (poznatog i kao mikrobeton) i najbolje stilove unutarnjeg dizajna u kojima ga možete koristiti.

Što je mikrocement?

„Mikrocement je dekorativna žbuka uz koju postoji beskonačno mnogo mogućnosti izvedbe, bar kad se o zidovima govori i zapravo bitna je kvaliteta samog materijala sa kojim se radi i još bitnija je stručnost tog izvođača i njegovo oko za lijepo kako bi mogao biti kreativan na tome što radi“, objašnjava vlasnica tvrtke za izvođenje microcementa Ivana Pereglin.

Mikrocement je vrlo isplativ materijal jer je njegova glavna prednost to što savršeno prekriva površine, pa nećete morati trošiti puno novca na uklanjanje starih podova i pločica. Na primjer, ako renovirate kupaonicu, možete koristiti protukliznu završnu obradu za svoj mikrocement i lako prekriti kadu i umivaonik. Kao nepropusan materijal, spriječit će da vaša kupaonica postane vlažna.

Mikrocement – čudo od materijala

Korištenje mikrocementa u industrijskom stilu uređenja

Industrijski stil unutarnjeg dizajna i mikrocement savršeno se slažu jer se ovaj materijal uklapa u tipičan arhitektonski stil koji uključuje crne elemente, izložene cigle, metal i bakar. Prekrivanje poda mikrocementom također može pomoći naglasiti prirodno svjetlo u vašem industrijskom prostoru za dnevni boravak i učiniti ga da izgleda toplije.

Zašto odabrati industrijski dizajn prilikom uređenja ureda

Korištenje mikrocementa u minimalističkom stilu uređenja

Smanjivanjem boja, dekorativnih elemenata i materijala na minimum, mikrocementni pod savršeno će se uklopiti u takav bijeli i neutralni životni prostor. Baš kao što minimalizam nastoji otvoriti prostor što je više moguće, mikrocement i njegove kontinuirane i ujednačene površine bit će najbolji saveznik za postizanje ovog rezultata.

Minimalizam u urbanom betonskom dizajnu

Korištenje mikrocementa u skandinavskom stilu uređenja

Korištenje mikrocementa naglasit će tipičnu čistoću i jednostavnost skandinavskog unutarnjeg dizajna. Bijeli zidovi, moderni namještaj, prirodni materijali poput drva, pamuka i lana te važnost prirodnog svjetla pronaći će zajednički jezik u mikrocementu koji će zauzvrat učiniti životni prostor otvorenijim i prostranijim. Neutralne boje također su tipične za ovaj stil, a mikrocement će savršeno funkcionirati s tim suptilnim tonovima.

Kako neutralne boje učiniti zanimljivijima?

Čak i u jednostavnom i elegantnom crno-bijelom interijeru, ovaj će materijal biti savršena osnova za početak dizajniranja i dekoriranja.

Nastavite čitati

Gradnja

Vrtić u Molvicama savršen je primjer prednosti drvene montažne gradnje

Montažna gradnja već dugo nije rezervirana samo za obiteljske kuće

U mjestu Molvice, na površini od 5000 četvornih metara izgrađen je moderan vrtić ukupne površine 650 kvadrata. Prizemlje se sastoji od polivalentne dvorane, tri jedinice za vrtićke i jasličke skupine te gospodarskog dijela dok su na katu prostorije tehničkog osoblja. Ovaj je vrtić rađen sistemom drvene, montažne gradnje.

Taj sistem gradnje značajno je ubrzao izgradnju objekta, ističe Luka Kupešić, tehnički direktor tvrtke Domus plus te ističe kako je objekt tj. konstruktivni dio, sagrađen za 4 mjeseca. Tijek gradnje je usporio samo okoliš iako nije utjecao na sam sustav gradnje.

Gradnja montažnih objekata javnih namjena ima iste prednosti kao i gradnja obiteljskih kuća u ovom sistemu.

“Brzina izgradnje, nisko energetskog objekata, kvaliteta izgradnje, a ono što poglavito veseli je da program kohezije i otpornosti u sljedećem periodu ispred Europske Unije također dodatno valorizira i vrednuje ovakav tip gradnje, s time da dodatno boduje objekte koji se grade ovim načinom, poglavito zbog energetskih svojstava i ekoloških svojstava, a onda i svih ostalih prednosti koje ovakva gradnja daje.”, ističe direktor tvrtke Domus plus, Grga Mrkonjić.

Gradnja vrtića u Molvicama počela je pripremnim radovima i osiguravanjem nesmetanog pristupa gradilištu. Zvonko Brunović, voditelj gradilišta tvrtke Domus plus navodi kako nesmetan pristup znači da u prvom redu, sa strane investitora odnosno naručitelja i njih kao izvođača, se omogući na gradilištu pristup s najmanje dvije odnosno tri strane. “Budući da smo morali izvoditi u nekakvoj paraleli i sam parking i sam objekt i treći pristup s ove južne strane s koje smo pretežno dovozili i odvozili materijal i vršili grube zemljane radove. To je bilo dosta zahtjevno da se u samom početku probiju ti koridori, trase, osiguraju ograde, sukladno zakonskim da se  krene s gradnjom.

Nakon što su odrađeni pripremni radovi i gradnja temelja, počela je montaža samog objekta.

“Kod ovakvih složenih objekata, gdje se radi i sam objekt i okoliš, na prvi pogled neke prevelike razlike nema jer ovi bazni grubi, zemljani radovi su isti kao i kod klasičnog objekta, kad se oni izvedu nastupaju čari moderne montažne gradnje gdje se jednostavno prefabricirani gotovi elementi, zidovi, međukatne konstrukcije i sve ostalo dovozi na gradilište i vrlo, vrlo brzo i vrlo kvalitetno montira na licu mjesta. Dakle, sam vrtić prizemni dio i katni dio smo mi smontirali u nekakva tri radna dana i on je za to vrijeme već poprimio svoje obrise.”, dodaje.

Luka Kupešić ističe kako nije zahtjevno izvesti ovakav objekt u montažnoj gradnji, današnji standardi u montažnoj gradnji omogućavaju da se takvi objekti izvedu puno efikasnije nego korištenjem klasične gradnje: “U tom dijelu gradnje nismo ovisni o vremenskim prilikama. Tako da se sve priprema u našim tvornicama, dopremaju se gotovi elementi na gradilište, samim time je skraćeno vrijeme, a i kvaliteta gradnje. Kanije korisnici ulaze u suhi objekt.” dodaje te ističe kako je vrtić opremljen najmodernijim sustavima ventilacije i rekuperacije, grijanje i hlađenje je osigurano preko dizalica topline što znači da ovaj objekt u biti prati najmodernije europske trendove i politike gradnje.

“Specifičnost ovog objekta je da su dvije vrste fasade na samom objektu, dio je ventilirane fasade, dio je ETICS sustava, dakle i ovaj objekt je dokaz da Domus plus kao izvođač zaista može izvesti sve ono što arhitekti zamisle.”, dodaje Kupešić.

U Hrvatskoj se povećava broj montažnih objekata javne namjene, a Domus plus prvi je vrtić radio još prije osam godina.

“Domus plus na godišnjoj razini 3 do 4 objekta takvoga tipa, s tendencijom rasta. Jako puno radimo na promociji, sa općinama, sa ostalim akterima da shvate tu prednost koja nije sad samo više u stambenim objektima nego i u objektima javne namjene i tako rekao bih, educiramo i ovaj segment tržišta kako bi zaista kroz ovu izgradnju i ovaj tip gradnje riješili ove goruće probleme i nataliteta i vrtićkih i školskih skupina i samim tim onda riješili te nekakve problema koje jedinice lokalne samouprave i općine imaju.”, zaključio je.

Vrtić u Molvicama savršen je primjer napretka tehnologije, inženjerstva i materijala u montažnoj gradnji koja danas može izvesti svaki projekt prema željama investitora.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice